Last updated: 30-11-2020

How we pick our products

21Products analyzed

21Hours invested

4Studies researched

108Comments collected

Huishouden is niet altijd leuk, of je hebt er simpelweg te weinig tijd voor. Robot stofzuigers bestaan al tientallen jaren, maar door de technologie kan nu iedere Nederlander er een kopen. Het zijn huishoudelijke apparaten die zich onderscheiden door hun autonomie en grote zuigkracht.

Met de technologische vooruitgang ontstaan er ook nieuwe functies op de robot stofzuiger. Zo zijn er nu al modellen verkrijgbaar die jouw huis schrobben, nadat ze gestofzuigd hebben. Door de sensoren in een robot stofzuiger, detecteert deze zelf obstakels tijdens het stofzuigen en ontwijkt deze. Ook merkt de robot stofzuiger zelf op, wanneer de batterijen vrijwel leeg zijn. De robot stofzuiger keert dan zelf terug naar het laadstation. Het hebben van een robot stofzuiger is een luxe die we ons tegenwoordig allemaal kunnen permitteren.
Belangrijk om te weten

 • De robot stofzuiger van tegenwoordig, valt op door de grote eigen autonomie en sterke zuigkracht.
  Nieuwere modellen beschikken over technologische snufjes, zoals de koppeling met een mobiele app. Zo bedien je de robot stofzuiger op jouw werk en is jouw huis schoon bij terugkomst.
 • Een aantal slimme huishoudelijke apparaten, zoals de robot stofzuiger en de robot ramenwasser kun je op afstand instellen en bedienen. Ook beschikken ze vaak over handige extra functies, zoals schrobben na het stofzuigen.
 • De robot stofzuiger kan echt uitkomst bieden aan liefhebbers van huisdieren en bewoners van grote huizen en appartementen.

Onze selectie: De beste robot stofzuiger op de markt

Hieronder hebben we een aantal geweldige robot stofzuigers voor je geselecteerd. Ze maken het verschil door hun unieke functies en door hun gebruiksgemak, beoordeeld door gebruikers. De robot stofzuigers zijn verschillend in prijs en sluiten aan op verschillende behoeftes. Welke robot stofzuiger haal jij het liefst in huis?

Top robot stofzuiger voor harde en zachte vloeren

Denk je dat een robot stofzuiger alleen geschikt is voor harde vloeren, dan heb je het mis. Deze robot stofzuiger van Eufy doet namelijk even vakkundig werk op zachtere ondergronden zoals kleden en vloerbedekking.

Gaat onder vele kastjes en banken door, vanwege de hoogte van 72 mm. Boostiq technologie verhoogt automatisch de zuigkracht op zeer vervuilde of moeilijk te reinigen plaatsen.

De beste robot stofzuiger met dweilfunctie

DDeze Blaupunkt Bluebot XBOOST robotstofzuiger kan naast stofzuigen ook dweilen. Voor de dweilfunctie vul je het waterreservoir met water en eventueel sop. De krachtige robotstofzuiger wordt geleverd met het nodige dweilaccessoire en is voorzien van een slim waterreservoir dat is te bedienen via de BlueBot app.

Je kunt de robot ook starten via Amazon Alexa en Google Home. Dankzij de zuigmond met draaiende borstels verwijdert deze robotstofzuiger ook dierenharen.

Ideale robot stofzuiger voor als je huisdieren hebt

iRobot is een bekende naam in de wereld van de robot stofzuiger. Zonder zak maakt deze robot stofzuiger jouw huis systematisch schoon. Is hij leeg? Dan keert hij zelf terug naar het laadstation.

Toonaangevend apparaat met gepatenteerd AeroVac reinigingssysteem dat stof, vuil, haren en groter vuil afvoert. Zeer geschikt voor net gekamde dierenharen, zelfs in de hoekjes. De robot detecteert zelf de vloersoort.

De robot stofzuiger met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

De robotstofzuiger van MEDION heeft de perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een apparaat dat voldoet aan al je basiswensen. De stofzuiger is 90 minuten draadloos te gebruiken en heeft een oplaadtijd van 270 minuten.

Het apparaat kan over drempels tot 1 cm en beschikt over een afgronddetectie. Dit is een goed instapmodel robotstofzuiger. De robot is geschikt voor harde vloeren, niet voor tapijten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de robot stofzuiger

Zoveel Nederlanders, zoveel robot stofzuigers. Voordat je een robot stofzuiger koopt, is het handig om te weten wat er allemaal te koop is en welke stofzuiger het beste bij jou past. Een klein appartement met vloerbedekking, vraagt om een andere robot stofzuiger dan een grote boerderij vol dieren. Hierna beantwoorden we een aantal vragen die vaak leven rondom een robot stofzuiger.

Cuanta más duración tenga la batería, más superficie puede cubrir el robot.

Tot nu toe is geen robot stofzuiger in staat om trap te lopen. Ze detecteren wel obstakels.
(Bron: Dolgachov: 40250520/ 123rf.com)

Waarom zou ik een robot stofzuiger kopen?

In de eerste plaats, omdat een robot stofzuiger het leven makkelijker maakt. Of in elk geval het huishouden. Vooral als je huisdieren hebt, bespaar je jezelf veel tijd met dit apparaat. Zeker als je een relatief gladde en gelijkmatige vloer hebt, zoals van hout, parket of plavuizen. Maar moderne robot stofzuigers kunnen vaak ook vloerbedekking en vloerkleden aan. Kijk maar eens in de selectie hierboven.

Bijna alle huizen en appartementen in Nederland zijn geschikt voor een robot stofzuiger.

Afhankelijk van het model robot stofzuiger, is het nog steeds nodig dat je af en toe zelf grondig schoonmaakt. Maar de dagelijkse schoonmaak, kun je prima aan een robot stofzuiger overlaten. Je kunt een robot stofzuiger helpen, door onnodige obstakels te verwijderen.

Welke technologie zit er in een robot stofzuiger?

Fabrikanten doen er alles aan, om zoveel mogelijk nuttige technologie in hun robot stofzuiger te verwerken. Meestal geldt echter, hoe kleiner en lager de robot stofzuiger, hoe beter deze in de hoeken komt en onder meubels doorgaat.

también hay aparatos que pueden ser controlados con un mando a distancia

Er zijn speciale robot stofzuigers voor grote ruimtes als werkplaatsen en kantoren.
(Bron: Chernobrivets: 96845929/ 123rf.com)

De technologie bepaalt ook hoe de robot stofzuiger door een ruimte beweegt, ad random of systematisch. Verder of deze op afstand te bedienen is middels een app en geïntegreerd kan worden in een smart home.

Oudere robot stofzuiger Geavanceerde robot stofzuiger Moderne robot stofzuiger
Gebruiken contactsensoren om zich door de verschillende ruimtes in huis te bewegen. Baseren hun route op camera’s en lasertechnologie. Gebruiken 360 graden lasernavigatie om de ruimte en de obstakels te scannen en het schoonmaakwerk efficiënt te doen.

De accu van een robot stofzuiger gaat mee van 45 minuten tot wel 200 minuten. Sommige modellen beschikken over technologie, die ervoor zorgt dat de robot stofzuiger terugkeert naar het laadstation.

Welke oppervlakte reinigt een robot stofzuiger?

De meeste robot stofzuigers zijn geschikt voor appartementen vanaf ongeveer 60 m². Maar, er zijn ook stofzuigers die makkelijk 100 m² schoonmaken in een sessie. Industriële robot stofzuigers stofzuigen tussen de 300 en 500 m². Hoe groot is jouw huis? Let op de volgende zaken:

 • Hoe langer de batterijduur, hoe groter het te reinigen oppervlak
 • Hoge robot stofzuigers komen niet onder stoelen of banken
 • Zitten er veel hoekjes en smalle ruimtes in jouw huis? Kies dan een kleine robot stofzuiger

el nivel de ruido de los robots aspiradores sin bolsas está entre 60 y 90 decibelios.

Sommige robot stofzuigers stofzuigen oppervlaktes tot wel 100 m2.
(Bron: Baloon111: 73043342/ 123rf.com)

Herkent mijn robot stofzuiger ruimtes en meubels?

Samengevat, zijn er robot stofzuigers die de ruimte willekeurig schoonmaken en modellen die systematisch te werk gaan. De eerste soort robot stofzuiger is meestal goedkoper dan de tweede. De eerste soort herkent de ruimte en de meubels op basis van ultrasonische- of contactsensoren. Ze gaan willekeurig door een ruimte heen om te stofzuigen. Hierdoor kan het zijn dat hij meerdere malen op dezelfde plek komt en andere zones overslaat.

Systematisch werkende robot stofzuigers doorkruisen een ruimte door deze eerst te scannen met lasers en camera’s. Ze maken dan een kaart van de ruimte en gaan aan het werk. Elke soort robot stofzuiger heeft zo zijn voors en tegens:

Voordelen Nadelen
Willekeurig werkende robot stofzuiger Deze is doorgaans goedkoper Je moet af en toe het schoonmaakwerk controleren en nadoen
Systematisch werkende robot stofzuiger Bespaart energie en geeft een gelijkmatig resultaat Veel duurder en verwijderen vaak niet alle soorten vuil

Speciale programma’s op een robot stofzuiger

Nederlanders willen zo min mogelijk tijd besteden aan huishoudelijke taken. Daarom kiezen zij vaak voor een robot stofzuiger die ze naar wens kunnen programmeren. Zo willen ze bijvoorbeeld dat de robot stofzuiger alleen in de ochtend een uurtje schoonmaakt.

Een andere soort robot stofzuiger is in staat om na het stofzuigen over te gaan op dweilen. Zodat de vloer grondiger schoon wordt. Zelfs zijn er robot stofzuigers verkrijgbaar die het schone en het vuile water gescheiden houden. Dit is hygiënisch en ideaal voor mensen met allergieën.

Allergische mensen nemen ook meestal hun toevlucht tot een robot stofzuiger met HEPA filter. Dit filter houdt de kleine stofdeeltjes vast, waardoor allergenen zich niet verspreiden tijdens het stofzuigen. Af en toe moet je wel het filter verwisselen en schoonmaken.

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, let dan extra op een robot stofzuiger met een HEPA filter, die zelfs de kleinste stofdeeltjes vasthoudt.

Kan ik mijn robot stofzuiger op afstand bedienen?

Naast de hierboven genoemde functies zijn sommige robot stofzuigers op afstand te bedienen. Dan wel door middel van een app, dan wel met gebruik van een afstandsbediening. De meeste robot stofzuigers keren zelf terug naar het laadstation als de accu leegraakt:

Bediening Beschrijving
Afstandsbediening Gemakkelijk vanaf de bank de robot stofzuiger bedienen. Fijn als je zelf liever wat anders wilt doen. Ook nuttig, als de robot stofzuiger een zone heeft overgeslagen.
Bediening via een app Met een app controleer je in hoeverre de robot stofzuiger zijn taak al gedaan heeft. Of zet je hem aan, terwijl je elders bent, zodat je thuiskomt in een schoon huis. Sommige Nederlanders gebruiken de robot stofzuiger, terwijl ze op reis zijn, om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
Laadstation Een aantal robot stofzuigers bedien je middels het laadstation. Als de batterij bijna leeg is, of de robot stofzuiger is klaar met zijn schoonmaak-ronde, dan keert deze terug naar het laadstation.

Welke robot stofzuiger past bij mijn huis?

De meeste robot stofzuigers doen hun werk uitstekend op gladde ondergronden als parket, hout en plavuizen. Beschik je over een andere soort vloer of vloerkleden, let dan op robot stofzuigers die dit aankunnen. Er zijn speciale robot stofzuigers voor specifieke wensen:

 • Robot stofzuigers kunnen prima overweg met stof en vuil op gladde vloeren, zoals laminaat, parket of plavuizen.
 • Wil je af en toe dweilen, maar dit niet zelf doen? Laat het dan aan jouw robot stofzuiger over, die deze functie heeft.
 • Ligt er hoogpolig tapijt op jouw vloer, dan zijn er een beperkt aantal robot stofzuigers die dit aankunnen.
 • Vloerkleden en lage vloerbedekking vormen geen probleem voor de laatste modellen robot stofzuigers.
 • Sommige robot stofzuigers beschikken over speciale rollers voor huisdier haren. Ideaal voor huizen met katten of honden.
 • Allergische mensen kunnen het beste kiezen voor een robot stofzuiger met een HEPA filter.
 • Heb je een groot huis, let dan op de accuduur en de capaciteit van het stofcompartiment.
 • Wil je een smart home, ga dan voor een robot stofzuiger die compatibel is met apps en reageert op stembediening.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat er zoveel robot stofzuigers te koop zijn, is het handig om ze op bepaalde onderwerpen met elkaar te vergelijken. In dit deel van het artikel laten we je een paar van deze onderwerpen zien. Zo kies jij straks voor een robot stofzuiger die precies past bij de behoeften van jou en jouw huis.

Capaciteit en geluid

De hoogte van het apparaat is een belangrijke factor, want je wilt dat deze ook onder stoelen en banken stofzuigt. Meet vooraf de hoogte van de ruimte onder banken en andere meubels, om de juiste hoogte robot stofzuiger te kiezen. Een kleine robot stofzuiger kan bovendien ook tussen de vier stoelpoten en in kleinere hoeken komen, dan een groter model.

Tip: Fabrikanten geven doorgaans de hoogte van hun robot stofzuiger aan. Ze tellen echter de sensor die de ruimte opmeet niet mee. Kijk daarom goed naar de daadwerkelijke afmetingen van de robot stofzuiger.

Capaciteit en geluid

Meestal geldt dat hoe groter de capaciteit van een robot stofzuiger, hoe hoger in prijs. Maar, dit verschilt per fabrikant. Zoals je hebt gelezen is een kleinere robot stofzuiger soms handiger dan een grotere met meer opslagcapaciteit. We raden je aan om te kiezen voor een robot stofzuiger die een capaciteit heeft van minimaal 0.3 liter. Er zijn bovendien robot stofzuigers te verkrijgen die met een geluid- of lichtsignaal aangeven dat het reservoir vol is.

Zoals bijna alle elektrische huishoudelijke apparaten, maken ook robot stofzuigers geluid. Afhankelijk van het model, ligt het geluidsniveau ergens tussen de 60 en 90 decibellen. Ter vergelijk, tijdens een normaal gesprek, produceren mensen ongeveer 60 decibellen. In de tabel hieronder vind je nadere specificaties van het geluidsniveau.

Wil je kunnen praten, werken of tv kijken terwijl de robot stofzuiger zijn ding doet, dan is het geluidsniveau van belang:

Decibellen Vergelijkbaar met Effect
40 Een rustig appartement Drempel van storend voor jouw concentratie, maar onschadelijk geluidsniveau
70 Een föhn Meestal veilig, maar kan bij langdurige blootstelling de bloeddruk verhogen
80 Zwaar verkeer Storend bij gebruik in dezelfde ruimte als waar je je bevindt
90 Een koffiemolen Geluidsniveau dat bij langdurige blootstelling leidt tot gehoorschade
100 Herrie van een cirkelzaag Dit komt (vrijwel) niet voor bij robot stofzuigers

Accu

De accu op een robot stofzuiger gaat vaak wel minimaal 45 minuten achtereen mee. Vaker ligt de tijd dat een accu autonoom de robot stofzuiger kan aansturen, tussen de 90 en 120 minuten. We raden je aan om van tevoren het vermogen van de batterij te bekijken. Dit, om ervoor te zorgen dat de robot stofzuiger zijn werk afmaakt, voordat deze naar het laadstation gaat.

Een robot stofzuiger batterij doet er tussen de 3 en 5 uur over, om volledig op te laden. Uiteraard hangt dit af van het soort accu dat erop zit. Vergelijk de accuduur en oplaadtijd van de verschillende robot stofzuigers met elkaar, om de juiste te kiezen. Vooral als je in een wat groter appartement of huis woont.

Zoek je speciale functies op jouw robot stofzuiger, zoals dweilen of hondenharen opvegen? Er is voor alle portemonnaies wel een robot stofzuiger te vinden.

Gebruikerservaringen

Over smaak valt niet te twisten, dus de kleur van een robot stofzuiger kan de ene persoon prachtig vinden en de andere foeilelijk. Een fabrikant kan vol lof zijn over een robot stofzuiger, die in de praktijk niet zo praktisch is. Of andersom. Een robot stofzuiger van een relatief onbekend merk blijkt een topapparaat voor gebruikers.

https://www.instagram.com/p/B3HppVyoQ-b/?utm_source=ig_web_copy_link

Gebruikersbeoordelingen vertellen je over de ervaringen met de robot stofzuiger in de praktijk. Je vindt er vaak nuttige achtergrondinformatie in, die niet in de handleiding staat. Bijvoorbeeld, of een robot stofzuiger in staat is, om te detecteren op welke ondergrond hij werkt en zich daarop aanpast. Ervaringen van mensen die jou voorgingen in het kopen van een robot stofzuiger, kunnen jouw keuze vereenvoudigen.

Samenvatting

Een robot stofzuiger kan je een hele hoop werk uit handen nemen en tijd besparen. Ze bestaan al een tijdje, maar zijn sinds een paar jaar toegankelijker geprijsd voor particulieren. Een robot stofzuiger is ideaal als je honden, katten, cavia’s, hamsters of andere huisdieren hebt.

Vond je dit artikel leuk? Deel hem dan met andere mensen die tijd en moeite willen besparen in het huishouden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Photochicken: 52423566/ 123rf.com)

Reviews