Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Een servies is een basisonderdeel van de keuken dat elke dag gebruikt wordt. De keuze in afmetingen, materiaal, ontwerp en kwaliteit is echter enorm, waardoor het moeilijk is om vóór je aankoop precies te weten welke set bij je behoeften en voorkeuren past.

Met onze servies test 2021 informeren we je over de belangrijkste criteria en categorieën van een servies waar je op moet letten als je het koopt. We hebben verschillende soorten en materialen vergeleken om je keuze te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Servies sets zijn meestal bedoeld voor zes of twaalf personen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, uitvoeringen, kleuren en materialen.
 • Bij de keuze van een servies speelt het materiaal een belangrijke rol. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen keramiek en porselein. Sommige keramische voorwerpen mogen niet in de afwasmachine.
 • Je vindt een eenvoudige set voor dagelijks gebruik voor 30/40 euro en meer. Wil je investeren in iets van hogere kwaliteit, dan kun je duizenden euro’s uitgeven.

Servies set: Onze selectie

Servies sets: koop- en beoordelingscriteria

Een servies moet veelzijdig zijn en zowel geschikt voor dagelijks gebruik als voor gasten en speciale gelegenheden. Daarom is het belangrijk om bij het kopen naar eigen behoefte op de volgende criteria te letten:

In de volgende subparagrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Maat

Als je een harnasset wilt kopen, krijg je te maken met verschillende hoeveelheden. Om de juiste maat te kiezen, vraag je je eerst af waarvoor je je harnas wilt gebruiken.

In principe worden sets aangeboden voor twee, vier, zes, twaalf of veelvouden van twaalf personen.

Bedenk dus eerst of je het servies dagelijks nodig hebt of dat het alleen bij feestelijke gelegenheden gebruikt moet worden. De meeste sets zijn echter ontworpen voor zes personen. De 30-delige serviesset is de variant die het meest voorkomt.

Het zijn zes ondiepe borden, zes diepe borden, zes kleine borden, zes koffiekopjes en zes bijpassende schoteltjes. De 60-delige set is nog uitgebreider. Behalve de hierboven genoemde stukken zijn er eierdopjes, espressokopjes, schoteltjes, dessertkommetjes en bakjes voor melk en suiker.

Materiaal

Serviessets kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, die afgewogen moeten worden bij het winkelen voor serviesgoed. Het is daarom een goed idee je te informeren over de eigenschappen van elk materiaal om de beste beslissing te kunnen nemen. De volgende recycleerbare materialen komen veel voor:

 • Keramiek: wordt gebruikt als overkoepelende term voor verschillende materialen, waaronder aardewerk en klei. Het materiaal is edel en krasbestendig en is zeer geschikt voor alledaags servies vanwege de goedkope productie. Het materiaal is echter betrekkelijk breekbaar en heeft daarom een beperkte levensduur.
 • Porselein: is het meest voorkomende materiaal en ziet er, dankzij minimale slijtageverschijnselen, ook na jaren nog zo goed als nieuw uit. Maar net als keramiek is het betrekkelijk breekbaar en kan het dus een beperkte levensduur hebben.
 • Plastic: is breukvast en ongevoelig en is daarom het meest geschikt voor kinderservies. Het heeft een lange levensduur.
 • Glas: is zeer robuust en gemakkelijk schoon te maken. Als je er voorzichtig mee omgaat, kan het een lange levensduur hebben, anders gaat het ook snel kapot.
 • Opaal glas: is een melkachtig glas dat bijzonder hygiënisch is en daarom ook gebruikt wordt in de horeca of in ziekenhuizen.
 • Hout: is een zeer stabiel materiaal met een lange levensduur. Het is stabiel, maar kan onhygiënisch zijn, omdat zich ziektekiemen kunnen vormen in krassen veroorzaakt door bestek.

Je persoonlijke eisen bepalen welk materiaal je moet kiezen. Als je een paar kinderen thuis hebt, kun je beter een ongevoelig materiaal kiezen. In een gezellig huishouden is fijn porseleinen servies meestal de juiste keuze.

Ontwerp

Servies is vandaag niet alleen een eenvoudig alledaags voorwerp, maar is ook een moderne designverwezenlijking geworden. Daarom is ook de vorm en het ontwerp van de producten een belangrijke factor in de koopbeslissing. Modern servies is niet langer gewoon rond, maar ook vierkant of ovaal. Er is veel keus als het gaat om vormgeving en trends.

Bij het ontwerpen van je servies moet je er eerst voor zorgen dat het product esthetisch aantrekkelijk is, maar ook praktisch. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen uiterlijk, vormgeving en functionaliteit. Uiteindelijk moet je een product kiezen dat aan dit principe voldoet.

Kleur

Er is ook veel keuze als het om kleur gaat. De meeste serviessets zijn verkrijgbaar in wit of ivoor, want beide zijn eenvoudig tijdloos.

Je kunt een servies vinden in tijdloos wit of met kleurrijke versieringen.

Er worden steeds meer kleuraccenten gebruikt, zoals gekleurde velgen. De sets van vandaag kunnen ook kleurrijk, vrolijk en fleurig zijn. Kleuren brengen afwisseling en verrijken de tafeldecoratie. Ze kunnen gewaagd en exotisch zijn, maar ook delicaat en elegant. Er zijn echter ook geheel monochrome serviezen in verschillende kleuren.

Vaak is een servies ook mooi versierd en voorzien van mooie patronen zoals bloemen of landschappen. De verscheidenheid aan keuzes stelt iedereen in staat de juiste set te vinden naar eigen smaak en voorkeur. Bedenk dus vóór je koopt welke kleur bij jou of je bestaande keukengerei past.

Magnetron veilig

Als je vaak voedsel opwarmt in de magnetron, dan moet je het juiste materiaal kiezen voor je servies. Keramiek, bijvoorbeeld, is niet ideaal omdat de grove structuur ervan betekent dat de watermoleculen die het bevat verhit kunnen raken en, in het ergste geval, het product in de magnetron kan barsten of breken.

In dit geval is het beter porseleinen schalen te gebruiken, want dit materiaal warmt minder op. Glaswerk is ook geschikt om opnieuw te verwarmen in de magnetron. Plastic servies kan in de magnetron slechts gedeeltelijk opnieuw verwarmd worden omdat het bij hoge temperaturen kan smelten.

Vaatwasmachinebestendig

Als je niet met de hand wilt afwassen, moet je ervoor zorgen dat je servies zo vaatwasmachinebestendig mogelijk is. Bijna elk servies kan tegenwoordig zonder problemen in de afwasmachine gewassen worden. Uitzonderingen zijn serviezen van zeer hoge kwaliteit met een bijzonder decor. Houten serviesgoed mag ook niet in de afwasmachine.

Waardevol serviesgoed moet met de hand worden schoongemaakt, anders vervagen de mooie patronen en zijn ze niet meer duidelijk zichtbaar. Overigens mag porselein met zilveren of gouden randen nooit in de afwasmachine. Lees voor de zekerheid altijd op de verpakking of in de productbeschrijving of het servies geschikt is voor dit gebruik.

Servies sets: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende deel beantwoorden we vragen over servies sets. Opdat je alle essentiële informatie over servies weet, hebben we de belangrijkste vragen geselecteerd en ze kort voor je beantwoord.

Wat is een serviesset?

Een serviesset is een combinatie van verschillende stukken serviesgoed en is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen.

geschirr-set-test

Of het nu voor een maaltijd met je gezin is of voor een formele aangelegenheid, een servies staat voor je persoonlijke smaak. (Image source: Brooke Lark / unsplash)

Bij het kiezen is het belangrijkste waarvoor je de set nodig hebt en voor hoeveel personen hij ontworpen moet zijn.

Een serviesset bestaat uit dinerborden, soepborden en kleine borden.

Klassiek bestaat een servies uit dinerborden, soepborden en vaak kleine bordjes die gebruikt worden als ontbijtbordjes, saladebordjes of dessertbordjes. Mogelijke uitbreidingen zouden verschillende schalen zijn. Het eetbord is gewoonlijk plat en heeft een diameter van 24 tot 29 cm.

Het soepbord is even groot maar diep. Kleine borden hebben dezelfde platte vorm als grote borden en zijn meestal 20 cm in doorsnee. Bestek en glazen behoren niet tot de categorie tafelgerei.

Welke soorten servies zijn er?

Als je een serviesset wilt kopen, is een van de doorslaggevende factoren het materiaal. De twee belangrijkste soorten waar je uit kunt kiezen zijn keramiek of porselein. In de volgende tabel vind je de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten:

Type Voordelen Nadelen
Servies van porselein Fijn, optimaal voor serviesgoed, bijzonder slagvast Dunwandig, niet altijd vaatwasmachinebestendig
Servies van keramiek Goedkoop, perfect voor alledaags serviesgoed Niet waterdicht zonder glazuur, niet erg slagvast

Keramiek is het perfecte materiaal voor alledaags serviesgoed omdat het goedkoop te produceren is en geschikt is voor alledaagse gebruiksartikelen zoals kommen of schalen. Maar door zijn lage baktemperatuur is het niet waterdicht zonder glazuur en is het niet zo slagvast als andere materialen. Het meest populaire keramische servies is dat van aardewerk of steengoed. Steengoed is meestal iets duurzamer dan aardewerk.

geschirr-set-test

Keramische serviezen zijn goedkoop en perfect voor dagelijks gebruik. Het materiaal is iets grover dan andere en is vaak prachtig versierd. (Beeldbron: Lex Sirikiat / unsplash)

Porselein daarentegen wordt bij hoge temperaturen bewerkt en is daardoor goed bestand tegen snijgereedschap en heeft een grotere slagvastheid. Het is het ideale materiaal voor serviesgoed en is door zijn vorm en glazuur zeer geschikt voor gebruik in de horeca.

Het edelste van alle serviesmaterialen is bone china, dat zelfs porselein in de schaduw stelt met zijn onvergelijkbare weerstand, grote doorzichtigheid en stralende glans. Het kan gemaakt worden met heel fijne structuren en versieringen.

Hoeveel kost een serviesset?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende serviezen. Doorslaggevend voor de prijs is de grootte van de set, d.w.z. hoeveel stukken hij heeft, en het materiaal. De volgende tabel geeft een klein overzicht van de verschillende prijzen.

Materiaal prijsklasse luxe modellen
Porselein 40-80 € tot 4000 €
Keramiek 40-80 € tot 2.200 €

Een gewone set voor zes personen heb je al vanaf € 40 en, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de set, kan de prijs oplopen tot € 80. In deze prijsklasse is er niet veel verschil tussen keramiek en porselein. Natuurlijk, hoe kostbaarder het materiaal, hoe hoger de prijs, en dan wordt het duidelijk hoeveel hoogwaardiger porselein kan zijn dan keramiek.

Een echt luxe porseleinen set kan tot 4000 euro kosten, terwijl het keramische alternatief slechts de helft zou kosten. Je moet dus voor je koopt duidelijk weten of je het servies elke dag wilt gebruiken of het alleen voor speciale gelegenheden uit de kast wilt halen.

Wat zijn de alternatieven voor een serviesset?

Als je geen groot huishouden hebt en maar een paar serviesstukken nodig hebt, zijn er een paar alternatieven om uit te kiezen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende serviesstukken die je afzonderlijk kunt kopen. We hebben ook de gemiddelde prijs van elk stuk op een rijtje gezet om je te helpen beslissen.

stuk servies prijsklasse
enkel dinerbord 3-10€
enkele kom 5-20€
enkele schotel 2-10€
enkele kop 5-20€

Dinerborden zijn geschikt om verschillende gerechten op te serveren. Afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden, zijn er veel modellen met geschikte afmetingen op de markt. De prijsklasse voor borden van slechte kwaliteit ligt tussen 3 en 10 euro.

Onder kopjes en kommen worden schoteltjes geplaatst om te voorkomen dat er eten of drinken op de tafel gemorst wordt. Hun prijs op de markt ligt tussen 2 en 10 euro. Schaaltjes en kopjes zijn ook per stuk te koop en hebben meestal een prijsklasse tussen 5 en 20 euro.

Waarin verschillen serviessets van elkaar?

Afhankelijk van de gelegenheid of maaltijd verschillen de serviezen sterk van elkaar. In het volgende gedeelte geven we je een overzicht van de verschillende diensten die op de markt zijn.

Servies onderdelen
Thee- of koffieservies thee- en koffiekopjes, schoteltjes, thee- en koffiekan, melkkan, suikerpot
Dinerservies dinerborden, soepborden, kleine borden
Combinatieservies combinatie van dinerservies en koffieservies

Een thee- of koffieservies bestaat uit thee- of koffiekopjes, schoteltjes, een thee- of koffiekan, een melkkan en een suikerpot. Taartborden zijn ook als optie verkrijgbaar.

geschirr-set-test

Je kunt altijd indruk maken op je gasten met een mooi porseleinen theeservies. Zo’n set mag niet ontbreken in je serviescollectie. (Beeldbron: Maria Lupan / unsplash)

Een eetservies is een set dinerborden, soepborden en kleine borden. Het kan ook kommen en schalen bevatten om voedsel op te dienen, in dat geval heet het een serveerset. Een combinatieservies is een combinatie van een dinerservies en een koffieservies. Dit soort servies is erg praktisch als je een volledig uniform servies wilt hebben.

Voor hoeveel personen is een standaard servies geschikt?

Je vindt een serviesset in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Het is belangrijk welk soort servies en bestek je kiest, zodat beide bij elkaar passen.

Een standaard servies is geschikt voor zes personen.

Een standaard bestekset is meestal geschikt voor zes personen. Daarom is een klassieke serviesset bijna altijd bedoeld voor zes personen.

geschirr-set-test

Een standaard serviesset is meestal geschikt voor zes personen. (Beeldbron: Jonathan Borba / unsplash)

De onderdelen van zo’n set zijn borden, kleine borden en soepborden. Kopjes en schoteltjes zijn er vaak bij, maar niet noodzakelijk.

Hoe maak ik een servies schoon?

Een servies kan met de hand of in de afwasmachine gereinigd worden. De afwasmachine is praktisch en bespaart veel tijd omdat je niet zelf hoeft af te wassen. Met de hand reinigen is daarentegen geschikt voor kleinere hoeveelheden en voor delicate stukken die met de hand beschilderd zijn, bijvoorbeeld.

In principe kunnen bijna alle soorten serviesgoed gemakkelijk in de afwasmachine gewassen worden. Het is belangrijk dat je je bewust bent van welke materialen geschikt zijn en welke niet. Als je je afwas met de hand doet, moet je op de volgende punten letten:

 1. Gooi afval en etensresten bij het huisvuil.
 2. Spoel de erg vuile vaat voor.
 3. Giet wat warm water in de gootsteen.
 4. Voeg wat afwasmiddel toe en probeer te voorkomen dat er veel schuim ontstaat.
 5. Spoel alles af met koud water.
 6. Laat de vaat aan de lucht drogen.

Deze video geeft je een gedetailleerde uitleg over de beste manier om je vaat met de hand af te wassen.

Conclusie

Met het juiste servies kun je niet alleen indruk maken op je vrienden en familie, maar ook elke dag van je maaltijden genieten met servies dat je smaak weerspiegelt. Bij het kopen van een servies moet je letten op het materiaal en kun je meestal kiezen tussen porselein en keramiek.

Keramiek is goedkoper en meer geschikt voor dagelijks gebruik, terwijl porselein van betere kwaliteit is en minder vatbaar voor breuk. Let er ook op dat het servies magnetron- en vaatwasmachinebestendig is. Als je het juiste materiaal voor je gevonden hebt, kun je de maat, het ontwerp en de kleur kiezen volgens je voorkeuren. Nu staat niets je meer in de weg en kun je je nieuwe serviesset voor het eerst gebruiken.

Beeldbron: 123rf / 115550314

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies