Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Om thuis een mooie overgang tussen muur en vloer te maken of om leidingen en kabels elegant te verbergen, kiezen veel mensen voor plinten. Afhankelijk van het materiaal kan een bepaalde stijl benadrukt worden of een nieuwe gecreëerd worden.

Of het nu hout, metaal, kunststof, kurk, steen, tegels, enz. zijn. – er is iets voor elke smaak en voor elke kamer en elk doel. Door de grote keuze is het echter vaak moeilijk een keuze te maken uit een bepaald materiaal / vorm / soort sluiting.

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten, hoe je ze installeert, welke kosten je mag verwachten en nog veel meer. We willen je helpen de perfecte plinten voor je huis te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Plinten vormen de overgang tussen de muur en de vloer, en fungeren als een lijst die de vloer van de muur onderscheidt. Plinten worden ook gebruikt om leidingen af te dekken.
  • Plinten zijn er in een grote verscheidenheid van materialen: HDF (laminaat, vinyl), hout, metaal, kurk, plastic, steen, tegels, tapijtmateriaal.
  • Om de hoeken en overgangen netjes af te zagen, moet je een goede zaag gebruiken en een verstekmeter waarmee je de respectieve hoeken kunt bepalen.

Plinten: Onze selectie

De volgende plinten kunnen aanbevolen worden:

Koop- en beoordelingscriteria voor plinten

Om de perfecte plinten voor je huis te vinden, hebben we de belangrijkste beslissingscriteria voor het kopen van plinten op een rijtje gezet. Bij je keuze is het belangrijk de volgende punten in overweging te nemen:

In het volgende deel zullen we de afzonderlijke criteria meer in detail beschrijven en je zo begeleiden naar de plinten die voor jou geschikt zijn.

Materiaal

Plinten zijn er in veel verschillende materialen, kleuren en vormen. Vaak worden plinten qua materiaal en kleur afgestemd op de vloer. Als je bijvoorbeeld een grijze laminaatvloer hebt, zijn grijze laminaatplinten een goede keuze om een uniform totaalbeeld te creëren. Afhankelijk van je smaak is het echter ook mogelijk om een contrast met de vloer te creëren door een andere kleur en materiaal te gebruiken.

Behalve laminaat, dat samen met vinyl als HDF (vezelplaat met hoge dichtheid) wordt geclassificeerd, zijn er plinten van verschillende soorten hout (massief, natuurlijk en massief hout / beuken, eiken, esdoorn, enz.), metaal, kurk, kunststof, steen en tegels.

Er zijn ook speciale plinten voor tapijtvloeren. Bovendien is het mogelijk om plinten een andere kleur te geven door ze te schilderen, of ze nu wit, grijs, zwart, bruin of iets ongebruikelijkers zijn.

Bevestigingswijze

Plinten kunnen genageld, gelijmd, geschroefd of met clips vastgezet worden. De meest gebruikelijke manier van bevestigen is spijkeren met een spijkerpistool. De clip variant wordt gekenmerkt door het feit dat de plinten zonder zichtbare schroeven gemonteerd kunnen worden en dat ze er weer soepel afgehaald kunnen worden als je op een gegeven moment toch zin hebt om iets nieuws te doen of ze na een tijdje moet vervangen.

Geschiktheid voor

vloeren Plinten van massief hout en met een kern van massief hout zijn bijzonder geschikt voor massief houten vloeren en parketvloeren. Plinten van HDF, daarentegen, die met een hoogwaardige decoratieve folie bedekt zijn, staan bijzonder mooi bij laminaat of vinyl vloeren.

Massief houten of metalen plinten worden vaak gebruikt voor vloeren met tapijt. In principe hangt het ervan af welke stijl je wilt nastreven of benadrukken met behulp van plinten. Bij vloerbedekking bijvoorbeeld geven massief houten plinten, bv. in de kleur wit, een meer natuurlijk en ingetogen accent, terwijl metalen plinten meer aan de moderne kant zijn. Er zijn ook plinten van precies hetzelfde materiaal als tapijten, als je liever een uniforme uitstraling hebt.

Geschiktheid voor de kamer

Afhankelijk van de kamer zijn bepaalde plintmaterialen gebruikelijker en geschikter dan andere. Hoewel tegelvloeren gebruikelijk zijn in de badkamer, zijn plinten van tegels ook voordelig vanwege de vochtigheid in de kamer. Op het terras zijn ook steviger materialen aan te bevelen, want ze moeten temperatuur- en weerbestendig zijn. Ook hier geldt het principe van bij elkaar passende of contrasterende vloeren, afhankelijk van smaak.

Gids: Veelgestelde vragen over plinten in detail beantwoord

In dit gedeelte willen we graag antwoord geven op veelgestelde vragen over plinten. Dit moet je helpen om eventuele onzekerheden op te helderen en dichter bij je beslissing te komen.

Wat zijn plinten?

Plinten, ook bekend als plinten, vormen de overgang tussen de muur en de vloer. Ze werken als een lijst die de vloer van de muur scheidt.

Zijn plinten nodig of waar heb je ze voor nodig?

Plinten dienen niet alleen als visuele verfraaiing van de kamer, maar hebben ook een praktische functie: ze bedekken de uitzetvoegen tussen de muur en de vloer en beschermen de muur tegen vuil of stoten. Plinten zijn ook populair om kabels te verbergen.

Welke soorten plinten zijn

er? Plinten kunnen van elkaar verschillen in kleur, vorm, materiaal en bevestigingswijze. De materialen zijn o.a. diverse soorten hout, laminaat, HDF, metaal, kurk, kunststof. Qua vorm zijn er de volgende varianten:

Vorm Beschrijving
Ronde bovenrand De klassieke plinten sluiten gelijk met de muurkant en zijn aan de zichtbare bovenkant afgerond.
Afgeschuinde bovenrand Deze plinten zijn aan de zichtbare bovenkant afgeschuind onder een hoek van 15 graden.
Rechte bovenrand De plinten met rechte bovenrand, die overeenkomen met de klassieke Bauhaus stijl, eindigen gelijk met de wandkant en hebben een recht afgezaagde bovenrand.
Geprofileerde plinten Dit zijn plinten in zowel massief hout als in gefineerde uitvoering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen tot een hoogte van 60 millimeter.
Filet- en eindplinten Deze soorten plinten zijn in het midden uitgehold.
Afdekken en bekleden van plinten Hiertoe behoren kwartbalken, waarvan het profiel een kwart cirkel is (en de breedte dus gelijk aan de hoogte), en platte plinten, die een plat profiel hebben.
Oude bouwplinten met Berlijns profiel Deze tijdloze plinten in de oude Berlijn / Hamburg stijl hebben vaak versieringen die lijken op plinten, maar ze zijn ook verkrijgbaar in een eenvoudiger uiterlijk.
Afdekprofielen voor kabelgoten en buizen Dit driedelige plintsysteem kan gebruikt worden om verwarmingsbuizen af te dekken die op pleisterwerk liggen. Het kan ook dienen als kabelgoot voor de installatie van stopcontacten.
Sportplinten met ventilatiesleuven Dit type plint is bijzonder geschikt voor verende vloeren in sporthallen, vanwege de ventilatie aan de achterkant.

Wat de mogelijke soorten bevestiging betreft, zijn er de spijker-, lijm-, schroef- of klemvarianten.

Wat kosten plinten?

De kosten van plinten hangen af van het materiaal en de vorm. In de tabel hieronder tonen we je ongeveer wat je per meter kunt verwachten te betalen, afhankelijk van het materiaal.

Materiaal prijs
Hout, kunststof 2 tot 8 euro / meter
Steen, tegel 6 tot 10 euro / meter
Metaal 6 tot 10 euro / meter
Kurk 3 tot 8 euro / meter
Afdekstrips voor kabelgoten en buizen 4 tot 8 euro / meter
Fijne afwerkingen 10 tot 20 euro / meter

Voor de accessoires (hoeken, gereedschap, bevestigingselementen, enz.) moet je rekenen op minstens 150 euro. Als je besluit de plinten door vaklui te laten monteren, moet je rekenen op tussen de 20 en 30 euro voor het snijden van b.v. houten plinten en 2 tot 8 euro per meter voor het monteren, afhankelijk van het plintsysteem en natuurlijk van het bedrijf.

Is het plaatsen van plinten moeilijk?

Met het juiste gereedschap en de juiste voorbereiding is het plaatsen van plinten geen probleem. Als je zelf plinten zaagt, moet je een goede zaag en een verstekmeter aanschaffen.

Je kunt een zaag gebruiken om plinten op maat te zagen. (Image source: Matt Artz / unsplash)

Met een verstekmeter kun je de plinten in de juiste hoek zagen om de hoeken uit te lijnen.

Hoe verzorg je plinten?

De belangrijkste en gemakkelijkste manier om voor je plinten te zorgen is ze te verzorgen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van meubels. Anders kunnen er krassen of schaafwonden ontstaan. Als je bijvoorbeeld wild spelende kinderen hebt of je meubels veel verplaatst, zijn stevige plinten, zoals plinten van steen of tegels, over het algemeen een goed idee.

Een stofzuiger is een prima manier om je plinten schoon te maken. (Image source: Steve Buissinne / Pixabay)

Het is ook belangrijk om de schoonmaakmethode aan te passen aan het materiaal van de plinten. Hoewel houten plinten het niet graag te nat hebben en je er altijd voor moet zorgen dat er geen water achter de plinten komt (anders is er gevaar voor schimmel!), is lauw water en een scheutje afwasmiddel in andere gevallen voldoende.

Plinten kunnen ook heerlijk schoongemaakt worden met zachte doeken voor vochtige of droge reiniging, met een stofzuiger of plumeau. Bleekmiddel, oplosmiddelen of huishoudelijke producten zoals tandpasta moeten in elk geval vermeden worden, omdat veel oppervlakken daar gevoelig op reageren. Als de plinten erg versleten zijn, kunnen ze geschuurd en opnieuw gecoat worden als je niet per se nieuwe wilt kopen.

Conclusie

Plinten kunnen een praktische of en decoratieve functie hebben. Hoewel de meeste materialen geschikt zijn voor droge kamers, kun je beter voor tegels of steen gaan voor natte kamers zoals de badkamer. Ook voor gebruik buitenshuis zijn robuuste materialen te verkiezen boven meer kwetsbare.

Voor het vastzetten zijn er de mogelijkheden van spijkeren, schroeven, lijmen of knippen. Om zuivere hoeken en overgangen te snijden is goed gereedschap nodig, zoals een zaag en een verstekmeter. De meeste plinten worden ook beschouwd als gemakkelijk schoon te maken. Visueel verfraaien ze elke ruimte en dragen ze bij tot de langere levensduur van vloeren en muren.

Beeldbron: Budnyi / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies