Last updated: 23-08-2021

Kaas die uitgelopen is, vet van de pizza of zelfs restjes van het gebak verontreinigen de oven. Het kost altijd tijd om de gedeeltelijk ingebrande resten te verwijderen en de oven schoon te maken.

Pyrolyse zou hier een remedie bieden. Deze functie helpt om de oven zonder veel moeite schoon te maken. Veel van de nieuwe modellen hebben daarom nu de functie. Maar wat doet pyrolyse eigenlijk en hoe goed is het?
Wat is pyrolyse?

Als je een oven zoekt, vind je een ruime keuze aan toestellen met veel verschillende functies. Een van de functies die steeds meer aandacht trekt is pyrolyse.

Het moet niet verward worden met katalyse of hydrolyse. In de tabel hieronder zie je de verschillen tussen de verschillende varianten in een oogopslag. Pyrolyse is bedoeld om vuil uit de oven te helpen verwijderen in korte tijd en zonder veel inspanning.

Daartoe wordt de oven verhit tot temperaturen van 500 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen wordt al het aanwezige vuil weggebrand en tot as ontbonden. Na de pyrolyse open je de oven en haal je alleen de as eruit.

Een interessante vraag is hoe lang het reinigingsproces duurt. Dat hangt af van welk model je hebt. Sommige fabrikanten stellen dat de reiniging binnen een uur klaar is. Anderen zeggen dat je rekening moet houden met een periode van drie uur.

In tegenstelling tot conventionele reinigingsmethoden is bij pyrolyse geen gebruik van extra chemicaliën nodig. (Image source: 123rf.com / 74311800)

Vooral heel moderne modellen zijn zelfs zo ontworpen dat je de tijdsduur kunt aanpassen aan de mate van vervuiling van je oven. Bij zware vervuiling wordt de periode gewoon verlengd, zodat al het vuil is losgemaakt.

Na het schoonmaken blijven alleen de resten van het vuil in je oven achter. Je kunt ze dan zoals gewoonlijk met een handborstel verwijderen en weggooien. Als je een model zoekt met deze kenmerken, kunnen de aanduidingen verschillen

  • Pyrolyse
  • Pyroluxe
  • Actief Schoonmaken

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste schoonmaakfuncties van een oven:

Functie Effect
Catalyse De binnenkant van de oven heeft een speciale emaille coating. Dit voorkomt dat vuil zich vastzet.
Hydrolyse Een combinatie van wasmiddel en water lost het vuil op.
Pyrolyse De sterke verhitting van de oven lost resten en vervuiling op en verandert ze in as.

Wat moet je doen tijdens de pyrolyse?

Het mooie van pyrolyse is dat je eigenlijk niets hoeft te doen. Haal, voor je stopt met schoonmaken, rekken, bakblikken en bakplaten uit de oven. Het is een goed idee om een schraper te gebruiken om eventueel grof vuil los te maken en te verwijderen.

Als je dit gedaan hebt, kun je met de bewerking beginnen. Je vindt de instelling in de gebruiksaanwijzing van je model. Het beschrijft precies waar je op moet letten bij de keuze van het programma en de duur.

Als het programma begint, wordt de deur van de oven vergrendeld. Je kunt de deur tijdens het programma niet openen. Dit is vooral belangrijk omdat de temperaturen binnen erg hoog zijn.

Interessant is dat, dankzij de juiste isolatie, de deuren niet warm worden van buiten, ook al is de temperatuur binnen tot 500 graden Celsius. Als de reiniging voltooid is, geeft de oven een signaal en ontgrendelt hij de deur weer. Je kunt nu de as uit de oven halen.

De voordelen van een oven met pyrolyse

De voordelen van een toestel dat met deze reinigingsfunctie is uitgerust zijn natuurlijk bijzonder veelzijdig. Vooral als je de oven heel vaak gebruikt en hier veel voedsel in bereidt, is de investering de moeite waard. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:

Je hebt geen speciale reinigingsmiddelen nodig

Voorbij zijn de dagen dat je het schoonmaakmiddel uit de kamer haalde en de oven met chemicaliën schoonmaakte. Om het soms zware vuil los te maken, bevatten ovenreinigers gewoon een heel hoog percentage chemicaliën.

Het residu kan in de oven achterblijven. Dit is geen prettige gedachte bij het bereiden van voedsel. Met pyrolyse is het helemaal niet nodig in schoonmaakmiddelen te investeren. Je kunt de oven na het schoonmaken nog steeds vochtig afvegen. Zelfs dat is meestal niet nodig.

De tijd die je bespaart

Het schoonmaken van een oven kost vaak veel tijd. Als je je fornuis niet consequent na elk gebruik schoonmaakt, branden de resten slecht in. Je moet dus eerst het schoonmaakmiddel laten intrekken. Dit kost al tijd.

Dan begin je alles los te maken met een schraper en doek. Je maakt schoon en verwijdert het vuil. Dan veeg je opnieuw en heb je vaak veel tijd nodig voor het schoonmaken. Met pyrolyse wordt deze inspanning aanzienlijk verminderd.

Geen onaangename geurtjes meer

Er hangt een sterke verbrande geur als je de oven gebruikt, ook al zit er nog residu op de vloer of de achterkant. Bij pyrolyse zijn deze geuren niet meer aanwezig. Door de restjes op te lossen, ruik je alleen de geur van het voedsel dat je in je oven bereidt.

De nadelen van een pyrolytische oven

Om te beslissen of je echt een pyrolytische oven wilt kopen, is het belangrijk dat je niet alleen de voordelen maar ook de nadelen kent. Daarom vind je ze hier op een rijtje:

De aanschafkosten

De aanschafkosten van een oven met pyrolyse moeten niet onderschat worden. Vergeleken met andere toestellen zonder schoonmaakfunctie kosten ze 200 euro meer. Maar het is niet alleen de aankoopprijs die een rol speelt bij je beslissing.

Onderschat de kosten niet die je maakt als je de schoonmaakfunctie regelmatig gebruikt. Per schoonmaakbeurt worden kosten van een tot twee euro gemaakt. Als je wekelijks schoonmaakt, telt dit op tot een extra 100 euro per jaar.

Het energieverbruik is erg hoog

Energiekosten zijn één probleem, maar de milieu-impact van het hoge energieverbruik is een andere factor waarvan je je bewust moet zijn voor je tot aanschaf besluit.

Het schoonmaken van een oven kost ongeveer evenveel energie als een 10-watt LED lamp die een maand lang zonder onderbreking brandt. Natuurlijk heeft dit ook gevolgen voor het milieu, want het energieverbruik neemt toe.

Geur tijdens het schoonmaken

Ook al is de brandlucht tijdens het bakken of koken niet meer aanwezig, het schoonmaakproces zelf kan nog steeds een geurhinder veroorzaken. Het is ook mogelijk dat er rook ontstaat, die dan in je keuken komt.

Noodzaak vaak niet gegeven

Als je oven deze functie heeft, wil je hem natuurlijk gebruiken. In veel keukens is het echter niet eens nodig om deze vorm van schoonmaken uit te voeren, omdat de noodzaak er niet is.

Als je alleen met onregelmatige tussenpozen voedsel in de oven bereidt, en als het niet om een massa voedsel gaat, is pyrolyse vaak niet nodig. Een eenvoudige schoonmaakbeurt zou voldoende zijn.

Katalyse als alternatief voor pyrolyse

Een goed alternatief voor pyrolyse is katalyse. In dit geval heeft de oven een glazuurlaag aan de binnenkant. Deze laag is de reden waarom voedselresten en ook vetspatten niet neerslaan en inbranden. Het is dus een zelfreinigende laag.

Fabrikanten omschrijven deze eigenschappen als “zelfreinigend met katalyse” of “EcoClean”, bijvoorbeeld. Het email oppervlak heeft bijzonder grove poriën, waardoor het spatten van vet en voedselresten kan absorberen.

In het verdere proces worden deze dan omgezet in water en kooldioxide. Dit alles werkt zonder het gebruik van hoge temperaturen. Wat bijzonder effectief is, is dat dit proces al begint als je het voedsel nog in de oven hebt en het alleen nog maar opwarmt.

Maar katalyse heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Deze worden in de tabel hieronder vergeleken, zodat je een beter beeld krijgt.

Advantages
  • Gemakkelijk in gebruik, geen hoge temperaturen nodig
  • Reinigen gaat al bij temperaturen van 200 graden Celsius
  • Energiebesparend en milieuvriendelijk
Disadvantages
  • Minder effectief dan pyrolyse
  • Kan niet gebruikt worden voor volledige reiniging, ondersteunt alleen het reinigen met reinigingsmiddelen
  • De coating slijt na verloop van tijd. Na een bepaalde tijd moet het vervangen worden

Als je helemaal zonder aparte vormen van schoonmaken wilt doen, is het handig als je de oven na elk gebruik gewoon uitveegt en zo voorkomt dat er überhaupt resten inbranden.

Wanneer is pyrolyse voor jou de moeite waard?

Een belangrijk punt op de weg naar de beslissing of je wilt investeren in een oven met pyrolyse is natuurlijk de vraag wanneer precies deze functie de moeite waard is. Vooral als je de oven heel vaak gebruikt, kan hij je veel werk uit handen nemen.

Dit geldt ook als je herhaaldelijk erg vette gerechten bakt in de oven, bijvoorbeeld. Voorbeelden hiervan zijn geroosterd varkensvlees of pizza. Deze voedingsmiddelen laten veel vuil achter in de oven.

Misschien gebruik je niet graag bakpapier, vergeet je het vaak of heb je het gewoon niet graag op de bakplaat liggen. In deze gevallen wordt de oven ook erg vuil.

Als je veel tijd besteedt aan het schoonmaken van de oven, kan pyrolyse bijzonder nuttig zijn. De situatie is anders als je de oven echt maar zelden gebruikt en dan meestal alleen een cake of een ovenschotel maakt.

Maakt pyrolyse ook de bakjes schoon?

Het is interessant om te vragen of deze functie alleen voor de oven gebruikt kan worden, of dat ze ook geschikt is voor de bakplaten en het ovenrek. In feite is dat in de meeste gevallen niet het geval.

Vaak worden de bakplaten en ook de roosters al bij een oven geleverd. Het is echter niet per se zo dat een oven met pyrolyse ook geleverd wordt met bakjes die je kunt gebruiken om schoon te maken. Let dus goed op wat de specificaties van het apparaat zeggen.

Er zijn ook aparte bakken of roosters die met pyrolyse gereinigd kunnen worden. Behalve de kosten voor de oven zelf, zijn er ook vrij hoge bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Ook al kun je de accessoires normaal gesproken vrij lang gebruiken, dit is een belangrijk punt.

Kan de hele oven via pyrolyse gereinigd worden?

Wat vaak niet gezegd wordt, is dat niet alles in de oven noodzakelijkerwijs met pyrolyse gereinigd kan worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je misschien accessoires moet verwijderen voordat je begint met schoonmaken. Deze accessoires omvatten rails en andere extra’s.

Als die niet ook schoongemaakt kunnen worden, moet je ze eerst verwijderen. Dit kost tijd, moeite en is vermoeiend. Bovendien moet je de rails apart schoonmaken. Vaak mogen ze zelfs niet in de afwasmachine. Je moet dus weer veel tijd en moeite investeren.

Een tekortkoming die vaak bekritiseerd wordt is het probleem dat de deurreiniging niet goed werkt. Dit betekent dat je de deuren na pyrolyse weer handmatig moet schoonmaken. Dit betekent dat er weer chemicaliën gebruikt worden.

Wat zijn de problemen met de stoomkookfunctie?

Een punt dat vaak niet genoemd wordt als over pyrolyse gesproken wordt, is het probleem met de stoomkookfunctie. Veel ovens hebben tegenwoordig deze functie, zodat je gezond en zacht voedsel kunt koken. Dit werkt niet als je een oven met pyrolyse kiest.

Wat is het probleem? Een oven met een stoomkookfunctie heeft een speciale rubberen afdichting nodig. Deze verzegeling moet ervoor zorgen dat het condenswater dat tijdens het stoomkoken ontstaat, niet ontsnapt.

Reinigen met pyrolyse vereist zulke hoge temperaturen dat ze de rubber afdichting zouden vernietigen. Daarom is het enige alternatief dat nu beschikbaar is het toestel met een stoomstootfunctie.

Met de functie stoomstoten kun je een omgeving creëren die lijkt op stoomkoken. Dit is echter niet helemaal mogelijk. Deze functie is meer om het voedsel tijdens de bereiding mooi sappig en sterk van smaak te houden.

Is het mogelijk dat pyrolyse niet werkt?

Pyrolyse is een heel ingewikkeld proces, en er kunnen natuurlijk fouten optreden. De bronnen van fouten zijn talrijk en gevarieerd. Omdat dit een programma is bij zeer hoge temperatuur, moeten de fouten snel gecorrigeerd worden.

De oorzaken van de fouten kunnen velerlei zijn. Vaak geeft je machine zelfs aan waar de bron van de fout zit. Om je te helpen sneller de oplossing te vinden, volgt hier een overzicht van de meest voorkomende fouten.

Onjuiste programmering van je oven

Een fout die nog steeds bijzonder vaak gemaakt wordt is een onjuiste programmering van de oven. Als je niet controleert hoe de pyrolyse functie is ingesteld, werkt de functie misschien niet. Veel ovens hebben hier verschillende mogelijkheden

Het is altijd aan te bevelen de oven onmiddellijk na het bereiden van het voedsel schoon te maken. De reden hiervoor is dat je oven nog warm is en dat de warmte gebruikt kan worden. Dit bespaart energie.

Zware vetafzettingen

Je hebt het programma gedraaid en toch zijn er nog sporen van vuil in je oven? Dit kan gebeuren als je de oven lange tijd niet hebt schoongemaakt en het vet zich heeft opgehoopt. In dat geval zul je weer je toevlucht moeten nemen tot stomerij.

Deurslot kan niet sluiten

De pyrolyse begint pas als de deur van je oven vergrendeld is. Dit is om veiligheidsredenen. Als het slot niet vergrendeld kan worden omdat het kapot is, start de pyrolyse niet.

Je kunt er gemakkelijk achter komen of dit het geval is. Als je de reiniging gestart hebt en hij start niet, test dan of de deur geopend kan worden. Als dat zo is, ga dan na waarom hij niet sluit.

Temperatuursensor werkt niet

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij pyrolyse. Daarom is het belangrijk dat de temperatuursensor in het toestel goed werkt. Is dit niet het geval, dan begint de oven gewoonlijk niet eens met het reinigingsproces. In dit geval worden de bestaande temperaturen daardoor als te hoog geclassificeerd.

Als deze fout aanwezig is, is de kans groot dat je een foutcode door de oven krijgt. Je kunt in de beschrijving van het apparaat kijken om te zien of de code gegeven wordt. Bij sommige toestellen is het nodig de sensor te vervangen. Je kunt dit niet altijd zelf doen.

Pyrolyse is vooral effectief bij veelvuldig gebruik

Pyrolyse is een speciaal schoonmaakproces voor de oven, waardoor je dat niet meer zelf hoeft te doen. Door sterke

verhitting wordt de vervuiling weggebrand en verandert in as. Het hanteren is bijzonder gemakkelijk.

Dankzij de instelling voor direct reinigen op je oven kun je de pyrolyse binnen een minuut starten. De duur zelf hangt af van het gekozen programma en de mate van vervuiling. Ook hier zijn er nu verschillende niveaus.

Met een goed werkend apparaat hoef je daarna alleen maar de as te verwijderen en de oven een keer schoon te vegen. Dit gaat snel, kost niet veel tijd en de oven is helemaal schoon. De nadelen moeten echter niet onderschat worden.

Daarom doe je er goed aan de voor- en nadelen van verschillende toestellen te vergelijken voor je koopt, en pas dan je beslissing over de oven te nemen.

Beeldbron: 123rf.com / 33918397

Reviews