Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

14Products analyzed

66Hours invested

23Studies researched

110Comments collected

Een baan, gezin, vrienden en huishouden beheren is niet altijd gemakkelijk, en het hebben van de juiste huishoudhulpen kan één punt van je to-do lijst afhalen, waardoor de rest een makkie wordt. Vooral werkende ouders zouden dit hulpje in de huishouding eens goed moeten bekijken.

Robotmoppen zijn de nieuwste huishoudelijke gadget op de markt en maken indruk met hun streeploze prestaties. In onze grote robotmop test 2023 kom je alles te weten over huishoudhulpen en geniet je van meer tijd met vrienden en familie, terwijl je huis of flat nog steeds brandschoon is. Het is aan jou om te beslissen of je een afstof-, nat- of hybride dweilrobot voor je huishouden en je vloeren wilt. Ontdek hieronder op welke dingen je vooral moet letten en welke robot het beste bij je past.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Dweilrobots zijn kleine huishoudhulpen die de vloer voor je schoonhouden en je veel tijd en werk kunnen besparen.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen afstof- en natdweilrobots en schoonmaakrobots, die beide ook kunnen stofzuigen. Alle varianten zijn verkrijgbaar in verschillende modellen.
 • Duurdere modellen hebben meestal een meer gesofisticeerde, foutloze navigatie, meer functies en verschillende reinigingsstanden. Minder dure producten moeten opofferingen doen, maar die kunnen al volledig aan de persoonlijke behoeften voldoen.

Robot dweil: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een robotmop koopt

Een robotmop is een grote investering die idealiter vele jaren gebruikt zal worden. Je zult zeker enkele vragen hebben voor je een aankoopbeslissing neemt. Die willen we in dit deel van het artikel behandelen. Hier hebben we de belangrijkste vragen over robotmoppen in detail beantwoord.

Wat zijn de functies en speciale kenmerken van robotmoppen?

We noemen ze dweilrobots, maar vaak komen de kleine apparaten als een compleet schoonmaakpakket. Als er een zuigfunctie aanwezig is, kunnen ze los vuil verwijderen en je zo ontlasten van het voorbereidende werk. Daarna bestrijden robotmoppen vuil met water en schoonmaakmiddelen.

In een laatste passage drogen ze de vloer met een extra doek of trekker. Afhankelijk van de reikwijdte van de apparatuur zijn veel modellen in staat om bijna volautomatisch te werken en door de ruimte te navigeren. Locomotie gebeurt via wielen die met verschillende snelheden kunnen worden aangedreven of afgeremd, waardoor richtingsveranderingen mogelijk zijn.

De toestellen worden gevoed door een batterij, waarvan de prestaties variëren. Dweilrobots van hoge kwaliteit zijn in staat de toestand van de vloer te herkennen en onderscheid te maken tussen tapijt en harde vloeren. Ze kunnen zelfs de mate van vervuiling bepalen en een passend reinigingsprogramma gebruiken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een robotmop en hoe nuttig is hij voor jou?

Of en in hoeverre een schoonmaakrobot voor jou zinvol is, hangt van verschillende factoren af. Eerst en vooral moet je je bewust zijn van de voor- en nadelen. Natuurlijk spelen ook de eigenschappen van het betreffende toestel een belangrijke rol. De aanschaf van een robotmop is de moeite waard om de volgende redenen

 • Arbeids- en tijdsbesparing
 • De vloer kan voortdurend schoon gehouden worden zonder problemen
 • Zuinig gebruik van water en schoonmaakmiddelen
 • Platte modellen kunnen onder de meeste meubels schoonmaken
 • Laag geluidsniveau
 • Gemakkelijk te bedienen

De huishoudelijke hulp is vooral geschikt voor werkende mensen en gezinnen, maar is ook een goede steun voor ouderen of mensen met beperkte mobiliteit. Zelfs voor wie niet graag schoonmaakt, is de aanschaf van een dweilrobot nuttig en winstgevend.

Fläche-geeignet-Wischroboter

Dweilrobots zijn niet alleen geschikt voor “poetsmoppen” in particuliere huishoudens, maar ook voor gladde oppervlakken in gebouwen zonder veel publiek verkeer. (Foto: Foundry / pixabay.com)

Natuurlijk mag niet vergeten worden dat er ook nadelen zijn

 • Minder zuigkracht dan een vloerstofzuiger
 • Handmatig voorreinigen kan nodig zijn
 • Goede machines zijn duur
 • Er kunnen extra en vervolgkosten ontstaan
 • Mogelijke problemen in kamers met veel obstakels

Vooral een goedkope dweilrobot zou in een kamer met veel obstakels in de problemen kunnen komen, zodat niet alle oppervlakken schoongemaakt worden. Daarom is het des te belangrijker dat je nagaat welke uitrusting en functies je gewenste product heeft voordat je het koopt. Anders krijg je uiteindelijk misschien niet het gewenste resultaat.

Je kunt sommige nadelen ondervangen door je van tevoren te informeren en je bewust te zijn van de omstandigheden waaronder het apparaat in je huis gebruikt zal worden. Zo voorkom je dat je een (duur) product koopt dat niet aan je behoeften voldoet.

Een goede reinheid kan alleen gegarandeerd worden als je de robot regelmatig gebruikt. Als je gladde vloeren hebt met veel grote, open oppervlakten en je wilt jezelf wat werk en tijd besparen, dan is de aanschaf van een robotmop beslist de moeite waard. Zelfs als je veel waarde hecht aan netheid, is het kleine hulpje de aanschaf waard.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een robotmop?

Natuurlijk werkt het niet helemaal zonder jouw hulp. Maar in de meeste gevallen zijn een paar bewegingen van je kant voldoende en gaat het schoonmaakwerk bijna vanzelf. Afhankelijk van het model moet je het microvezeldoekje zelf bevochtigen of het waterreservoir vullen, of het vuile water verwijderen als de klus geklaard is.

Bovendien vindt niet elk apparaat zijn weg naar het laadstation zelf. Je moet het ophalen en naar het oplaadstation brengen. In elk geval is het belangrijk de robotmop niet helemaal onbeheerd achter te laten. Ten eerste kan niet elk model alle hindernissen zonder problemen overwinnen, en ten tweede is de combinatie van elektriciteit en water niet zonder gevaar.

Je moet de robot niet sturen om te dweilen en dan de flat verlaten. Terwijl de robot werkt, kun jij je met andere dingen bezighouden.

Hoeveel kost een dweilrobot?

Dweilrobots zijn er in alle prijsklassen. Van goedkope instapmodellen met betrekkelijk weinig functies tot dure high-tech toestellen, alles is vertegenwoordigd. Daarom is het vooral belangrijk dat je goed nadenkt over welk model voor jou het beste is.

Je kunt al een robotmop kopen vanaf € 100.

Als je een goedkoop model met weinig functies kiest, kun je het voor minder dan 100 euro kopen. Het risico bestaat echter dat het niet het gewenste effect heeft of dat het opvalt door zijn slechte werking.

In de hogere prijsklasse kunnen de schoonmaakrobots tussen 400 en 600 euro of zelfs veel meer kosten, maar ze kunnen ook gepaard gaan met extra vervolgkosten. Hiermee moet in je overwegingen rekening gehouden worden.

Welke alternatieven zijn er voor robotstofzuigers?

Robotmoppen kunnen ons dagelijks leven aanzienlijk verrijken en zijn een onmisbaar deel van veel huishoudens geworden. Niettemin moet je er rekening mee houden dat ze nog niet zo lang bestaan. Het alternatief voor een robotmop is de gewone mop die je zelf moet gebruiken om je huis schoon te maken.

Als je een robotmop wilt die ook stofzuigt, dan heb je eigenlijk twee apparaten nodig als alternatief – een mop en een stofzuiger waarmee je zelf het werk moet doen.

Hoe navigeert een schoonmaakrobot en gaat hij om met obstakels?

De navigatievaardigheden van kleine robots worden steeds beter. Ze kunnen hindernissen herkennen, ze ontwijken en soms zelfs de aard van de vloer bepalen. Afhankelijk van de apparatuur en de manier waarop ze werkt, zijn er verschillende systemen om je weg te vinden in je kamers.

Sommige veegrobots zijn uitgerust met een camera en positiesensoren die de ruimte in kaart brengen. De opgeslagen informatie omvat de oppervlakte die gedweild kan worden, de plaats van het laadstation en, afhankelijk van de uitrusting, de toestand van de vloer, samen met geschikte reinigingstechnieken. Een andere navigatiemogelijkheid is het indoor GPS systeem, waarmee de robot altijd precies weet waar hij is en niet meer dan eens een gebied hoeft te dweilen of over te slaan. Zulke apparaten zijn echter in de hogere prijsklasse.

Hoe meer extra functies er zijn, hoe hoger de kosten zijn waarop je moet rekenen. Minder dure apparaten hebben meestal alleen een botsingssensor. Zodra de robot een obstakel tegenkomt, verandert hij van richting tot hij een ander obstakel tegenkomt en weer van richting verandert.

Het kan vaak gebeuren dat de veegrobot vastloopt. Als er niet volgens een bepaald principe geveegd wordt, kunnen sommige plekken meerdere keren geveegd worden, terwijl andere helemaal niet geveegd worden. Is

een robot dweil geschikt voor verschillende soorten vloeren?

In principe kunnen alle soorten gladde, harde vloeren met een robotmop gereinigd worden. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden.

 • Als je parketvloeren hebt, moeten ze verzegeld worden. Anders kan te veel vocht de voegen binnendringen, het hout doen zwellen en de vloerbedekking vernielen.
 • Als je tapijten in je huis hebt, is dit geen probleem. De poetshulpjes met extra zuigfunctie kunnen deze ook apart gebruiken en alleen de tapijten stofzuigen.
 • De grootte van de te reinigen oppervlakken moet ook een rol spelen bij je aankoopbeslissing, vooral wat de levensduur van de batterij betreft.

Hoe wordt een robotmop opgeladen en hoe lang gaat de batterij mee?

Alle robotstofzuigers werken op oplaadbare batterijen en laden ze op in een basisstation. Hoe lang een batterij meegaat, verschilt echter van toestel tot toestel. Niet elke robotmop vindt uit zichzelf zijn weg terug naar zijn laadstation.

Deze modellen moeten uiteindelijk door jou worden opgehaald en opgeladen. Sommige apparaten zijn echter zo geprogrammeerd dat ze in de fabriek hun weg naar huis vinden. Soms onderbreken ze zelfs hun activiteit als er intussen opgeladen moet worden.

Voor kleine flats is een korte levensduur van de batterij ruim voldoende. Maar als je grotere oppervlakken hebt om schoon te maken, raden we een model met een sterkere batterij aan, of zorg ervoor dat het apparaat zijn weg naar het basisstation vindt en korte oplaadtijden heeft.

Hoe belangrijk is de vorm van een robotmop?

In feite zijn de meeste robotmoppen rond. Maar hoe zit het in dit geval met kamerhoeken en andere moeilijk bereikbare plaatsen? Om dit probleem te verhelpen, zijn sommige modellen uitgerust met extra borstels waarmee ze de hoeken moeten kunnen bereiken.

Sommige duurdere modellen hebben ook speciale programma’s om hoeken schoon te maken. Maar de platte vorm van de robotveger is ook een belangrijk criterium. Hoe platter hij is, hoe beter hij kan schoonmaken onder je meubels en op plaatsen die anders moeilijk bereikbaar zijn.

Een robotmop kan je een hoop werk besparen. Toch moet je het huis niet verlaten terwijl het dweilt. (Beeldbron: 123rf.com / Andriy Popov)

Besluit: Welke soorten robotmoppen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Robotmoppen kunnen sterk variëren in eigenschappen en functies, en we maken over het algemeen onderscheid tussen de volgende types

 • Stofdweilrobots
 • Natte dweilrobot
 • Hybride schoonmaakrobots

Veel natreinigingsrobots zijn een combinatie van een stofzuig- en dweilrobot. Dit betekent dat ze in staat zijn los vuil en kruimels op te zuigen voor ze beginnen te dweilen.

Er zijn echter ook modellen die alleen een dweilfunctie hebben en er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de opties alleen nat of alleen droog dweilen. Voordat je besluit een bepaalde robotmop te kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten en overwegen.

In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende soorten robotmoppen en maken we je vertrouwd met hun voor- en nadelen. Je kunt deze informatie gebruiken om het model te kiezen dat het best aan je behoeften beantwoordt.

Wat zijn de kenmerken van een stofmoppende robot en wat zijn de voor- en nadelen?

Robotic stofmoppen zijn droge microvezeldoeken die geen waterreservoir of ander middel voor bevochtiging hebben. Ze zijn alleen bedoeld om los vuil en haren op te pakken. Dit zijn meestal heel goedkope modellen met een gering aantal functies.

Stofmoppende robots zijn niet bedoeld om uitgebreide schoonmaakfuncties uit te voeren, maar zijn slechts een ondersteuning voor jou. Stofmoppende robots zijn alleen geschikt voor gladde harde vloeren en kunnen je tapijten niet verzorgen, in tegenstelling tot zuiver stofzuigende robots of klassieke stofzuigers. Deze robotmoppen zijn niet geschikt voor zwaarder vuil of vlekken.

Bij dagelijks gebruik kunnen ze echter grotere ophopingen van stof en vuil voorkomen.

Advantages
 • Goedkoop in aanschaf
 • Reinigt alle gladde vloeren
 • Gemakkelijk in gebruik
Disadvantages
 • Weinig schoonmaakvermogen
 • Weinig functionaliteit
 • Reinigt alleen harde vloeren

Wat onderscheidt een natmoppende robot en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste robotmoppen hebben op zijn minst een nat dweilfunctie. De toestellen zijn meestal voorzien van vochtige microvezeldoeken, in zeldzamere gevallen dienen dweilen of borstels als reinigingsgereedschap.

Deze dweilrobots vormen een heel duidelijke afbakening en aanvulling op de stofzuigrobot en kunnen alleen gebruikt worden voor het schoonmaken van harde vloeren. De doekjes zitten vast aan magnetische houders en er zijn twee mogelijkheden om ze te bevochtigen: Mits het apparaat voorzien is van een waterreservoir, kan het er zelf voor zorgen dat de vloer bevochtigd wordt.

Daartoe moet je van tevoren water in het juiste reservoir vullen en de mop meet automatisch de gebruikte hoeveelheid. Een andere microvezelpad droogt dan de vloer. Als er geen waterreservoir is, moet je de microvezeldoek zelf nat maken voordat de natmoppende robot in actie kan komen. Apparaten met deze uitrusting zijn tamelijk goedkoop in aanschaf.

Advantages
 • Werkt meestal met een laag waterverbruik
 • Geschikt voor alle gladde vloeren
Disadvantages
 • De schoonmaakprestaties hangen sterk af van de uitrusting van het apparaat
 • Reinigt alleen harde vloeren
 • Sterke prijsverschillen afhankelijk van het functiegamma

Er zijn zeer sterke verschillen in uitrusting en functiegamma van deze robotmoppen, wat ook in de prijs tot uiting komt. Daarom is het heel belangrijk uit te zoeken welke functies je voor je toestel nodig hebt en wilt hebben. Om uit te zoeken welke robot voor jou geschikt is, kun je onze gids of onze koopcriteria lezen. Beide zullen je helpen bij je beslissing.

Een bijzonder kenmerk van deze helpers is een dweilrobot met een waterreservoir en borstel. Ze zijn bijzonder geschikt om hardnekkig vuil te verwijderen. De vloeren worden geschrobd met de roterende borstel. Op deze manier kan zelfs moeilijk vuil verwijderd worden. Merk op dat in deze gevallen meer water gebruikt wordt en dat deze robots misschien niet geschikt zijn voor alle gladde vloeren.

Wat onderscheidt een hybride schoonmaakrobot en wat zijn de voor- en nadelen?

Hybride schoonmaakrobots zijn de alleskunners onder de huishoudrobots. Ze kunnen zowel stofzuigen als nat en droog dweilen. Dit betekent dat twee soorten toestellen in één gecombineerd worden. Dankzij de geïntegreerde zuigfunctie kunnen deze robots de ruimte voorbereiden op het dweilen door los vuil van tevoren op te nemen en het dan direct met een natte doek af te vegen.

Dit betekent minder werk voor jou. Behalve de harde vloeren in je huis schoonmaken, verzorgen de kleine helpers ook je tapijten en vloermatten. Deze worden gewoonlijk onafhankelijk van elkaar door geïntegreerde sensoren geïdentificeerd en vervolgens opgezogen. Er kunnen ook verschillen zijn in prijs en in de extra opties die voor deze robotmoppen verkrijgbaar zijn.

In de regel zijn deze modellen echter heel autonoom en doen ze alle taken zonder dat je zelf veel hoeft te doen.

Advantages
 • Goede schoonmaakprestaties mogelijk
 • Combineert twee apparaten in één
 • Geschikt voor harde en tapijtvloeren
 • Afhankelijk van de prijs, vaak met veel extra functies
Disadvantages
 • Door de geïntegreerde zuigfunctie zijn de apparaten luider

Omdat de hybride dweilrobots ook kunnen stofzuigen, kan er een groter achtergrondgeluid zijn dan bij een zuivere dweilrobot. Controleer zo nodig de door de fabrikant opgegeven waarden (decibels).

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een robotmop te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke eigenschappen je kunt gebruiken om een robotmop te vergelijken en te evalueren. Dit helpt je om het apparaat te vinden dat het beste bij je behoeften past. Deze punten zijn interessant voor jou

 • Soorten dweilrobots
 • Prestaties
 • Navigatie
 • Vloeren
 • Functies
 • Kenmerken
 • Ontwerp
 • Volume

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en waar je op moet letten.

Soorten robotmoppen

We hebben je al kort kennis laten maken met de verschillende soorten robotmoppen en je hun voor- en nadelen laten zien. Beslissen welk type robotmop je wilt kopen is waarschijnlijk het belangrijkst.

Het type robotmop heeft een belangrijke invloed op de speciale kenmerken, eigenschappen en functies van het apparaat. De belangrijkste vraag die je je echter bij de keuze van het type moet stellen is welke soorten vuil je wilt verwijderen en hoe.

Dit zal bepalen of je een nat dweilrobot nodig hebt of dat droog dweilen volstaat. Droog dweilen is vooral geschikt als je alleen stof en heel licht vuil wilt verwijderen. De antistatische microvezeldoeken hebben geen moeite om aan het vuil te blijven kleven.

Voor alle soorten zwaarder vuil heb je echter een robot met nat dweilfunctie nodig. Bij je keuze tussen de robots voor nat dweilen moet je er dan op letten of ze een extra zuigfunctie hebben om het losse vuil vóór het dweilen te verslaan. Een ander cruciaal kenmerk is de aanwezigheid van een waterreservoir. Natte dweilrobots met een waterreservoir en borstels geven je de beste schoonmaakprestaties.

Vermogen

Het vermogen van een robotmop bepaalt de grootte van zijn werkbereik en de levensduur van zijn batterijen. Hoe krachtiger een batterij is, hoe langer hij meegaat en hoe meer tijd de robotmop heeft om je vloeren schoon te maken. Batterijen van hoge kwaliteit bieden een lange levensduur en zorgen ervoor dat zelfs grotere kamers met één batterijlading kunnen worden schoongemaakt. De

grootte van het oppervlak waarvoor je de robotmop wilt gebruiken is dus een doorslaggevend aankoopcriterium. Belangrijk is bijvoorbeeld hoe lang de batterij meegaat, d.w.z. hoeveel vierkante meter de robothelper met één batterijlading kan bestrijken, en of hij zichzelf kan opladen.

In dit verband kan echter ook de tijd die nodig is om de batterij op te laden van belang zijn. Als het opladen lang duurt en vaak gedaan moet worden, is de robotmop niet geschikt voor grote kamers.

Navigatie

Bovenal maakt de onafhankelijke beweging door de kamer de robotmop tot een goede steun in het huishouden. Daarom is navigatie een doorslaggevend criterium voor de reinigingsprestaties. Het hangt ervan af hoe goed het toestel hindernissen kan ontwijken en zijn weg in de kamer kan vinden, en of het met valbeveiliging bronnen van gevaar kan ontwijken.

Navigatie-optie Beschrijving
Camera- en positiesensoren Robotwissers met geïntegreerde camera en positiesensoren brengen de ruimte in kaart. Ze slaan informatie op over waar je kunt vegen en waar het oplaadstation zich bevindt. Sommige dweilrobots kunnen zelfs onderscheid maken tussen verschillende vloertypes en ze met de juiste reinigingstechniek onderhouden.
Indoor GPS systeem De opgevoerde versie van de robotmop met indoor GPS systeem kent altijd de exacte positie in de kamer. De robot veegt elke plek maar één keer af, zodat er geen onnodige nattigheid ontstaat of hoekjes vergeten worden. Er zijn extra functies die extra kosten.
Botsingssensor Goedkopere toestellen zijn uitgerust met een botsingssensor. Als de robot een obstakel raakt, draait hij en blijft doorgaan tot hij weer iets raakt. Enerzijds blijft hij daardoor gemakkelijk steken, en anderzijds kan hij plaatsen vergeten of ze verschillende keren afvegen.

Toestellen met minder verfijnde navigatiesystemen hebben meer kans op problemen. Hoeken, randen, meubels of voorwerpen kunnen een ongeplande stop veroorzaken. Hoe beter de navigatiemogelijkheden van de robotmop, hoe beter hij “weet” waar hij zich in de kamer bevindt en welke plekken al schoongemaakt zijn.

Bovendien verbetert een systematisch reinigingsproces de reinigingsprestaties nog meer. Natuurlijk komt dit criterium vooral tot uiting in de prijs. Je moet je er dus van bewust zijn dat je meer geld moet investeren voor een hogere prestatie.

Vloeren

De soort vloer die je hebt is van cruciaal belang voor het werk van de robotmop. In principe kan het echter alle soorten gladde harde vloeren dweilen.

Elke soort harde vloer kan met een robotmop schoongemaakt worden.

Alleen bij niet-verzegeld parket moet je erop letten dat de natmoppende robot niet te veel water gebruikt. Anders loop je het risico dat je de vloerbedekking ruïneert. Naast de dweilfunctie hebben sommige modellen een zuigfunctie die speciaal geschikt is voor tapijtvloeren.

De robot herkent dan waar er tapijten in je kamers liggen, neemt ze op in zijn schoonmaakprogramma en stofzuigt ze. Als je zowel tapijten als harde vloeren hebt, moet je deze speciale functie in je overwegingen meenemen.

Functies

Een robotmop kan verschillende extra functies hebben. Daartoe behoren bijvoorbeeld speciale reinigingsprogramma’s, programmeerbaarheid, de aanwezigheid van een app-besturing of de vernietiging van bacteriën en ziektekiemen. Sommige robotwissers hebben verschillende reinigingsprogramma’s die vóór het wissen gekozen kunnen worden.

Een kort programma kan dan gebruikt worden om lichte vervuiling in een snelle run te verwijderen, terwijl een intensiever reinigingsprogramma nodig is voor zwaardere vervuiling. Het is zelfs mogelijk dat de robot zelf beslist welk soort reiniging hij zal toepassen na analyse van de mate van vervuiling. Er zijn modellen die reclame maken met een extra ontsmettingsfunctie.

Dit doodt bacteriën en ziektekiemen met UV licht. Je moet ook nagaan of de robotmop programmeerbaar is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je zijn werktijden op bepaalde tijden kunt instellen. De mogelijkheid om de robot via een app te besturen betekent dat je hem aan of uit kunt zetten zonder er zelf bij te hoeven zijn.

Je moet echter de veiligheid in het oog houden als je het apparaat laat werken als je niet thuis bent. Bedenk dat extra functies altijd een kostenfactor zijn en vraag je vooraf af welke functie voor jou nuttig of zelfs noodzakelijk is.

Ontwerp

Bij het ontwerp van je huishoudelijke apparatuur gaat het natuurlijk niet om zijn schoonheid, maar om de doelmatigheid die met zijn afmetingen en functies samenhangt. De afmetingen van de robotmop zijn bijzonder belangrijk in verband met de inrichting van je huis.

Als je meubels hebt waar weinig ruimte onder is, kun je beter een bijzonder plat toestel kiezen. Het ontwerp omvat ook de vorm van de robot en of hij extra borstels aan de rand heeft. Dit is cruciaal als het gaat om het schoonmaken van hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen. Hoe beter de huishoudelijke hulp is toegerust om met deze moeilijkheden om te gaan, hoe minder je later zelf hoeft te doen.

Uitrusting

Zoek in detail uit welke extra uitrusting de robotmop heeft en wat bij de levering inbegrepen is. Het is ook belangrijk te weten of er accessoires voor het apparaat zijn en of er reserve-onderdelen verkrijgbaar zijn. Omdat je wilt dat je hulp in de huishouding lang meegaat, moet het mogelijk zijn hem te repareren als er toch iets stuk gaat.

Vooral borstels of mop opzetstukken kunnen na verloop van tijd verslijten en moeten vervangen worden om goed te kunnen blijven schoonmaken. Het kan ook zijn dat de batterij na een bepaalde tijd vervangen moet worden.

Daarom moet je de beschikbaarheid van reserve-onderdelen en de kosten ervan van tevoren nagaan en dit in je aankoopbeslissing meenemen. Voor sommige apparaten zijn ook aanvullende producten verkrijgbaar die nuttig of zelfs noodzakelijk zijn om alles perfect te laten werken.

Volume

Omdat het volume van huishoudelijke robots voor veel klanten een belangrijk criterium is, zorgen veel fabrikanten ervoor dat ze producten aanbieden met het laagst mogelijke geluidsniveau.

De dweilrobot moet niet alleen zelfstandig zijn werk doen, maar je ook zo min mogelijk storen. Zo kun je je aan andere taken wijden zonder afgeleid te worden door hinderlijke geluiden. Als je zo weinig mogelijk gestoord wilt worden, moet je ervoor zorgen dat de machine bijzonder stil is.

Wetenswaardigheden over schoonmaakrobots

Feiten en cijfers – hoe schoonmaakrobots ons huishouden ver overen

Robots die autonoom werk voor ons doen maken al vele jaren deel uit van verschillende toekomstvisies. Het idee is echt niet nieuw. Het eerste apparaat dat in verband met stofzuigrobots genoemd kan worden is de Chiritorie stofzuigrobot met zelfaandrijving en afstandsbediening die in 1978 door Nintendo werd ontwikkeld.

In de jaren 1990 werden de eerste apparaten ontwikkeld die zelfstandig konden werken. Een doorbraak kwam met de Trilobite stofzuigrobot van Electrolux in 1997. Voor het eerst waren de bewegingen van dit apparaat minder willekeurig en werd ultrasone technologie gebruikt om hindernissen op te sporen en te ontwijken.

Andere bekende bedrijven volgden, zoals iRobot of Moneual, die rond de millenniumwisseling ook vacuümrobots op de markt brachten en de ontwikkelingen bleven voortstuwen. Op technisch vlak is er veel gebeurd. De alledaagse helpers zijn niet langer een toekomstbeeld, maar een realiteit die zich snel ontwikkelt.

Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor veegrobots?

Niet elk schoonmaakmiddel kan zonder problemen in de veegrobot gebruikt worden. Veel fabrikanten hebben speciale reinigers voor hun toestellen, zodat andere niet gebruikt mogen worden. Tenzij de fabrikant anders aangeeft, geldt echter het volgende

 • Gewone allesreinigers kunnen zonder problemen gebruikt worden.
 • Biologische reinigers beschermen het milieu en zijn ook geschikt.
 • Krachtige reinigers mogen niet gebruikt worden voor een robotmop omdat de sterke chemische stoffen die ze bevatten het product kunnen beschadigen.
 • Vloeistoffen die alcohol bevatten beschadigen de containers en de zegels en mogen ook niet gebruikt worden.

Als je de voorschriften volgt, kun je de levensduur van je schoonmaakhulp verlengen.

Beeldbron: Pixabay.com / Jens Mahnke

Reviews