wisserbladen
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

18Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Rijden met een vieze voorruit is een onnodig risico dat gemakkelijk te vermijden is. Om je raam schoon te houden, is het belangrijk dat de ruitenvloeistof is bijgevuld en dat je ruitenwisserbladen in goede staat zijn. Ruitenwissers helpen bij een beter zicht als je op een regenachtige dag moet rijden. In deze shopgids laten we je zien wat de beste ruitenwisserbladen van dit moment zijn.

Veel mensen denken helaas onterecht dat ruitenwissers een oneindige levensduur hebben en nemen daarom niet de moeite om te controleren of ze nog in goede staat zijn. De waarheid is echter dat ruitenwissers flink beschadigd kunnen raken, niet alleen door hun pittige taak om ramen schoon te houden maar ook door de effecten van zware weersomstandigheden zoals kou en zonlicht.
Belangrijk om te weten

 • Goede ruitenwisserbladen helpen je beter zicht te krijgen tijdens het rijden op regenachtige dagen en verminderen zo het risico op ongevallen.
 • Het vervangen van je wisserbladen is heel eenvoudig. Aangezien ze ook nog eens zo goedkoop zijn, lijkt er dus geen reden te zijn om ze niet te vervangen als de tijd daar is.
 • Als je ruitenwissers gaat kopen is het belangrijk om van tevoren te controleren of ze op je auto passen. Daarnaast is het ook handig om rekening te houden met het formaat en het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

De beste ruitenwisserbladen op de markt: onze aanbevelingen

Om te beginnen hebben we een complete selectie voor je samengesteld met de beste ruitenwisserbladen die je op de markt kunt vinden. Je vindt ze hieronder:

Shopgids: Alles wat je moet weten over ruitenwisserbladen

In de alinea’s hieronder leggen we uit hoe ruitenwisserbladen precies werken, wanneer je ze moet vervangen en nog veel meer. Op deze manier hopen we je twijfels die tijdens het aankoopproces kunnen ontstaan, weg te nemen. Zo weet je zeker dat je de ruitenwissers koopt die het beste bij je passen en voorkom je dat je spijt van je aankoop krijgt.

aandringen op een ruitenwisser

Goede ruitenwisserbladen helpen je beter zicht te krijgen tijdens het rijden op regenachtige dagen en verminderen zo het risico op ongevallen. (Bron: Malkov: 95199712/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van goede ruitenwisserbladen?

Het vervangen van de ruitenwisserbladen wanneer deze niet meer in goede staat verkeren, biedt een aantal belangrijke voordelen voor jou als weggebruiker. In de lijst hieronder vind je een praktisch overzicht van de belangrijkste voordelen die er zijn:

 1. Goede ruitenwisserbladen helpen je beter zicht te krijgen tijdens het rijden op regenachtige dagen en verminderen zo het risico op ongevallen.
 2. Ze zorgen ervoor dat je meer ontspannen kunt rijden, aangezien ze minder lawaai maken bij het schoonmaken van de voorruit.
 3. De voorruit wordt schoner.
 4. Over het algemeen is autorijden veel veiliger, omdat je beter zicht hebt.

Hoe weet je wanneer je de ruitenwisserbladen moet vervangen?

De belangrijkste reden voor het vervangen van ruitenwissers is wanneer deze de ruiten niet meer goed schoonmaken. Voordat dat gebeurt, kun je echter al enkele tekenen opmerken die je waarschuwen dat het tijd is om ze te vervangen. De meest voorkomende waarschuwingssignalen zijn de volgende:

 • De ruitenwissers laten strepen achter.
 • Ze maken veel lawaai bij het schoonvegen van het raam.
 • Je merkt een ruw of scherp stuk op als je met je vinger over het rubber gaat.
 • Het rubber glijdt niet meer soepel over de voorruit.
 • De wissers laten stroken vocht achter op de ruiten.

Hoe moet je ruitenwissers schoonmaken?

Een manier om de levensduur van ruitenwisserbladen te verlengen, is door ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Als je de mogelijkheid hebt om je auto in een garage te parkeren is dat het beste voor je ruitenwissers. Als je deze mogelijkheid echter niet hebt, helpen de volgende tips om je ruitenwissers optimaal te onderhouden:

 • Maak de voorruit handmatig schoon wanneer je je auto wast, in plaats van dat je hier de ruitenwissers voor gebruikt.
 • Gebruik geen chemicaliën of producten die bijtend zijn, aangezien deze het rubber kunnen beschadigen.
 • Maak de tong van het borstelrubber regelmatig schoon.
 • Gebruik ruitensproeiervloeistof.
 • Gebruik de ruitenwissers niet als er ijs of veel stof op de voorruit zit.

Zoals je ziet is het schoonmaken van ruitenwisserbladen niet erg ingewikkeld. Een kind kan de was doen! Hoe beter je voor je ruitenwissers zorgt, hoe langer ze mee zullen gaan.

auto die overdag wordt gewassen

Het vervangen van je wisserbladen is heel eenvoudig. Aangezien ze ook nog eens zo goedkoop zijn, lijkt er dus geen reden te zijn om ze niet te vervangen als de tijd daar is. (Bron: Boonnak: 115948691/ 123rf.com)

Hoe moet je ruitenwissers vervangen?

Het vervangen van ruitenwissers is heel eenvoudig. Je zou dus in principe geen problemen moeten hebben om dit zelf te doen. Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe dit werkt. Hoewel deze stappen natuurlijk, afhankelijk van de ruitenwisserbladen die je koopt en het soort auto waar je ze op zet, enigszins variëren.

 1. Eerst moet je de afmetingen van de ruitenwissers die je gaat vervangen opmeten om zeker te weten dat je ruitenwisserbladen in hetzelfde formaat koopt. Houd er rekening mee dat bij veel voertuigen de twee ruitenwissers op de voorruit verschillende afmetingen hebben.
 2. Voordat je begint met het verwisselen van de ruitenwissers, is het raadzaam om een ​​deken of iets dergelijks op de voorruit te leggen om deze te beschermen tegen mogelijke krassen.
 3. Vervolgens til je een van de ruitenwisserbladen op en probeer je deze in verticale positie op het glas te vergrendelen.
 4. Houdt vervolgens met één hand de arm vast om met de andere hand de ruitenwisser te verwijderen. Niet alle systemen werken hetzelfde, maar over het algemeen is het vrij gemakkelijk om de ruitenwisser los te krijgen als je een beetje aandacht besteedt aan de bediening ervan.
 5. Bevestig de nieuwe ruitenwisser op dezelfde manier als hoe je het oude blad hebt verwijderd. Zorg ervoor dat het nieuwe ruitenwisserblad volledig en stevig vastzit.
 6. Plaats tenslotte de ruitenwisser in de oorspronkelijke positie en controleer of deze correct werkt. Doe nu het zelfde met de andere ruitenwisserbladen.

Net als bij het schoonmaken van je ruitenwisserbladen, kun je dus ook heel goed zelf je ruitenwissers vervangen. Vergeet ook de achterruitenwisser niet, wanneer je toch je ruitenwissers aan het nakijken bent.

Wist je al dat de wisserbladen tijdens hun levensduur gemiddeld meer dan 750.000 vegen over de voorruit maken, wat inhoudt dat er dus eigenlijk een oppervlakte van ongeveer 80 voetbalvelden wordt schoongemaakt?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is zonde van je tijd en geld als je de verkeerde ruitenwisserbladen koopt. De beste manier om dit te voorkomen, is door te weten op welke factoren je moet letten bij je aankoop. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste criteria waar je rekening mee moet houden bij het kopen van ruitenwisserbladen:

Auto waar je de ruitenwisserbladen op wilt installeren

Voordat we beginnen met de kenmerken van de ruitenwissers zelf, is het belangrijk om te controleren of de ruitenwisserbladen überhaupt op je auto passen. Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer je een kinderzitje koopt en er zeker van wilt zijn dat deze in je auto past. Dit kan per auto verschillen.

Gelukkig vind je deze informatie vaak in de beschrijving van de ruitenwissers. Fabrikanten geven meestal aan op welke soort automodellen de wissers passen. Controleer ook welke kant de ruitenwissers op bewegen en of ze bedoeld zijn voor je voor- of achterruit.

auto wisser

Het is belangrijk dat je ruitenwisserbladen kiest met een geschikte maat voor de ruiten van je auto. (Bron: Swart: 68690817/ 123rf.com)

Formaat

Het is belangrijk dat je ruitenwisserbladen kiest die de juiste maat hebben voor de ruiten van je auto. Vergeet niet dat de grootte van de twee ruitenwissers voor de voorruit van elkaar kunnen verschillen. Mocht je je ruitenwissers moeten vervangen, dan dien je rekening te houden met de lengte en breedte van de huidige wissers om ervoor te zorgen dat deze overeenkomen met de nieuwe ruitenwissers die je koopt.

Als je te lange ruitenwisserbladen kiest, kunnen ze elkaar raken. Echter, als ze te kort zijn, kan een deel van de voorruit niet schoongeveegd worden, met alle nadelige gevolgen van dien. Daarom geven alle ruitenwisserfabrikanten duidelijk de lengte van hun ruitenwissers aan.

Materiaal

De meeste ruitenwisserbladen zijn gemaakt van siliconen of rubber. De rubberen exemplaren hebben het voordeel dat ze aanzienlijk goedkoper zijn. Helaas maken ze vaak wel meer geluid en zijn ze gevoeliger voor de invloed van verschillende weersomstandigheden, zoals extreme kou en hitte.

Siliconen ruitenwisserbladen hebben daarentegen een veel stillere werking, omdat ze soepeler en met minder inspanning over de ruit glijden. Bovendien gaan ze een stukje langer mee. Dit betekent wel ook dat er een duurder prijskaartje aan vast hangt. Welk materiaal het beste is, hangt dus volledig van je eigen voorkeuren af. Waar wacht je nog op? Autospeakers aan, ruitenwissers in beweging en rijden maar!

Samenvatting

Niet alle ruitenwisserbladen zijn hetzelfde. Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de ruitenwissers voor de voor- en achterruit. De twee ruitenwissers op de voorruit kunnen bovendien op hun beurt weer van elkaar verschillen. Voor welke ruitenwisserbladen je ook kiest, ze zijn altijd belangrijk om veilig te rijden in regenachtige omstandigheden.

Het is daarom raadzaam om ze te vervangen wanneer je merkt dat ze minder goed beginnen te werken. Eén van de signalen is dat ze geluid beginnen te maken bij het schoonvegen van de ruiten. Daarnaast is het om de levensduur van ruitenwissers te verlengen raadzaam om ze regelmatig schoon te maken. In deze shopgids laten we je zien wat de beste ruitenwissers zijn, hoe je deze vervangt en onderhoudt.

Was onze shopgids nuttig bij je selectieproces? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten in de comments of door het artikel te delen met je vrienden en familie op social media!

(Bron van de header afbeelding: Photochicken: 87152199/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies