Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Je hebt veel mooi en elegant serviesgoed en er is gewoon geen plaats voor in de keuken? Dan kan een servieskast voor de woonkamer de ideale oplossing voor je zijn. Je kunt er je serviesgoed zo gemakkelijk mogelijk in opbergen, en servieskasten kunnen ook als extra esthetische blikvanger fungeren, want ze laten klasse serviesgoed optimaal tot zijn recht komen.

Servieskasten zijn er in verschillende maten, kleuren, materialen en prijzen, en daarom is de ideale aankoop niet altijd gemakkelijk. Met onze servieskast gids willen we je laten zien op welke criteria je moet letten bij het kopen en hoe je de juiste servieskast voor je huiskamer vindt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Servieskasten fungeren als extra bergruimte, maar ook als esthetische blikvanger.
 • Bij het kopen van een servieskast moet je letten op de kleur, het materiaal, de afmetingen en het gewicht, zodat je servieskast ook ideaal in je huiskamer past.
 • Afhankelijk van hoezeer je je servies wilt etaleren, kun je kiezen tussen een gesloten en een open servieskast.

Servieskast: Onze selectie

Servieskasten: koop- en beoordelingscriteria

Voordat je een servieskast koopt, zijn er een paar dingen die je moet overwegen. In het volgende gedeelte hebben we daarom enkele criteria opgesomd waarmee je rekening moet houden bij het nemen van je beslissing. We willen je helpen de ideale kast voor jou en je vaatwerk te vinden.

De belangrijkste kenmerken van servieskasten waar je op moet letten voordat je een aankoop doet zijn de volgende:

Als je al deze criteria in overweging neemt voor je een aankoop doet, staat niets de ideale opbergruimte voor je klassevolle serviesgoed in de weg.

Gewicht

Als je een kast voor je serviesgoed gaat kopen, is het gewicht beslist een belangrijk aankoopcriterium. Vooral als je in een flatgebouw zonder lift woont, zul je achteraf heel dankbaar zijn dat je aandacht besteed hebt aan deze eigenschap van je servieskast.

Je servieskast moet ook een ideale veiligheid garanderen voor zwaar serviesgoed.

Er moet ook rekening gehouden worden met het gewicht van het vaatwerk dat in je kast bewaard moet worden. Als je fijn, zwaar porselein hebt, moet de kast ook navenant stevig zijn om te garanderen dat hij het gewicht van het servies kan dragen. Door de juiste servieskast te kiezen, kun je je servies de nodige veiligheid en stabiliteit geven die het nodig heeft.

Materiaal

Het materiaal is ook een belangrijk aankoopcriterium om te overwegen. Het materiaal is doorslaggevend voor hoe stevig en stabiel je servieskast is. Omdat het vooral duur en fijn serviesgoed is dat apart in kasten wordt opgeborgen, is het echt elementair dat de kast je serviesgoed de bescherming biedt die het nodig heeft.

Ga bij de keuze van het materiaal voor je servieskast voor een combinatie van stabiliteit, weerstand en esthetiek.

Daarom is het raadzaam stevige en robuuste materialen te kiezen. Een populair materiaal zou bijvoorbeeld hout zijn, omdat het heel stabiel is, milieuvriendelijk, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Metaal, daarentegen, maakt ook indruk met zijn weerstand, maar dit materiaal is visueel niet bepaald een blikvanger.

Maat

Het derde essentiële kenmerk van je servieskast is de grootte. Daarom moet je goed opletten waar je de kast voor je vaatwerk wilt plaatsen. Als de kamer vrij klein is, is het niet aan te raden een grote, lompe servieskast te kopen, want die ziet er wat lomp uit en neemt onnodig veel ruimte in beslag. Je moet ook bedenken hoeveel serviesgoed je eigenlijk in deze kast wilt opbergen.

Hoe meer servies je hebt, hoe groter de kast moet zijn om ervoor te zorgen dat alles erin past. Vooral als je een open servieskast kiest, moet je ervoor zorgen dat je de nodige ruimte overlaat voor het serviesgoed en het niet onhandig opstapelt, anders gaat het esthetische effect van de servieskast verloren.

Servieskasten: veel gestelde vragen en antwoorden

We hebben al gezegd dat er enkele criteria zijn waarmee je rekening moet houden voor je een kast koopt. Zeker heb je nog een paar vragen, die we in het volgende deel willen beantwoorden. Daarom hebben we de meest gestelde vragen verzameld en zullen we ze specifiek behandelen om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Voor wie is een servieskast geschikt?

In principe zijn er geen regels voor welk servies je je servieskast gebruikt. Het is echter gebruikelijker om fijn, duurder en wat mooier serviesgoed in een servieskast te zetten om ermee te pronken. Dus, als je niet alleen veel serviesgoed hebt, maar ook wat chiquere borden, kopjes, kannen of schalen, dan doe je er zeker goed aan een servieskast voor je woonkamer te nemen.

Geschirrschrank-01

Behalve een functioneel gebruik kan je servies ook een esthetisch, decoratief effect hebben. Met de juiste servieskast kun je je edele porselein in een ideaal licht presenteren.
(Beeldbron: unsplash / Erol Ahmed)

Al het servies dat geen plaats meer heeft in de keuken of dat te mooi is om achter gesloten planken opgeborgen te worden, kan in de servieskast opgeborgen worden. Als je een open of geglazuurde kast kiest, kun je ook je mooiste serviesgoed blijvend presenteren.

Dit maakt je dure porselein multifunctioneel, want het wordt niet langer alleen voor het eten gebruikt, maar geeft ook een visueel, esthetisch effect. Servieskasten hebben dus twee essentiële functies: opbergen, maar ook de esthetische presentatie van het serviesgoed.

Welke soorten servieskasten zijn er?

Er zijn veel verschillende variaties en ontwerpen van servieskasten. Bovendien zijn ze te koop in allerlei kleuren, materialen, vormen en maten. In principe zijn er echter twee soorten servieskasten waartussen een onderscheid gemaakt moet worden. De voor- en nadelen van deze twee soorten kasten worden nu in een beknopte tabel weergegeven.

Open kasten

Als je in het bezit bent van duur en edel porselein, zijn open kasten ideaal, omdat ze het best tot zijn recht laten komen. Deze variant heeft echter niet alleen maar voordelen, en daarom moet je op de voor- en nadelen letten om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van je servieskast.

Voordelen
 • Serviesgoed is zichtbaar
 • Esthetische blikvanger
 • Servieskast heeft een decoratief effect
Nadelen
 • Stofvanger
 • Niet ideaal beschermd
 • Patroon en kleur kunnen verbleken door blootstelling aan licht

Gesloten porseleinkasten

Naast open servieskasten geven velen de voorkeur aan gesloten systemen om hun serviesgoed in op te bergen. Ook voor deze variant hebben we de opvallendste voor- en nadelen op een rijtje gezet en ze voor je samengevat in een overzichtelijke tabel, zodat je goed geadviseerd bent voor je een aankoop doet.

Voordelen
 • Het vaatwerk is afdoende beschermd
 • Er hoopt zich geen stof op
 • Het vaatwerk wordt niet blootgesteld aan intense temperatuur- en lichtomstandigheden
Nadelen
 • Serviesgoed is niet zichtbaar
 • Servieskast ziet er snel lomp uit
 • Servieskast verschilt visueel niet veel van andere kasten

Kies je voor een gesloten servieskast, maar wil je niet afzien van de esthetische aantrekkingskracht van een open servieskast, dan kun je kiezen voor een geglazuurde servieskast.

Geschirrschrank-02

De ideale oplossing is een servieskast die zowel open als gesloten elementen combineert. Zo kun je esthetisch mooi servies in de open vakken zetten en de gesloten gedeelten gebruiken om alledaags servies in op te bergen.
(Beeldbron: unsplash / Ruta Celma)

Zo wordt je dure serviesgoed ideaal beschermd en toch visueel geaccentueerd omdat het zichtbaar is.

Hoeveel kost een servieskast?

Servieskasten zijn er in allerlei soorten. Afhankelijk van het materiaal, de kleur, de maat en de kwaliteit, varieert de prijs sterk. Daarom moet je je vóór de aankoop bewust zijn van welke aankoopcriteria voor jou doorslaggevend zijn en je porseleinkast dienovereenkomstig kiezen. De volgende tabel laat zien hoeveel open en gesloten kasten gewoonlijk kosten.

Type prijs
Open servieskastjes ca. 80-500€
Gesloten servieskastjes ca. 150-800€

Zoals deze tabel duidelijk laat zien, lopen de prijzen van servieskasten sterk uiteen. De eenvoudigere kasten zijn wat goedkoper, terwijl de hoogwaardiger, sierlijk versierde en visueel aantrekkelijker servieskasten vaak duurder zijn.

Welke alternatieven zijn er voor een servieskast?

Behalve de kast voor je mooie servies zijn er nog verschillende andere alternatieven. We hebben de meest populaire opbergmogelijkheden naast de servieskast op een rijtje gezet en kort geschetst in de volgende tabel.

Type Beschrijving
Ladekasten Een populair alternatief voor de servieskast is een ladekast. Deze is meestal lager dan een kast en biedt dus minder plaats voor serviesgoed. Ladekasten voor het opbergen van serviesgoed zijn daarom meestal geschikt voor mensen wier contingent mooi serviesgoed nogal handelbaar is.
Zijplanken Een andere mogelijkheid om je servies optimaal te bewaren is een zijplank te kopen. Dit alternatief wordt vooral gekenmerkt door zijn breedte, waardoor het ook dienst doet als onderstel voor televisies. Uit decoratief oogpunt zijn zijplanken minder geschikt als je je vaatwerk visueel wilt uitstallen, want het functionele aspect van de nodige bergruimte overheerst.
Planken Planken kunnen ook gebruikt worden om servies op te zetten. Dit alternatief richt zich echter meer op het nut dan op het extra esthetische en decoratieve effect dat vooral open of geglazuurde servieskasten hebben. Planken bieden veel bergruimte en zijn daarom zeer geschikt om serviesgoed op te bergen.

Conclusie

Bij het kopen van de ideale kast om je serviesgoed in op te bergen, moet je eerst beslissen of het functionele of het esthetische voordeel overheerst. Als het belangrijk voor je is dat je serviesgoed optimaal tot zijn recht komt en op een artistieke manier geplaatst wordt, dan is een open of beglaasde servieskast de ideale oplossing voor jou.

Afhankelijk van hoeveel mooi serviesgoed je hebt, kun je een grotere of kleinere servieskast kiezen en de juiste kleur kiezen, zodat de kast perfect in je woonkamer past en een echte blikvanger wordt. Als je ook nog een hoogwaardig en milieuvriendelijk materiaal kiest, is de perfecte opbergruimte voor je dure serviesgoed gegarandeerd.

Beeldbron: zhudifeng/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies