Last updated: 31-07-2021

How we pick our products

24Products analyzed

23Hours invested

9Studies researched

41Comments collected

Als we op kantoor werken, of dat nu thuis is of op het werk, privé of beroepsmatig, mogen bepaalde hulpmiddelen niet ontbreken. Ook al gebeurt er tegenwoordig veel digitaal, toch worden bepaalde dingen nog steeds op papier bewaard.

Daarom mag geen enkel kantoor zonder het juiste printerpapier zitten. Voor toepassingen, foto’s, documenten of posters, printerpapier is veelzijdig en belangrijk om het dagelijks leven te vergemakkelijken. Er zijn echter een heleboel dingen waar je op moet letten als je printerpapier koopt, want er zijn talloze aanbiedingen en variaties. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we verschillende producten vergeleken en de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Printerpapier kan verschillende functies vervullen, zoals: als hoogwaardig papier voor werktoepassingen, als een perfecte basis voor een foto van hoge kwaliteit of als hard papier voor uitnodigingen.
  • Niet alle printerpapier is hetzelfde, dus zijn er ook enkele koopcriteria waarmee je rekening moet houden, deze zijn o.a.: Grootte, bedoeld gebruik en dikte.
  • Het is zinvol na te denken over waar je het printerpapier voor nodig hebt voor je het koopt, zodat je scherpere afdrukken van hogere kwaliteit krijgt.

Printerpapier: Onze selectie

In het volgende willen we onze persoonlijke favorieten voorstellen. Onze selectie kan als inspiratie dienen en je helpen het ideale printerpapier te vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor printerpapier

Om je te helpen het perfecte printerpapier te vinden, hebben we een aantal handige criteria samengesteld die het vergelijken vergemakkelijken en je helpen bij het nemen van beslissingen. De criteria waar je op moet letten bij je keuze zijn:

In het volgende gaan we dieper in op de bovengenoemde criteria en lichten ze nader toe.

Het formaat

De papierformaten van printerpapier kunnen sterk variëren. De volgende tabel is bedoeld om je een overzicht te geven van de verschillende formaten en hoe je ze kunt indelen in grootte.

Formaat Grootte in cm Vergelijking
DIN 0 84.1 x 118.9 Kaarten
DIN A1 59.4 x 84.1 Affiches
DIN A2 42.0 x 59.4 Kranten
DIN A3 29.7 x 42.0 Tekenblokken
DIN A4 21.0 x 29.7 Schrijfblokken
DIN A5 14.8 x 21.0 Boeken
DIN A6 10.5 x 14.8 Ansichtkaarten

Het meest gebruikelijke formaat voor printerpapier is A4, dat de internationale standaard is. In het algemeen zijn de formaten zo genummerd dat A0 het grootst is en A6 het kleinst. Als je voor een speciale gelegenheid of doel een ander formaat dan A4 wilt kopen, moet je er zeker van zijn dat de printer over de nodige pixels en voldoende ruimte beschikt.

Het gebruiksdoel

Behalve het klassieke witte A4 printerpapier, dat ideaal is voor dagelijks gebruik, zijn er ook talloze andere varianten van printerpapier. Vooral op creatief gebied is er printerpapier in alle kleuren, in vintage stijl, met patronen of met motieven.

Er zijn ook verschillende toepassingen voor drukpapier, het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor kaarten, foto’s, uitnodigingskaarten, etiketten of toepassingen. Je moet er altijd op letten dat je de juiste soort koopt, die misschien ook iets duurder is.

Toch is papier van hoge kwaliteit aan te bevelen, vooral voor sollicitaties. Natuurlijk kun je ook foto’s laten ontwikkelen bij de drogist, maar het is veel handiger om het thuis met je printer te doen. Als je vaak etiketten afdrukt, kan een etikettenprinter ook een verstandig alternatief zijn.

De dikte

Behalve over het formaat van printerpapier vind je ook vaak informatie over de dikte, die betrekking heeft op het gewicht van het papier in kwestie. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende specificaties en waarvoor printerpapier met deze dikte bijzonder geschikt is:

Specificatie Gebruik
80 – 100 g/m² dagelijks gebruik, eenvoudige kopieën
110 – 120 g/m² Briefhoofd, toepassingen
170 – 200 g/m² Brochures, posters
200 – 250 g/m² Buitenpagina’s van tijdschriften, ansichtkaarten

De norm van 80 – 100 g/m² wordt aanbevolen voor alledaags drukwerk en is prima geschikt.

Gids: Veelgestelde vragen over printerpapier in detail beantwoord

In het volgende willen we ingaan op enkele veelgestelde vragen over printerpapier. Zo kunnen eventuele onduidelijkheden of misverstanden uit de weg geruimd worden.

Waarvoor is printerpapier?

Printerpapier heeft veel andere toepassingen dan het klassieke gebruik om inhoud uit te printen. Niettemin is kopieerpapier natuurlijk een heel praktische metgezel in het dagelijks leven, geschikt voor het afdrukken van informatie zoals: Kaartjes, e-mails, nieuws, artikelen, of foto’s om af te drukken en op papier te noteren.

Natuurlijk zijn er ook aanbiedingen om je inhoud in een winkel af te drukken. Op lange termijn kunnen de drukkosten echter erg hoog worden. Professioneel ontwikkelde posters kunnen echter een goed alternatief zijn. (Image source: Bank Phorm / unsplash)

Maar printerpapier kan ook gebruikt worden om foto’s te maken, visitekaartjes, posters of tijdschriften. Het enige wat je moet onthouden is dat je het juiste papier moet gebruiken. Het is ook geschikt voor creatief werk, want printerpapier is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van motieven.

Wat kost printerpapier?

De prijs hangt af van de dikte van het printerpapier. Printerpapier met een grotere dikte, zoals 200 – 250 g/m²; of 300 – 400 g/m², vind je in een hoger prijssegment dan printerpapier met een geringere dikte. De volgende tabel dient ter illustratie.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (per 500 vellen ca. 2 – 4 €) Standaard printerpapier
Hoog geprijsd (per 100 vellen ca. 10- 19,99 €) Fotopapier

Uit de rangschikking blijkt ook dat het uitmaakt hoeveel vellen je koopt. Vooral als je printerpapier koopt voor een grotere onderneming, is het daarom aan te raden het papier in een zo groot mogelijke hoeveelheid te kopen om de prijs te drukken. Een andere manier om geld te besparen is door goedkoper printerpapier te kopen, dat prima geschikt is voor privé-gebruik.

Welke soorten printerpapier zijn er?

Er zijn ook enkele verschillen in de papiersoorten. Afhankelijk van het soort gebruik is het van essentieel belang het juiste papier te kiezen. Als de verkeerde papiersoort gebruikt wordt, kan het gewenste resultaat niet bereikt worden.

Kopieerpapier

Conventioneel kopieerpapier is goed geschikt voor dagelijks of zakelijk gebruik. Ook hier zijn er kwaliteitsverschillen waarmee rekening moet worden gehouden. Printpapier van hogere kwaliteit, bijvoorbeeld, is geschikt voor belangrijkere documenten. Het voordeel van eenvoudig printerpapier is dat het betrekkelijk goedkoop is.

Kringlooppapier

Vooral als in het bedrijf of in het huishouden grote hoeveelheden papier gebruikt worden om te drukken, is het raadzaam over te schakelen op kringlooppapier. Gerecycleerd papier verschilt vaak van kleur en is iets donkerder dan gewoon printerpapier.

Maar ook hier zijn er verschillen naargelang de fabrikant; sommige soorten gerecycleerd papier zijn bijna even wit als gewoon papier. In elk geval is gerecycleerd papier ook geschikt voor dagelijks gebruik en is het milieuvriendelijker.

Fotopapier

Om de kwaliteit van foto’s bij het afdrukken te verbeteren, is het aan te bevelen fotopapier te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om thuis foto’s van hoge kwaliteit te ontwikkelen en bespaart je een reis naar de drogist. Inkjet printers leveren bijzonder mooie resultaten bij het afdrukken van foto’s. Vooral in combinatie met fotopapier leveren ze scherpe, hoogwaardige foto’s op.

Inkjet papier

Is geschikt voor gebruik met een inkjet printer omdat het een hoog absorptievermogen heeft. In tegenstelling tot gewone printers gebruiken inkjet printers vloeibare inkt die op het papier wordt gespoten. Het is daarom belangrijk dat het papier de inkt zo snel mogelijk absorbeert om lelijke vlekken te voorkomen. Bij gebruik van injectiepapier droogt de inkt sneller omdat hij in het papier gezogen wordt.

Laserpapier

Dit papier is vanwege zijn dikte en speciale coating geschikt voor laserprinters. Laserprinters werken anders dan gewone printers omdat hoge temperaturen gebruikt worden om de inhoud op het vel over te brengen. De coating verbetert de hechting aan het papier. Met een laserprinter en laserpapier kun je haarscherpe afdrukken maken, die perfect zijn voor speciale gelegenheden, hand-outs of belangrijke documenten.

Conclusie

Printerpapier kan handig zijn voor alledaags, professioneel of speciaal gebruik. Vanwege de vele ontwerpmogelijkheden kan printerpapier gebruikt worden voor creatief werk. Bovendien zijn er verschillende soorten printerpapier, waarmee je niet alleen gewone documenten kunt afdrukken, maar ook foto’s, uitnodigingen of sollicitatiebrieven.

Behalve deze creatieve mogelijkheden is printerpapier ook essentieel voor ons dagelijks leven, zowel privé als vaak op het werk. Ongeacht het toepassingsgebied zijn belangrijke aankoopcriteria het formaat en de dikte van het papier, om het maximale resultaat uit je afdrukken te halen.

(Omslagfoto: happystock / 123rf)

Reviews