Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

22Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

15Verzamelde opmerkingen

Wie heeft ze niet eerder gezien? Wel, je vindt ze in elke commerciële onderneming: De schrobmachine. Zijn taak is om professioneel en uiterst efficiënt schoon te maken. Zijn dagelijks werkterrein: de vloer.

Dit wordt schoongemaakt als er vuil van welke soort dan ook op zit. De mate van vervuiling doet niet ter zake. De schrobmachine maakt alles schoon wat vuil is, onhygiënisch en onaantrekkelijke vlekken op de vloer achterlaat. De allrounder onder de schoonmaakfeeën. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: hand-held, step-on en de ride-on schrob-zuigmachine.

Met onze grote schrobmachine test 2022 willen we je helpen de beste schrobmachine voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Schrobmachines zijn zeer efficiënte schoonmaakmachines die de vloer in één enkele bewerking reinigen: schrob de vloer, droog hem, maak hem hygiënisch schoon en laat een perfect droog oppervlak achter.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten: handschrobmachine, opstapschrobmachine en de ride-on schrobmachine. Ze worden elk in verschillende toepassingen gebruikt: detailhandel, ziekenhuizen, winkelcentra, scholen, zwembaden, logistiek en opslagplaatsen, parkeergarages, bouw, industrie, luchthavens, restaurants, winkels, horeca en ook in privé-gebruik.
 • Schrobmachines zijn duur om nieuw te kopen. Behalve een nieuwe kopen zijn er ook andere alternatieven, zoals er een huren (rechtstreeks bij de fabrikant of bij bouwmarkten) of een gebruikte schrobmachine kopen. Dit is echter meestal voor privé-gebruik.

Schrobmachine: Onze selectie

Shopgids Schrobmachine: Alles wat je moet weten

Wat is een schrobmachine?

Een schrobmachine is een machine die gebruikt wordt voor vloerreiniging, je kunt het ook een professionele vloerreiniging noemen. De vloer wordt gepolijst en hygiënisch gereinigd met een hoge contactdruk. Het is juist deze hoge contactdruk die de vloer na het reinigen automatisch droogt, zodat er geen gevaar voor uitglijden is.

Deze uiterst effectieve schrobmachine kan voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden, afhankelijk van de behoefte, maar meestal wordt hij gebruikt voor grotere oppervlakken. De schrobmachine kan gebruikt worden op alle waterbestendige vloerbedekkingen.

Scheuersaugmaschine-1
Schrobmachines met schijfborstels zijn uitstekend geschikt voor gladde en vlakke vloeren. De rotatie poetst en reinigt de vloer grondig.
(Beeldbron: Senkaya/ 123rf.com)

Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende soorten schrobmachines, die ik in het beslissingsgedeelte uitvoeriger zal bespreken.

Als je geïnteresseerd bent in een schrobmachine, maar niet precies weet welke je moet kiezen, moet je altijd rekening houden met de verschillende criteria. Deze verschillende criteria kunnen ook vergeleken worden met de uitrusting van de machine. In deze zin bestaat een schrobmachine uit:

 • de soort aandrijving (batterij of netvoeding)
 • het type en de grootte van de machine (hand- of ride-on)
 • de afmetingen en prestatiegegevens
 • het werkingsprincipe (walsborstels of schijfborstels)
 • het tanksysteem (een verswatertank en een vuilwatertank. Een systeem dat het vuile water opvangt en uit de grond opzuigt)
 • Bedienings- en stuursysteem (bediening: lopend (walk-behind schrobmachine) of via stuurwiel)

Waarvoor wordt een schrobmachine gebruikt?

Een schrobzuigmachine wordt voor verschillende plaatsen gebruikt. Ze hebben echter vaak allemaal gemeen dat ze gebruikt worden voor grote oppervlakken en meestal in een zakelijke toepassing. In die zin kan gezegd worden dat particulieren minder geneigd zijn een schrobzuigmachine te overwegen.

We hebben allemaal wel ergens zo’n schrobmachine gezien. Of het nu in winkelcentra, ziekenhuizen, supermarkten of zwembaden is. Kort voor sluitingstijd of tijdens tussentijdse schoonmaak in de supermarkt kun je de aanblik opvangen van deze poetsmachine, die het alledaagse vuil schoonmaakt.

Afhankelijk van de grootte van de toepassing is een ander type schrobzuigmachine nodig. Voor kleinere oppervlakken is een handstofzuiger geschikt en voor middelgrote en grote oppervlakken heb je een grotere nodig, zoals een loop- of zitstofzuiger. Afhankelijk van de conditie van de vloer of de soort vervuiling zijn er ook verschillende opzetborstels om de vloer optimaal te reinigen. (b.v. rolkwast, pads enz…)

Welke alternatieven zijn er behalve een schrobmachine kopen?

Een nieuwe schrobmachine kopen kost meestal veel. Dit is echter niet nodig, want er zijn andere alternatieven voor het kopen van een schrobmachine.

Vanwege de hoge initiële kosten loont het meestal niet om een nieuwe machine te kopen. Dit kan gemakkelijk vermeden worden door een schrobmachine te huren of te huren. Dit is een goede optie als je een schrobzuigmachine maar één keer gebruikt.

Wil je echter toch je eigen schrobmachine in gebruik hebben, dan kun je ook een gebruikte schrobmachine kopen. Dit is een goede optie als je een kleine ondernemer of een particuliere consument bent en je eigen schrobmachine nodig hebt.

Besluit: Welke soorten schrobmachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je eenmaal besloten hebt een schrobzuigmachine te kiezen, is het belangrijk te weten welke soorten schrobzuigmachines er zijn. De verschillende soorten verschillen in grootte. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 • Handschrobber-droger
 • Staande schrobzuigmachine
 • Rijdbare schrob-zuigmachine

De verschillende soorten schrobzuigmachines hangen natuurlijk altijd af van wat je als consument nodig hebt. Of je nu iets compacts nodig hebt voor kleine oppervlakken met een kleine versnellingsbak, of een grote oprijmachine die al voor industriële doeleinden gebruikt wordt.

Elk van deze soorten heeft verschillende voor- en nadelen. Ik zal deze in het volgende deel toelichten om je beslissing nog gemakkelijker te maken.

Wat zijn de kenmerken van een walk-behind schrobmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat een walk-behind schrobzuigmachine zo bijzonder maakt is dat hij klein en compact is. Hij is perfect voor kleinere oppervlakken. Zoals de naam al zegt, kan dit type schrobzuigmachine alleen met de hand bediend worden. Ze zijn gemakkelijk te hanteren, stil en wendbaar. Al in de categorie van de handschrobzuigmachines kun je ook onderscheid maken door de grootte.

Er zijn ook heel compacte exemplaren die met een oplaadbare batterij, accu of snoer werken. De schrob-zuigmachines met oplaadbare batterij en accu hebben even krachtige prestaties als hun grotere tegenhangers. De handmatige schrobzuigmachines zijn geschikt voor oppervlakken van 90m² tot 1000m².

Het reservoirsysteem, waarin het verse water gevuld moet worden, is natuurlijk kleiner bij de handzuigers, zodat ze vaker vervangen moeten worden.

Voordelen
 • Compact
 • Klein te hanteren
 • Obstakels kunnen behendig worden opgeruimd
 • Ideaal ook voor het huishouden
Nadelen
 • Duur
 • Tank-systeem kleiner
 • Hand-held

Wat zijn de kenmerken van een staande gaswasser-droger en wat zijn de voor- en nadelen?

Een staande schrobzuigmachine wordt gekenmerkt door het feit dat het apparaat vanwege zijn afmetingen een voetenplank heeft. De bediener kan dus op een treeplank klimmen. Toch behoudt de reinigingsmachine zijn flexibiliteit. Hij wordt gebruikt voor grotere oppervlakken vanaf ca. 1200 m².

Door zijn afmetingen heeft hij ook extra functies die de bediening van de schrobzuigmachine vergemakkelijken. Hij heeft een grotere verwisselbaarheid van de opzetborstels, meestal een automatisch vulbaar reservoirsysteem, bedieningsscherm, veegfunctie. Door zijn afmetingen moet de aandrijving ook krachtiger zijn, wat het schoonmaken nog meer optimaliseert.

Voordelen
 • Opstapbord
 • Manoeuvreerbaar
 • Geavanceerde functies
 • Eenvoudiger bediening
Nadelen
 • Alleen bruikbaar voor grotere oppervlakken
 • Dure aanschaf
 • Ruimtevretend

Wat zijn de kenmerken van een ride-on schrobmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Een ride-on schrobmachine is het handigere alternatief voor de andere grotere schrobmachines, zoals de handheld of de opstap-variant. De aanschaf van deze schoonmaakmachine loont meestal voor zeer grote oppervlakken die langer tijd nodig hebben om schoon te maken.

Deze grootste versie van de schrobmachine heeft naast de gewone ook andere reinigingsfuncties. Hij kan bijvoorbeeld ook een zijschrobber en zijveger hebben om nog meer glans te garanderen. Door de massieve robuuste machine heeft hij niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

Van de drie soorten is het ook de meest proffessionele, die meestal alleen gebruikt wordt voor grootschalige bewerkingen en grootschalig gebruik. Dit komt omdat de ride-on schrobmachine erg duur is in aanschaf.

Voordelen
 • Handige variant
 • Met touchscreen functie
 • Professionele bediening
Nadelen
 • Kostenintensief
 • Zeer stevig
 • Zwaargewicht

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende schrobmachines. De criteria die je kunt gebruiken om schrobmachines te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Grootte van het schoon te maken oppervlak

De grootte van het te reinigen oppervlak is een heel belangrijk criterium, vooral voor schrobmachines. De grootte van de schrobmachine hangt ook af van de grootte van het te reinigen oppervlak.

De oppervlakteprestatie meet als het ware de vierkante meters per uur.

Dus als je een schoonmaakmachine nodig hebt voor een groot magazijn, winkelcentrum, enz. dan is een grote schrobmachine met een hoge oppervlakteprestatie geschikt. Een ride-on schrobmachine is bijzonder geschikt voor zeer brede oppervlakken die niet schuin zijn of veel bochten hebben. Dit is anders dan het bouwen van bouwsels die geen permanent recht oppervlak hebben, zoals ziekenhuizen of zwembaden.

Deze hebben ook een enorm oppervlak, maar zijn wat moeilijker te hanteren, omdat veel schrob-drogers beter en andere slechter geschikt zijn voor kronkelpaden. Er zijn bijvoorbeeld modellen die beter zijn in het samenvoegen van bochten, een omkeerfunctie hebben, enz.

Ook moet opgemerkt worden dat veel modellen die ontworpen zijn voor zeer grote oppervlakken, zoals het wegverkeer, extra functies aan de zijkanten hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een bezemzijdefunctie om het omringende vuil nog grondiger te verwijderen.

Als je echter een kleine compacte schrobmachine voor privé-gebruik gebruikt, volstaat een handschrobmachine met een lagere oppervlakteprestatie. Het hangt dus altijd af van het gebied dat je nodig hebt. Voor een kleine handschrobmachine voor uitsluitend privégebruik is een oppervlakte-opbrengst van 200 m²/h voldoende.

Voor iets grotere handmatige schrob-zuigmachines, tot aan step-on schrob-zuigmachines, is een oppervlakte-afgifte tot ca. 2000 m²/h nodig. De zeer grote ride-on schrobmachines vereisen ook de hoogste oppervlakte-opbrengst. Dit is ca. 12400 m²/h.

Toepassingsgebied

Bij de keuze van een schrobmachine is het toepassingsgebied even belangrijk als de grootte van de oppervlakte en de toepassingsborstel, want ze hangen allemaal met elkaar samen. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je een schrobmachine koopt. Voor welke toepassing heb ik mijn reinigingsmachine nodig?

Is het een droge vloer, een natte vloer, is de vloer glad of oneffen? Is de bouwstructuur erg kronkelig of recht? Want als ik mijn toepassingsgebied ken, dan weet ik ook welke soort borstel ik nodig heb voor mijn vloeroppervlak. Ik ga in detail in op de functies van de borstels in het verdere aankoopcriterium.

Scheuersaugmaschine-2
Met de juiste borstel (bv. de schijvenborstel) kun je gladde vloeren zoals PVC of linoleum schoonmaken. Je houdt een glanzende, gepolijste vloer over.
(Beeldbron: unsplash.com/Charles Eugene)

Toepassingen voor zeer grote ride-on schrobmachines:

alle grote oppervlakken zoals:

 • Parkeerplaatsen
 • Ook voor toepassingen in open hallen, buitenmagazijnen, laad- en losplaatsen en op bouwterreinen
 • Voor industrie (gieterij, cementfabriek), logistiek en pakhuizen, parkeerterreinen en -garages, bouw en (lucht)havens
 • Uitermate geschikt ook voor de logistieke sector, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van magazijnen
 • Detailhandel

Toepassingsgebieden voor middelzware step-on schrobmachines:

alle middelgrote tot grote oppervlakken, zoals::

 • Detailhandel
 • Ziekenhuizen
 • Scholen
 • Zwembaden

Toepassingsgebieden voor walk-behind schrobmachines:

alle kleine tot middelgrote gebieden zoals bv:

 • Restaurants
 • Winkels
 • Keukens
 • Hotel
 • Privégebruik

De toepassingsgebieden van de verschillende soorten schrob-zuigmachines, kunnen elkaar ook steeds weer overlappen. Dit is slechts een globaal overzicht van de gebieden waarin elk type gebruikt wordt. Het is belangrijk goed te letten op de grootte van de ruimte die je hebt en de prestaties van de machine.

Borstel

De borstels zijn ook een belangrijk aspect bij de keuze van de ideale schrobmachine. Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er verschillende reinigingshulpstukken. Er zijn twee verschillende opzetborstels voor een schrob-zuigmachine. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een schijvenborstel en een rolborstel:

 • Rolborstels: zijn bijzonder geschikt voor hardnekkig vuil en ook voor geprofileerde vloerbedekkingen. Dat komt omdat de walsborstels een relatief klein contactoppervlak hebben en met een zeer hoge contactdruk werken. Dit betekent dat de dieptewerking sterker is, ook in de perifere gebieden. Je kunt zelfs tot in de hoeken komen met de roltechniek, zodat omwerken tijdens het schoonmaken wordt verminderd. Een schrobmachine met een rolborstel verwijdert vuil door snelle omwentelingen. Het is daarom voordelig om het aantal omwentelingen per minuut van de walsborstel op te nemen. Bij topmachines is deze waarde 1.200, maar zelfs met een laag toerental kan hardnekkig vuil verwijderd worden. Een bijzonder hoog aantal omwentelingen bereikt echter een betere dieptewerking, en zo’n machine is ook geschikt voor polijsten.
Borsteltype Systeem Eigenschap Toepassingsgebied
Rolborstel Door snelle rotatie(snelheid) Grove borstelharen en diepe reiniging in de vloer Hardnekkige oneffen vloeren
Schijfborstel Door sterke rotatie en contactdruk Fijner en hechtend aan de vloer Gladde en egale vloeren (PVC,Linoleum)
 • Schijfborstels: Deze worden vooral gebruikt voor gladde en egale vloeren, bijvoorbeeld PVC of linoleum. Deze vloerbedekkingen vind je vaak in de ingangsruimten en gangen van commerciële eigendommen of ziekenhuizen. Goede resultaten bereik je hier met de gemakkelijk manoeuvreerbare schrobmachines met schijfsysteem. Een schrobmachine met een schijvenborstel verwijdert vuil door druk uit te oefenen op de fijnere borstels (in tegenstelling tot de rolborstel met grove haren). Ook de borsteldruk speelt een belangrijke rol in het reinigingsproces, vooral bij zware vervuiling is een sterke contactdruk nuttig om de reinigingskracht nog meer te optimaliseren. Voor betrekkelijk los vuil en stof volstaan machines met een lagere contactdruk, terwijl stevig vastzittend vuil alleen met meer druk verwijderd kan worden.

Stroomvoorziening

Wat de energievoorziening van de gaswasser-droger betreft, kun je in principe onderscheid maken tussen twee verschillende soorten. Sommige toestellen zijn uitgerust met een oplaadbare batterij en andere halen hun energie uit het stopcontact, d.w.z. uit elektriciteit.

De schrobmachines die met een oplaadbare batterij zijn uitgerust, moeten na gebruik worden opgeladen. Afhankelijk van de uitvoering kan een batterij-aangedreven machine de vloer een uur of langer schoonmaken zonder op het lichtnet te hoeven worden aangesloten. Dit wordt batterijvermogen genoemd. De meeste professionele schrob-zuigmachines werken tegenwoordig uitsluitend op batterijvoeding.

Dit wordt ook wel snoerloze voeding genoemd. Dit is de eenvoudigste variant, het model met snoer was vaak onpraktisch en meer een belemmering voor het schoonmaken. Ook de kleinere hand-schrobmachines werken nog steeds op elektriciteit, zodat je bij het manoeuvreren steeds rekening moet houden met de kabel.

Maar de kleinere compacte schrobmachines die voor thuisgebruik gebruikt worden, kunnen zich nog steeds een snoer veroorloven. Tegenwoordig is er ook een eco versie van de batterijen die duurzaam is. Dit komt echter eerder voor bij handschrobmachines. Als je je privé-verbruik wat energie betreft tot een minimum wilt beperken, is dit zeker een ecologisch goede optie.

Bediening en hantering van de machine

Gemakkelijke bediening en bediening van een apparaat is essentieel om de consument tevreden en gemotiveerd te houden. Dit geldt in het algemeen voor elke bewerking. Vooral bij een schrobmachine stelt men zich vaak voor dat de bediening erg ingewikkeld is.

Maar dit is niet nodig. Kleine schrobmachines zijn toch al eenvoudiger te bedienen dan hun grotere tegenhangers, en de grote schrobmachines hebben een gemakkelijk te bedienen aanraakscherm.

Goed en eenvoudig hanteren van de schrob-zuigmachine spaart men tijd en zenuwen.

Consumenten of schoonmakers moeten goed overweg kunnen met de bediening, en daarom zijn intuïtief te bedienen machines in trek. Een goede gebruikersvriendelijkheid omvat een duidelijke indeling van de functietoetsen en een praktische bediening. Indien mogelijk moet dit begrijpelijk zijn, ongeacht de taal.

De automatische functies in combinatie met de veiligheidsuitrusting zorgen er bijvoorbeeld voor dat de watertoevoer onderbroken wordt als de reinigingsmachine niet bewogen wordt. Voor transport hebben de professionele machines een activeerbaar onderstel om gemakkelijk te duwen, dat de schrobborstels beschermt. Bovendien beperken bepaalde extra’s de perioden van onproductiviteit tot een minimum.

Wetenswaardige feiten

Hoe werkt een schrobmachine precies?

Hoe een schrobmachine precies werkt is iets waar iedereen die er ooit een gezien heeft of er iets mee te maken heeft gehad zeker over nagedacht heeft. In het algemeen is een schrobmachine een vloerreinigingsmachine die vakkundig schoonmaakt met basisgerei, water en schoonmaakmiddel.

Dit betekent dat zelfs moeilijke vlekken effectief verwijderd kunnen worden. Ze zijn zo ontworpen dat de machine automatisch in één beweging water op het oppervlak aanbrengt, het met de borstel inwerkt en dan alles weer opneemt met behulp van de zuigkracht.

Onmiddellijk na het schoonmaken zijn de vloeren schoon en vooral droog en dus slipvast. De schrobmachines hebben twee tanks. Een voor het schone water dat bij het schoonmaken wordt gebruikt en een voor het vuile water dat bij het stofzuigen wordt opgevangen.

Schrobzuigmachines werken op milieuvriendelijk schoonmaakmiddel en kunnen een groter oppervlak reinigen met minder water dan traditioneel dweilen. Dit bespaart geld en beschermt het milieu.

Sommige machines zijn ook uitgerust met een veegborstel. Dit voorkomt dat er vuil onder de borstel komt bij het schoonmaken. Het is belangrijk dat de oppervlakken geveegd worden, anders kunnen de zuigstang en de zuigslang verstopt raken.

Na elk gebruik moeten de verswatertank en de vuilwatertank geleegd en schoongemaakt worden. Borstels, zuigslang en zuigstang moeten ook na elk gebruik schoongemaakt worden. Bij het opbergen van de uitrusting moeten de tanks open staan, zodat de lucht kan circuleren.

Zo vermijd je onaangename geuren. Controleer bij gebruik van een op batterijen werkende schrobzuigmachine vóór gebruik altijd of de batterij volledig opgeladen is. Zo staat niets het schoonmaken met een schrobzuigmachine in de weg.

Wat is het juiste reinigingsmiddel voor mijn schrobmachine?

Als je een nieuwe schrobzuigmachine bij de fabrikant koopt, krijg je altijd het juiste reinigingsmiddel. Deze kunnen variëren naar gelang het type machine. Door de aanwijzingen van de fabrikant voor het verdunnen op te volgen en, indien nodig, het doseersysteem te gebruiken op de modellen waar het aanwezig is, kun je uitstekende resultaten bereiken.

In principe is het belangrijk te weten of mijn schrobmachine voor privé of commerciële doeleinden gebruikt wordt, of de mate van gebruik. Dan weet ik of ik voor mijn privé-gebruik een ecologische versie van het schoonmaakmiddel kan gebruiken, dat misschien minder intensief vuil verwijdert maar gezonder en milieuvriendelijker is.

Of dat ik mijn schrobmachine nodig heb voor commerciële doeleinden, waar zware vervuiling een alledaags verschijnsel is. Dit zal mijn keuze van schoonmaakmiddel bepalen. Het is ook belangrijk dat ik elk soort schoonmaakmiddel voor mijn schrobmachine kan gebruiken. Het is goed om bij de fabrikant te informeren.

In het algemeen zijn schrobzuigmachines op dezelfde manier ontworpen, dus er zijn slechts minimale verschillen tussen de fabrikanten. Reinigingsmiddelen in hun verschillende varianten:

 • Universele reiniger metneutrale geur: De geurvrije universele reiniger heeft een neutrale geur en is geschikt voor gevoelige neuzen of toepassingsgebieden waar een extra geur alleen maar storend zou werken.
 • Universele reiniger met frisse geur: De universele reiniger met geur bevat een speciale geur. Veel voorkomende favorieten zijn citroengeur, sinaasappelgeur, lanvendelgeur, zeebries.
 • Precisiereiniger: Een precisiereiniger wordt gebruikt voor speciale toepassingen. Een precisiereiniger kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor olie- en vetvlekken.
 • Kalkreiniger: De kalkreiniger heeft het voordeel dat hij niet alleen kalkvlekken op de vloer reinigt, maar ook de machine zelf.
 • Vuilbreker: De vuilbreker wordt vooral gebruikt voor zwaar vuil.
 • Desinfecterende reiniger: De desinfecterende reiniger wordt meestal in ziekenhuizen gebruikt om de vloer hygiënisch schoon te krijgen.

Hoe repareer ik mijn schrobmachine?

Bij de reparatie van een schrobzuigmachine is het belangrijk dat je precies weet wat het probleem is met mijn schrobzuigmachine. Is het maar een klein probleem dat snel door de consument verholpen kan worden of is het iets ernstigers dat door een expert behandeld moet worden?

Meestal kunnen kleine problemen snel verholpen worden als ik een reserveonderdeel voor mijn schrobzuigmachine koop omdat het oude kapot of versleten is. Er zijn veel reserve-onderdelen die je zelf kunt vervangen. En om te weten waar de fout zit, kijken we nog eens naar de uitrusting van een schrob-zuigmachine.

Bereik van de machine Mogelijk probleem
Type aandrijving Heb ik misschien een nieuwe batterij of lader nodig?
Werkingsprincipe Heb ik misschien een nieuwe wals of schijvenborstel nodig?
Tanksysteem Heb ik misschien een nieuwe tank of nieuwe slangen nodig?
Stuurinrichting Heb ik nieuwe wielen nodig of een nieuw zadel?

Er is een ruime keuze aan reserve-onderdelen die je kunt kopen. Het is belangrijk dat je altijd de fabrikant en het type machine controleert, zodat je het juiste wisselstuk koopt. Bij grote problemen moet je je schrobzuigmachine beslist door een expert laten repareren.

Zijn er al autonome schrobmachines?

Ja, er zijn al autonome schrobmachines op de markt. Ze kunnen ook professionele schrobrobots genoemd worden. De schrobzuigmachines hebben een handige handmatige bediening. De voortdurende kostendruk en het gebrek aan mankracht waren goede redenen voor de aanschaf van een schoonmaakrobot.

Op zich is de werking van de robot schrobzuigmachines vrijwel identiek aan die van de conventionele schrobzuigmachines. Alleen de structuur is technologisch aangepast om duurzamer en autonomer schoon te maken.

Scheuersaugmaschine-3
KIRA B50 (Kärcher Intelligent Robotic Applications.) Een showcase voorbeeld onder de robot schrobmachines. Hij kan volledig autonoom naar zijn docking station rijden en zichzelf opladen.
(Beeldbron: Senkaya/ 123rf.com)

Alles werkt autonoom, dus je hoeft je bijna nergens zorgen over te maken. Omdat veiligheid een van de hoogste prioriteiten is, vooral voor autonome robots, hebben de robots betrouwbare gevoelige sensortechnologie. Het geïntegreerde veiligheidssysteem voorkomt schade door botsingen.

Hij detecteert mensen en obstakels en reageert betrouwbaar door te stoppen of er omheen te rijden. In combinatie met mobiele gegevensoverdracht en GPS-tracking heb je altijd volledige transparantie van de schrob-zuigrobots. Dankzij een naadloze verbinding krijg je ook een gedetailleerde gegevensanalyse om de reinigingsefficiëntie steeds meer te optimaliseren.

De schrobrobots hebben een docking station om zichzelf op te laden. Ze rijden zelfstandig naar hun eigen aanlegstation om de batterijen op te laden, vers water in te nemen, de tank schoon te maken en vuil water af te voeren. De energiebehoefte wordt berekend voor de komende schoonmaakbeurt en laadt de batterijen op als dat nodig is.

Zo worden de aankoppeltijden tot een minimum beperkt. De schrobzuigmachines kunnen oppervlakten zo klein als 500 m² professioneel reinigen. De meeste prototypen worden gebruikt voor supermarkten. De kosten van een schrob-zuigrobot zijn ongeveer gelijk aan die van een grote ride-on schrob-zuigrobot. De aanschaf van zo’n autonome schrobzuigmachine kan zich echter op de lange duur terugbetalen.

Foto bron: Ovchinnikova/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies