Laatst bijgewerkt: 30-11-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Een slijpmachine is handig gereedschap waarmee je stukken hout, metaal en keramiek kunt zagen of andere schuur- en slijptaken kunt uitvoeren. Steeds vaker wordt deze tool niet alleen op professionele werkplaatsen maar ook in de huizen van doe-het-zelvers gebruikt, dankzij de functionaliteit en betaalbare prijs van het apparaat.

Met een slijpmachine kun je met weinig moeite allerlei soorten doe-het-zelf- en professionele taken uitvoeren. Als je een slijpmachine gaat kopen, is het belangrijk om een model te kiezen dat je snel en eenvoudig kunt bedienen, met voldoende vermogen voor de verschillende taken die je ermee wilt uitvoeren. In deze shopgids leggen we alles uit wat je moet weten over slijpmachines om zo het beste model te kunnen kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Met een slijpmachine kun je materiaal als metaal en steen slijpen en zagen. Als je een slijpmachine koopt, moet je goed op de grootte van het apparaat letten. Ieder formaat is speciaal ontworpen voor een bepaalde reeks klussen en materialen.
 • Slijpmachines hebben verschillende verwisselbare schijven en andere accessoires. Op het moment dat je een slijpmachine gebruikt, moet je erop letten dat je de juiste accessoires koopt.
 • Ook het vermogen van de slijpmachine is een factor waar je rekening mee moet houden bij de aankoop. Als je het apparaat voor huishoudelijke taken wilt gebruiken, is het het beste om een ​​model te kiezen met een vermogen tussen de 600 en 800 watt. Als je de machine voor professionele klussen nodig hebt, raden we aan op zoek te gaan naar een motor met een vermogen van 2000 watt of meer.
 • Hoewel veel modellen standaard de nodige accessoires bevatten, moet je meestal de schijven apart kopen. Zorg ervoor dat ze compatibel zijn met de machine en vooral dat ze passen bij de klus die je wilt uitvoeren.

Onze selectie: De beste slijpmachines op de markt

Slijpmachines zijn compacte en draagbare elektrische gereedschappen waar je materiaal als metaal en steen mee kunt slijpen en zagen. Het zijn de perfecte tools voor allerlei professionele klussen en doe-het-zelf-taken. Het kan lastig zijn om het beste model te kiezen, vooral als je niet goed weet waar je op moet letten. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete slijpmachines die op de markt verkrijgbaar zijn:

De slijpmachine met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Wil je een goede slijpmachine kopen maar niet direct de hoofdprijs betalen? Dan is deze slijpmachine van Powerplus iets voor jou. De set bestaat uit een handige koffer met haakse slijper van 900 W en bijhorende schijven en accessoires, zodat je onmiddellijk met elke slijp- of schuurklus kunt beginnen.

De compacte haakse slijper is erg wendbaar dankzij zijn kleine schijf van Ø125 mm. De meegeleverde koffer is handig en overzichtelijk. De slijpschijven zijn gemakkelijk te vervangen.

De beste slijpmachine voor hout

Vooral als je hout wilt bewerken, is de slijpmachine van DeWalt een onmisbare tool in je gereedschapskist. Als specialist in o.a. slijpmachines heeft DeWalt al vroeg naam gemaakt en vooral in de houtverwerking kan dit bedrijf terugkijken op een succesvolle geschiedenis.

De krachtige molen maakt indruk met zijn extreem lage trillingen en indrukwekkende stofafzuiging. De elektronische softstart en constante snelheidsregeling zorgen ervoor dat de slijpbewegingen worden aangepast aan het materiaal.

De beste slijpmachine voor metaal

De slijpmachine van Black+Decker is erg veelzijdig en voor veel verschillende klussen in te zetten. De variabele snelheid zorgt voor een optimale controle bij het schuren van metaal en soortgelijke materialen.

De ergonomische handgreep biedt meer controle en comfort tijdens het slijpen en een verzegelde schakelaar zorgt voor een lange levensduur. De motor heeft een vermogen van 350 watt, waardoor je altijd snel werkt, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

De meest complete slijpmachine set

Deze set van Bosch bestaat onder andere uit een zeer krachtige slijpmachine, slijpschijven en een handige opbergkoffer. De GWS 880 slijpmachine van Bosch is een krachtige, compacte en eenvoudig te gebruiken haakse slijper. Het apparaat heeft een hoge bewerkingssnelheid door de krachtige motor van 880 watt.

Je houdt eenvoudig de controle over deze machine door de slanke greepomvang en het ergonomische ontwerp. De slijpmachine ligt daardoor goed in de hand.

Shopgids: Alles wat je moet weten over slijpmachines

Er zijn veel verschillende soorten slijpmachines op de markt te vinden. Je kunt kiezen uit grote modellen, die perfect zijn voor zware en professionele klussen, en mini-slijpmachines, die de favoriet zijn van veel doe-het-zelvers. Om je te helpen te ontdekken welk soort slijpmachine jij nodig hebt, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom deze handige tool.

a man cutting iron pieces

Als de schijf van de slijpmachine begint te slijten, moet je een nieuwe plaatsen. 
(Bron: Jozef Polc: 39721663/ 123rf.com)

Wat is een slijpmachine?

Een slijpmachine is een apparaat waarbij een ronddraaiende slijpsteen wordt gebruikt om materiaal zoals hout, metaal en steen te slijpen. Er zijn zowel handmatige als elektrische slijpmachines. In deze shopgids richten we ons vooral op de elektrische modellen. Deze worden gevormd door een krachtige elektromotor die is verbonden door middel van reductietandwielen in het geval van haakse slijpers, of rechtstreeks op de motoras. De schijf is aan het uiteinde van de as bevestigd.

Slijpmachines zijn zeer efficiënte tools met een laag energieverbruik. Afhankelijk van het type schijf kun je verschillende klussen met de machine uitvoeren, van het zagen tot polijsten van oppervlakken. Zolang je maar de juiste schijf gebruikt!

Wat doet een slijpmachine?

Om te weten welke slijpmachine je moet hebben, is het belangrijk om te begrijpen wat je precies met dit apparaat kunt doen. Slijpmachines kunnen worden gebruikt voor een groot aantal taken, zowel professioneel als huishoudelijk. De mogelijkheid om verschillende schijven te gebruiken, maakt het apparaat enorm veelzijdig.

Zo kun je met een slijpmachine bijvoorbeeld marmer, keramiek of gipsplaten snijden. Over het algemeen kun je er veel snij-, polijst- of voorbewerkingen mee uitvoeren. Echter, de grootte van de slijpmachine bepaalt grotendeels welk soort werk je er mee kunt uitvoeren. Voor intensief werk heb je bijvoorbeeld een groot model met een krachtige motor nodig, terwijl je voor kleine doe-het-zelfzaken een kleine of mini-slijpmachine nodig hebt.

tool box

Als je veel gebruik maakt van de slijpmachine en ander gereedschap, is een gereedschapskist op wielen een interessante optie om te overwegen.
(Bron: Oleksandr Boiko: 47407380/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een slijpmachine en een mini-slijpmachine?

Er zijn verschillende soorten slijpmachines die worden gekenmerkt door de grootte en het vermogen van het apparaat en de diameter van de schijven. Je kunt kiezen uit ‘normale’ slijpmachines en mini-slijpmachines. De meest voorkomende schijven voor mini-slijpmachines zijn 115 en 125 mm. Het vermogen van de motoren ligt in deze gevallen meestal tussen de 500 en 800 watt.

De meest voorkomende schijven hebben een diameter van 230 mm. Deze tools zijn speciaal ontworpen voor zeer veeleisende professionele taken. De motoren bieden een veel hoger vermogen van tussen de 2000 en 2600 watt en worden vooral door professionals gebruikt.

man cutting steel

Slijpmachines worden aangedreven door elektromotoren met een hoog toerental. Deze zijn voorzien van een doorgaande as waarop aan de uiteinden de slijpschijven zijn bevestigd. 
(Bron: Levgen Onyshchenko: 36310811/ 123rf.com)

Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste verschillen tussen slijpmachines en mini-slijpmachines:

Soort slijpmachine Formaat van de schijven Vermogen Geschikt voor
Mini-slijpmachine 115 en 125 mm Tussen de 500 en 800 watt Lichte klussen, zoals fijne sneden in metalen profielen, ruwe lasnaden, schuren en frezen.
(Normale) slijpmachine 230 mm Tussen de 2000 en 2600 watt Zwaardere en professionele klussen.
Grote oppervlakken, rechte en zuivere sneden, snijden van marmer.

Hoe en hoe vaak moet ik de schijven van een slijpmachine vervangen?

Je moet de slijpschijf vervangen zodra deze begint te slijten, of als deze beschadigd is. Ook moet je de schijf vervangen als je een bepaald soort schijf nodig hebt voor een specifieke klus. Het vervangen van de schijf is gelukkig een eenvoudige taak. Het is echter wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Zorg er ten alle tijde voor dat de machine volledig is uitgeschakeld.

Hieronder vind je stap voor stap de te nemen stappen om de schijf van een slijpmachine te vervangen:

 1. Allereerst moet je naar de slijtage van de schijf kijken. Als de schijf onvolkomenheden, inkepingen of een andere soort slijtage vertoont, is het tijd om deze te vervangen.
 2. Zodra je de schijf wilt verwisselen, moet je de machine eerst uit het stopcontact halen. Als het apparaat op batterijen werkt, verwijder je deze.
 3. Gebruik het vergrendelingsmechanisme en de sleutel om de spanmoer los te maken.
 4. Verwijder nu eerst de spanmoer en daarna de versleten schijf.
 5. Plaats de nieuwe schijf op de as.
 6. Plaats de spanmoer weer op zijn plaats. Controleer goed of deze juist op zijn plaats valt. Hier mag geen speling in zitten.
 7. Druk de vergrendelknop goed in en draai de sleutel in de tegenovergestelde richting.
 8. Controleer of de schijf goed vastzit.

girl with tools

Timmerlieden kunnen niet zonder slijpmachines. De machines zijn dankzij hun veelzijdige karakter voor veel verschillende klussen te gebruiken.
(Bron: Dmitriy Shironosov: 63745705/ 123rf.com)

Welke accessoires horen bij een slijpmachine?

Zoals je in deze shopgids hebt kunnen lezen, zijn slijpmachines veelzijdige apparaten. Je kunt ze voor veel verschillende taken gebruiken, mits je de juiste schijf gebruikt. Bovendien hebben deze tools meestal een breed scala aan accessoires waardoor ze nog nuttiger worden en gemakkelijker te gebruiken zijn. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste accessoires voor bij het gebruik van een slijpmachine:

 • Schijven. Zonder de juiste schijven kun je de slijpmachine niet gebruiken. De verschillende schijven worden gebruikt om allerlei soorten materialen te snijden, van metaal tot keramiek, marmer en hout.
 • Borstels. Deze accessoires worden gebruikt voor het polijsten en reinigen van de te bewerken oppervlakken.
 • Staalborstels. De metalen schijfvormige borstels worden gebruikt om verf op metalen of houten oppervlakken te strippen. Wees voorzichtig wanneer je ze gebruikt, omdat je anders het oppervlak kunt beschadigen.
 • Schuurschijven. Met deze schijven kun je materiaal polijsten. Ze worden vaak gebruikt bij de voorbereiding en afwerking van oppervlakken zoals cementwanden.

guy taking measures

Dankzij de industriële ontwikkeling en de hoge prestaties van de machines, is het gebruik van slijpmachines enorm gegroeid. 
(Bron: Lightfieldstudio: 72278541/ 123rf.com)

Hoe kies ik de juiste slijpschijf voor mijn slijpmachine?

Allereerst moet je, om de meest geschikte schijf te kiezen, rekening houden met het soort klus waar je de machine voor nodig hebt. Polijsten is bijvoorbeeld niet hetzelfde als zagen. Je hebt dan een andere schijf nodig. Hetzelfde kan gezegd worden over de diameter van de schijf en de materialen waarmee je wilt werken.

Hieronder vind je een tabel met handige informatie om de beste schijf voor slijpmachines te kiezen:

Soort Functies
Zagen Voor het snijden van bijvoorbeeld keramische en porseleinen materialen.
Voor het doorslijpen van buizen of betonijzer.
Dunne schijven van 1 tot 2 mm.
Frezen Om de meest grove stukken te verwijderen.
Verwijderen van overblijfselen van materialen.
Verfijnen van randen na een snede.
Verwijderen van lasresten.
Schuren en polijsten Metaal, steen of hout schuren of polijsten.
Het te schuren materiaal bepaalt welke soort schijf je nodig hebt.
Borstelen en strippen Verwijderen van restanten van metaaloxide.
Metaal Schijven met een dikte tussen de 0,8 en 3 mm.
Voor metalen voorbewerkingen worden schijven van 6 mm gebruikt.
Bouw metalen Voor veeleisende taken worden diamanten schijven gebruikt.
Hiermee kun je tegels, terrazzo, baksteen en andere materialen zoals beton of graniet slijpen.
Er zijn bovendien speciale schijven voor porselein, keramiek en zandsteen.
Hout Er worden widia- of wolfraam-freesschijven gebruikt voor het bewerken van hout en speksteen.
Multifunctionele schijven Geldig voor allerlei soorten materialen.
Ze zijn geschikt voor verschillende klussen, waarbij je niet iedere keer de schijf hoeft te vervangen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Je hebt inmiddels vast ontdekt dat slijpmachines zeer handige en goed betaalbare apparaten zijn waarmee je een breed scala aan taken kunt uitvoeren. De uitdaging is dat er veel soorten slijpmachines op de markt zijn en dat het kiezen van het meest geschikte model daarom niet altijd eenvoudig is. Om je hierbij te helpen vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria die helpen bij het vinden van de slijpmachine die het beste bij je past:

Soort slijpmachine

Met een slijpmachine kun je slijpen en zagen in materiaal als metaal en steen. Voor iedere klus bestaat er een bepaald soort slijpmachine. Moet je precisiewerk of ander werk op kleine oppervlakken verrichten? Kies dan voor een mini-slijpmachine. Deze apparaten verbruiken minder stroom en bieden meer toegankelijke functies waardoor ze eenvoudiger te gebruiken zijn.

Als je echter op zoek bent naar een machine waarmee je professionele taken op een werkplaats of in de bouw kunt uitvoeren, kun je het beste kiezen voor een groot slijpermodel. Deze machines hebben efficiënte en zeer krachtige motoren waarmee je voor een langere tijd achter elkaar aan hardere materialen kunt werken.

Vermogen

Het vermogen van een slijpmachine is een belangrijke factor voor de werking van het apparaat. Mini-slijpmachines hebben veel kleinere motoren, meestal met een vermogen tussen de 500 en 800 watt. Hoewel je er veel klussen in en rondom het huis mee uit kunt voeren, zul je er geen lange tijd mee achter elkaar kunnen werken. Het apparaat kan na een te lang gebruik oververhit raken en zelfs verbranden.

De grootste slijpmachines, die zijn ontworpen voor professioneel werk, hebben vermogens van meer dan 2000 watt. Met deze machines kun je op alle soorten materialen werken. Je kunt er zonder problemen een lange tijd achter elkaar grote oppervlakken mee bewerken. Ze hebben meestal koelsystemen en zijn zelfs geschikt voor de zwaarste klussen.

Ergonomie

Het gewicht en de grootte van het apparaat beïnvloeden de manier waarop je de slijpmachine kunt gebruiken. Dat wil zeggen, een krachtige machine zal ook zwaarder zijn, vanwege het gewicht van de motor, de schijven en het koelsysteem dat het apparaat nodig heeft. Een compacte machine is beter beheersbaar en minder vervelend om lang achter elkaar mee te werken.

Als je een slijpmachine gaat kopen, is het belangrijk om te controleren of de handgreep ergonomisch is. Hetzelfde geldt voor de snelheidscontrolesystemen. We raden je aan om op zoek te gaan naar een beheersbare tool met een fijn handvat, een toegankelijke snelheidsregeling en een comfortabele en gereedschaploze schijfwissel.

Samenvatting

Een slijpmachine is een handig en onmisbaar gereedschap voor iedere professional en doe-het-zelver. Met een slijpmachine kun je de meeste huishoudelijke reparatietaken uitvoeren en allerlei soorten materialen met precisie snijden, schuren en polijsten. Afhankelijk van het type schijf, kun je bepaalde klussen met de slijpmachine uitvoeren. Als je erover denkt om een slijpmachine te kopen, lees dan onze shopgids en vind het model dat het beste bij je past.

In deze shopgids hebben we alles uitgelegd wat je moet weten over slijpmachines. We beantwoorden de meest gestelde vragen over deze handige tool en hebben een overzicht gedeeld met de belangrijkste aankoopcriteria. Om je verder te helpen, vind je in de selectie met onze favoriete modellen een overzicht van de beste slijpmachines. Vergelijk de modellen met elkaar en vind het model dat jij nodig hebt!

Vind je onze shopgids over slijpmachines interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie zodat ook zij de beste slijpmachines zullen vinden. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Sasin Tipchai: 1914362/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies