Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

23Products analyzed

22Hours invested

9Studies researched

43Comments collected

Iedereen kent ze van schooltijd en weet hoe leuk ze kunnen zijn: Krijtborden. Ontdekt als een nieuwe trend in de binnenhuisarchitectuur, neemt het gebruik van krijtbordverf ook steeds meer toe in de eigen vier muren. Of het nu in de keuken is voor recepten of in de kinderkamer – krijtbordverven zijn echte blikvangers.

Met onze productvergelijking hebben we verschillende producten vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt. Door je te laten zien waar je op moet letten bij het kopen, willen we je keuze gemakkelijker maken en je tegelijk helpen de juiste schoolbordverf voor je project te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vanwege de talloze ontwerpmogelijkheden en het gemakkelijke onderhoud worden schoolbordverven steeds populairder. Bijna elk oppervlak kan snel en gemakkelijk omgevormd worden tot een oppervlak waarop met krijt geschreven kan worden.
  • Hoewel schoolbordverf voor allerlei oppervlakken gebruikt kan worden, is niet elke verf geschikt voor elk oppervlak of voor gebruik buitenshuis. Bij de keuze van een product moet dus zowel op bepaalde eigenschappen als op de productnaam gelet worden. Bordenverven en bordenvernissen verschillen vooral in hun optimale geschiktheid voor de ondergrond.
  • Het aanbrengen van bordverven op oppervlakken is gemakkelijk uit te voeren. De werkwijze is vergelijkbaar met conventioneel schilderen met muurverf. Een perfect kleurresultaat is snel en gemakkelijk te bereiken.

Schoolbordverven: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor schoolbordverven

In het volgende willen we je laten zien welke koopcriteria je kunt gebruiken om schoolbordverven te vergelijken en te evalueren. Dit moet je helpen beslissen welk product voor jou en je project het beste is.

In de volgende paragrafen kun je lezen wat belangrijk is voor de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Kleur

Of het nu klassieke kleuren zijn zoals grijs of donkergroen, helder en kleurrijk of zelfs een beetje extravagant in Goud – er zijn geen grenzen aan de creativiteit, want het kleurenpalet van schoolbordverf is veelzijdig. Bedenk echter steeds dat smaken snel veranderen.

Hier is het een voordeel als je van meet af aan een vrij neutrale kleur gekozen hebt. Als de gewenste kleur niet voorhanden is, is transparante schoolbordverf bijzonder geschikt, die over elk oppervlak kan worden uitgesmeerd.

Hoeveelheid en rendement

De hoeveelheid en het rendement van een schoolbordverf hangen nauw samen. Veel verf betekent echter niet altijd dat het langer meegaat.

De doorslaggevende factor is kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van de bordverf, hoe productiever hij is. Alvorens te kopen moet je dus op deze indicator letten en verschillende fabrikanten vergelijken.

Ondoorzichtigheid

Ook hier geldt: hoe beter de kwaliteit en hoe groter de ondoorzichtigheid, hoe sneller het gewenste kleurresultaat bereikt wordt. Dit is de reden waarom sommige schoolbordverven maar één laag nodig hebben, terwijl andere meerdere lagen nodig hebben om dekkend te zijn en het perfecte kleurresultaat te bereiken.

Behalve van de kwaliteit hangt de dekkracht van een schoolbordverf ook af van de ondergrond. Een sterk absorberende ondergrond heeft meer verf nodig.

Ingrediënten

Zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu moet je altijd even naar de ingrediënten van een product kijken. Platenverf op waterbasis, die als veilig beschouwd wordt, is de beste keus.

Deze oplosmiddelvrije verven zijn bijzonder overtuigend door hun geringe geur en betrekkelijk lage gehalte aan verontreinigende stoffen. In het beste geval is het product gecertificeerd met de beroemde “Blauwe Engel”, die hoge normen garandeert voor de bescherming van milieu en gezondheid.

Toepassingsgebied

Moet je schoolbordverf buiten of binnen versieren? Bij plaatverf voor gebruik buitenshuis moet bijzondere aandacht besteed worden aan de weerbestendigheid.

Bovendien moet je bij de keuze van het product letten op de geschiktheid van de ondergrond. Ook al zijn er veel toepassingsmogelijkheden, niet elke verf hecht op elk oppervlak.

Gids: Veel gestelde vragen over schoolbordverf in detail beantwoord

In de volgende gids willen we eventuele vragen die je nog hebt ophelderen door de belangrijkste vragen over schoolbordverf te behandelen en in detail te beantwoorden.

Wat is schoolbordverf?

Schoolbordverf is een decoratieve verf die bijna elk oppervlak verandert in een mat oppervlak waarop met krijt geschreven kan worden en dat dan individueel gebruikt en vormgegeven kan worden.

tafelfarbe-test

Schoolbordverf is bijzonder populair bij kinderen. Ze zijn bijzonder praktisch op het bureau voor tekeningen en notities. (Image source: Julia M Cameron / Pexels)

Of het nu in de kinderkamer is om te tekenen en te spelen, in de keuken voor boodschappenlijstjes of in de studeerkamer als memobord – schoolbordmuren trekken ieders aandacht en worden steeds populairder.

Welke soorten schoolbordverf zijn er?

In het algemeen zijn in de handel verven en vernissen voor planken verkrijgbaar, die onderling verschillen wat hun toepassingsgebied betreft

  • Schoolbordverf: Door het bijzonder hoge gehalte aan pigmenten en kleurstoffen is schoolbordverf bijzonder geschikt voor het verfraaien van muren en meubels.
  • Schoolbordverf: Voor oppervlakken zoals plastic, metaal, hout, glas en steen is het gebruik van schoolbordverf te verkiezen.

Bij het kopen is het dus van essentieel belang om op de naam van het product te letten. Als je echter porselein met krijtbordverf wilt decoreren, moet je op zoek gaan naar krijtbordverf die speciaal voor dit doel geschikt is.

Wat kost tafelkleur?

Afhankelijk van de fabrikant wordt de prijs van krijtbordverf vooral bepaald door de kwaliteit en de hoeveelheid. De prijzen kunnen variëren van laag tot hoog. De volgende tabel geeft een overzicht.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (5 – 10 €) Kleine hoeveelheden, goede kwaliteit, meestal al met kleurenkeuze
Middelgeprijsd (10 – 20 €) Grotere hoeveelheden met hoge eisen aan ingrediënten en duurzaamheid
Hooggeprijsd (20 € en meer) Meestal grote hoeveelheden, kleuren met metallic look, magneetbordkleuren

Hoe wordt schoolbordverf op de juiste manier aangebracht?

Eerst moeten ruwe oppervlakken licht geschuurd worden voor je de verf aanbrengt, en gladde oppervlakken moeten opgeruwd worden met schuurpapier om een zo goed mogelijk kleurresultaat te krijgen. Zorg ervoor dat je het oppervlak daarna weer schoonmaakt, zodat het droog, schoon en vetvrij is.

Omdat schoolbordverf moeilijk van textiel te verwijderen is, is het raadzaam beschermende kleding te dragen. Afhankelijk van je voorkeur kan dan eerst een primer aangebracht worden. Dit is echter niet absoluut noodzakelijk.

Voor het schilderen moet de schoolbordverf goed geroerd worden. Foam verfrollers zijn bijzonder geschikt voor grote oppervlakken. Op kleinere oppervlakken of op randen en randen is het echter beter de verf met een penseel aan te brengen. Als je nog niet tevreden bent over het kleurresultaat, kun je na 4 uur droogtijd een tweede laag aanbrengen. De verf moet dan minstens 48 uur drogen.

Hoe wordt schoolbordverf beschreven en schoongemaakt?

Voordat je met traditioneel krijt op een schoolbordoppervlak kunt schrijven, moet je zorgen dat het minstens 2 dagen gedroogd is. De beste manier om het schoon te maken is met een vochtig microvezeldoekje om het krijt gemakkelijk weg te vegen.

Zodra het oppervlak droog is, kun je er weer op schrijven. Voorzichtigheid is geboden bij het schrijven met vloeibaar krijt of krijtstiften. Deze zijn geschikt voor gladde, niet poreuze oppervlakken en meestal is een speciaal reinigingsmiddel nodig om ze te verwijderen.

Conclusie

Schoolbordverf helpt je bij het maken van allerlei goedkope inrichtingsmogelijkheden, waarmee je snel en gemakkelijk geweldige accenten in je huis kunt zetten met tegelijk praktische voordelen. Of het nu is om notities te verzamelen of om je creativiteit uit te drukken – schoolbordoppervlakken hebben altijd een nut. Bij het kopen van schoolbordverf moet je echter altijd in gedachten houden wat je er precies mee van plan bent te doen.

Belangrijke punten hierbij zijn de kleurschakering zowel als de hoeveelheid en de opbrengst. Bovendien zijn de ondoorschijnendheid en het toepassingsgebied belangrijke aankoopcriteria die vooraf in overweging genomen moeten worden. Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je bij de keuze van een product altijd rekening houden met de ingrediënten, zodat je gezondheid niet wordt aangetast.

Beeldbron: Joshua Hanks / Unsplash

Reviews