Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Of het nu is om de dag te beginnen of voor een gezellig koffiekletsje – een goede kop koffie kan je de oppepper geven die je nodig hebt of zorgen voor een comfortabele pauze. Het juiste koffiezetapparaat, dat met een druk op de knop snel en gemakkelijk de perfecte koffie voor je zet, kan een waar genot zijn in het hectische dagelijkse leven. Geautomatiseerde koffiezetapparaat zoals die van Senseo zijn ideaal voor dit doel.

In onze Senseo koffiemachine test 2022 stellen we je voor aan de beste koffiezetapparaat van de fabrikant. Onze gids behandelt alle vragen die je je moet stellen voor je koopt en geeft je alle informatie die je nodig hebt. We tonen je ook de belangrijkste koopcriteria om je beslissing nog gemakkelijker te maken.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • De Senseo koffiezetapparaat combineren de technologie van de elektronicafabrikant Philipp en de koffie van de branderij Jacobs Douwe Egberts. Senseo machines zetten met een druk op de knop koffie met behulp van pods.
 • Senseo machines bieden technologieën die je koffie net dat ietsje meer geven, zoals de Crema Plus functie of de Coffee Boost technologie. Bovendien bieden de koffiezetapparaat allerlei praktische functies, zoals de instelbare hoeveelheid kopjes vullen, automatische uitschakeling, kalkindicator en meer.
 • Met de verschillende modellen Senseo koffiezetapparaat kun je een breed scala aan koffievariaties bereiden, van eenvoudige filterkoffie tot luxe lattes. Er is dus iets voor elk gebruik, of het nu thuis of op kantoor is.

Senseo koffiezetapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Senseo koffiezetapparaat koopt

Bij het zoeken naar het juiste Senseo koffiezetapparaat zul je jezelf waarschijnlijk een paar vragen stellen. Hier vind je alle belangrijke achtergrondinformatie duidelijk samengevat.

Wat onderscheidt Senseo koffiezetapparaat van andere fabrikanten?

Senseo is een merk van koffiezetapparaten en koffiepads dat ontwikkeld werd in samenwerking tussen de elektronicafabrikant Philips en de koffiebrander Jacobs Douwe Egberts. De koffie wordt in de Senseo koffiemachine gezet uit de pods, die de koffie perfect portioneren.

Senseo Kaffeemaschine-1

Koffie is er in ontelbare soorten. Het juiste koffiezetapparaat zet de perfecte koffie voor je en maakt je dag goed.
(Image source: Yanyapong/ 123rf.com)

Intussen zijn er verschillende aanbiedingen op de markt, maar in het begin werden koffiepads alleen aangeboden door Douwe Egberts en tot vandaag is Senseo de marktpionier als fabrikant van pad koffiezetapparaten.

Hoeveel kost een Senseo koffiezetapparaat?

De prijs van Senseo koffiezetapparaten ligt in het hogere middensegment vergeleken met soortgelijke pad koffiezetapparaten van andere fabrikanten, met prijzen van €60 tot €185.

Senseo koffiezetapparaten gebruiken koffiepads om je favoriete koffie te zetten met een druk op de knop.

Pad koffiezetapparaten zijn daarentegen nogal goedkoop in vergelijking met andere soorten koffiezetapparaten.

Art Prijsklasse
French Press ca. 15-50 €
Filtermaschine ca. 20-80 €
Padmaschiene ca. 20-160 €
Kapselmaschine ca. 25-200 €
Vollautomat ca. 110-1300 €
Kolbenmaschine ca. 70-2000 €

French Press machines zijn het goedkoopst met prijzen die variëren van 15 € tot 50 €. Filtermachines zijn ook goedkoop in aanschaf, met prijzen die variëren van €20 tot €70. Daarna volgen koffiezetapparaten met pods of capsules, die beide grofweg tussen €20 en €200 geprijsd zijn. Volautomatische machines zijn er vanaf 110 €, maar de prijzen liggen vaak rond de 500 € en kunnen oplopen tot meer dan 1000 €. Zuigermachines zijn ook veel duurder, met sterk variërende prijzen tot 2000 €.

Welke alternatieven zijn er voor de Senseo koffiemachine?

Als alternatief voor de Senseo koffiezetapparaat voor pods zijn er andere fabrikanten die pad koffiezetapparaat maken. Capsule koffiezetapparaat werken ook volgens een soortgelijk systeem.

Er zijn ook koffiezetapparaten waarmee je koffie op verschillende manieren kunt bereiden. Deze worden hieronder kort beschreven met hun voor- en nadelen.

Art Functie
French Press De French Press is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om koffie te zetten. Los koffiepoeder wordt in de pers gedaan en er wordt heet water over gegoten. Na de brouwtijd kan een filter in de pot gedrukt worden, zoals ook bekend is van sommige theepotten. Dit koffiezetapparaat kan heel goedkoop gekocht worden. Een ander voordeel hier is dat de French Press heel gemakkelijk schoon te maken is.
Filtermachine De filtermachine is een andere goedkope en eenvoudige manier om koffie te zetten. Hier druppelt heet water door een filter dat gevuld is met koffiepoeder. Deze variant is bijzonder geschikt voor het bereiden van grotere hoeveelheden koffie voor groepen. De smaak kan echter nogal bitter zijn en is daarom niet naar ieders smaak.
Capsule machine Deze koffiezetapparaat werken op hetzelfde principe als de pad koffiemachine, maar dan met capsules. Ze bereiden snel en gemakkelijk een kopje koffie met een druk op de knop. Helaas zorgen de capsules vaak voor veel afval. Gelukkig werken sommige fabrikanten aan composteerbare capsule omhulsels.
Volautomatische koffiemachine De volautomatische koffiemachine zet perfecte koffie met een druk op de knop. Vaak hebben deze machines een geïntegreerde molen met regelbare maling. De duurdere machines maken vaak met een druk op de knop een hele reeks verschillende koffiesoorten. Schoonmaken kan echter moeilijk zijn.
Zuigermachine De zuigermachine, ook wel portafilter of espressomachine genoemd, is de meest professionele, ingewikkelde en ook duurste van de koffiezetapparaten. Ze worden vooral gebruikt in de horeca. De koffie wordt gemalen in de vaak ingebouwde koffiemolen en dan in de kolf gedaan. Met de juiste vaardigheid kan de perfecte espresso gemaakt worden door de maling, watertemperatuur en druk te kiezen. Dit kost echter wat tijd en moet geoefend worden.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Senseo koffiezetapparaat te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om de perfecte Senseo koffiemachine voor je behoeften te vinden. De criteria voor het vergelijken van verschillende Senseo koffiezetapparaten zijn:

In de volgende alinea’s leggen we uit wat elk criterium inhoudt.

Maat

Alle Senseo koffiezetapparaten bieden de praktische mogelijkheid om twee kopjes koffie tegelijk te zetten. Niettemin zijn de modellen meestal erg slank.

Een belangrijke factor bij de keuze van de grootte is de capaciteit van het waterreservoir. De capaciteit van het waterreservoir bepaalt het aantal koffies dat met één vulling gemaakt kan worden. Met een waterreservoir van 1 liter bijvoorbeeld kunnen 7 kopjes koffie gezet worden.

Een groot waterreservoir is vooral praktisch als de koffiemachine veel gebruikt wordt, bijvoorbeeld in een kantoor. Je hoeft het waterreservoir niet steeds bij te vullen.

Functies

Senseo koffiezetapparaat bieden een reeks praktische functies die de moeite waard zijn om bij aankoop op te letten.

 • Opwarmtijd: Sommige koffiezetapparaat worden gekenmerkt door het feit dat ze heel snel opwarmen en klaar zijn voor gebruik.
 • Automatischeuitschakeling: De automatische uitschakeling spaart elektriciteit en voorkomt onnodig opwarmen als de koffiemachine niet in gebruik is.
 • Crema Plus: Volgens de fabrikant garandeert dit gepatenteerde systeem een nog betere crema, d.w.z. koffieschuim.
 • Instelling koffiesterkte: De koffiesterkte keuze biedt de mogelijkheid om een kleine, sterke koffie te zetten.
 • Coffee Boost Technology: De Coffee Boost Technology maakt een nog intensere koffiesmaak mogelijk door het water via een fijnmazige verdeling over de hele pad te verdelen.
 • Melkopschuimer: Als je Senseo koffiezetapparaat een ingebouwde melkopschuimer heeft, kun je er lattes mee maken zoals latte macchiato, cappuccino of café latte.
 • Programmeerbare kopjesgrootte: Dankzij de programmeerbare kopjesgrootte functie kun je je koffie perfect afstemmen op de grootte van je kopje.
 • In hoogte verstelbare koffie-uitloop: Bij sommige machines kun je de hoogte van de koffie-uitloop of het lekbakje aanpassen aan de grootte van je kopjes.
 • Kalkindicator: De ontkalkingsindicator laat je weten wanneer de machine schoongemaakt moet worden.
 • Calc-clean functie: Sommige machines zijn uitgerust met een reinigingsfunctie om de machine te ontkalken.

Vermogen

Het vermogen van een koffiemachine wordt uitgedrukt in watt en vertelt je hoe “sterk” de machine is. Voor Senseo koffiezetapparaten varieert het vermogen meestal van 1450 watt voor kleinere, eenvoudiger machines tot 2650 watt voor grotere en complexere machines.

Senseo Kaffeemaschine-3

Een goede kop koffie is perfect voor een snelle pauze tussendoor of de oppepper die je nodig hebt voor de rest van de dag.
(Image source: belchonock/ 123rf.com)

Het wattage beïnvloedt hoe snel de koffiemachine koud water kan opwarmen. Bovendien zegt het wattage iets over het elektriciteitsverbruik van de machine. Een machine met 1000 watt verbruikt 1000 watt-uur, wat overeenkomt met 1 kilowatt-uur.

Materiaal en kleur

De afzonderlijke onderdelen van Senseo koffiezetapparaat zijn vaatwasmachinebestendig.

Door het materiaal en de kleur te kiezen, kun je de koffiemachine aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Maar het materiaal speelt ook een belangrijke rol bij het reinigen van de machine. De meeste Senseo koffiezetapparaten zijn zo gemaakt dat de verschillende onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn.

De kleurenkeuze voor Senseo koffiezetapparaat varieert van zwart en wit tot elegante grijstinten, helder rood of delicaat zalm en blauw. Sommige Senseo koffiezetapparaat zijn verkrijgbaar in metallic afwerkingen.

Wetenswaardigheden over Senseo koffiezetapparaat

In het volgende sommen we alle andere informatie op die van belang is voor jou en je Senseo koffiemachine.

Welke pods passen in het Senseo koffiezetapparaat?

Je kunt alle verschillende soorten Senseo pods gebruiken voor alle modellen Senseo koffiezetapparaten.

De meeste koffiepads zijn tegenwoordig gestandaardiseerd om in alle machines te passen.

Omdat de meeste koffiepads tegenwoordig gestandaardiseerd zijn, kun je ook pods van andere fabrikanten vinden die compatibel zijn met Senseo koffiezetapparaat.

Welke accessoires zijn er voor Senseo koffiezetapparaat?

Behalve Senseo koffiezetapparaten biedt de fabrikant ook een melkopschuimer aan. Dit is bijzonder geschikt als aanvulling voor machines die geen geïntegreerde melkopschuimfunctie hebben.

Verder biedt Senseo accessoires om de pods in te bewaren, zoals podblikken of hele bewaarstations. Bovendien kun je Senseo koffiebekers van glas kopen voor bij je machine.

De volgende onderdelen kun je afzonderlijk kopen

 • Padhouder
 • Afdichtingsring
 • Bekerbakje
 • Lekbak
 • Koffie schenktuit deksel
 • Koffietuit
 • Waterreservoir
 • Melktank
 • Melkslang

Hoe stel ik een Senseo koffiemachine goed in of hoe los ik storingen op?

Op de Philips website vind je alle gebruiksaanwijzingen en handleidingen voor de verschillende modellen. Daar kun je alles lezen over de werking van het Senseo apparaat. Bovendien biedt de ondersteuningspagina enkele artikelen over hoe je de meest voorkomende problemen kunt oplossen.

Hier zijn de meest voorkomende trucjes voor je om problemen op te lossen:

Probleem Oplossen van problemen
Reset machine Als je tijdens het gebruik van de machine een probleem ondervindt, kun je hem resetten. Om dit te doen houd je de knop voor één koffie en de knop voor twee koffie tegelijk ingedrukt. Als je de machine reset, loopt al het water uit het reservoir.
Instellen van de hoeveelheid water Nieuwe Senseo machines hebben een eenvoudige functie om de hoeveelheid water in te stellen. Op oudere machines kun je eenvoudig de 2-kops koffieknop indrukken om een grotere hoeveelheid water door het pad te laten lopen. Voor een fijnere afstelling doe je het volgende: Zet de machine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Houd de toetsen voor 1 en 2 koffie tegelijk ingedrukt en zet de machine weer aan. De aan/uit knop moet nu oplichten. Druk nu op de knop voor 1 koffie om de hoeveelheid water met 3,5 ml te verminderen, of op de knop voor 2 koffie om de hoeveelheid water met 3,5 ml te verhogen.
Te weinig koffiee Als je koffiezetapparaat niet genoeg koffie zet, moet je de volgende punten controleren. Controleer de hoeveelheid water of koffie die je in de machine hebt gezet. Maak de padhouder schoon, want die kan verstopt zijn. Je moet je machine ook minstens om de 3 maanden ontkalken om te voorkomen dat hij verstopt raakt. Als je je koffiezetapparaat lange tijd niet gebruikt hebt, kan er lucht in de machine zitten waardoor de hoeveelheid koffie vermindert. Het helpt om de machine te spoelen door het waterreservoir te vullen en een koffieprogramma zonder pad te laten lopen.
Te veel koffiee Een oorzaak kan zijn dat de machine niet gespoeld werd voor hij voor het eerst gebruikt werd. Vul het waterreservoir en zet een kom onder de koffie-uitloop. Zet je machine aan en druk tegelijkertijd kort op de knoppen voor 1 kop koffie en 2 koppen koffie. Wacht tot het hele systeem met water gespoeld is en het proces voltooid is. Een andere oorzaak kan een defecte padhouder zijn. Probeer een andere padhouder om te zien of het probleem aanhoudt.
Geen crema Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je koffie geen cremalaag heeft. Zorg ervoor dat je koffiepad in het midden van de padhouder wordt geplaatst, met de gebogen kant naar beneden. Zorg ervoor dat de padhouder en de koffie-uitloop niet verstopt zijn. Anders kun je de afzonderlijke onderdelen schoonmaken onder stromend water of in de vaatwasser. Ontkalk je koffiezetapparaat minstens om de 3 maanden om verstopping te voorkomen.
Deksel verstopt Als je Senseo koffiezetapparaat niet open wil, is de padhouder waarschijnlijk verstopt. Zet eerst het koffiezetapparaat uit. Zet nu de hendel zo ver mogelijk open en wacht 24 uur. Probeer dan het deksel weer te openen. Dit kan meer kracht vragen dan gewoonlijk. Maak nu het filter van de padhouder schoon met water en een borstel of in de afwasmachine. Om dit probleem te vermijden moet de machine, inclusief de padhouder, regelmatig ontkalkt worden.

Voor meer informatie over het oplossen van problemen met je Senseo koffiemachine kun je terecht op de Philips ondersteuningspagina.

Wat voor garantie heb ik op de machine?

Senseo koffiezetapparaat hebben 2 jaar garantie vanaf de aankoopdatum bij de fabrikant Philip.

Als je ondanks de bovenstaande lijst een probleem met je apparaat niet kunt oplossen, kun je het direct door Philips of door een andere reparatiedienst laten repareren.

Philips geeft 2 jaar garantie op alle machines op vertoon van een kassabon of een ander bewijs van aankoop, zoals een overschrijving met een creditcard, om de datum vast te stellen.

Beeldbron: Belchonock/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies