Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Het is je misschien opgevallen dat de meeste muffinplaten, spatels en cupcakevormen tegenwoordig vaak gemaakt zijn van een felgekleurd, rubberachtig textuurmateriaal dat bekend staat als siliconen. Deze gebruiksvoorwerpen zijn heel veilig in het gebruik en hebben veel voordelen ten opzichte van de metalen en glazen bakvormen.

Ze worden door professionele bakkers en vrijetijdskoks voor veel recepten gebruikt. Zou jij ze ook niet eens willen uitproberen? Lees deze shopgids waarin we je vertellen hoe je ze moet gebruiken en waarom ze handiger zijn, zodat je zelf kunt beslissen welke siliconen bakvorm het beste bij je behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • Er mag nooit in de bakvorm worden gesneden, noch mag het product aan directe warmte worden blootgesteld.
 • Het beste van siliconenvormen is dat ze veelzijdig en duurzaam zijn, dat ze aan hoge temperaturen blootgesteld kunnen worden, dat de baksels niet blijven kleven en dat ze gemakkelijk af te wassen zijn.
 • Siliconen bakvormen moeten het keurmerk van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) hebben, zoals we in meer detail zullen zien in de aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste siliconen bakvormen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste siliconen bakvormen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte bakvorm van silicone een stuk eenvoudiger.

De beste siliconen cakevorm

De serie ‘Flexxibel’ van Dr. Oetker omvat hoogwaardige siliconen bakvormen met perfecte anti-aanbak eigenschappen. Het gebak is eenvoudig uit de vorm te nemen. Geschikt van -40°C tot 230°C en vaatwasmachine bestendig evenals magnetron bestendig.

Deze siliconen cakevorm heeft een afmeting van 24 cm. Volgens verschillende reviews is de cakevorm makkelijk te gebruiken, kan de cake eenvoudig uit de vorm gehaald worden en is de vorm heel makkelijk schoon te maken.

De beste siliconen halve bollen vormpjes

Met de Kitchen Princess – Siliconen Bakvorm Halve Bollen van 6 Stuks maak je gemakkelijk de leukste vormpjes. Met deze bakvorm kun je 6 vormpjes tegelijk maken. De halve bollen zijn ongeveer 6.8 x 6.8 x 3 cm groot. Je kunt de bakvorm gebruiken om muffins, cupcakes en taartjes te maken.

Maar je kunt de vorm ook gebruiken voor chocolade, fondant en marsepein, of om zeep te maken. De bakvorm is veilig voor de bereiding van alle soorten voedsel en plakt niet. Hoge temperaturen, de koelkast en vriezer zijn allemaal geen probleem voor deze vorm. De bakvorm is flexibel, waardoor de baksels er gemakkelijk uit gaan.

De beste set van 12 cupcake vormpjes

[

Dit zijn handige afwasbare en herbruikbare cupcake cases in prachtige kleuren. Deze siliconen vormpjes zijn geschikt voor het maken van heerlijke cupcakes, muffins, chocolade en heerlijk gebak. Ze zijn geschikt voor gebruik tussen de -40 en +170 graden Celcius.

De vormpjes zijn oven-magnetron-diepvries en vaatwasbestendig. Ook zijn ze eenvoudig te reinigen en te hergebruiken. De inhoud van de verpakking is 12 stuks, de vormpjes hebben een doorsnee van 7 cm aan de bovenkant en van 4 cm aan de onderkant.

De beste siliconen donut bakvormen

Maak zelf de allerlekkerste donuts die je ooit hebt geproefd met deze handige siliconen donut bakvorm. Ben jij een echte bakliefhebber en houd je van donuts? Dan is dit een accessoire die je niet kunt missen in je keuken. Voeg deze siliconen donut bakvorm toe aan je keukengerei, leef je uit en maak de lekkerste donuts.

Het voordeel van het siliconen materiaal is dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de donuts blijven plakken aan de bakvorm. Dit komt omdat de donut bakvorm een anti kleeflaag heeft. Hierdoor kun je gemakkelijk heerlijke donuts maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over siliconen bakvormen

Het is van groot belang dat je voordat je een siliconen bakvorm koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

moldedesilicona-1-IuriiGolub-108339648_s-768x512

De bakvormen zijn van een soort rubber dat is gemaakt van een mengsel van siliconen en zuurstof.
(Bron: Iurii Golub: 108339648/ 123rf.com)

Wat is een siliconen bakvorm precies?

De bakvormen zijn van een soort rubber dat is gemaakt van een mengsel van siliconen en zuurstof. Silicone is een natuurlijk element dat ongeveer 28 % van de aardkorst uitmaakt. Deze stof wordt tijdens het fabricage- en uithardingsproces door middel van warmte gevormd. Het kan ook in verschillende vormen worden gespoten tijdens de productie.

Wat zijn de voordelen van een siliconen bakvorm?

Zoals je hebt gemerkt uit de beschrijvingen van de verschillende modellen, zijn ze allemaal voorzien van een anti-aanbaklaag, zowel voor bakplaten als voor vormen die in de koelkast worden gebruikt. Maar dit is niet het enige. Hier laten we je alle voordelen van het gebruik van een siliconen bakvorm zien.

 • Gemakkelijk te reinigen: Door de flexibiliteit van de siliconen bakvormen zijn de baksels gemakkelijk te verwijderen.
 • Zonder petroleum: In tegenstelling tot andere materialen is silicone ook vaatwasmachinebestendig, omdat het deze stof niet bevat en het niet verbleekt of krassen krijgt.
 • Je kunt ze opwarmen of invriezen: Siliconen zijn vriezer, oven, magnetron en zelfs vaatwasmachinebestendig. Je kunt met dezelfde bakvorm dus bakken, serveren en etenswaren bewaren.
 • De gerechten worden gelijkmatig gebakken: Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het verbranden van de bodem terwijl de rest nog rauw is. Omdat siliconen geen warmte overdragen zoals metaal of glas, stopt het voedsel met koken zodra het uit de oven wordt gehaald.
 • Ze kunnen overal gebruikt worden: Omdat siliconen vormen licht en gemakkelijk op te bergen zijn, kunnen ze meegenomen worden op kampeertrips.
 • Flexibiliteit: Als de bakvorm gebogen wordt, krijgt hij zijn vorm terug.
 • Onverwoestbaar: Ze gaan niet snel kapot, in tegenstelling tot andere materialen zoals glas of metaal.
 • Neemt weinig ruimte in beslag: De bakvormen vereisen weinig opslagruimte.
 • Thermische stabiliteit: Ze kunnen worden gebruikt met een groot temperatuurbereik
 • Veelzijdigheid: Kan uit de oven worden gehaald en direct in de koelkast worden geplaatst of andersom.
 • Gegarandeerde veiligheid: Elke bakvorm wordt vervaardigd met behulp van een thermisch proces dat tussen 6 en 7 uur duurt, met als resultaat de verwijdering van potentieel giftige afvalstoffen.
 • Het is gezonder: Je hebt geen olie, boter, bakspray of bakpapier nodig om de vormen in te vetten.

moldedesilicona-2-IuriiGolub-108339681_s-768x512

Eén van de voordelen van siliconen bakvormen is dat ze gemakkelijk te reinigen zijn.
(Bron: Iurii Golub: 108339681/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij het gebruik van siliconen bakvormen?

Er zijn enkele aspecten die van groot belang zijn bij het gebruik van siliconen bakvormen. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we de volgende lijst voor je samengesteld:

 • Wees voorzichtig met de vaatwasser: Hoewel ze 100% vaatwasmachinebestendig zijn, betekent dit niet dat deze methode altijd de beste manier is om een siliconen bakvorm te reinigen.
 • Moeilijk te verwijderen vet: De bakvormen blijven soms een vettig laagje houden dat niet volledig kan worden verwijderd door de vaatwasser. In dat geval moet je ze met de hand wassen of het vet absorberen met een beetje zuiveringszout.
 • Laat ze niet in direct contact met hitte komen: Hoewel je siliconen bakplaten direct op het ovenrooster kunt plaatsen, moet je ze niet op het fornuis gebruiken, omdat dit het materiaal kan beschadigen.
 • Plaats er altijd een bakplaat onder: Kleinere siliconen bakvormpjes kunnen op zichzelf staan, maar grotere hebben de steun van een bakplaat nodig om stabieler te zijn.
 • Lees de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant: Kijk wat de hoogste aanbevolen temperatuur voor het bakken is. Elk merk en elke bakvorm kan een verschillende temperatuureis hebben.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen: Het wordt aanbevolen om dit soort producten niet te gebruiken voor het reinigen van de bakvormen. Als er een witte laag op het oppervlak van de bakvorm komt en je vervolgens in deze bakvorm gerechten gaat bereiden kan de smaak ervan veranderen. De prestaties en de veiligheid van de bakvorm worden echter niet in gevaar gebracht. Om dit probleem op te lossen, raden we aan het product enkele minuten in water te koken.
 • Snij niet in de bakvorm: het is belangrijk om eraan te denken dat je je gerechten nooit moet snijden terwijl ze nog in een siliconen bakvorm zitten. Hoewel silicone veelzijdig is, kan het wel degelijk kapotgaan.
  In 2007 testte het Italiaanse tijdschrift Altroconsumo siliconen bakvormen van verschillende fabrikanten op de plaatselijke markt om na te gaan of ze geschikt zijn voor contact met levensmiddelen. Uit de test bleek dat er bij het eerste gebruik van de bakvorm een hoog gehalte aan ongewenste stoffen vrijkwam. Maar dit werd gereduceerd nadat de bakvorm in de vaatwasser was gewassen. Doe dit dus altijd!

Hoe maak je de siliconen bakvormen schoon?

Omdat de inhoud van de siliconen bakvormen gemakkelijk te verwijderen is, hoeven ze na elk gebruik niet in de vaatwasser te worden afgewassen. Maak ze in plaats daarvan schoon met een met zeepwater bevochtigde doek. Spoel en droog de vormen af voordat je ze opbergt. Als je ze te vettig vindt, gebruik dan de vaatwasmachine of een zuiveringszoutoplossing.

In dit laatste geval moet je de siliconen bakvorm besprenkelen met een beetje soda en het een aantal uren laten zitten. Gooi de volgende dag het zuiveringszout weg en was de bakvorm opnieuw met de hand of met de vaatwasser. In het (onwaarschijnlijke) geval dat geen van beide opties werkt, kun je de bakvorm gedurende tien minuten in een verwarmde oven plaatsen.

moldedesilicona-3-VadzimYakobuvich-103041847_s-1-768x512

Siliconen bakvormen zijn zeer flexibel.
(Bron: Vadzim Yakubovich: 103041847/ 123rf.com)

Hoe bak je met siliconen bakvormen?

Hoewel de bakvormen ook gebruikt kunnen worden om koude desserts te bereiden, zijn er meer aanwijzingen voor warme gerechten vanwege de risico’s die altijd gepaard gaan met het hanteren van producten bij hoge temperaturen. Hier zijn enkele tips voor het gebruik ervan:

 • Plaats de siliconen bakvorm op een andere bakplaat: We raden aan om je siliconen bakvormen op een bakplaat te plaatsen voordat je het mengsel erin giet. Dit maakt het makkelijker om ze in de oven te plaatsen en ook makkelijker om ze te verwijderen als je klaar bent met bakken.
 • Donkergekleurde bakvormen hebben extra tijd nodig: Je kunt merken dat bij het bakken van taarten, brownies, brood of andere gerechten in de siliconen bakvormen het bakken iets langzamer gaat. Als je taartvorm donker van kleur is, heeft het namelijk extra tijd nodig. Let op de aanwijzigingen van het recept dat je aan het maken bent; je hebt meestal maar vijf of tien minuten extra nodig.
 • Het afkoelen van de siliconen bakvormen na het bakken: Het duurt minstens 30 tot 45 minuten voor een in een siliconen bakvorm gebakken taart volledig is afgekoeld.
 • Storten: als je taart afgekoeld is, draai je de bakvorm gewoon om en verwijder je hem.

Zijn siliconen bakvormen beter dan die van andere materialen?

Ontdek de voor- en nadelen van alle soorten materialen die gebruikt kunnen worden voor het bakken in de oven:

Aluminium Keramiek Siliconen Glas Metaal
Voordelen Eenvoudig te vervoeren.

Ideaal voor kadootjes.

Bruint gelijkmatig.

Geleidt warmte goed.

Non-stick

Eenvoudig te reinigen.

Verschillende vormen.

Eenvoudig te reinigen.

Duurzaam.

Gaat lang mee.

Kortere baktijd.

Nadelen Ze produceren afval, ze zijn niet ecologisch.

Onregelmatige bruining.

Zwaar.

Moeilijk te verwijderen.

Ze kunnen breken.

Langere baktijd.

Ze blijven plakken.

Langere baktijd.

De taarten rijzen niet zo veel.

Ze kunnen hun vorm verliezen.

Ze kunnen minder goed sluiten als ze een springvorm hebben.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van siliconen bakvormen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de bakvormen die je nodig hebt:

Veiligheid

Als we het over bakvormen hebben, bedoelen we met siliconen het synthetische polymeer. Deze producten werden door de FDA (U.S. Food and Drug Administration) in 1979 veilig geacht. De siliconen die gebruikt worden in bakvormen zijn onschadelijk, dus het is niet giftig en hebben geen nadelige invloed op het voedsel.

Alle bakproducten moeten voldoen aan de veiligheidsnormen van de FDA, en siliconen bakvormen die in contact komen met levensmiddelen vormen hierop geen uitzondering. Het feit dat ze zijn goedgekeurd betekent dat de bakvormen, zelfs als de temperatuur het toegestane bereik overschrijdt, evengoed geen giftige gassen zullen uitstoten.

Moldedesilicona-4-Conchitinarp-97528516_s-768x466

Omdat de inhoud van de siliconen bakvormen gemakkelijk te verwijderen is, hoeven ze na elk gebruik niet in de vaatwasser te worden afgewassen.
(Bron: Conchitinarp: 97528516/ 123rf.com)

Kwaliteit

Veel mensen hebben geuren waargenomen bij het bakken met siliconen. Het lijkt erop dat deze aroma’s verband houden met het gebruik van vulstoffen in het eindproduct. Daarom is het belangrijk om te weten dat, omdat ze zo populair zijn, veel bakvormen van lage kwaliteit zijn gemaakt om meer te verkopen.

Als je online koopt, kun je het product niet handmatig controleren, maar je kunt de reviews van de gebruikers lezen zodat je kan vaststellen of ze een slechte ervaring hebben gehad. Als de bakvormen wit worden als je ze ombuigt, betekent dit dat ze vulstoffen hebben gebruikt. En hoewel ze om deze reden niet onveilig zijn, raden we je aan om siliconen bakvormen van bekende merken te kiezen.

Maten en vormen

Je moet het soort siliconen bakvormen kiezen die geschikt zijn voor het gebruik dat je eraan wilt geven. Als je een quiche wilt bakken, heb je waarschijnlijk geen bakvormen in de vorm van een dier of geometrische figuren nodig. Zoek in dat geval gewoon een ronde bakvorm van de gewenste grootte. Maar als je koekjes wilt bakken, kunnen sommige vormen ze misschien een speciaal effect geven.

Gebaksvormen Vormen voor knutselen Kookvormen
Voor chocolade Voor zeep Verwijderbaar
Voor quiches Voor gips Voor de magnetron
Voor cupcakes Voor cement Voor de oven

Hoeveelheid

Zoals je in Onze selectie hebt kunnen zien, bieden sommige fabrikanten pakketten van meerdere siliconen bakvormen aan. Je moet bekijken of je meerdere of slechts één of twee wilt kopen, afhankelijk van het gebruik dat je eraan wilt geven. In het algemeen zijn grootverpakkingen ideaal voor koks die alle dagen koken of die voor grote groepen moeten koken.

moldesdesilicona-5-Primagefactory-117271069_s-768x512

Als je taart afgekoeld is, draai je gewoon de bakvorm om en verwijder je hem.
(Bron: Primagefactory: 117271069/ 123rf.com)

Samenvatting

Nadat we je alle aspecten van dit handige product hebben laten zien, is het moment aangebroken om je siliconen bakvorm(en) uit te kiezen. Of je nu een professionele kok bent of slechts af en toe bakt, we hopen dat alles wat we je verteld hebben in deze shopgids je zal helpen om de juiste aankoop te doen.

Aarzel nooit om vragen te stellen aan de verkoper als je twijfels hebt over het product. Je moet nooit iets online kopen als je niet zeker weet wat het product te bieden heeft. Lees ook de reviews van andere kopers, die je veel informatie kunnen geven over de kwaliteit van de siliconen bakvormen die je overweegt te kopen.

Vond je ons artikel over siliconen bakvormen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte bakvormen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andiafaith: 17441677/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies