Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

21Products analyzed

26Hours invested

5Studies researched

75Comments collected

Rooibos is een plant die tot de categorie peulvruchten behoort. De plant is afkomstig uit de westelijke bergstreken van de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Rooibos is in de handel alleen te vinden in de vorm van thee, dus worden er ook selectievormen van Aspalathus linearis (Rooibos) aangeplant om de plantensoort in theevorm te verkrijgen.

Door veel verschillende leveranciers kan een rooibosthee in verschillende smaken gekocht worden. Je kunt een rooibosthee vinden die al in theezakjes verpakt is of open in een grote verpakking. Zo kun je de intensiteit van de thee zelf bepalen.
Belangrijk om te weten

  • Rooibos is een plant die met enkele toevoegingen tot een thee verfijnd wordt. Rooibos is daarom alleen in de handel verkrijgbaar in de vorm van een thee.
  • Rooibosthee is er in veel verschillende smaken, zoals vanille, karamel en sinaasappel. Je kunt kiezen naargelang je smaak.
  • Alvorens te kopen moet men letten op eventuele toevoegingen en de certificering. Er is maar één plant die voor rooibosthee gebruikt kan worden, dus dat moet duidelijk op de verpakking staan.

Rooibos: Onze selectie

In het volgende gedeelte hebben we onze favorieten voor je samengesteld, die je kunnen helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing. Er zal een thee zijn voor elke smaak en elke behoefte. Alle producten zijn in de winkel of online verkrijgbaar.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het je gemakkelijker te maken je thee te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat, zodat je de beste thee voor jou kunt vinden. Je moet de volgende criteria in overweging nemen:

In het volgende leggen we je uit wat je bij deze criteria in overweging moet nemen, zodat je een beslissing kunt nemen die je behoeften onderstreept.

Certificering

Een thee wordt, of zou tenminste altijd, voorzien van een certificering die aangeeft in welke categorie de thee ingedeeld kan worden. Als het product als een biologisch product wordt aangegeven, moet er een EU-certificering zijn.

Dit betekent dat de fabrikant zich ertoe verbindt dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij het verbouwen van de thee of in aanraking komen met de grondstof. De kweekgebieden worden ook op gezette tijden streng gecontroleerd op zuiveringsslib.

Toevoegingen

Bij gearomatiseerde thee worden soms verschillende toevoegingen gebruikt, zoals vruchten of bladeren, om de gewenste smaak te verkrijgen. Hierdoor kan de kwaliteit van het product echter sterk schommelen.

Het gebruik van additieven kan bij vruchtenthee gebruikelijker zijn dan bij kruidenthee. Het is daarom altijd aan te raden de ingrediënten en additieven die in de tabel op een theepakket vermeld staan goed te bekijken voor je iets koopt.

Cafeïnegehalte

Het is vrij ongebruikelijk dat een rooibosthee cafeïne bevat. Het kan echter gebeuren dat verschillende soorten thee cafeïne bevatten. Het cafeïnegehalte in de thee wordt verondersteld eventuele vermoeidheid, lusteloosheid of traagheid te doen verdwijnen.

Als dit niet is wat je wilt, moet je altijd vooraf de vermelde voedingsstoffen en ingrediënten controleren. Zwarte, witte en groene theeën bevatten allemaal cafeïne, terwijl kruidenthee zoals kamille en pepermunt dat niet doen.

Smaak

Rooibosthee is verkrijgbaar in veel verschillende smaken. In principe smaakt rooibosthee nogal fruitig-aardig zonder verdere toevoegingen en heeft een licht zoetige nasmaak. Wil je iets sterkers of een bepaalde smaak, dan kun je beter een rooibos met smaak kiezen.

Je kunt kiezen uit sinaasappel, karamel, vanille en andere smaken. De gewenste smaak kan verder versterkt worden door een scheutje melk aan het kopje thee toe te voegen.

Shopgids rooibos: Alles wat je moet weten

In dit gedeelte leggen we de meest gestelde vragen over rooibos uit, zodat je goed geïnformeerd bent als je de volgende keer thee koopt.

Voor wie is rooibos geschikt?

Rooibosthee is geschikt voor iedereen. Het kan zelfs aan baby’s gegeven worden, want het bevat geen schadelijke stoffen of cafeïne.

rooibos-test
Elke rooibosthee kan zowel warm als koud gedronken worden en is daarom perfect voor bijna elke gelegenheid. (Image source: Aedrozda / Pixabay)

De thee is ook goed voor sporters, want sommige van de noodzakelijke mineralen kunnen door het drinken van de hete drank opgenomen worden. De thee heeft een positief effect op het lichaam en is daarom geschikt voor ieder mens op elke leeftijd.

Welke soorten rooibos zijn er?

Er is rooibosthee en redbush thee, beide worden gemaakt van dezelfde grondstof, nl. de rooibosplant, en hebben alleen een andere naam. Er is geen direct verschil tussen de twee producten, alleen de naam verschilt.

In Duitssprekende landen wordt rooibosthee meestal Rotbusch thee genoemd. Rooibosthee kun je in verschillende smaken kopen bij verschillende leveranciers. Rooibos thee heeft vaak een vanille, sinaasappel, karamel of mt. smaak. Er zijn echter veel andere soorten en variëteiten rooibosthee.

Wat kost rooibos?

De prijs van een rooibosthee wordt vooral bepaald door de grootte, de smaak en het merk. Daarom is er een prijsklasse van heel goedkope tot vrij dure producten. De volgende tabel moet je wat meer informatie geven over de mogelijke prijzen van een rooibosthee:

Prijsklasse per pakje Beschikbare producten
Laag geprijsd (0,50 – 2,00 €) Niet-merkproducten
Middelmatig geprijsd 2,00 – 7,00 €) Bekende merken, al ruime keuze
Hoog geprijsd 7,00 – 20,00 €) Grote hoeveelheden, speciale smaken, ruime keuze

Zo zie je dat je al voor weinig geld een eenvoudige rooibosthee kunt krijgen. Als je meer belang hecht aan het merk, de smaak zowel als de certificering, dan vind je ook een zeer ruime keuze in het middel- tot hooggeprijsde segment.

Is rooibosthee gezond?

Ja, rooibosthee is gezond voor iedereen. Het hoge gehalte aan ijzer en andere waardevolle mineralen betekent dat het lichaam voedingsstoffen opneemt door het drinken van de thee. Dit betekent dat de thee zelfs tijdens de zwangerschap zonder zorgen gedronken kan worden.

Ook sporters hebben baat bij de warme drank, want door het zweten worden mineralen en sporenelementen aan het lichaam onttrokken, die door de rooibosthee weer in evenwicht worden gebracht. De ingrediënten zoals calcium, kalium, magnesium en ijzer zijn altijd goed voor het lichaam en dus gezond als ze regelmatig ingenomen worden.

Wat doet rooibos?

Rooibosthee kan ontstekingsremmend werken en het immuunsysteem versterken als het zogenaamde flavonoïden bevat, secundaire plantaardige stoffen. De thee kan ook een positief effect hebben op maag- en darmklachten.

De thee kan ook gebruikt worden voor baby’s met driemaandskoliek, want hij wordt even goed verdragen als venkelthee, bijvoorbeeld. De thee kan ook een positief effect hebben op de mentale stemming. Voor een goed effect moet de thee echter in grote hoeveelheden en regelmatig gedronken worden, wil dit de gezondheid ten goede komen.

Samenvatting

Om je theeplank wat afwisseling te geven, is rooibosthee perfect. Je kunt het kopen in de smaak van je keuze of puur en het is verkrijgbaar in elke supermarkt of online. Rooibosthee is lang houdbaar als hij op een droge plaats bewaard wordt, zodat hij gemakkelijk langere tijd bewaard kan worden.

Bij het beslissen over een aankoop moet je beslist rekening houden met de voorkeurssmaak en eventueel ook met de intensiteit van de thee. Als je nog nooit een rooibosthee geprobeerd hebt, hoeft het niet per se het duurste model te zijn. Probeer je favoriete smaak en proef je weg.

(Omslagfoto: Hiroki Arai / Pixabay)

Reviews