ezel voor tekenen in schildersatelier
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Voor sommigen is het hun werk. Voor anderen is het hun roeping en grootste hobby. Wat je reden ook is om te schilderen, het belangrijkste is dat je het doet en hoe je het doet. Als je graag schildert, is het misschien tijd om de volgende stap te zetten en een schildersezel te kopen. Wij begrijpen als geen ander dat dit echter niet altijd een gemakkelijke beslissing is.

Maar maak je geen zorgen, daar zijn we voor. Met deze shopgids helpen we je de beste schildersezel te kiezen, zodat je het meeste uit de artiest in jezelf kunt halen. Niet alleen laten we je zien wat de beste ezels op de markt zijn, ook geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze handige artikelen.
Belangrijk om te weten

 • Een schildersezel is een onmisbaar accessoire voor iedereen die serieus bezig is met schilderen of hier al een langere tijd mee wilt beginnen. Ze zorgen er niet alleen voor dat je een stuk comfortabeler schildert, ze bieden ook een beter perspectief op je kunstwerken.
 • Gelukkig vind je tegenwoordig schildersezels in verschillende soorten en maten. Je zult dus altijd de ezel vinden die het beste bij je past.
 • Om de beste schildersezel te kopen, moet je rekening houden met aankoopcriteria zoals het materiaal, het ontwerp en andere kenmerken.

De beste schilderezels op de markt: onze aanbevelingen

We zijn ons ervan bewust dat de grote verscheidenheid aan ezels op de markt het moeilijk kan maken om de beste te kiezen. Om je te helpen hebben we onderzoek gedaan en hebben we een selectie met de beste schildersezels op de markt gemaakt. Zoals je kunt zien, is er voor ieder wat wils. Neem snel een kijkje!
AffiliateLink
23,70 EUR
AffiliateLink
29,95 EUR
AffiliateLink
79,99 EUR
AffiliateLink
33,95 EUR
AffiliateLink
27,99 EUR
AffiliateLink
48,19 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over schildersezels

Hoewel schildersezels op het eerste gezicht misschien hele eenvoudige items lijken, blijkt als je je erin gaat verdiepen dat dat niet altijd het geval is. Het is daarom niet gek als je bij de aankoop van je eerste schildersezel de nodige vragen hebt. Ook hier helpen we je graag bij. Dit doen we door hieronder antwoord te geven op de meest gestelde vragen over schildersezels.

man iets tekenen

Een schildersezel is een onmisbaar accessoire voor iedereen die serieus bezig is met schilderen of hier al een lange tijd mee wilt beginnen. (Bron: Shironosov: 57068027/ 123rf.com)

Welke verschillende soorten schildersezels zijn er?

Laten we bij het begin beginnen door onderscheid te maken tussen de verschillende soorten schildersezels waar je uit kunt kiezen. Hoewel er binnen elk type weer verschillende modellen zijn, kunnen we op hoofdlijnen onderscheid maken tussen de volgende soorten:

 • Tafelezel: Deze ezels hebben een zeer compact formaat en kun je, zoals de naam al doet vermoeden, eenvoudig op een tafel plaatsen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat je ze erg gemakkelijk kunt opbergen op de momenten dat je ze niet gebruikt. Een nadeel is dat ze over het algemeen niet erg stabiel zijn.
 • Statiefezel: Dit is de meest voorkomende soort en waarschijnlijk het soort ezel dat in je gedachten opkomt als je aan een schildersezel denkt. Ze zijn erg licht, stabiel, doorgaans in hoogte verstelbaar en ze hebben meestal antislipvoetjes. Je kunt ze verticaal of horizontaal plaatsen.
 • Kistezel: Dit is de meest praktische schildersezel van allemaal. Ze nemen weinig ruimte in. Bovendien berg je eenvoudig al het materiaal dat je nodig hebt om te schilderen in de bijbehorende kist op.
 • Pochade-kistezel: Deze schildersezels lijken erg op de vorige, hoewel de structuur meer op een lessenaar lijkt. Als je de doos opent, ondersteunt de bovenkant het canvas.
 • Atelierezel: Dit zijn de meest geavanceerde schildersezels. Ze worden gebruikt door professionals en kunstopleidingen. De ezels zijn erg robuust en de kwaliteit is meestal beter dan die van de andere soorten, omdat ze speciaal ontwikkeld worden om grotere en zwaardere werken te ondersteunen.

Hoe onderhoud je een schildersezel?

Als je een schildersezel gebruikt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Ondanks dat het een artikel is voor dagelijks gebruik, kunnen de juiste zorgen ervoor zorgen dat de schildersezel goed bewaard blijft. Om te bepalen hoe je de schildersezel het beste kunt onderhouden, raden we je aan om naar het materiaal van de ezel te kijken:

Houten schildersezel Metalen schildersezel
Het hout moet regelmatig worden gehydrateerd om scheurtjes te voorkomen. Je kunt ruwe lijnolie (voor geoliede en natuurlijke afwerkingen) of bijenwas (voor vernissen) gebruiken. Normaal gesproken worden deze schildersezels beschermd door een redelijk resistente verflaag, zodat ze geen speciaal onderhoud (op regelmatig schoonmaken na) nodig hebben.

Daarnaast is het belangrijk dat je van tijd tot tijd, vooral bij houten ezels, alle schroeven en moeren controleert en afstelt om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeren. Onthoud dat hout uitzet en samentrekt als gevolg van koude of warme temperaturen en zorg ervoor dat je op deze momenten dus wat extra aandacht aan de ezel besteedt.

Wat zeggen de professionals over schildersezels?

Als het om kunst gaat, gaat er niets boven de adviezen of meningen van experts uit het veld. Om deze vraag te beantwoorden kijken we dus naar wat professionele schilders zeggen en of zij de voorkeur geven aan schilderen met of zonder een schildersezel. Schilderlerares Núria Durán heeft hier een duidelijk mening over. Ze stelt dat het, vooral als je begint, veel gemakkelijker is om op een ezel te schilderen, omdat je blik veel directer van de werkelijkheid naar het canvas gaat.

Núria DuránKunstenaar en schilderleraar
“Tekenen en schilderen naar het leven vereist observatie, reflectie en het ontwaken van de intuïtie. De ondersteuning in een verticale positie helpt om de verbinding tussen waar we naar kijken en wat we vertegenwoordigen niet te verliezen, aangezien onze blik niet van vlak hoeft te veranderen wanneer we van de derde naar de tweede dimensie gaan.”

Waarom een schildersezel gebruiken?

Naast wat de expert hierboven al noemde, zijn er nog veel meer redenen waarom het erg handig en praktisch is om een ​​schildersezel bij het schilderen te gebruiken. In de onderstaande tabel vind je een overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van schildersezels:

Voordelen
 • Zorgt ervoor dat je comfortabeler schildert
 • Gaat lang mee
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Helpt om tijdens het schilderen een juiste houding aan te houden en zo rugklachten te voorkomen
 • Sommige modellen voorkomen dat er stof op de verf valt voordat deze droogt
 • Er zijn zeer goedkope schildersezels te vinden
Nadelen
 • Nemen enige ruimte in beslag
 • Je moet de schildersezel op de juiste manier onderhouden
 • Je kunt niet iedere schildersezel voor ieder soort schilderij gebruiken, afhankelijk van de grootte of oriëntatie van het canvas

Zoals je kunt zien, wegen de voordelen dus stevig op tegen de paar nadelen die een schildersezel met zich meebrengt. Schildersezels worden daarom steeds populairder, ook onder beginnende schilders en mensen die alleen in hun vrije tijd schilderen.

Welke schildersezel moet je kopen?

Er zijn zoveel situaties waarin je een ezel kunt gebruiken dat het soms moeilijk is om erachter te komen welke schildersezel eigenlijk het beste voor je is. Je kunt ook niet voor elke situatie een andere ezel hebben, toch? Als richtlijn kunnen de volgende tips je helpen:

 • Ben je professioneel bezig met schilderen en is het formaat van je doeken erg gevarieerd? Dan kun je het beste een zo stevig mogelijke atelier- of statiefezel kopen.
 • Als je daarentegen als hobby schildert, volstaat een tafelezel.
 • Om met waterverf te schilderen kun je het beste een horizontale en rechte ezel gebruiken die voorkomt dat de verf ervan af druipt.
 • Voor het schilderen met acrylverf of olieverf is een ezel die iets naar voren is gekanteld het beste om te voorkomen dat er stof op het canvas valt.

Zoals je ziet hangt de beste schildersezel om te kopen dus grotendeels af van de manier waarop je wilt schilderen. Iedere schilderstijl vraagt nu eenmaal om een ander soort schildersezel. Door onze tips op te volgen zul je de schildersezel vinden die het beste bij je past en voorkom je spijt van je aankoop.

schattige blonde meisjestekening

Gelukkig kun je tegenwoordig schildersezels in veel verschillende soorten en maten vinden, zodat je altijd de ezel zult vinden die het beste bij je behoeften past. (Bron: Deklofenak: 103438358/ 123rf.com)

Samenvatting

Er zijn veel onderzoeken die bevestigen dat schilderen een van de meest ontspannende bezigheden is. Toch geldt dat alleen als je op een comfortabele manier schildert. Een schildersezel helpt je hierbij. Het is een onmisbaar accessoire voor iedereen die serieus bezig is met schilderen of hier al een lange tijd mee wilt beginnen. Schildersezels zorgen er niet alleen voor dat je een stuk comfortabeler schildert, ze bieden ook een beter perspectief voor je kunstwerken.

Als je een schildersezel koopt, is het belangrijk om goed op het materiaal en het ontwerp van de ezel te letten. Ook de manier waarop je wilt schilderen bepaalt grotendeels welke soort schildersezel het beste bij je past. Iedere schilderstijl vraagt nu eenmaal om een ander soort schildersezel. Door onze tips op te volgen zul je de schildersezel vinden die het beste bij je past en voorkom je spijt van je aankoop.

Vond je onze shopgids over schildersezels interessant? Deel hem dan op social media of laat hieronder je reactie achter. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de header afbeelding: Lightfieldstudios: 120052456/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies