Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

16Products analyzed

52Hours invested

22Studies researched

135Comments collected

Welkom bij onze grote radiatorborstel test 2023.

Hier stellen we alle radiatorborstels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste radiatorborstel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een radiatorborstel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Radiatorborstels maken het niet alleen gemakkelijker om verschillende radiatoren schoon te maken, maar ook alle ruimtes ertussen en alle schuine plaatsen.
 • De belangrijkste kenmerken waar je op kunt letten zijn de mogelijke plooibaarheid en de mogelijke stofzuigaansluiting. Verder moet rekening gehouden worden met de lengte en het materiaal.
 • Het voordeel van een lange radiatorborstel is dat hij elk diep plekje kan bereiken en meestal gebogen kan worden.

Radiatorborstel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een radiatorborstel koopt

Voor welke soorten radiatoren zijn reinigingsborstels nuttig?

In het algemeen kan gezegd worden dat een schoonmaakborstel nodig is voor alle radiatoren die lamellen of andere holtes hebben. Bij wijze van uitsluiting betekent dit dat eigenaars van gesloten radiatoren die het deksel niet kunnen verwijderen, er geen nodig hebben. Dit komt omdat deze plaatsen vaak moeilijk te bereiken zijn met een stofzuiger of met de hand.

Ook de stofzuigrobot is hier niet voor ontworpen. Oppervlakkige reiniging is echter niet voldoende. Enerzijds kunnen stofdeeltjes zich in de spleten nestelen, anderzijds kunnen zich bacteriën ontwikkelen die, door de luchtverdeling, klachten kunnen uitlokken, vooral bij mensen met een allergie.

Wat moet je zoeken in radiatorborstels?

Behalve de verschillende materialen spelen ook de lengte en dikte van elke reinigingsborstel een grote rol. Als je de verkeerde borstel kiest, kan het zijn dat je het stof van je radiatoren niet efficiënt kunt verwijderen. Er is een ruime keuze aan radiatorborstels. Deze hebben borstelharen die meestal van geitenhaar of lamsvel gemaakt zijn.

Als alternatief zijn er reinigingsborstels van microvezel of kunststof. De borstelharen omringen een draad van roestvast staal of kunststof, die al dan niet soepel is. Ook de dikte van de kwast is bijzonder belangrijk. Er zijn heel dunne modellen, maar ook brede die geschikt zijn voor verschillende ruimtes. Als je vrij smalle lamellen hebt, zorg dan dat de schoonmaakborstel niet te dik is.

Als je bredere latten hebt, ben je niet beperkt in je keuze. Veel van de modellen zijn erg lang, want over het algemeen is het aan te raden een radiatorborstel te kopen die even lang is als de radiator hoog is. De meest voorkomende hoogte is 120 cm. Daardoor zijn de meeste plaatsen gemakkelijker te bereiken. Niettemin zijn er natuurlijk ook borstels die kleiner zijn.

Een andere mogelijkheid is om een radiatorborstel te kopen die ook een stofzuigaansluiting heeft. Zo kan het stof dat de borstel opveegt meteen opgezogen worden. Daarvoor moet de borstel dezelfde diameter hebben als de stofzuigerstang. Samengevat zijn dit de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden:

 • Varkenshaar materiaal
 • Dikte van de borstelharen
 • Lengte van de radiatorborstel
 • Geschikt voor een stofzuigeraansluiting

mit Heizkoerperbuerste gereinigte Heizung

De vuistregel voor radiatorborstels is dat de borstel even lang moet zijn als de radiator hoog is. Je moet ook letten op de dikte van de borstel en het materiaal van de borstelharen. (Foto: ri / pixabay.com)

Waar koop je een radiatorborstel?

Je vindt overal reinigingsborstels, in gewone bouwmarkten, drogisterijen of online. Als je niet zeker weet welke borstel op je bestaande radiatoren past, dan is kopen in bouwmarkten of groothandel aan te bevelen. Daar krijg je deskundig advies. Anders zijn er veel aanbiedingen op het internet.

Hoeveel kosten radiatorborstels?

Je kunt zo’n product voor heel weinig geld kopen. De prijsklasse ligt tussen 4 en 15 euro. De goedkoopste modellen zijn niet slechter dan de duurdere. Ze verschillen meestal alleen in materiaal, lengte of of er een stofzuigeraansluiting is.

In tegenstelling tot andere producten zijn radiatorkwasten niet noodzakelijk goedkoper om online te kopen dan in gewone winkels.

Besluit: Welke soorten radiatorborstels zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten radiatorborstels:

 • Radiatorborstel als stofzuigeraccessoire
 • Radiatorborstel van draad met geitenhaarhaar
 • Radiatorborstel van kunststof met microvezeldoekje

Vooral in de winter hoopt zich veel stof op in de groeven en lamellen van een radiator. Dit ziet er niet alleen onsmakelijk uit, maar kan ook de verwarmingsprestatie verminderen en allergieën bevorderen. Daarom is het zinvol de radiator regelmatig grondig schoon te maken.

Hiervoor kun je een radiatormondstuk voor de stofzuiger gebruiken, een radiatorborstel van ijzerdraad of een van kunststof. Al deze soorten radiatorborstels hebben hun voor- en nadelen in het gebruik. Afhankelijk van wat voor jou het belangrijkst is bij het zoeken naar het juiste schoonmaakgerei en hoe je radiator is, is een van de drie soorten meer geschikt voor je behoeften.

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met de drie soorten radiatorborstels en je helpen uit te zoeken welke voor jou geschikt is. Daartoe zullen we de bovengenoemde soorten duidelijk voorstellen en in detail uitleggen wat hun voor- en nadelen zijn.

Hoe werkt een radiatorborstel als stofzuigeraccessoire en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Radiator mondstukken voor de stofzuiger behoren tot de kleine mondstukken in de familie van stofzuigers borstels en mondstukken. Ze zijn perfect om de ruimtes tussen radiatoren schoon te maken. De stevige borstelharen bereiken elk stofkorreltje in de bijzonder moeilijk bereikbare radiatorribben, maar kunnen ook gebruikt worden om voegen schoon te maken.

Advantages
 • Stof wordt niet opgewerveld maar opgezogen
 • Borstel kan gemakkelijk op de stofzuiger worden aangesloten
 • Borstel kan zo vaak als gewenst hergebruikt worden
Disadvantages
 • Plastic mondstuk kan te onbuigzaam zijn om alle plaatsen te bereiken
 • Meestal moet apart gekocht worden

Het kleine radiatormondstuk zit vast aan het gewone spleetmondstuk. Het is meestal niet bij de levering inbegrepen, maar kan tegen een redelijke prijs gekocht worden.

Hoe werkt een draadradiatorborstel met geitenharen borstelharen en wat zijn de voor- en nadelen?

Radiatorborstels van draad met geitenharen borstelharen zijn echte stofmagneten en zijn geschikt om de meeste soorten radiatoren moeiteloos schoon te maken. De draad is heel flexibel en de borstel kan in alle richtingen gedraaid en gebogen worden. De geitenharen borstelharen pikken vuildeeltjes en stof op van de binnenkant van de radiator en leiden zo tot een goed schoonmaakresultaat.

Om de radiator schoon te maken, verwijder je eerst de afdekking of het rooster. Dan kun je de lange borstel in de spleten laten lopen om het stof te verwijderen. Het is echter onvermijdelijk dat daarbij wat stof wordt opgewerveld.

Advantages
 • Zeer slank en flexibel, kan op de meest lastige plaatsen komen
 • Veelzijdig
Disadvantages
 • Zal wat stof opdwarrelen
 • Ruikt naar geit als het nat is
 • Borstel kan na verloop van tijd haar verliezen

Daarom onze tip: Leg er een natte doek onder, zodat het stof niet over de hele kamer verspreid wordt, of vraag iemand de stofzuiger tegelijk tegen de radiator te houden om de stofdeeltjes die er aan de onderkant uitgepoetst worden weg te zuigen.

Het grote voordeel van deze radiatorborstels is dat ze zo smal zijn dat ze werkelijk alle nauwe ruimten tussen de lamellen van de radiator kunnen bereiken. De borstelharen zijn van natuurlijk materiaal en de borstels zijn heel stevig. Ze zijn ook veelzijdig voor paneel-, ribbel- en ook buisradiatoren, dus ze zijn geschikt voor de meeste soorten radiatoren.

Hoe werkt een kunststof radiatorborstel met een microvezeldoek en wat zijn de voordelen en nadelen?

Radiatorborstels met een kunststof steel en microvezel bekleding werken op precies dezelfde manier als draadradiatorborstels met geitenharen borstelharen – ze zijn ontworpen om zoveel mogelijk stof van de radiator op te nemen en te verwijderen, en zijn zo smal mogelijk om in elk kiertje van de radiator te komen.

Advantages
 • Zeer hygiënisch- microvezel overtrek is afneembaar en wasbaar
 • borstels zijn smal
Disadvantages
 • Plastic handvat kan breken

Ze zien er echter een beetje anders uit, want de kwastjes zijn niet lang en rond, maar lang en plat. Zo heb je meer oppervlak om het stof van het verwarmingselement op te nemen. Het grote voordeel van deze borstels is dat het microvezel omhulsel dankzij de klittenbandsluiting afneembaar is en gemakkelijk op 40°C gewassen kan worden. Dit betekent dat ze hygiënisch opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat niets een hygiënisch hergebruik in de weg staat.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om verwarmingselementborstels te vergelijken en te beoordelen

Hoewel we in het gidsgedeelte al ingegaan zijn op de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten als je een radiatorborstel koopt, zijn niet alle eigenschappen optimaal met elkaar te vergelijken. In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om goede vergelijkingen te maken en zo je optimale product te kiezen. Hier is een korte lijst van relevante vergelijkingscriteria:

 • Lengte
 • Materiaal
 • Diameter van kop
 • Omgaan met

Lengte

De meeste radiatoren zijn hoger dan conventionele schoonmaakhulpmiddelen, zoals plumeaus of andere soorten borstels. Daarom is het volkomen zinvol om op de lengte te letten. Als je je niet lichamelijk wilt inspannen bij het schoonmaken van radiatoren, zijn er modellen die tot 120 cm lang worden. Hiermee kun je heel diepe ruimten bereiken. Er zijn ook kortere of verstelbare radiatorborstels. Deze zouden geschikt voor je zijn als je merkt dat ze beter bij je hand passen.

Materiaal

Veel radiatorborstels zijn gemaakt van roestvrij staal, terwijl de borstelharen meestal van geitenhaar zijn. Als dit je niet bevalt, kun je overschakelen op modellen met microvezels of kunststof. Het is vooral de moeite waard op te merken dat het roestvast staal met plastic bekleed moet zijn.

Dit beschermt je radiatoren, maar ook andere meubels die je met de reinigingsborstel schoonmaakt, tegen krassen. Behalve deze zijn er ook modellen met een kunststof handvat. De borstelharen zijn heel vaak van geitenhaar. Er worden ook andere materialen gebruikt, maar op het ogenblik is er geen directe, vaak op de markt gebrachte concurrent voor het geprefereerde geitenhaar.

Diameter van het hoofd

De diameter van de kop beschrijft alleen het borstelgedeelte. Deze kan een gelijkmatige diameter hebben of in gedeelten verschillende diktes. Er zijn vele mogelijke diameters, zodat je voor elke spleetbreedte iets passends kunt vinden. De meeste modellen hebben een kleinere diameter aan de punt dan aan het uiteinde van het borstelgedeelte.

Hierdoor kun je het achterste deel van de radiatorborstel op bredere plaatsen gebruiken om efficiënter en sneller te reinigen. Hoewel de meeste borstelharen betrekkelijk soepel zijn en ondanks de grotere diameter ook op smallere plaatsen door kunnen komen, moet je geen radiatorborstel kopen die te veel afwijkt van je gebruiksbereik.

Omgaan met

Er zijn eigenlijk geen echte eigenschappen die deze reinigingsborstels hebben, want het zijn geen technische apparaten. Niettemin zijn hier twee mogelijke eigenschappen waar je op kunt letten: de flexibiliteit en de stofzuigeraansluiting. Veel radiatorborstels bestaan uit een roestvrijstalen draad die gebogen kan worden. Hiermee kun je het product zo buigen dat het op de meest lastige plaatsen kan komen, wat het schoonmaken in het algemeen gemakkelijker maakt.

Bovendien zijn er enkele producten die ook een stofzuigerverbinding hebben. Zo wordt het stof direct opgezogen en hoeft het niet eerst opgeveegd te worden. Maar niet elke aansluiting past bij elke stofzuiger. Je moet aandacht besteden aan de beschrijving van het product. Er staat ofwel voor welke stofzuigermodellen ze geschikt zijn, of hoe groot de diameter van de stofzuigerslang moet zijn, zodat het product zijn volledige werking kan demonstreren.

Wetenswaardigheden over radiatorborstels

Hoe maak je radiatoren schoon?

Het belangrijkste bij het schoonmaken is het verwijderen van stof, vet en andere vuilvlekken. Een nieuw laagje verf heeft ook een positief effect op de netheid. De beste manier om stof te verwijderen is met een radiatorborstel of een föhn. De perslucht blaast het stof eruit, maar je moet de omgeving ook schoonmaken. Een vochtige doek kan ook gebruikt worden.

Voor radiatoren met een deksel moet natuurlijk eerst het deksel verwijderd worden. Ofwel moeten een paar schroeven losgedraaid worden, ofwel kan het deksel gewoon verwijderd worden. Vet en andere vuilvlekken kunnen meestal niet voorkomen worden. Je kunt ze herkennen aan gele vlekken of een algemene gelige verandering in de radiator.

Als ze nog vers zijn, kun je ze verwijderen met vetreiniger of ovenreiniger. Maar als ze veel ouder zijn, helpt alleen een nieuw verflaagje. Merk op dat het oppervlak voor het schilderen geschuurd moet worden en dat de aangebrachte verf hittebestendig moet zijn. De meeste bezitters van gesloten radiatoren weten meestal niet dat het deksel ook verwijderd kan worden. Hierin hoopt zich veel staaf op.

Welke alternatieven zijn er?

Behalve de radiatorborstel zijn er ook andere manieren om stof van je radiatoren te verwijderen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld gewone theedoeken en handborstels. Deze vind je in bijna elk huishouden. Behalve deze kun je ook plumeaus gebruiken of borstels die voor andere producten ontworpen zijn, zoals flessenborstels, grillborstels en messing borstels.

gebruiksvoorwerp Voordeel Nadeel
Vaatdoek Al in het huishouden te vinden Uitputtend (als met de hand),Kan niet op elke plek komen
Handborstel Al in het huishouden te vinden,Goed voor dikkere latten Mogelijk te breed,Kan niet op elke plek komen
Vederstofwisser Langere steel,Houdt het stof vast Mogelijk te breed, Bereikt niet elk plekje
Fles-, grill- en messingborstel Lijkt qua vormgeving sterk op gewone radiatorborstels, Past op alle lamellen,Mogelijk al in het huishouden te vinden Meestal te korte steel,Bereikt niet elk plekje

Foto bron: Pixabay.com / ri

Reviews