Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

22Products analyzed

30Hours invested

13Studies researched

95Comments collected

Vooral in het donkere seizoen kijken de mensen uit naar een stevige maaltijd met vrienden. Een raclette grill is precies wat je nodig hebt, vooral voor kaasliefhebbers. Het gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Zwitserland, is bijzonder geschikt voor kookavonden voor maximaal 8 personen.

Raclette grills zijn er in verschillende uitvoeringen. In onze vergelijking laten we je zes verschillende producten zien die perfect zijn voor je avond. Ontdek welke ingrediënten bijzonder geschikt zijn in onze gids.
Belangrijk om te weten

  • Met behulp van een tafelgrill kunnen de meest uiteenlopende ingrediënten met kaas gebakken worden. De grillplaat kan de mogelijke combinaties zelfs uitbreiden.
  • Raclette grills zijn er ook voor nog grotere groepen, maar ook voor avonden voor twee. Speciale uitrusting, zoals een fonduepan, is veelzijdig, maar heeft ook invloed op de prijs.
  • Er zijn bijna geen grenzen aan de creativiteit als het om ingrediënten gaat. Groenten en worst kunnen gegrild worden; garnalen en vlees kunnen gegrild worden.

Raclette grill: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De volgende koop- en beoordelingscriteria moeten je helpen om een geschikt raclette rooster te vinden. De criteria zijn als volgt:

De criteria volgen geen bepaalde volgorde, want je kunt je prioriteiten anders stellen.

Aantal pannetjes

De meeste raclette grills zijn gemaakt voor 8 personen. Dit betekent dat het product 8 kleine pannetjes heeft, dus iedereen krijgt er een. Natuurlijk kunnen ook minder mensen een raclette voor 8 personen gebruiken.

Als er echter meer gasten zijn, is het aan te raden een model te kiezen dat geschikt is voor 10 of zelfs 12 personen. Hoe kleiner de gourmetgrill, hoe goedkoper hij is en hoe ruimtebesparender de toestellen zijn.

Vorm

Raclette roosters zijn er in verschillende vormen. Rechthoekige roosters zijn standaard. Zo kunnen de pannen er van beide kanten in. Logischerwijs zijn ronde of vierkante gourmetgrills ook geschikt voor ronde tafels. Zoals in onze test vermeld, zijn er ook eenrijige grills op de markt die vooral geschikt zijn voor smalle tafels.

Coating

Goede gourmetgrills moeten voorzien zijn van pannetjes met antiaanbaklaag, zodat het eten niet aanbrandt en vele malen gebruikt kan worden. Het is ook aan te bevelen anti-aanbak schrapers te gebruiken.

Houten schrapers zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken en verkleuren na verloop van tijd. Een ander voordeel van gecoate pannen of bakplaten is dat er geen extra vet nodig is.

Geïntegreerde fondue

Voor wie niet tevreden wil zijn met slechts één bereidingswijze zijn er gourmetroosters met een geïntegreerd fonduepanje in het midden. Naast de gewone raclette kan dus ook tegelijk een kaasfondue gebruikt worden.

De fonduepan kan ook gevuld worden met heet vet of bouillon om groenten of vlees te koken. Dit maakt het hele apparaat echter veel groter en zwaarder.

Grillplaat

Raclette grills hebben bijna altijd een grillplaat, omdat de hitte daar perfect voor gebruikt kan worden. Afhankelijk van het soort bord kan er vlees of groenten op gegrild worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurstenen platen en die van metaal of gietijzer. Platen van natuursteen zijn duurzamer en slaan warmte beter op.

Wattage

Het wattage is van cruciaal belang voor het bereiden van heerlijk eten. Omdat gourmetstellen variëren in grootte en verschillende functies hebben, is het moeilijk een minimumwaarde te bepalen.

Als regel moeten grills voor 8 personen ongeveer 1200 tot 1300 watt hebben om voldoende warmte op te wekken. Voor kleine grills kan echter zo weinig als 350 watt voldoende zijn. Het is raadzaam beoordelingen van klanten te lezen om te zien hoe goed de warmteverdeling in het toestel is.

Shopgids Raclette Grill: Alles wat je moet weten

De belangrijkste vragen over gourmetgrillen worden hieronder beantwoord.

Voor wie is een Raclette Grill geschikt?

Een gourmetrooster is ideaal voor gezellige avonden met vrienden. Iedereen kan de pannetjes individueel naar eigen smaak vullen, terwijl ze samen aan tafel zitten. Raclette is vooral populair op oudejaarsavond met vrienden of tijdens de kerstdagen met de familie.

Raclette Grill
Met raclette kun je de ingrediënten mixen en matchen naargelang je stemming (Image source: pixabay / veve)

Welke soorten raclettegrills zijner?

Raclette grills zijn er in twee versies. De ene is een standaard versie met een grillplaat, de andere is een combinatieproduct met een geïntegreerde fondue. De tabel geeft een overzicht

  • Eenvoudig raclette rooster: Raclette rooster met pannetjes voor raclette en grillplaat voor het roosteren van groenten of vlees
  • Combigrill: fonduepan is geïntegreerd in de raclette grill en biedt nog meer bereidingsmogelijkheden

Beide varianten staan garant voor een geweldige kookervaring. Met de combinatie met een fonduepan kan veel voedsel tegelijk bereid worden, maar het vergt ook een beetje handigheid, want je moet verschillende gerechten tegelijk verzorgen.

Wat kost een raclette rooster?

Raclette grills zijn er in verschillende prijscategorieën. Afhankelijk van de uitrusting en voor hoeveel personen het toestel bestemd is, kunnen de prijzen sterk variëren. Ook het materiaal van de grillsteen en het vermogen zijn van invloed op de prijs. Raclette grills met een fonduepan vind je meestal in de duurdere categorie.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd 30 tot 50 Euro
Middel geprijsd 50 tot 80 Euro
Hoog geprijsd hx 80 Euro en meer

Afhankelijk van hoe vaak je het gourmetstel zult gebruiken, kun je een goedkoper of duurder model kiezen.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt voor de raclette grill?

Het belangrijkste ingrediënt bij raclette is kaas. Er is zelfs speciale raclettekaas, maar elke andere smeltkaas kan gebruikt worden, afhankelijk van je smaak. Groenten zoals maïs, tomaten of paprika’s zijn bijzonder geschikt als ingrediënt. Aubergines en courgettes zijn het lekkerst gegrild op de barbecue.

Salami en ham of dun gesneden vlees en gamba’s zijn ook populair om te grillen. Stokbrood of gekookte aardappelen zijn geschikt als bijgerecht. De variaties zijn heel divers.

Samenvatting

Een gourmetavond is een bijzonder hoogtepunt, hoeveel gasten er ook komen. Iedereen kan zijn maaltijd naar eigen smaak bereiden en ook de bediening van de tafelgrill is gemakkelijk en ongecompliceerd. De verschillende versies van gourmetgrills zorgen voor wat afwisseling. Het is zeker de moeite waard er een te kopen voor de volgende oudejaarsavond.

Beeldbron: pixabay / planet_fox

Reviews