Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

33Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Wist je dat pompoenpitten een echt superfood zijn? En hebben ze een positieve invloed op de gezondheid? Zo niet, let dan nu goed op. Ze zijn niet alleen geschikt voor Halloween, maar bieden ook een enorme waaier aan consumptiemogelijkheden.

Met ons artikel willen we informatie over pompoenpitten doorgeven die de moeite waard is om te weten. We laten je ook kennismaken met verschillende producten en laten je zien op welke criteria je moet letten bij het kopen van pompoenpitten. We beantwoorden ook de belangrijkste vragen over pompoenpitten.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Pompoenpitten worden beschouwd als een superfood en kunnen in vele soorten gegeten worden. Ze zijn erg lekker als tussendoortje, maar kunnen ook gebruikt worden om te koken, te bakken of verder te verwerken.
  • Pompoenpitten hebben een positief effect op de gezondheid. Ze kunnen blaas- en nierproblemen helpen verlichten, het cholesterolgehalte verlagen en de bloeddruk verlagen.
  • Pompoenpitten bevatten zeer goede voedingswaarden en -ingrediënten en zijn daarom bijzonder geschikt voor een gezonde voeding.

Pompoenpitten: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria

voor pompoenpitten Om je een overzicht te geven van de keuze aan pompoenpitten, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet. Dit zal je helpen de juiste pompoenpitten voor je te vinden. De koopcriteria zijn als volgt:

In het volgende gaan we in detail in op de afzonderlijke koopcriteria en leggen we uit waar je bij het kopen vooral op moet letten. Bovendien kun je verschillende producten objectief vergelijken.

Gedopt

Pompoenpitten zijn er zowel met als zonder dop. Het is aan jou welke pompoenpitten je verkiest. Omdat de schil van pompoenpitten niet eetbaar is, zijn ze tijdrovender en veeleisender om te bereiden. De pompoenpitten zijn echter langer houdbaar vanwege de schil. Pompoenpitten zonder dop zijn gemakkelijker te eten en makkelijker te verteren voor het lichaam. Bovendien zijn gepelde pompoenpitten sneller en gemakkelijker te verwerken.

Toevoegingen

Als je pompoenpitten koopt, moet je er zeker van zijn dat er geen toevoegingen aan toegevoegd zijn. Hiertoe behoren kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Pompoenzaad telt echter ook mee als additief. Het geeft niet alleen smaak, maar zorgt er ook voor dat de pompoenpitten langer houdbaar blijven. Opgemerkt moet worden dat een dieet met veel zout ook negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Type teelt

Pompoenzaden van een gecontroleerde (biologische) teelt bevatten meestal meer voedingsstoffen. Dat komt omdat ze op natuurlijke wijze en zonder genetische manipulatie of chemische meststoffen gekweekt worden. Daarom worden ze niet blootgesteld aan stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en hebben ze dus minder bijwerkingen.

Gids: Veelgestelde vragen over pompoenpitten in detail beantwoord

Om je een beter inzicht in het onderwerp te geven, hebben we hieronder de belangrijkste vragen over pompoenpitten beantwoord.

Waarvoor zijn

pompoenpitten geschikt?

Pompoenpitten kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Ze kunnen rauw gegeten worden als snack, maar ook in verwerkte vorm.

Kürbiskerne

Omdat er veel verschillende soorten pompoenen zijn, zijn er evenveel verschillende pompoenpitten. (Image source: Nick Collins/ Unsplash)

Ze kunnen gebruikt worden in de keuken, bij het bakken voor brood en broodjes, in salades of zelfs in muesli of mueslirepen. Voor gebruik kunnen pompoenpitten ook gemakkelijk geroosterd worden in een pan of in de oven.

Welke soorten pompoenpitten zijn er?

Omdat er ongeveer 800 verschillende soorten pompoen zijn, is er een ruime keuze aan pompoenpitten. Tot de meest populaire en in de handel verkrijgbare soorten pompoenpitten behoren de volgende 6 soorten

  • Cucurbita Moschata
  • Tromba d’Albenga
  • Rugosa Friulana
  • Futsu Zwart
  • Vroege boternoot
  • Cucurbita Pepo

Hoeveel kosten pompoenpitten?

De prijs van pompoenpitten hangt niet alleen af van de kwaliteit, maar ook van de hoeveelheid van het product. Om je een beter overzicht te geven, hebben we een overzicht gemaakt. Hier kun je zien hoeveel de respectieve producthoeveelheden kosten.

Producthoeveelheid Prijsklasse Prijs per kilo
0,5 kg approx 9 € ca. 18 €
1 kg approx 10 € ca. 10 €
2 kg ca. 20 € ca. 9 €
5 kg 30 € – 40 € ca. 7- 8 €

Zoals in het overzicht te zien is, daalt de prijs met toenemende aankoophoeveelheid. Daarom is het zinvol direct grotere porties te kopen als je meer consumeert. Dit komt omdat pompoenpitten langere tijd zonder problemen bewaard kunnen worden als ze op de juiste manier bewaard worden.

Welk effect hebben pompoenpitten?

Pompoenpitten worden beschouwd als een superfood en hebben door hun bijzondere voedingswaarden ook een positief effect op de gezondheid. Ze zijn ook rijk aan voedingsstoffen als ijzer, magnesium, zink, selenium, vitamine E, C, D en A. Als ze regelmatig gegeten worden, kunnen pompoenpitten bepaalde vormen van kanker voorkomen.

Deze omvatten borst-, long-, buik-, dikke darm- en prostaatkanker. Pompoenpitten spelen ook een belangrijke rol bij de gezondheid van het hart. Vanwege de hartbeschermende voedingsstoffen zijn pompoenpitten heel gezond voor het cardiovasculaire systeem.

Conclusie

Om je gezondheid op te krikken en je dieet te kruiden met eenvoudige remedies, zijn pompoenpitten heel nuttig. Afhankelijk van je behoeften moet je letten op de kweeksoort, de additieven en de schelp. Pompoenpitten zijn bijzonder geschikt voor een gezonde en evenwichtige voeding, vanwege hun voedingswaarden en ingrediënten.

Ze kunnen gemakkelijk in verschillende gerechten worden verwerkt. Of in broodjes, in muesli en mueslirepen, in salades of gewoon als tussendoortje voor onderweg. Bovendien hebben de ingrediënten van pompoenpitten een positieve invloed op onze gezondheid. Ze kunnen ook bepaalde ziekten helpen voorkomen. (Omslagfoto: pixabay / ExplorerBob)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies