Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Je ziet ze steeds meer verschijnen in ons dagelijks bestaan: robots. De inzet van robots in het dagelijks leven neemt een vlucht. Ze zijn er om niet meer weg te gaan en veranderen ons leven op een drastische manier. Ze maken het ons vaak een stukje makkelijker. Je vindt ze overal: in ziekenhuizen en fabrieken, maar ook bij jou thuis in de keuken en in de tuin.

Een robotmaaier is dé oplossing voor iedereen die weinig tijd of zin heeft om gras te maaien, maar wel graag wilt genieten van een opgeruimde tuin. Er zijn veel verschillende soorten op de markt te vinden, ieder met zijn eigen voordelen. Je kunt kiezen uit modellen met regendetectiesystemen of anti-diefstalbeveiliging. Er zijn ook robotgrasmaaiers die geschikt zijn voor bepaalde soorten grond of speciaal bedoeld zijn voor kleine oppervlakken met weinig hellingen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste robotgrasmaaiers zijn.
Belangrijk om te weten

 • Robotmaaiers bieden veel voordelen. Ze zijn niet alleen erg handig en goed te betalen, maar ook nog eens beter voor het milieu dan normale grasmaaiers. Ze zijn bovendien eenvoudig te gebruiken. Sommige modellen zijn vanaf een afstandsbediening of met je mobiel te besturen.
 • Over het algemeen werken robotmaaiers binnen een gebied dat is begrensd door een aantal lijntjes dat je van tevoren in je tuin spant.
 • Als je een robotgrasmaaier koopt, is het belangrijk om eerst naar het soort grond en het ontwerp van de tuin waarin je wilt maaien te kijken. Op basis daarvan kun je de overige aankoopcriteria zoals de apparaatbesturing, snij-opties of de batterijduur beoordelen.

Onze selectie: De beste robotmaaiers op de markt

Robots alleen iets voor in de toekomst? Niet als het op grasmaaien aankomt. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete robotmaaiers die op de markt verkrijgbaar zijn. De lijst bevat zeer gevarieerde modellen, die allemaal geselecteerd zijn vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De robotmaaier met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De GARDENA SILENO city Robotmaaier verzorgt het gazon voor je, terwijl jij tijd besteedt aan leukere dingen. Het apparaat maait gazons tot ongeveer 250 vierkante meter geheel automatisch, betrouwbaar en gelijkmatig.

Het apparaat is zeer eenvoudig te installeren en gebruiken. Veiligheid staat voorop voor de robotmaaiers van GARDENA. Met de timer zorg je ervoor dat de robotmaaier niet begint te bewegen op momenten dat het niet uitkomt, bijvoorbeeld als je kinderen in de tuin spelen.

De beste robotmaaier voor grote grasvelden

De MTD robotmaaier heeft een maaibreedte van 18 centimeter en de maaihoogte is drievoudig instelbaar. De bediening is heel eenvoudig. Na het aansluiten van de draden op het basisstation en het apparaat te voorzien van stroom kan de maaier direct aan de gang.

Het gras wordt netjes gemaaid. Het apparaat is vooral handig voor grote grasvelden. Het heeft een diefstalbeveiliging en is in hoogte verstelbaar. Kopers waarderen de prijs-kwaliteitverhouding van dit product zeer.

De beste robotmaaier met regensensor

Deze Robomow robotmaaier is bijzonder geschikt voor middelgrote tuinen met een gazongrootte tot 400m². Het model omvat een dockingsysteem en basisstation voor volautomatisch maaien. Je hoeft alleen maar een wekelijks programma in te stellen en de RC304 vertrekt uit het basisstation op de voorgeprogrammeerde dagen en tijden.

De installatie is vrij eenvoudig. De RC304 is tevens uitgerust met een regensensor die voorkomt dat de gazonmaaier zijn basisstation verlaat als het regent. Ook is het een redelijk stille robot.

De meest zelfstandige robotmaaier

De Bosch Indego is een robotmaaier die je simpelweg aanzet en vervolgens je gras maait zonder dat je er nog iets aan hoeft te doen. De robotmaaier kan gazons van wel 350 meter maaien. De grasmaaier rijdt zelf terug naar zijn oplaadstation als de batterij leeg is.

Dankzij de ingebouwde sensoren rijdt het apparaat nergens tegenaan. De maaihoogte is in te stellen tussen de 20 en 60 mm. Het merk Bosch is wereldmarktleider op het gebied van elektrisch gereedschap.

Shopgids: Alles wat je moet weten over robotmaaiers

Als je overweegt een robotmaaier aan te schaffen, is het essentieel dat je rekening houdt met een aantal vragen. Het is belangrijk dat je de werking en de belangrijkste kenmerken van dit type apparaat kent. Daarom beantwoorden we  hieronder de meest gestelde vragen van kopers over dit product.

robot maaien van gras

Robotmaaiers bieden veel voordelen. Ze zijn niet alleen erg handig en goed te betalen, maar ook nog eens beter voor het milieu dan normale grasmaaiers.
(Bron: daniel watson: 8vBpYpTGo90/ unsplash.com)

Wat zijn robotmaaiers precies?

Robotmaaiers zijn apparaten met elektromotoren die zelfstandig grasvelden maaien. Over het algemeen werken ze op een oppervlak dat wordt begrensd door laagspanningskabels die vooraf moeten worden geïnstalleerd. Bovendien hebben ze vaak sensoren om te voorkomen dat ze voorwerpen, mensen of dieren raken. Sommige robotmaaiers hebben ook regensensoren.

Er is niets makkelijker dan je gras laten maaien door een robotmaaier. De maairobot doet het werk voor je terwijl je er eigenlijk niet naar om hoeft te kijken. Robotmaaiers zijn net zo handig als robotstofzuigers.

Wat zijn de voor- en nadelen van robotmaaiers?

Met een robotmaaier bespaar je tijd, energie en zelfs geld. Het zijn op zichzelf staande apparaten die eenvoudiger te programmeren, veiliger en milieuvriendelijker zijn dan de traditionele benzine grasmaaiers. In de volgende tabel vind je de belangrijkste voor- en nadelen van het hebben van een robot voor in de tuin. Zo bepaal je of een robotmaaier hetgeen is waar jij naar op zoek bent:

Voordelen
 • Werkt zelfstandig, zodat je meer tijd over houdt voor hobby”s of je gezin
 • Zeer gemakkelijk te bedienen, sommige modellen kunnen zelfs vanaf je mobiel worden bestuurd
 • Maait je gazon zeer nauwkeurig
 • De overgrote meerderheid van de modellen is programmeerbaar
 • Op de lange termijn is het een goedkope manier om je gazon te onderhouden
 • Veilig, de meeste modellen stoppen automatisch als ze ergens tegenaan komen of als het regent
Nadelen
 • Je moet moeite nemen om het apparaat te installeren en te kunnen gebruiken
 • Vraagt om een investering op het begin
 • Van tijd tot tijd is het handig om de messen te vervangen

Is het de moeite waard een robotmaaier te kopen?

Als je een overzichtelijke tuin hebt zonder grote oneffenheden, is het zeker de moeite waard om een ​​robotmaaier te kopen. Het maakt dan niet uit of je een zeer geavanceerd of juist een eenvoudiger model koopt. Een robotmaaier zal je de nodige zorgen en inspanning uit handen halen. Als je tuin echter een iets complexere indeling heeft, met bijvoorbeeld steile hellingen of grote oppervlakken, is het handig om meer aandacht aan je keuze voor een bepaald model te besteden.

De voordelen van een robotmaaier wegen in ieder geval een stuk zwaarder dan de nadelen. Op de lange termijn bespaar je veel tijd, moeite en geld. De robotmaaier neemt je het werk uit handen en maait een perfect gazon. Ook vanuit milieuoogpunt bieden robotmaaiers belangrijke voordelen, aangezien ze met een elektromotor werken, wat beter is dan de benzinemotor van veel traditionele grasmaaiers.

grasmaaier

Met een robotmaaier bespaar je tijd, energie en zelfs geld. Het zijn op zichzelf staande apparaten die zeer eenvoudig te programmeren en veiliger en milieuvriendelijker zijn dan de traditionele benzine grasmaaiers.
(Bron: Bernd Juergens: 10327788/ 123rf.com)

Welke soorten robotmaaiers zijn er?

Je kunt hoofdzakelijk twee soorten robotmaaiers onderscheiden, op basis van de installatiemethode. Enerzijds zijn er robotmaaiers die een begrenzingsdraad hebben, waarmee je het werkgebied afbakent. Anderzijds zijn er de modellen die dat niet nodig hebben. Het tweede soort heeft natuurlijk het voordeel van een eenvoudigere installatie. Tegenwoordig gebruikt echter praktisch meer dan 90% van de robotmaaiers het eerste systeem.

Jack MaMede-oprichter van de Alibaba Group
“Over 30 jaar staat er een robot op de cover van Time magazine.”

Hoe werkt een robotmaaier?

Allereerst installeer je de robotmaaier in je tuin. Als je een robotmaaier met een begrenzingsdraad hebt, zoals hierboven beschreven, baken je het desbetreffende gebied af door het begrenzingsdraad rond het gazon te leggen. Je verwerkt de kabels op of net onder het gazon. De kabels zijn volkomen veilig en kunnen bovendien vaak zelfs worden ingegraven om struikelen te voorkomen. De robotmaaier blijft binnen dit gebied en maait volledig zelfstandig het gras.

Hoe moet je een robotmaaier onderhouden?

Veel robotmaaiers zijn waterdicht, zodat ze probleemloos in de regen kunnen maaien. De machines vereisen echter wel een reeks onderhoudstaken om ze lang te blijven gebruiken. Om te beginnen, moet je af en toe het vuil verwijderen dat zich binnenin het apparaat ophoopt. Als je verder merkt dat de machine minder nauwkeurig begint te maaien, is het waarschijnlijk een goed idee om de messen te vervangen door nieuwe slijpmessen.

kort en esthetisch gras

Veel robotmaaiers zijn waterdicht, zodat ze probleemloos in de regen kunnen maaien.
(Bron: scott webb: aLeIpVEGJwA/ unsplash.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aankoop van een robotmaaier is het belangrijk dat je rekening houdt met een reeks aankoopcriteria. Om het je makkelijker te maken, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste criteria die gelden bij de aankoop van een robotmaaier. Een goede robotmaaier neemt je het werk uit handen en maait een perfect gazon. Zo heb je meer tijd om andere dingen te doen.

Soort grond en capaciteit van de robotmaaier

De afmetingen van je tuin of het gebied waarop je het apparaat gebruikt, zijn een essentieel criterium bij het kiezen van een robotmaaier. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden of het terrein vlak is en hoe steil het is. Houd er rekening mee dat de capaciteit van de robot die je op de doos vindt, meestal wordt berekend voor een vlak en uniform gazon.

Als het ontwerp van je tuin niet aan deze voorwaarden voldoet, is het raadzaam om een robotmaaier met een grotere capaciteit te kopen. Als je de machine wilt gebruiken voor een terrein met steile hellingen zul je geïnteresseerd zijn in het kiezen van een krachtige robot met zeer goede tractie. Er zijn modellen op de markt die zelfs geschikt zijn voor hellingen met een hellingsgraad tot 50%.

Snij-opties

De meeste robotmaaiers hebben verschillende snijniveaus. Het eerste waar je op moet letten, is de maximale maaihoogte. Als het te maaien gras hoger is dan deze waarde, zul je alsnog eerst een traditionele grasmaaier moeten gebruiken. Als je een robotgrasmaaier gebruikt is het verder belangrijk dat je niet te kort maait, omdat dit schadelijk kan zijn voor het gras.

Sommige machines zijn mulchmaaiers. Dit betekent dat de maaier het gazon ook direct voorziet van voeding. De machine knipt korte stukjes van het gras, versnippert ze en verspreidt ze direct over het gazon. Dit is niet alleen een voordeel op het gebied van comfort, het is ook een slimme manier om gemaaid gras te gebruiken als natuurlijke ecologische meststof voor de bodem van je tuin.

Messen

Hoewel de messen voor robotmaaiers gelukkig vrij goedkoop zijn en het vervangen ervan niet erg lastig is, moet je voor de aankoop van een robotmaaier controleren welk type snijbladen het apparaat gebruikt en hoe vaak je deze moet vervangen. Tweesnijdende messen maken een zuivere snede tegen een lager energieverbruik. Je kunt ook kiezen voor dunne messen.

Je bent misschien wel verrast door het vermogen en de mogelijkheden van dit soort maaiers. Als je kinderen of huisdieren vaak door de tuin lopen, raden we aan om voor een robot te kiezen met intrekbare messen of messen die extra beveiligd zijn. Een andere optie zijn robots met een veiligheidssysteem dat de messen automatisch stopt als het beweging detecteert of als het apparaat kantelt.

Batterijduur

De batterij van de robotmaaier is met name een relevant aspect als je een grote tuin hebt. Sommige robots hebben een batterij met een maximale duur van 2 uur of meer. Over het algemeen zou dit zelfs voor tuinen met een gemiddeld oppervlak voldoende moeten zijn. Houd verder rekening met de oplaadtijd van het apparaat. Hoe sneller de batterij oplaadt, hoe sneller de robotgrasmaaier weer aan de slag kan en hoe minder frustraties als je met een lege batterij komt te zetten.

Besturing en verbinding

De overgrote meerderheid van robotmaaiers is programmeerbaar. Veel machines hebben ook een afstandsbediening. Als je voor een robot met wifi- of bluetooth-verbinding kiest, zal je deze vanaf je mobiele telefoon kunnen bedienen. Je bedient de robotmaaier dan met een app via je smartphone of tablet.

Verder is het interessant om te controleren of het desbetreffende apparaat een anti-diefstalsysteem heeft. Voorbeeld hiervan zijn systemen die de toegang tot de machine verlenen via een PIN-code of machines met geluidsalarmen. Regendetectoren zijn ook bijzonder nuttig. Ze stoppen de robot wanneer het begint te regenen en activeren hem weer wanneer het stopt. Hoewel veel robots waterbestendig zijn, is het namelijk niet altijd goed voor je gazon om deze tijdens een regenbui te maaien.

Geluid

Niets is vervelender dan een robot die veel lawaai maakt. Als je zelf koppijn krijgt van het geluid, of iedere keer ruzie krijg met je buren wanneer je de machine aanzet, wordt het misschien tijd om naar een nieuw, geluidloos model op zoek te gaan. We raden aan om op zoek te gaan naar een model dat zo min mogelijk geluid maakt. Dat geldt nog meer als je de robotmaaier ook ’s nachts zijn werk wilt laten doen.

Het geluidsniveau van robotmaaiers wordt gemeten in decibel (dB). Om je een idee te geven: Het geluidsniveau van een snelweg is ongeveer 90 dB en dat van het gefluister van de wind in de bomen is ongeveer 25 dB. Een geschikte waarde voor een robotmaaier ligt dus rond de 60 dB. In vergelijking met een benzinemaaier is dat erg weinig, want die produceren gemiddeld 100 dB aan geluid. Er zijn robotmaaiers die minder dan 60 dB geluid produceren. Maar met ieder geluidsniveau onder dit getal is de robotmaaier zeer stil.

Samenvatting

Robotmaaiers zijn apparaten met elektromotoren die zelfstandig grasvelden maaien. Over het algemeen werken ze op een oppervlak dat wordt begrensd door laagspanningskabels die vooraf moeten worden geïnstalleerd. Bovendien hebben ze vaak sensoren om te voorkomen dat ze voorwerpen, mensen of dieren raken. Sommige robotmaaiers hebben ook regensensoren.

Met een robotmaaier bespaar je tijd, energie en zelfs geld. Het is dus geen wonder dat de populariteit van het apparaat toeneemt. Als je overweegt om een robotmaaier te kopen, moet je allereerst rekening houden met de afmetingen van het gazon en het ontwerp van je tuin. Natuurlijk zijn er daarnaast nog andere factoren belangrijk, zoals de batterijduur en de bedieningsopties van het apparaat.

Vond je onze shopgids over robotmaaiers nuttig in je keuzeproces? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke robotmaaier het beste bij hen past. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring!

(Bron van de header afbeelding: foodandmore: 101532246/ 123rf.com)

Recensies