Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Welkom bij onze grote planken vloer test 2021. Hier stellen we alle vloerdelen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste planken vloer voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we je ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een planken vloer wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • De houtsoort is doorslaggevend voor planken vloeren. Het beïnvloedt het uiterlijk, de duurzaamheid, de kleurverandering en het onderhoud.
 • Houten planken vloeren zijn delicater te behandelen dan kunstmatig parket en je moet je van tevoren bewust zijn van onderhoud en veranderingen in de loop van de tijd.
 • Je moet ook weten dat plankenvloeren meestal een natuurlijk product zijn. Dit betekent dat sommige gevolgen op den duur niet te voorkomen zijn, maar met handige tips die je op deze pagina vindt, kun je ze zeker uitstellen.

Planken vloer: Onze selectie

Shopgids Planken vloer: Alles wat je moet weten

Welk materiaal/hout is het beste voor plankenvloeren?

Er zijn veel verschillende soorten hout die je tegenkomt als je een planken vloer zoekt. De juiste keuze hangt af van wat je visueel het meest aanspreekt, waar je de vloer wilt leggen en hoeveel je in een nieuwe vloer wilt investeren.

Plankenvloeren hoeven niet ouderwets te zijn en de typische landhuisstijl te hebben, maar kunnen er ook heel modern uitzien. (Beeldbron: unsplash.com / Jason Hafso)

Vuren plankenvloeren, bijvoorbeeld, zijn bijzonder geschikt als je een lichter gekleurde vloer verkiest die niet zo opvalt. Deze vloer ziet er nogal zacht uit. Grenen vloeren, daarentegen, zijn veel karakteristieker.

Maar tegelijk is de vraag intenser en komt de structuur van het hout beter tot zijn recht. Plankenvloeren van lariks hebben ook een heel aparte uitstraling, die ondersteund wordt door een meestal intense kleur. Deze vloeren zien er vaak heel natuurlijk uit.

Deze drie houtsoorten vallen alle onder zachthouten vloeren. Positief is dat ze gemiddeld geen veranderingen in vorm vertonen. In tegenstelling tot deze houtsoort zijn er ook hardhoutsoorten, waar vooral eiken plankenvloeren populair zijn. Dit is de juiste keuze voor jou als je een moderne en duurzame vloer verkiest.

Welke planken zijn het beste voor welke kamer?

Als je planken vloer wilt kopen voor je woonkamer en, bijvoorbeeld, je terras, zul je gemerkt hebben dat er verschillende soorten hout zijn. De vraag is nu welke vloer waar het beste past. Zachthoutsoorten zoals spar, lariks of den kunnen gebruikt worden in gewone woonruimten zoals slaapkamers.

In kamers waar veel op gelopen wordt, zijn deze vloeren eerder suboptimaal, omdat ze in verhouding niet zo slijtvast zijn. Plankenvloeren van (fijn) hardhout zijn slijtvaster. Eiken is veelzijdig vanwege zijn weerstand tegen vocht en rot, bv. ook in openbare gebouwen.

Esdoorn en robinia plankenvloeren passen ook bij woonruimten die zwaar gebruikt worden. Kastanje volgt het voorbeeld, maar is gevoelig voor vocht. Vloeren van douglashout zijn niet alleen geschikt voor gebruik buitenshuis, maar ook voor intensief gebruikte kamers binnenshuis. Het heeft een hoge weerstand.

Welke dikte heb ik nodig in een plankenvloer?

Bij het kopen van een plankenvloer zul je waarschijnlijk wel de term dikte van de vloer zijn tegengekomen. Deze zijn er in veel verschillende soorten. Het eerste wat je kunt zeggen is dat de dikte afhangt van de ondervloer waarop je de vloer wilt leggen. Als je een chape als ondervloer hebt, zijn plankenvloeren met zwakker materiaal van ca. 25 mm dik hout geschikt voor je.

Als de ondervloer een houten balkenplafond is, kun je beter planken van ongeveer 30 mm dik overwegen, om van een lange levensduur te profiteren. Verder is er een goede vuistregel die je kunt volgen bij het kopen van planken vloeren:

Hoe breder de planken op je vloer, hoe sterker ze moeten zijn.

Hoeveel kosten plankenvloeren?

De prijs van plankenvloeren hangt niet alleen af van de soort hout, maar ook van de hoeveelheid en dikte die je nodig hebt. Het is belangrijk op te merken dat de aanschaf van planken alleen al waarschijnlijk vrij goedkoop zal zijn, maar het werk dat ermee gemoeid is, zoals leggen en afkitten, moet ook in je berekening worden meegenomen.

Houtsoort prijs per m²
Grenen ca. 25-40€
Lariks ca. 45-55€
Eik ca. 55-80€
Beuk ca. 100-120€
Douglasspar ca. 20-30€

De prijs van de planken hangt dus sterk af van de houtsoort die je verkiest en nodig hebt. Vergeet niet dat er ook kosten gemaakt worden voor onderconstructies en aansluitende werkzaamheden!

Wat zijn de alternatieven voor plankenvloeren?

Waarschijnlijk het meest voorkomende en bekendste alternatief voor plankenvloeren is laminaat. Laminaatvloeren staan er nu om bekend dat ze veel verschillende soorten houten vloeren kunnen imiteren. Het zijn dus kunstmatige houten vloeren.

Plankenvloeren zijn van echt hout gemaakt in vergelijking met laminaat en geven zo de unieke landhuisstijl uitstraling. Laminaat, daarentegen, is duurzamer en gaat meestal langer mee, omdat het niet zo gevoelig is als houten vloeren. Waarschijnlijk het belangrijkste verschil is de prijs.

Vanwege hun natuurlijke aard zijn vloeren van echt hout duurder dan die van kunstmatig laminaat. Terwijl plankenvloeren massief zijn, bestaan parketvloeren uit verschillende lagen hout die aan elkaar gelijmd zijn. Parket is goed geschikt voor vloerverwarming en is daarom ook een hoogwaardig alternatief voor plankenvloeren.

Als je vloer niet per se van hout is, kun je ook denken aan een gemakkelijk te onderhouden vinyl vloer. Vinyl vloeren zijn ook verkrijgbaar in een houtlook. Uiteindelijk moet je zelf beslissen hoeveel je in een nieuwe vloer wilt investeren en wat bij je persoonlijke smaak past.

Plankenvloeren Laminaat
Van echt hout Steviger tegen stoten en UV-straling (verbleken)
Grote stabiliteit Tamelijk moeilijk te repareren
Kan gerepareerd worden Goedkoop

Besluit: Welke soorten plankenvloeren zijn er en welke is de juiste voor jou?

Zoals je in de gids al geleerd hebt, zijn er verschillende soorten plankenvloeren, afhankelijk van de houtsoort. Ze verschillen in uiterlijk en prijs, die waarschijnlijk tot de belangrijkste overwegingen bij aankoop behoren. In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen:

 • Eiken planken
 • Beuken planken
 • Douglas spar vloerdelen

Omdat deze drie soorten het populairst en het vuilst zijn, zullen we ze hier meer gedetailleerd voorstellen en hun respectieve voor- en nadelen toelichten. Bij het kopen van een plankenvloer moet je er echter rekening mee houden dat het vooral belangrijk is wat je bereid bent te betalen, hoe lang de plankenvloer moet meegaan en welk uiterlijk je het mooist vindt.

Wat onderscheidt eiken planken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Eikenhout wordt gekenmerkt door zijn grote duurzaamheid, weerbestendigheid en stevigheid. Daarom kunnen eiken planken zowel binnen als buiten geplaatst worden. Eiken planken onderscheiden zich ook door hun unieke nerf, die de vloer een gezellige sfeer geeft.

Ze zijn ook heel goed bestand tegen invloeden van buitenaf en dus ook tegen krassen en vocht of rotting. Het nadeel van eiken planken is echter dat ze na verloop van tijd door UV-straling kunnen verkleuren. Ze vervagen en het donkere hout wordt na verloop van tijd vaak lichter.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Weerbestendig
 • Uniek uiterlijk
Nadelen
 • Kleurvervaging
 • Duurder
 • Verander in uiterlijk na verloop van tijd

Wat onderscheidt beukenhouten planken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Beuken plankenvloeren worden steeds populairder. Als je een licht roodachtige vloer verkiest, is een beuken planken vloer het beste voor jou. Vooral binnenshuis komt de kleur goed tot zijn recht.

Beuken plankenvloeren zijn modern en erg populair. Ze scheppen een huiselijke en gezellige sfeer. (Beeldbron: pixabay.com / agentschap LEEROY)

Beuk heeft echter de neiging op te zwellen en is daarom nogal gevoelig voor vocht en vochtigheid. Daarom moet je bij deze vloerplaat steeds de vochtigheid in de gaten houden. Beuken plankenvloeren kunnen ook beter niet geïnstalleerd worden in moderne vloerverwarmingssystemen.

Voordelen
 • Gezellige sfeer
 • Ideaal voor gebruik binnenshuis
Nadelen
 • Heeft de neiging op te zwellen
 • Onverenigbaar met vloerverwarming

Wat onderscheidt Douglas planken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Douglas sparren planken zijn de duidelijke koploper. Omdat ze van uiterst hard hout gemaakt zijn, zijn ze ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook voor intensief gebruikte binnenruimten. Deze planken zijn ook minder gevoelig voor vocht en vochtigheid, en ook voor schimmels en insecten. Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk voor deze soort vloer, want anders wordt de vloer na verloop van tijd grijs en verliest hij zijn visuele aantrekkingskracht.

Voordelen
 • Optimaal voor gebruik binnen en buiten
 • robuust tegen vocht en schimmels
Nadelen
 • Veel onderhoud
 • kleurverlies na verloop van tijd

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke aspecten je bij de beoordeling van vloerplanken kunt betrekken om de juiste vloerplank voor je te vinden. De criteria die je kunnen helpen bij je keuze uit een ruim assortiment plankenvloeren zijn o.a.:

 • Hardheidsgraad
 • Kleurverandering
 • Sortering en uitzicht
 • Oppervlak

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van deze criteria belangrijk is.

Hardheidsgraad

De hardheidsgraad bepaalt hoe veerkrachtig en robuust de vloer op lange termijn zal zijn. Het kan ook een doorslaggevende factor zijn om te bepalen welke vloer het beste is voor de ruimte waarin je werkt. Dus als je een kamer hebt die veel gebruikt wordt, moet de vloer een hogere hardheidsgraad hebben en omgekeerd. De vuistregel is:

Hoe hoger de hardheid van de plankenvloer, hoe veerkrachtiger het hout van de plankenvloer.

Ook hier hangt de gevoeligheid af van de houtsoort die je voor je planken vloer kiest. Vooral eiken wordt gekenmerkt door zijn grote veerkracht. Verder op de lijst staan plankenvloeren van vurenhout.

Kleurverandering

Een verandering in kleur door zonlicht kan soms optreden bij plankenvloeren. Een van de redenen daarvoor is dat hout een natuurlijk product is. Ook de vochtigheid en de temperatuur in de kamer kunnen invloed hebben op de kleur van de vloer. Je moet je ervan bewust zijn dat het verbleken of het veranderen van de kleur kan worden uitgesteld, maar dat dit proces niet kan worden tegengehouden of voorkomen.

Als algemene regel geldt dat licht hout na verloop van tijd donkerder wordt en donker hout verbleekt.

Eik wordt maar iets donkerder, esdoorn heeft vooral last van een kleurverandering en beuk wordt mettertijd iets roder.

Sortering en uitzicht

Sorteren betekent dat het hout tijdens het produktieproces gesorteerd wordt op uiterlijk. Door dit sorteren kunnen ook criteria bepaald worden, zoals de hardheid en veerkracht van het hout. Dit betekent dat niet alleen het uiterlijk, maar ook de mate van hardheid doorslaggevend is voor je bij het kiezen van een vloerplank.

Oppervlak

Plankenvloeren kunnen vanuit de fabriek verschillende oppervlakken hebben. Het kan al gecoat of verzegeld zijn. Deze procédés zijn bedoeld om de vloeren gemakkelijker te onderhouden en duurzamer te maken. Meestal worden de plankenvloeren tijdens de productie met vernis verzegeld, zodat ze steviger zijn tegen vocht en krassen.

Bij aankoop moet je er dus op letten dat de planken vloer al in de fabriek een speciaal oppervlak heeft, zodat je de vloer optimaal en langdurig kunt gebruiken.

Interessante feiten over plankenvloeren

Hoe leg ik plankenvloeren op de juiste manier?

Als je je vloer gekocht hebt, kun je hem of zelf leggen of door vaklui laten leggen. Het hangt allemaal af van hoeveel geld je beschikbaar hebt en hoe goed je denkt dat je vakmanschap is.

Plankenvloeren kunnen over een groot oppervlak vastgeschroefd of vastgelijmd worden. De juiste methode hangt vaak af van de ondervloer waarop je de planken vloer wilt leggen. Het is belangrijk dat je, als je de vloer zelf gaat leggen, voldoende tijd, geduld en het juiste gereedschap hebt.

Hoe onderhoud ik een plankenvloer?

Het onderhoud van een plankenvloer is essentieel voor de duurzaamheid en het uiterlijk. Daarom moet je er rekening mee houden dat plankenvloeren meer onderhoud vergen dan, bijvoorbeeld, laminaatvloeren. Verder moet je weten of je vloerplanken in de fabriek al verzegeld zijn, want dit kan het onderhoud positief beïnvloeden.

Dagelijks is het voldoende om je nieuwe vloer af en toe te dweilen en stof en ander vuil met een stofzuiger te verwijderen. Het is belangrijk dat je de vloer nooit nat maakt, maar alleen bevochtigt! Het is ook aan te bevelen om kleine vilten plaatjes onder de meubels te plakken, want dit voorkomt grotendeels dat er krassen op de vloer komen.

Als je vloer al verzegeld is, zijn speciale poetsmiddelen zeker aan te bevelen om het best mogelijke resultaat te bereiken. Als je vloer na een tijdje uitdroogt of iets dergelijks, kun je hem behandelen met een geschikte olie en een nieuwe beschermlaag opbouwen. Gebruik de olie niet te royaal, maar liever spaarzaam.

Hoe lang gaat een vloerplaat mee?

Het is onmogelijk om in het algemeen te zeggen hoe lang een vloerplaat zal meegaan. Veel verschillende factoren spelen een rol bij de levensduur. De duurzaamheid hangt o.a. af van de intensiteit van het gebruik, het onderhoud, de kwaliteit van de vloer en kleinere factoren die gemakkelijk over het hoofd gezien worden.

Deze omvatten blootstelling aan zonlicht, kamertemperatuur en vochtigheid. Je kunt echter invloed uitoefenen op al deze factoren en zo de duurzaamheid van je plankenvloer positief beïnvloeden. Je vindt alle belangrijke informatie hier en bij verder onderzoek. Als je vloer al wat ouder is, kun je hem nog steeds opwaarderen zonder hem meteen te hoeven vervangen.

Welke vloerdelen harmoniëren met vloerverwarming?

Als je vloerverwarming hebt, is het vooral belangrijk dat je weet welke vloerplank geschikt is voor jou. Anders kunnen er negatieve effecten en beperkingen optreden voor zowel de verwarming als de vloer.

Eerst en vooral is het mogelijk om plankenvloeren samen met vloerverwarming te leggen. Het is belangrijk rekening te houden met de warmtegeleidingscoëfficiënt van de respectieve houtsoort. Zachtere houten vloeren kunnen het warmere oppervlak gedeeltelijk blokkeren, waardoor het moeilijk wordt de vloerverwarming optimaal te benutten.

Het is belangrijk op te merken dat je nieuwe vloerplaat niet te dik mag zijn. De vloer moet maximaal 18 mm dik zijn, zodat de warmte van de vloerverwarming optimaal het oppervlak kan bereiken. Je kunt bij het leggen van de vloerplanken ook zogenaamde uitzetvoegen aanbrengen. Deze zijn ook aan te bevelen, vooral in combinatie met vloerverwarming.

Wat kan ik doen aan een krakende vloerplaat?

In principe moet je weten dat vloerplanken van hout gemaakt zijn en dat hout een natuurproduct is. Dit betekent dat je vloer na verloop van tijd kan gaan kraken. Je kunt dit echter tot op zekere hoogte voorkomen tijdens de installatie. Je moet speciale aandacht besteden aan de ondervloer en eventueel betere onderconstructies aanbrengen, zodat de planken steviger liggen.

Bij het kiezen van een plankenvloer moet je van tevoren goed nadenken over de afmetingen die je nodig hebt en hoe je hem juist legt om het beste resultaat te bereiken. (Beeldbron: pixabay.com / Lorenzo Cafaro)

Bij sommige ondervloeren is het ook aan te raden om meteen vanaf het begin sterkere planken te plaatsen om toekomstig kraken tegen te gaan.

Beeldbron: unsplash.com / Nabila Fauzia

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies