Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

In sommige gevallen wordt het begin van schimmelgroei niet serieus genomen of zelfs ontkend. Dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de woonruimte en mogelijk ook voor de eigen gezondheid, beseffen veel mensen vaak pas als het veel te laat is. Idealiter bestrijd je schimmel in een vroeg stadium. Ze kunnen zich vaak heel snel verspreiden, wat zelfverwijdering van de plaag onmogelijk kan maken. Daarna is professionele sanering meestal de enige optie. Met behulp van dit artikel willen we je waardevolle informatie en tips geven over preventie en profylaxe. Dit moet je in staat stellen je doeltreffend tegen dit probleem te beschermen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schimmel kan niet alleen in voedsel voorkomen, maar ook binnenshuis. De essentiële factor voor de vorming ervan is vocht.
 • Mallen zijn er in verschillende soorten en kleuren. Deze onderscheiden zich niet alleen visueel, maar ook door hun ruimtelijke voorkeuren.
 • Je kunt schimmel op veel verschillende manieren verwijderen. Ook kleinere budgetten bieden je veelbelovende benaderingen.

Definitie: Wat is schimmel?

De term schimmel slaat op een bepaalde soort schimmel die bederf veroorzaakt. Behalve in bouwmaterialen komt schimmel ook voor in combinatie met voedsel.

Schimmel is een soort schimmel die bouwmaterialen en voedsel kan aantasten. (Image source: 123rf.com / 37605461)

Veel van de schimmels zijn ook heel goed bestand tegen droogte. Daardoor kunnen ze zich veelvuldig en vooral wereldwijd verspreiden. De voortplanting vindt meestal plaats via sporen die via de lucht vrijkomen. Op deze manier kunnen ze tot honderden kilometers afleggen en ook in woongebieden terechtkomen.

Achtergrond: Wat je moet weten over schimmel

Voor we benaderingen voor het verwijderen van schimmel voorbereiden, moet je belangrijke informatie leren die mogelijk als preventieve maatregel gebruikt kan worden. We hebben dan deze achtergrondinformatie voor je opgesteld.

Is schimmel giftig?

In principe is schimmel niet giftig. Van de vele soorten verschillende schimmels zijn er maar heel weinig die uit een of andere giftige samenstelling bestaan. Toch kunnen ze bij mensen negatieve reacties oproepen. Hoewel er een klein risico is dat schimmel giftig is in huis, moet je dit toch niet onderschatten. Er is nog steeds een restrisico en negatieve bijwerkingen voor de gezondheid zijn ook mogelijk.

Welke ziekten kan schimmel veroorzaken?

Hoewel schimmel meestal niet giftig is, kunnen ziektes het gevolg zijn van te frequent of te nauw contact. Deze kunnen zich op veel verschillende manieren manifesteren.
Soort ziekte Voorbeelden
Ademhalingsproblemen Ademhalingsproblemen, astma, bronchitis
Algemene lichamelijke conditie Uitputting, vermoeidheid, slapeloosheid
Uitwendige of oppervlakkige verschijnselen Brandende ogen, huiduitslag, roodheid

Als je over het algemeen last hebt van een verzwakt immuunsysteem, loop je een bijzonder groot risico ziek te worden. Ook kinderen en zuigelingen lopen een groter risico.

In sommige gevallen wonen mensen jarenlang in beschimmelde huizen en worden ziekteverschijnselen zelden in verband gebracht met schimmel. Als geen oorzaak kan worden vastgesteld, laat je dan op schimmel testen.

Allergieën kunnen ook met schimmel in verband gebracht worden. Dit kan gebeuren als je de sporen inademt. Om te weten te komen of dit bij jou het geval is, kun je naar de dokter gaan en je laten testen. Daar krijg je informatie over mogelijke schimmelallergieën door middel van een zogenaamde priktest.

Wat zijn de oorzaken van schimmel?

Schimmel in huis kan door allerlei oorzaken ontstaan. Er zijn echter drie belangrijke oorzaken waar je op moet letten.

Hoge luchtvochtigheid

Door voortdurend waterverbruik in huis, zoals douchen of koken, ontstaat een grote hoeveelheid waterdamp. Meestal gaat het om meerdere liters van deze stof. Een groter aantal bewoners of zelfs kamerplanten of aquaria verhogen de hoeveelheid nog eens extra.

Waterlekkage

Als bijvoorbeeld de slang van je wasmachine barst, een waterleiding breekt of zelfs alleen maar je badkuip overloopt, neemt de vochtigheid in je huis drastisch toe. Deze omstandigheden bieden optimale omstandigheden voor schimmel om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Vooral de groei van schimmel kan ongewenst versneld worden, want vocht is daarvoor het belangrijkste bestanddeel. Licht of zuurstof hebben hierop vrijwel geen invloed.

Bouwgebreken

Bouwgebreken in je huis kunnen ook tot schimmelvorming leiden. Kleine, uitwendige schade wordt vaak niet ernstig genomen, maar dit is uiterst nalatig. Scheuren in de muur, schade aan het dak of de dakgoot, of beschadigde kelderdichting verhogen allemaal het risico op vocht en schimmel. Behalve bestaande gebouwen lopen ook nieuw gebouwde bouwwerken gevaar. Als er geen goede uitdroging is, krijgt schimmel een ideale voedingsbodem om zich te verspreiden.

Wat kan ik doen om schimmel te voorkomen?

Hoewel er een veelheid aan gevarenbronnen voor schimmelgroei in je eigen huis kan zijn, kun je het probleem voorkomen met eenvoudige maatregelen. In sommige gevallen is de inspanning zelfs betrekkelijk gering.

Regelmatige ventilatie

Door ventilatie kan vocht naar buiten ontsnappen. Om deze maatregel effectief te gebruiken, moet je de lucht zo’n drie tot vijf keer per dag laten circuleren. Dit moet elke keer ongeveer vijf tot tien minuten duren. Je kunt het probleem ook tegengaan door een ventilatiesysteem te installeren.

Verwijder waterlekkage

Zodra er water lekt, moet je de hoofdwaterkraan dichtdraaien. Zo kun je in ieder geval verdere lekkages voorkomen. Bij een gesprongen pijp is het raadzaam een reparateur te bellen. Verwijder dan het lekkende water zo snel mogelijk en ventileer. Als het water al in de bouwdelen is doorgedrongen, kun je een bouwdroger aanschaffen om het probleem tegen te gaan.

Waar komt schimmel vaak voor?

Schimmel is niet exclusief voor bepaalde kamers. Vrijwel elke kamer kan in je huis een hot spot voor schimmelgroei zijn.

Slaapkamer

De slaapkamer is een van de plaatsen waar schimmel bijzonder vaak voorkomt. In de meeste gevallen komt dit door de temperaturen. Omdat veel mensen een koelere temperatuur verkiezen om te slapen en hun huizen zelden verwarmen, verhoogt dit de kans op schimmelgroei drastisch. Openstaande deuren kunnen ook een groter risico vormen. Deze worden vaak gebruikt als vervanging van verwarming om warmte van andere woonruimtes op te vangen. Als deze warme lucht de gekoelde ruimte binnenstroomt, bevordert dit de voorwaarden voor schimmelvorming.

Badkamer

De badkamer is ook vaak een bijzonder vruchtbare omgeving voor schimmel. Douchen levert snel veel stoom op en een bijna tropisch klimaat. Bovendien vormen haar, zeepresten of zelfs huidschilfers ideale voedingsstoffen voor schimmels. Schimmel in de badkamer hecht zich aan de muur en het plafond. Daardoor kan het zich ook verspreiden naar behang of zelfs naar de douchewand of het douchegordijn.

Ramen

Ramen in alle kamers staan bloot aan het mogelijke gevaar van schimmel. Koken, kleren drogen of zelfs het eerder genoemde douchen bevorderen de vorming van schimmel.

Houten ramen zijn door het materiaal bijzonder vatbaar voor schimmel. Plan meer tijd in geval van schimmelgroei.

Muren

Bij koude, vochtige temperaturen heeft schimmel ook de neiging zich op de muren op te hopen. In dit geval kun je beter de dichtheid van je verwarmings- en waterleidingen controleren.

Textiel

Schimmel kan zich ook op je kleren of ander textiel ophopen. Dit is vaak een langdurig proces dat op gang gebracht wordt door opslag. Je kunt het vaak herkennen aan een gele of bruinachtige kleur die gepaard gaat met een muffe geur.

Om dit tegen te gaan, is het vaak voldoende de temperatuur en de vochtigheid aan te passen. Hier moeten de waarden respectievelijk lager dan 8°C en 55% zijn.

Meubels

Ook je huismeubels zijn niet immuun voor schimmelplaag. Bijzondere zorg moet besteed worden aan houten meubels. Bij een besmetting moeten de meubels verwijderd worden uit de kamer die de besmetting veroorzaakte. Gestoffeerde meubels, bijvoorbeeld, kunnen ook een manier zijn om schimmel te verspreiden. Omdat schimmel in dit geval heel diep kan doordringen, kan het zelfs zijn dat je deze meubelstukken moet weggooien als ze aangetast zijn.

Welke soorten schimmel kunnen in woonruimten voorkomen?

In totaal zijn er meer dan 130.000 soorten schimmel die je woonruimte kunnen aantasten. Hoewel ze verschillen in soort, worden ze allemaal verenigd door een bijzondere belangstelling voor hoge vochtigheid. Hieronder volgen enkele voorbeelden.
Naam Eigenschappen
Aspergillus Ook wel gieterijschimmel genoemd. Bestaat uit meer dan 350 soorten, waarvan de meeste in dode materie leven.
Penicillium Ook wel borstelschimmel genoemd en behoort tot het geslacht van buisvormige schimmels. Behoort tot de wereldwijd meest voorkomende geslachten.
Trichoderma Wijdverspreid over de hele wereld in bodem, hout en rottende plantenresten.

Welke kleuren kan schimmel hebben?

Mould is ook heel veelzijdig wat kleuren betreft. Als je huis met schimmel geteisterd is, kan die zich in heel verschillende kleuren manifesteren.

 • Roodkleurige schimmel: Behalve op meelachtig voedsel, vind je ook roodkleurige schimmel, vooral op behang. In badkamers, toiletten en keukens zijn de broedplaatsomstandigheden voor deze schimmel optimaal.
 • Gele schimmel: De naam van deze schimmel kan een misnomer zijn. In woonruimtes vind je het eerder oker of bruin van kleur. Ze geeft de voorkeur aan bekleding en katoenen stoffen. Maar vanwege de hygiënische normen zul je het in Duitsland zelden aantreffen.
 • Groene schimmel: Deze schimmel is waarschijnlijk de meest wijdverbreide van alle soorten. Behalve op voedsel en potgrond, komt het ook veel voor op plafonds en muren. Vooral vochtige kamers zoals keukens en badkamers lopen gevaar.
 • Zwarte schimmel: Waarschijnlijk de meest gevreesde van alle schimmelsoorten, iszwarte schimmel een gevolg van andere schimmels. Behalve op muren komt het ook bijzonder veel voor op behang, tegelvoegen en plafonds. Afhankelijk van de soort kan het poederig, slijmerig of droog zijn.
 • Witte schimmel: Deze schimmel kan bijzonder gevaarlijk zijn omdat hij onopvallend is. Pas na een tijdje verschijnt een dunnere, zichtbare verkleuring. Plafonds, vloeren en de achterkant van meubels kunnen broedplaatsen zijn voor dit verschijnsel. Een muffe geur kan een sterke aanwijzing zijn voor een ophoping.

Wat kost professionele schimmelverwijdering?

Als je schimmel niet zelf wilt verwijderen, kun je toch een beroep doen op een vakman. Je moet je er echter van bewust zijn dat je waarschijnlijk aanzienlijk meer geld zult moeten investeren dan als je het zelf doet.

Vooral als de schimmel zich al betrekkelijk ver heeft verspreid, is professionele schimmelverwijdering eigenlijk aan te bevelen. Normaal gesproken moet je hiervoor kosten van vier cijfers begroten.

Bij het begin van de inspectie moet de vakman een inventarisatie uitvoeren en de oorzaak zoeken voor hij aan de slag kan. De precieze kosten hangen af van de soort mal en de benodigde materialen.

Wat kan gebruikt worden om schimmel te verwijderen?

Alcohol

Alcohol is een heel goede aanpak om schimmel te verwijderen. Idealiter gebruik je een spiritus met een alcoholgehalte van ongeveer 70 tot 80 procent. Je kunt dit meestal kopen bij een apotheek. Je kunt hem gemakkelijk gebruiken in combinatie met een gewone doek.

Azijn

Azijn is een goed of even doeltreffend alternatief voor alcoholreiniger. Het effect van azijn is dat een omgeving wordt geschapen die het de schimmel vrijwel onmogelijk maakt als gastheer te functioneren. Ook hier kun je een eenvoudige lap gebruiken om het aan te brengen. Om azijn effectief tegen schimmel te gebruiken, moet je geen gewone voedselazijn gebruiken. Een essence of reiniger is veel effectiever.

Huismiddeltjes

In de handel verkrijgbare schoonmaakmiddelen en huismiddeltjes kunnen ook gebruikt worden om schimmel te verwijderen. In dit geval kun je kiezen uit verschillende varianten.

Reinigingsmiddel Eigenschappen
Citroenreiniger Biedt gelijksoortige eigenschappen als azijn. Niet geschikt voor tegels.
Chloorreiniger Doeltreffend voor het verwijderen van schimmel. Ongeschikt voor ramen met houten of kunststof kozijnen.
Speciale reiniger Speciaal ontwikkeld om schimmel te verwijderen. Let op: Verschillende speciale reinigers voor verschillende toepassingen.

Natriumbicarbonaat

Niet alleen in combinatie met bakprocessen en voedsel, maar ook bij het verwijderen van schimmels kan natriumbicarbonaat heel nuttig voor je zijn. Door zijn eigenschappen worden bij gebruik geen oppervlakken beschadigd.

Bakpoeder

Behalve baksoda kun je ook het bakpoeder uit de bakkerij nemen en gebruiken om schimmel te verwijderen. Ook in dit geval ontstaat een verhelderend effect op de aangebrachte oppervlakken. Bakpoeder is bijzonder geschikt om schimmels te verwijderen, omdat het een antibacteriële werking heeft. Bovendien hoef je niet veel geld te investeren om van deze effectiviteit te genieten.

Schimmel verwijderen: deze 5 stappen naar succes

Nu je genoeg informatie over schimmel verzameld hebt, willen we je graag wat tips geven over hoe je schimmel kunt verwijderen. Je kunt deze toepassen met de zekerheid dat je schimmel effectief kunt tegengaan.

Neem het juiste product

Zoals al gezegd zijn er veel effectieve schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om schimmel te verwijderen. In combinatie met je keuze kun je een poetsdoek of een schrobborstel gebruiken. Zorg er echter voor dat je vóór gebruik voldoende beschermd bent tegen mogelijke giftige stoffen.

Schimmel van de muur verwijderen

Als het product aangebracht is, kun je beginnen met schoonmaken. Voor een klein oppervlak tot 50 cm² kun je dit zonder problemen doen. Voor grotere oppervlakten kan het raadzaam zijn eerst professioneel advies in te winnen. Omdat de sporen zelfs door een lichte beweging worden opgewerveld, moet je altijd geschikte beschermende kleding dragen. Ademmasker, veiligheidsbril en handschoenen zijn onmisbaar. Na het werk moet je jezelf en je kleren grondig wassen.

Verf

Nadat het werk gedaan is, is het ook belangrijk preventieve maatregelen te nemen. Haal wat anti-schimmelverf en breng het aan op de aangetaste plek. Zo kun je voorkomen dat op dezelfde plaats opnieuw schimmel ontstaat en ook op andere plaatsen een preventieve werking creëren.

Behang aanbrengen

Daarna moet je als extra maatregel nieuw behang aanbrengen. Om het juiste behang te vinden om schimmel te voorkomen, kun je advies krijgen in een doe-het-zelf zaak, bijvoorbeeld.

Zorg ervoor dat het behang zo luchtdoorlatend mogelijk is. Gecoat behang houdt vocht vast en bevordert zo schimmelgroei.

Meubels herschikken

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je ook de meubels in de gerenoveerde kamer herschikken. In het ideale geval staat hij op een flinke afstand van de muur. Voer dan regelmatig inspecties van je woonruimte uit. Zo ben je er zeker van dat je mogelijke toekomstige schimmelgroei steeds een stap voor bent.

Nadat de schimmel verwijderd is, moet het meubilair verplaatst worden. (Image source: 123rf.com / 53326907)

Wat je nog meer moet weten over schimmel verwijderen

Nu je een uitgebreide kennis hebt van schimmel verwijderen, willen we je graag wat meer informatie geven. Zo kun je je kennis verdiepen en eventueel toepassen in andere situaties dan, bijvoorbeeld, in de huiskamer.

Wat kan ik doen tegen schimmel in mijn auto?

Als je je auto niet goed onderhoudt, bestaat ook hier het gevaar van schimmel. Behalve regelmatig schoonmaken, mag je ook geen inspecties overslaan. De airconditioning, bijvoorbeeld, kan vaak de oorzaak zijn van schimmelgroei, omdat schimmel de neiging heeft daar te groeien als de temperatuur goed is. De luchtstroom van de airconditioner verspreidt de sporen door de hele auto. Net als bij woonruimtes kun je ook hier een paar preventieve maatregelen nemen. Deze zijn als volgt:

 • Parkeer je voertuig altijd op droge plaatsen.
 • Controleer of de ramen gesloten zijn als je geparkeerd staat en of alle afdichtingen in goede staat zijn.
 • Laat nooit natte kleren of paraplu’s in de auto achter.
 • Als de bekleding van de stoelen nat is, kun je ze er het beste afhalen en laten drogen.

Als je auto toch een schimmelplaag heeft opgelopen, kun je misschien waardevolle tips halen uit de volgende video.

Moet de huurder of de huisbaas betalen voor het verwijderen van schimmel?

In het geval van een flat rijst vaak de vraag wie aansprakelijk is voor eventuele schimmel. Dit leidt vaak tot geschillen tussen de eigenaar en de huisbaas.

In principe moet de huurder voor de schade betalen als hij die zelf veroorzaakt heeft. Dit is vaak te wijten aan slecht of onvoldoende ventilatiegedrag.

In de praktijk is het echter vaak een moeilijke onderneming om slecht ventilatiegedrag van de huurder te bewijzen. In dit geval ligt de bewijslast dus bij de huurder om een gebrek aan te tonen. Als er een is, moet de huisbaas bewijzen dat die buiten zijn sfeer ligt. De vierhuurder mag niet de veroorzaker zijn.

Conclusie

Schimmel komt in vele soorten voor en moet in principe heel serieus genomen worden. Niet alleen kan het zich snel verspreiden en je woonervaring beperken. In het ergste geval kan het zelfs ziekte veroorzaken. Vrijwel geen enkele kamer is veilig voor schimmel. De verschillende omstandigheden maken elk van je woonruimtes tot een potentiële broedplaats voor schimmel. Behalve kamerspecifieke profylactische maatregelen, moet je als eerste maatregel de kamers laten luchten. In principe hoeft een schimmelaantasting echter niet het einde van de wereld te betekenen. Je hebt een breed scala aan mogelijkheden voor zowel preventie als verwijdering. Sommige kunnen zelfs met een klein budget gedaan worden. Vergeet de nodige beschermende kleding niet.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies