Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

58Verzamelde opmerkingen

Een Siemens koffiezetapparaat biedt de beste smaak en het hoogst mogelijke gemak. Met een druk op de knop krijg je een espresso, cappuccino, latte macchiato of andere koffiespecialiteiten op barista-niveau.

Ook al is een volautomatische koffiemachine nog zo ingewikkeld, Siemens heeft toch heel wat hoogtepunten en functies in zijn volautomatische koffiemachines ingebouwd die je het hoogste koffiegenot bieden. Bij Siemens koffiemachines grijpen vele criteria in elkaar om de perfecte koffie-ervaring te scheppen.

Met onze grote Siemens koffiezetapparaat test 2022 willen we je helpen je perfecte volautomatische koffiemachine te vinden. We hebben alle eisen die je aan een Siemens koffiezetapparaat moet stellen onderzocht en ze voor je samengevat in het volgende. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een Siemens koffiezetapparaat kun je met een druk op de knop vers gezette koffie en veel verschillende koffiespecialiteiten bereiden. De innovatieve volautomatische koffiemachines bereiden je favoriete koffie, zodat je je eigen barista thuis hebt.
 • Niet alleen kun je verschillende soorten koffie bereiden, maar je kunt ze ook aanpassen aan je smaak. Je kunt de maling, het aroma of de hoeveelheid melk naar wens aanpassen.
 • Siemens koffiezetapparaatn zijn duur, maar de prijs-prestatie verhouding klopt. Voor je geld krijg je een hoogwaardig product vol innovaties die je koffiegenot nog aangenamer maken.

Siemens koffiezetapparaat: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Siemens koffiezetapparaaten

De volgende koopcriteria moeten je helpen beslissen waar je op moet letten voor je een Siemens koffiezetapparaat koopt:

Prestaties

De prestaties, d.w.z. het wattage, zeggen veel over de prestaties van het volautomatische koffiezetapparaat. Hoe hoger het wattage, hoe sneller het water verwarmd wordt en hoe korter de brouwtijd. Een hoog wattage is vooral praktisch als je veel kopjes achter elkaar wilt zetten.

Volautomatische koffiezetapparaten van Siemens hebben een vermogen van 1500 watt. Dit is hoog in vergelijking met andere volautomatische koffiezetapparaten. Als je van cappuccino en latte houdt, raden we machines met een hoger vermogen aan. Zo kun je koffie zetten en tegelijk melk verwarmen en opschuimen in een tweede verwarmingscircuit. Een koffiezetapparaat met een vermogen van 1500 watt is hiervoor ideaal.

Bar druk

De bar druk is waarschijnlijk de belangrijkste functie in een automatische koffiezetter en maakt een groot verschil bij de bereiding. De juiste druk is heel belangrijk, want te weinig druk is nadelig voor de smaak. Te weinig druk maakt de koffie licht en hij smaakt te waterig, en te veel druk maakt de koffie te donker en hij smaakt te bitter.

De optimale uitlaatdruk moet 15 bar zijn.

De uitgangsdruk voor Siemens koffiezetapparaat is 15 bar. Het belangrijkste is niet de uitlaatdruk, maar de contactdruk in de brouwkamer, die bereikt wordt als de uitlaatdruk 15 bar is. Siemens zorgt ervoor dat de druk in zijn volautomatische koffiemachines constant is, zodat je altijd koffie met een rijke smaak krijgt.

Slijpmachine

Wat de slijpmachine betreft, zijn er twee soorten: schijfslijpmachines en kegelslijpmachines. Deze zijn gemaakt van gehard staal of keramiek. De koffie wordt gemalen tussen twee schijven en het principe werkt als volgt: Eén schijf wordt elektrisch aangedreven en de andere schijf blijft vast zitten. De koffie wordt gemalen tussen deze twee schijven, met een spleet ertussen.

Siemens koffiezetapparaat hebben allemaal een schijvenmaler van slijtvaste keramiek, die bijzonder slijtvast is. Het voordeel van Siemens koffiezetapparaat met schijfmolen is dat ze bijzonder stil zijn en dat het keramiek minder gevoelig is voor hitte. Daardoor wordt de gemalen koffie niet te veel verhit en gaan er minder aromatische stoffen verloren.

Zetgroep

Veel liefhebbers van geurige diepe L zien de zetgroep als het hart van de koffiemachine, want hier wordt de gemalen koffie door de zetkamer opgenomen en wordt het koffiewater door de gemalen koffie geperst. Het belangrijkste hier is dat de zetgroep uitneembaar is, zodat hij regelmatig schoongemaakt kan worden.

Alle goede volautomatische koffiemachines hebben uitneembare zetgroepen, ook de volautomatische koffiemachines van Siemens. De zetgroep op Siemens koffiezetapparaat zit aan de zijkant en is gemakkelijk te verwijderen met een kliksysteem. Zo kun je hem snel en gemakkelijk onder heet water afspoelen, goed laten drogen en dan weer terugplaatsen.

Melksysteem

Je kunt leven zonder een melkopschuimer, maar dat hoeft niet, want zonder een goede melkopschuimer is een volautomatische koffiemachine maar een gewone espressomachine. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een intern en een extern melkopschuimsysteem. In de eerste variant zijn het melkreservoir en het melkpijpje in de machine geïntegreerd. In de tweede variant is alleen het melkpijpje in de machine geïntegreerd en is het melkreservoir uitwendig.

Siemens Kaffeevollautomat-2

Met een geïntegreerd melksysteem kun je thuis je eigen persoonlijke barista koffie zetten – met een druk op de knop. (Beeldbron: pixabay / Skitterphoto)

Siemens heeft zowel inwendige als uitwendige melksystemen in zijn gamma. Met de geïntegreerde melkreservoirs kun je alle koffie- en melkdranken met een druk op de knop bereiden, en dankzij autoMilk Clean maken de melkpijpjes zichzelf automatisch schoon.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Siemens koffiezetapparaat koopt

Welke soorten Siemens koffiezetapparaten zijn er?

We hebben de belangrijkste factoren samengevat waarmee je rekening moet houden als je een Siemens koffiezetapparaat kiest:

EQ.500 volautomatisch koffiezetapparaat EQ.9 Plus volautomatisch koffiezetapparaat EQ.6 Plus volautomatisch koffiezetapparaat EQ.300 Volautomatische koffiemachine
Home Connect Ja Ja No No
Gewicht 9,1 kg 12 kg 10 kg 7,3 kg
Bar druk 15 bar 19 bar 19 bar 15 bar
Extra functies Kindveilige vergrendeling, Waterfilter, geïntegreerd melkreservoir, Touch Display SilentCeram Drive, One Touch Display, aromaDouble Shot, iAroma System koffietemperatuur, Michmix drank, waterfilter, OneTouch DoubleCup, iAroma System waterfilter, melkPerfect, comfortpakket, koffieDirect Display, iAroma System

EQ.500 Volautomatische koffiemachine

De EQ.500 volautomatische koffiemachines van Siemens zijn pas onlangs aan het assortiment toegevoegd en komen direct in twee varianten: EQ.500 integraal en EQ.500 klassiek. De eerste variant heeft een geïntegreerd melkreservoir en garandeert zo maximaal gebruiksgemak voor koffie-melkspecialiteiten.

Siemens maakt indruk met zijn gemakkelijke bediening dankzij het intuïtieve koffieSelect display. Het kleuren touch display geeft je alle keuzemogelijkheden in een oogopslag en je kunt je koffie met een lichte aanraking kiezen. Bovendien maakt Siemens indruk met het iAroma systeem in beide EQ.500 modellen: dit innovatieve systeem brengt de best mogelijke kwaliteit voor elke koffiesoort naar boven. Tegelijk zal het elegante roestvrijstalen front een bijzondere blikvanger in je keuken zijn.

EQ.9 Plus volautomatische koffiemachine

De EQ.9 Plus volautomatische koffiemachine van Siemens is ontworpen voor exclusief koffiegenot. Deze volautomatische koffiemachine onderscheidt zich van de andere modellen doordat hij erg duur is, maar met veel hoogtepunten komt die alleen echte koffiekenners zullen waarderen. Het EQ.9 Plus model heeft verschillende varianten: één of twee bonentrechters; met of zonder Home Connect.

Dit model is bijzonder populair bij liefhebbers van geurige diepe L omdat het voorzien is van een baristaMode: koffiesterkte, vulhoeveelheid, temperatuur, koffie-melk verhouding en zetsnelheid kunnen met deze functie nog fijner ingesteld en geïndividualiseerd worden.

EQ.6 Plus volautomatisch koffiezetapparaat

Dit model maakt indruk door zijn eenvoud, maar niettemin de allernieuwste technologie. Siemens heeft ook zijn coffeeSelect display in dit model ingebouwd, zodat ook bij dit complexe apparaat gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd is. Hoewel dit model geen extra gemakken heeft zoals een dubbele bonencontainer, mis je toch niet alle belangrijke functies zoals het iAroma Systeem of de Stille Functie.

Als je graag geniet van je koffie met een sterk aroma, dan zul je de aromaDouble Shot functie heerlijk vinden, want het dubbele maal- en brouwproces geeft je een intenser aroma.

EQ.300 volautomatisch koffiezetapparaat

Het EQ.300 volautomatisch koffiezetapparaat zal zeker indruk op je maken met zijn prijs-prestatie verhouding. Met dit model krijg je perfect genot voor een betaalbare prijs. Hoewel dit model geen geïntegreerd melkopschuimsysteem heeft, biedt deze volautomatische koffiemachine van Siemens wel een oneTouch functie waarmee je met een druk op de knop melkdranken zoals cappuccino kunt bereiden.

Ook al is dit model veel goedkoper dan de andere “grotere” modellen, toch heeft Siemens ook hier een comfortpakket voor je. Hiermee krijg je een display met snelle bediening, twee kopjes functie, vijf verschillende koffiesterktes en een actieve kopjeswarmer voor langdurig koffiegenot.

Hier is een kort overzicht van de voor- en nadelen van een volautomatisch koffiezetapparaat:

Voordelen
 • Directe invloed op de bereidingswijze
 • Flexibiliteit
 • Bereid twee kopjes tegelijk
 • Twee bonenreservoirs voor verschillende smaken
 • Eersteklas aroma, dankzij versgemalen bonen
 • Verschillende koffiespecialiteiten naar wens
Nadelen
 • Zeer hoge aanschafkosten
 • Niet mogelijk om een grotere hoeveelheid tegelijk te zetten &#8211
 • beperkt tot twee kopjes
 • Hoger stroomverbruik, omdat een hoge druk en een hoge temperatuur moeten worden opgewekt.

In welke prijsklasse liggen de volautomatische koffiemachines van Siemens?

De prijzen voor Siemens koffiezetapparaat zijn even gevarieerd als de beschikbare keuze. Siemens biedt een uitstekende prijs-prestatie verhouding, want je krijgt uitstekend koffiegenot voor een betaalbare prijs.

Je kunt deze “eenvoudige” versie van Siemens koffiezetapparaat krijgen voor slechts 300 euro. Hoe sjieker en hoe meer “toeters en bellen” je wilt, hoe duurder het natuurlijk is. Het duurste volautomatische koffiezetapparaat dat Siemens in zijn gamma heeft is de EQ.6 Plus, die begint bij 599 euro en hoger.

Wat onderscheidt Siemens koffiezetapparaat van andere fabrikanten?

Er zijn veel volautomatische koffiemachines op de markt – van goedkoop tot duur, van eenvoudig tot fancy, maar wat Siemens koffiezetapparaat onderscheidt van andere fabrikanten is duidelijk Siemens’ ervaring. Siemens heeft er zijn beroep van gemaakt huishoudelijke apparaten te produceren die je leven vereenvoudigen en je ervan laten genieten.

Siemens overtuigt met kwaliteit.

Siemens heeft de nieuwste technologie en hoogwaardige vormgeving verwerkt in zijn volautomatische koffiemachines, die je persoonlijk koffiegenot van de hoogste kwaliteit garanderen. Siemens heeft voor elk wat wils in zijn assortiment: van instapmodellen voor gewone consumenten tot volautomatische netwerkmachines voor professionele koffiekenners.

Welke alternatieven zijn er voor Siemens koffiezetapparaat?

Ingebouwde

volautomatische koffiemachines
De meeste volautomatische koffiemachines van Siemens zijn vrijstaand en vergen dus een zekere ruimte. Als je bezig bent met het plannen van een keuken en jezelf wilt trakteren, kun je overwegen een inbouwtoestel te kopen.

Siemens Kaffeevollautomat-2

Als je aromatische koffie wilt drinken en geen franje nodig hebt, dan kan Siemens je hier iets bieden. (Image source: unsplash / Jim Kalligas)

Idealiter installeer je deze volautomatische inbouwkoffiemachines in een hoge kast voor een gemakkelijke bediening. Alle Siemens inbouw koffiezetapparaten combineren de nieuwste technologie met een elegant design. De “One-Touch Function”, waarmee je met een druk op de knop van je perfecte koffie kunt genieten, of het “coffeeSensor System”, dat de soort boon herkent en de molen daarop afstemt, zijn maar enkele van de vele hoogtepunten.

Filterkoffiemachines

Siemens filterkoffiemachines hebben een technologisch geavanceerd brouwsysteem, zodat het beste aroma uit het koffiepoeder wordt gehaald en in je koffiekopje wordt gegoten. Siemens filterkoffiezetapparaten hebben een vermogen van 1100 watt en het resultaat is een ideale brouwtemperatuur en vol aroma. Siemens heeft verschillende filterkoffiemachines in zijn gamma en zelfs enkele met een ingebouwde timer – vul ’s avonds gewoon het filter met koffiepoeder en het waterreservoir, stel de timer in en geniet meteen na het opstaan van verse koffie.

Volautomatische koffiemachine met Home Connect

Als het om volautomatische koffiemachines gaat, gaat ook Siemens met zijn tijd en vooruitgang mee en biedt je zo veel mogelijk gemak. Met de volautomatische koffiemachines van Siemens met Home Connect kun je je koffie via een app direct vanuit je huiskamer bereiden. Siemens biedt je met “coffeeWorld” een breed scala aan mogelijkheden qua varianten, zodat je elke dag een andere koffievariant kunt proberen en je weg kunt proeven door de wereld van koffiesmaken – allemaal via een app.

Welke bonen zijn het meest geschikt voor de Siemens koffiezetapparaat?

De perfecte soort koffieboon is essentieel voor koffie met een intense smaak. Siemens beveelt voor zijn volautomatische koffiemachines twee soorten aan: Arabica en Robusta.

 • De Arabica soort is afkomstig van de Coffea Arabica plant en neemt meer dan 3/4 van de wereldkoffieproductie voor zijn rekening. Deze soort heeft een milde, delicate, aromatische smaak met een complex smaakpatroon.
 • De Robusta soort komt uit Centraal en West Afrika en dankt zijn naam aan het feit dat hij zeer “robuust” is en bestand tegen plagen en milieu-invloeden. Robusta bonen hebben een chocoladeachtige smaak, zijn sterker van smaak en bitterder dan arabica bonen. Bovendien hebben Robusta koffiebonen tweemaal zoveel cafeïne.

Hoe ontkalk ik Siemens koffiezetapparaat?

Als je lang plezier wilt hebben van je Siemens koffiezetapparaat, is regelmatig ontkalken essentieel. De ervaring leert dat als je je koffiezetapparaat regelmatig schoonmaakt en ontkalkt, je minder problemen met het apparaat zult hebben.

Gebruik tijdens de garantieperiode altijd originele onderhoudsproducten, want bij een reparatie kan de garantie vervallen als je producten van derden gebruikt.

Het ontkalken van een Siemens automatische koffiemachine is betrekkelijk eenvoudig, maar je hebt een ontkalkingstablet nodig dat geschikt is voor je machine. Start dan het ontkalkingsprogramma op het display en volg gewoon de aanwijzingen op het display.

Hoe moet ik een Siemens koffiezetapparaat schoonmaken?

Niet alleen ontkalken is belangrijk, maar ook de algemene reiniging van de afzonderlijke onderdelen, zoals de zetgroep. De brouwgroep zit in de brouwkamer en kan uitgenomen worden. Het moet regelmatig onder heet water afgespoeld en goed gedroogd worden. Bovendien moet ook de brouwkop ontkalkt worden; elke koffiezetautomaat heeft zijn eigen programma hiervoor en moet ook gebruikt worden.

Ook al heeft je Siemens koffiemachine een zelfreinigende functie voor de melkspuitmonden, toch moet je de melkspuitmonden van tijd tot tijd met de hand schoonmaken, zodat je zeker weet dat alle resten verwijderd zijn.

Beeldbron: kukota / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies