Laatst bijgewerkt: 26-01-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Ze staan om ons heen, ze beschermen ons, we wonen ertussen, maar we schenken er zelden aandacht aan. Muren zijn een essentieel onderdeel van onze leefwijze, maar heb je je ooit afgevraagd hoe ze zo recht kunnen zijn? Het antwoord ligt in een klein hulpmiddel dat sinds het moment dat het uitgevonden werd, bijna niet is veranderd: het schietlood.

Schietloden worden al sinds de oudheid gebruikt om het sagittale vlak te vinden, dat wil zeggen, om een loodrechte hoek te vinden. Zo zijn de muren van je huis, de muren van een kathedraal en zelfs de Grote Muur van China gebouwd. In dit artikel willen we je alle informatie geven zodat je het beste schietlood op de Nederlandse markt kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn traditionele schietloden, van een koord en een gewicht, en laserloden die dezelfde functie op een snellere manier vervullen. Schietloden bestaan uit drie delen: een gewicht van metaal, een koord en een klosje, waar je het schietlood aan vasthoudt.
 • Schietloden worden zeer veel gebruikt in de bouw en architectuur. De laatste tijd worden ze ook zeer populair voor hun gebruik in de geneeskunde. De osteopathie en de fysiotherapie gebruikten schietloden bij behandelingen van patiënten.
 • Een schietlood heeft een gewicht dat varieert van 40 gram tot 600 gram, afhankelijk van het gebruik ervan. De belangrijkste toepassing van een schietlood is om te controleren of een vlak of lijn verticaal staat. Schietloden worden ook gebruikt om het oppervlak van een waterlichaam te meten.

Onze selectie: Het beste schietlood op de markt

Hoewel een schietlood een echt basishulpmiddel is en deze sinds de oudheid weinig veranderd is, zijn er nieuwe modellen gemaakt met bestendige en lichte materialen. Tenzij je een expert bent, zal het niet gemakkelijk zijn om te kiezen uit alle verschillende opties op de markt. Om je te helpen bij je aankoop hebben we de vijf beste schietloden op de Nederlandse markt geselecteerd.

1e plaats: Silverline 250581 Schietlood

Silverline bestaat al sinds 1978 en is één van de grootste en bekendste merken van gereedschap. Schietloden voor de bouw hebben langere en sterkere koorden nodig. Hoewel de koorden kunnen worden verwisseld, is het het beste om een kwalitatief hoogwaardig koord te kiezen, met de gewenste lengte.

Dit schietlood van Silverline weeft 113 gram en heeft een 18 meter lang nylon koord. Het koord, dat dankzij de felle oranje kleur altijd goed zichtbaar is, kan vervangen worden met behulp van een schroefdraadpen. Het gewicht kan ook vervangen worden. 115 mm lood met nauwkeurig bewerkte punt, kartelige vergrendelschroef en roestbestendige afwerking.

2e plaats: Hofftech Schietlood

Een schietlood of paslood is een gereedschap om te controleren of een vlak of lijn verticaal staat, dan wel om te zien of een punt zich loodrecht onder of boven een ander punt bevindt. Dit schietlood van het merk Hofftech met 4,5 meter koord is ideaal voor het loodrecht uitzetten of meten van verticale lijnen. De trekkracht is instelbaar en het schietlood heeft een beschermkap. Denk hierbij aan behangen, tegels zetten of het precies positioneren van o.a. meubels precies onder een lichtpunt.

3e plaats: Facom 3224.00 Schietlood

Dankzij jarenlange expertise, de kennis van het werkveld en regelmatige raadplegingen aan vakbekwame gebruikers kan Facom degelijk, veilig en innovatief gereedschap ontwikkelen.De producten zijn bestemd voor frequent gebruik. Facom heeft 15 filialen in Europa, USA en Azië en telt meer dan vijfduizend werknemers.

Dit schietlood wordt speciaal aangeraden voor monteurs of tegelzetters, en heeft een gewicht van 125 gram. Het snoer heeft een diameter van 2 mm en is 4 meter lang. De diameter van het schietlood zelf is 16 mm. Naast de wettelijke garantie biedt Facon  ook nog een aparte fabrieksgarantie.

4e plaats: Tajima PZB400 Schietlood

De Tajima PZB400 schietlood voor timmerlieden stelt je in staat om snel elke loodstelling uit te voeren dankzij het perfect uitgebalanceerde gewicht van 113 gram. Het beste van dit schietlood is dat hij snel op elk oppervlak kan worden bevestigd door middel van zijn meervoudige systemen. Hij kan vastgemaakt worden op gips en hout, kan opgehangen worden aan balken en is gemagnetiseerd.

Het heeft een vier meter rekbaar gevlochten nylon koord, dat na meting automatisch wordt ingetrokken. Nul-afstandsmetingen zijn mogelijk dankzij de loodstelling op de oppervlakte. Het gewicht heeft een uniek “quick-stabilizing” systeem om het schommelen te verminderen en snel te kunnen meten. Schietlood met beschermkap en vele bevestigingsmogelijkheden, zoals met een magneet en stalen pen.

5e plaats: Skandia Schietlood

Als hobbyklusser zit je goed met Skandia. Dit gereedschapsmerk staat garant voor een goed stuk ergonomisch en handzaam materiaal van een degelijke kwaliteit, voor een scherpe prijs. Dat het merk uitblinkt in gemak voor de hobbyklusser wil niet zeggen dat het geen professionele en niet-alledaagse artikelen in het assortiment heeft. Dit messing tegelschietlood van Skandia is een rond model met knop en punt en is compleet met 5 meter perlon snoer. Speciaal voor tegelzetwerk.

Shopgids: Alles wat je moet weten over schietloden

Voordat je een schietlood kiest, moet je dit gereedschap en het gebruik ervan leren kennen. Ondanks zijn relatieve eenvoud is dit een apparaat dat vele mogelijkheden heeft. In het volgende deel van het artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over schietloden, zodat je de juiste aankoop kan maken.

labor man using a plumb bob for check pillar

Het schietlood is een zeer belangrijk instrument op andere gebieden zoals de sportgeneeskunde, fysiotherapie of osteopathie.
(Bron: Wittaya Puangkingkaew: 21481837/ 123rf.com)

Wat zijn schietloden?

Een schietlood bestaat uit een cilinder- of prismavormig gewicht van lood of messing met een conische onderkant. Aan de bovenkant is een koord is bevestigd. Aan het andere einde van het koord is een iets dikker klosje bevestigd. Door nu dit klosje tegen het te stellen voorwerp te houden en de afwijking van het schietlood te bekijken, is te zien of iets “in het lood”, “te lood” oftewel loodrecht, staat. Het lood moet net vrij hangen en het te stellen voorwerp niet raken of er te ver vandaan hangen.

Schietloden worden ook wel nautische sondes genoemd, omdat ze sinds de oudheid worden gebruikt om diepte te meten in putten en wateroppervlakken. Zowel in de architectuur als in de navigatie is het een zeer belangrijk instrument.

Waar wordt het schietlood in de bouw voor gebruikt?

Het schietlood maakt gebruik van een eenvoudige natuurkundewet, die van de zwaartekracht, om vast te stellen wat nou echt “verticaal” is. Op deze manier worden ze gebruikt in de bouw om te weten of een muur of zuil verticaal is en loodrecht op de grond staat. Hierdoor wordt de stabiliteit en verdeling van het gewicht als oppervlak van een bouwplaats vastgelegd.

Dit is van groot belang, want als een muur niet goed in het lood staat, kan de hele structuur omvallen als gevolg van de verminderde weerstand van de constructie. Op deze manier zal het hele gebouw in elkaar storten, vanwege het verlies aan stabiliteit.

Welke toepassingen heeft een schietlood in de medische wereld?

Het schietlood is ook een zeer belangrijk instrument op andere gebieden, zoals de sportgeneeskunde, fysiotherapie of osteopathie. Bij deze medische branches worden traditionele schietloden met een gewicht en een koord gebruikt om de zogenaamde sagittale as van het lichaam te vinden en rug-, wervelkolom- of houdingsproblemen te corrigeren.

In het geval van de geneeskunde zijn de gebruikte schietloden meestal lichter van gewicht en gaan ze bijna altijd gepaard met een magnetisch klosje die helpt om de sagittale as te vinden en het gewicht in minder tijd tot stilstand te brengen en schommelingen te vermijden.

Wat is het sagittale vlak?

De sagittale assen of sagittale vlakken zijn in de anatomie die vlakken die loodrecht op de grond en haaks op de frontale vlakken staan en die het lichaam in twee helften verdelen: links en rechts. Het woord “sagittaal” werd voor het eerst gebruikt door Gerardo de Cremona. Schietloden worden gebruikt om deze as in het menselijk lichaam te vinden.

De sagittale lijn is in feite een perfecte verticale lijn die het lichaam in theorie in tweeën deelt door het midden van het lichaam, als een denkbeeldige loodlijn. In de fysiotherapie, kan dit punt gevonden worden met behulp van een schietlood, en dit vereenvoudigt het corrigeren van de lichaamshouding en bij bot- en spierproblemen.

Waar worden schietloden nog meer voor gebruikt?

Naast de reeds genoemde in de bouw en geneeskunde, worden schietloden in veel andere sectoren gebruikt. In de visserij bijvoorbeeld worden schietloden (zonder touwtje) gebruikt om tegenwicht te bieden en vislijnen uit te gooien, zodat ze de lanceringssnelheid bereiken en in het water zinken.

Van oudsher worden ze ook gebruikt bij de aanleg van waterputten en om de diepte van onbekende watermassa’s te meten. Ze kunnen ook thuis gebruikt worden om decoratieve voorwerpen zoals schilderijen op te hangen. Sommige “waterzoekers” gebruiken een schietlood om ondergrondse waterreserves te vinden.

Architect Checking Insulation During House Construction

Naast de reeds genoemde in de bouw en geneeskunde, worden schietloden in veel andere sectoren gebruikt.
(Bron: Ian Allenden: 42638520/ 123rf.com)

Wat zijn de onderdelen van een schietlood?

Schietloden zijn zeer eenvoudig gereedschap, ze bestaan in principe uit drie onderdelen: een gewicht, een touw of koord en een deel van hout dat tegen het te stellen voorwerp gehouden wordt en zodoende helpt bij het maken van de metingen. Deze onderdelen kunnen verschillend zijn, dus het is een goed idee om ze te leren kennen en te weten welke soorten je nodig hebt:

 • Gewicht. Een gewicht van lood (of een ander metaal, zoals staal, aluminium, blik of kunststof) met een cilinder- of conische vorm of een combinatie van beide. De moderne schietloden, van bewerkt en gebalanceerd metaal, zijn meestal prismatisch en met een conische punt.
 • Klos. Een blokje of spoeltje dat van hout, metaal of magnetisch materiaal kan zijn, dat iets groter is dan het gewichtje en dat een gaatje in het midden heeft.
 • Koord. Een koord of touwtje dat van katoen of nylon kan zijn en dat het gewichtje en het klosje met elkaar verbindt. Voor het metselwerk wordt de voorkeur gegeven aan nylondraad, omdat dat bestendiger tegen vocht en corrosie is.

Hoe wordt een schietlood gebruikt?

Hoewel schietloden op het eerste gezicht zeer eenvoudige hulpmiddelen zijn, is het meten van de verticaliteit en loodrechtheid niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komen meer details bij kijken dan je misschien denkt. Voor het juiste gebruik van een schietlood en het verkrijgen van nauwkeurige aflezingen, moet je een aantal eenvoudige stappen volgen:

 1. Wikkel het koord af en verwijder het van de klos.
 2. Houd het klosje tegen het oppervlak dat je te lood wilt stellen (Muur, deurkozijn of andere steunpunten).
 3. Laat het gewicht aan het koord naar beneden hangen tot het laagste deel van het element, zonder de grond te raken en laat het gewicht vrij schommelen. Hoe groter de afstand tussen de klos en het gewicht is, hoe groter de nauwkeurigheid.
 4. Als het gewicht tot stilstand is gekomen, let dan op de positie ervan om het te lood stellen te controleren.
 5. Als het gewicht bijna tegen het element aan ligt, zonder het aan te raken (het gewicht moet ongeveer 1 mm vrijhangen), is het lood stellen correct en staat het element in de juiste verticale stand.
 6. Als er een te grote afstand tussen het gewicht en het element zit, moet de verticaliteit gecorrigeerd worden door het element in de richting van het gewicht te verzetten.
 7. Als het gewicht en het element elkaar raken, moet de verticaliteit worden gecorrigeerd door het element in de tegenovergestelde richting van het gewicht te verplaatsen.

Welke technieken zijn er voor het gebruik van een schietlood?

Het schietlood kan op verschillende manieren worden gebruikt als meetinstrument in de bouw. Hoewel het instrumentje altijd de verticaliteit van een oppervlak meet, zijn er verschillende methoden om deze gegevens te vinden. Hieronder leggen we de verschillende manieren om het schietlood in de bouw te gebruiken:

 • Verticaal stellen. De bekendste toepassing. Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben uitgelegd, hangt het schietlood aan de klos of aan een spijker en wacht je tot het gewicht zich stabiliseert. Het koord moet geheel evenwijdig aan de muur zijn, als er hoeken worden gevonden, moet het elders worden geplaatst.
 • Horizontaal stellen. We hoeven alleen maar een geodriehoek toe te voegen aan het schietlood om de horizontaliteit van een oppervlak te stellen. Hang het eenvoudigweg op aan een punt dicht bij de rand van een van de zijden van de geodriehoek en controleer of het koordje van het loodrechte gedeelte van het schietlood hieraan evenwijdig is, de loodrechte zijde zal dienen om de horizontaliteit te stellen.
 • Puntprojectie. Je hebt een punt gemarkeerd op de vloer, en je moet het op het plafond projecteren. Als je het schietlood op het plafond zet kun je het net zolang verschuiven totdat de punt van het schietlood samenvalt met het genoemde punt. Wanneer het schietlood eenmaal stilstaat, kun je op het plafond de projectie van het punt van het plafond aangeven.

Welke soorten schietloden zijn er, afhankelijk van hun gewicht?

Afhankelijk van het gebruik en het materiaal waar ze van zijn gemaakt, zijn er kleine schietloden met een gewicht van slechts 30 gram, en andere grotere, variërend van 400 tot 600 gram. De lichtste schietloden worden gebruikt in de geneeskunde , vooral in de osteopathie en de fysiotherapie, terwijl de zware voor de bouw zijn bestemd.

Schietloden, zelfs de zwaarste voor professioneel gebruik, zijn zeer betaalbaar. Bij de modellen die een punt hebben, zal je elke keer moeten controleren of deze niet gebogen of scheefgetrokken is door het gebruik. Als dat het geval is, moet het worden vervangen want anderes zal het de metingen beïnvloeden.

Wat is een laserlood?

Laserloden zijn eigenlijk laserniveaus die een functie bevatten om verticalen te stellen. Hoewel ze bijna tien keer meer kosten dan de traditionele, zijn ze tegenwoordig erg populair geworden, mede dankzij hun gebruiksgemak. Ze zijn compact en hebben dezelfde vorm als een meetlint.

In ons artikel over laserniveaus gaan we hier dieper op in. Ze werken op batterijen of accu’s en projecteren een laserstraal, normaal of kruisvormig. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van traditionele schietloden is hun gebruiksgemak, evenals de hoge precisie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een schietlood om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het schietlood te vinden dat het beste bij je behoeften past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het schietlood dat je nodig hebt:

Lengte van het koord

De lengte van het koord kan variëren tussen de vier en twaalf meter. Dit hangt nauw samen met het gebruik dat je aan het schietlood gaat geven. Medische schietloden hebben bijvoorbeeld kortere koordjes, omdat ze geen lange afstanden hoeven te meten. In deze gevallen is het beter om te zoeken naar het kortst mogelijke koordje om ongemak te voorkomen.

Schietloden voor de bouw hebben langere en sterkere koorden nodig. Hoewel de koorden kunnen worden verwisseld, is het het beste om een kwalitatief hoogwaardig koord te kiezen, met de gewenste lengte. Indien mogelijk raden we je aan om een nylon koord te kiezen, omdat het beter bestand is tegen slijtage, vocht en corrosie dan die van het traditionele katoen.

old tools

Schietloden zijn zeer eenvoudige gereedschappen, ze bestaan in principe uit drie delen: een gewicht, een touw en een klos.
(Bron: Václav Mach: 13597986/ 123rf.com)

Gewicht

Het gewicht is het belangrijkste onderdeel van het schietlood. Gewichten zijn meestal van metaal of kunststof. De meest gangbare zijn gemaakt van staal, aluminium en ijzer en hebben een beschermlaag van zink. Onze aanbeveling is dat je kiest voor schietlood van een ferrometaal, omdat je het vaak samen met een magneet zult gebruiken.

Het gewicht kan variëren van 40 tot 600 gram. Het gebruik ervan bepaalt het gewicht dat je nodig hebt. Voor medisch gebruik adviseren we een gewicht van minder dan 200 gram, terwijl je voor de bouw een gewicht van 500 of 600 gram nodig heeft. Kies waar mogelijk een gemechaniseerd gewicht met een conische punt voor een betere balans.

Materiaal

De beste materialen voor een schietlood zijn metaal, vooral behandeld staal, en nylon voor het koord. De beste merken bieden meestal schietloden met gewichten van bewerkt staal, uitgebalanceerd en verzinkt om een betere weerstand te bieden tegen corrosie en slijtage.

Bewerkt staal is beter uitgebalanceerd, zodat het gewicht zich beter aanpast bij het te lood stellen. Bovendien zal de punt sterker zijn en minder snel verslijten of buigen, waardoor de levensduur langer is. Het koord moet altijd van nylon zijn, omdat het sterker is en beter bestand tegen vocht dan die van katoen.

Accessoires

Sommige schietloden bevatten accessoires zoals een plastic opbergdoos of een reservegewicht. De “timmermans” schietloden hebben verschillende bevestigingssystemen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn om handenvrij en efficiënter te werken. Er zijn ook enkele die een magneet aan de klos toevoegen.

Veel traditionele schietloden die een gewicht en een koord hebben, verkopen reserveonderdelen. Dit is een belangrijk aspect, omdat zowel het koord als het gewicht na verloop van tijd kunnen slijten. Eenvoudig verkrijgbare reserveonderdelen zijn een pluspunt en iets wat je niet over het hoofd mag zien bij je aankoop.

Gebruik

Je keuze voor een schietlood is afhankelijk van de manier waarop je van plan bent om deze te gebruiken. Voor medisch gebruik, in de fysiotherapie en de osteopathie, raden we aan om lichte schietloden te kiezen, en een niet al te lang koord. Lange koorden zullen je hinderen bij het meten van patiënten.

Als je op zoek bent naar een schietlood voor de bouw of voor in huis, raden we je aan om het tegenovergestelde te zoeken: een zwaarder gewicht en een zo lang mogelijk koord. In het geval van medische schietloden maakt het materiaal niet veel uit, maar in de bouw kun je het beste kiezen voor een bewerkt stalen schietlood en een sterk nylon koord.

Bevestiging

De traditionele schietloden, met een koord en een gewicht, worden aan de oppervlakken bevestigd door middel van een klos of spoeltje. Deze klos kan van metaal of hout zijn. In sommige gevallen heeft de klos een magneet in het onderste gedeelte, waardoor je gemakkelijker kunt werken. Als het gemagnetiseerd is, kijk dan wel of het sterk genoeg is voor het gewicht.

Sommige modernere modellen hebben een oprol-systeem. Daarbij zit het koord in een plastic doos, net als bij een meetlint. Deze modellen hebben meestal bevestigingen voor gips en hout, haken om aan balken te hangen en magneten om ze op metalen oppervlakken te bevestigen.

Samenvatting

Schietloden worden al sinds de oudheid gebruikt om de verticaal of “te lood” te stellen op oppervlakken. Op deze wijze zijn onze muren, muren en kolommen altijd recht, perfect parallel aan de vloer. Ze zijn ook zeer nuttig voor het verkrijgen van de juiste lichaamshouding en voor het meten van de diepte van het water.

Op de Nederlandse markt kun je veel schietloden vinden, met een grote verscheidenheid aan prijzen en verschillende kenmerken. In deze shopgids hebben we de beste modellen voor je geselecteerd en je alles verteld wat je moet weten om het beste schietlood op de markt te kunnen kiezen. Nu hoef je alleen nog maar te beslissen welke je het beste kan gebruiken.

Vond je ons artikel over schietloden interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het ideale schietlood kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: hongkit Wiriyachan: 82091348/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies