Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Als het warm is, snak je naar een ventilator en wat verkoeling. Veel mensen vinden klassieke vloerventilatoren onaantrekkelijk om naar te kijken, omdat ze er, ondanks de vele nieuwe ontwerpen, vaak erg log uitzien.

Bovendien koelen ze slechts een bepaald gebied. Plafondventilatoren die met een afstandsbediening bediend kunnen worden zijn een waardevol alternatief.

Met onze grote plafondventilator met afstandsbediening test 2021 willen we je de belangrijkste feiten, voordelen en nadelen, en beslissingscriteria aanreiken voor je zoektocht naar een geschikte plafondventilator.

Dit zal je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je zoektocht het hoofd koel kunt houden.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Plafondventilatoren worden gebruikt om de waargenomen temperatuur in je kamers te regelen. Veel modellen hebben zowel een koelende als een verwarmende werking en kunnen het hele jaar door gebruikt worden.
 • Behalve op afstand bediende plafondventilatoren zonder lampen zijn er ook die met geïntegreerde verlichting. Het gebruik van zo’n ventilator vervangt de lichtbron in je kamer.
 • Een gewone 230V aansluiting is voldoende om een plafondventilator met afstandsbediening aan te sluiten. Plafondventilatoren kunnen ook op schuine plafonds geïnstalleerd worden.

Plafondventilator met afstandsbediening: Onze selectie

Shopgids Plafondventilator met afstandsbediening: Alles wat je moet weten

Wat is een plafondventilator met afstandsbediening?

Een plafondventilator met afstandsbediening helpt je om de temperatuur in een kamer te regelen. Je kunt de snelheid ervan regelen met een afstandsbediening.

Net als een gewone vloerventilator wervelt hij de lucht in je kamer via aerodynamische bladen. Dit geeft een merkbaar verkoelend effect op de huid.

Deckenventilator-1

Een plafondventilator brengt je niet alleen een effect in termen van de temperatuur in een kamer, hij vormt ook een goed decoratief element.
(pixabay.de / BUMIPUTRA)

Plafondventilatoren worden, net als lampen, aan het plafond bevestigd, waar ze een stroomvoorziening nodig hebben om te kunnen werken. In zeldzame gevallen werken ook kleinere plafondventilatoren op batterijen.

Hoeveel kost een plafondventilator met afstandsbediening?

De prijzen van plafondventilatoren met afstandsbediening variëren naar gelang van het aantal functies, de exclusiviteit van de gebruikte materialen en de complexiteit van het ontwerp. Je kunt je ruwweg oriënteren aan de hand van de volgende prijsindeling:

Type prijsklasse
Plafondventilator met afstandsbediening en verlichting ca. 70 – 800 €
Plafondventilator met afstandsbediening zonder verlichting ca. 20 – 760 €

Wat zijn de alternatieven voor een plafondventilator met afstandsbediening?

Er zijn een aantal andere alternatieven voor een plafondventilator met afstandsbediening om je huis te klimatiseren. Er zijn bijvoorbeeld plafondventilatoren die op het gewone circuit van een lichtschakelaar aangesloten kunnen worden en zonder afstandsbediening werken.

Je kunt ook een klassieke standventilator gebruiken, waarvan je de kabel in het stopcontact steekt en die je gewoon opzij kunt zetten als hij niet meer nodig is. Je zou ook kunnen kijken naar vloerstaande airconditioners.

Deckenventilator-2

Een vloerventilator koelt op de hoogte waarop je je bevindt – maar hij is ook erg omvangrijk en je hebt ruimte nodig om hem op te bergen.
(unsplash.com / Joshua Ness)

Een andere mogelijkheid zou zijn om na te gaan of je huis geschikt is voor professionele isolatie, binnen of buiten. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en dat kamers in de zomer niet onnodig opwarmen.

Kan een plafondventilator ook verwarmen?

Ja, veel plafondventilatoren kunnen ook een verwarmend effect geven. Daarvoor moet hij de bladen in verschillende richtingen kunnen bewegen (naar voren en naar achteren).

Deze richtingen worden ook wel zomerstand en winterstand genoemd, naar de behoeften in zomer en winter. De effecten van zomer- en winterbedrijf staan in de volgende tabel:

Bedrijfsmodus looprichting van het blad luchtbeweging effect
Zomerstand naar voren naar beneden koeling
Winterstand achterwaarts opwaarts verwarmend

Attentie Niet elke plafondventilator heeft een zomerstand en een winterstand. Alvorens te kopen moet je heel zorgvuldig nagaan of een apparaat geschikt is om zowel te verwarmen als te koelen.

Wat zijn de vereisten voor het aansluiten van een plafondventilator met afstandsbediening?

De installatie van een plafondventilator is eenvoudig, maar je moet wel rekening houden met een paar tips:

 • Draagvermogen van het plafond: Je plafond moet minstens 50 kg kunnen dragen. Hoeveel draagvermogen precies nodig is, kun je vinden in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van je plafondventilator. In principe kan hij op beton, gipsplaat en houten balken gemonteerd worden.
 • Montage op schuine daken: Je moet alleen plafondventilatoren gebruiken die geschikt zijn voor schuine daken. Het is ook belangrijk de maximale hoek in acht te nemen waarin plafondventilatoren aan de muur mogen hangen, zoals aangegeven door de fabrikant.
 • Minimale afstand: zorg ervoor dat je plafondventilator minstens zo ver mogelijk van gordijnen, meubels en muren staat. Zo voorkom je dat de plafondventilator ze beschadigt. De afstand hangt af van het model.
 • Stroomaansluiting: de meeste plafondventilatoren vereisen een 230V aansluiting, waarover je je meestal geen zorgen hoeft te maken, want bijna elke huishoudelijke stroomvoorziening zal zo geconfigureerd zijn.

Welke plafondventilator met afstandsbediening is nodig voor welke kamergrootte?

Voor de vraag naar de lengte of grootte van een plafondventilator voor je kamer, kun je de volgende lijst als leidraad gebruiken:

Grootte van de kamer totale lengte van de ventilator
Kleine kamers (tot 15 m²) tot 100 cm
Middelgrote kamers (tot 30 m²) tot 130 cm
Grote kamers (30 m² of meer) meerdere plafondventilatoren
Voor hoge kamers: de bladen moeten meegroeien met de hoogte van de kamer. Voor hoge kamers heb je lange bladen nodig.
Attentie!
Je kunt plafondventilatoren in hoge kamers beter niet direct aan het plafond monteren, want dan loop je het risico dat de luchtcirculatie alleen in het bovenste deel van de kamer plaatsvindt.

Het is belangrijk om een verlengstok te gebruiken en de plafondventilator lager te hangen.

Wat is het stroomverbruik van een plafondventilator met afstandsbediening?

Helaas kunnen we je geen algemene schatting geven van het stroomverbruik van een plafondventilator met afstandsbediening, want dat hangt sterk af van het individuele model en het gebruiksgedrag.

Ook de vraag of verlichting al dan niet geïntegreerd is, is belangrijk.

Als je het belangrijk vindt dat je een energiebesparende plafondventilator hebt, kun je je oriënteren op de energie-efficiëntieklassen van de EU.

Deze moeten ook in de Europese Unie op elektrische apparaten worden aangebracht. Ze gaan van A++ (zeer goed) tot D (slecht).

Besluit: Welke soorten plafondventilatoren met afstandsbediening zijn er en welke is de juiste voor jou?

Hoewel de ontwerpvarianten steeds gevarieerder worden en er ook ongewone ontwerpen op de markt komen, kun je onderscheid maken tussen twee belangrijke soorten plafondventilatoren met afstandsbediening:

 • Op afstand bedienbare plafondventilatoren met verlichting
 • Op afstand bedienbare plafondventilatoren zonder verlichting

Beide soorten hebben bepaalde voordelen en nadelen. Die willen we hieronder nader toelichten.

Wat onderscheidt op afstand bediende plafondventilatoren met verlichting en wat zijn hun voor- en nadelen?

Je vindt op afstand bediende plafondventilatoren die een slimme oplossing zijn voor het probleem van het gebruiken en innemen van het stopcontact dat eigenlijk voor een lamp of licht bedoeld is.

De verlichting is gewoon in deze windmachines geïntegreerd. Behalve LED lampen vind je ook een reeks zuinige en tegelijk mooie lichtbronnen, zodat je ondanks de installatie van een plafondventilator toch je kamers afzonderlijk kunt verlichten.

Voordelen
 • Geen tweede stroomaansluiting nodig
 • gedeeltelijke bediening van de verlichting via de afstandsbediening mogelijk
Nadelen
 • ingewikkelde lampvervanging indien nodig
 • alleen bepaalde lampen kunnen gebruikt worden

Wat onderscheidt op afstand bediende plafondventilatoren zonder verlichting en wat zijn hun voor- en nadelen?

Plafondventilatoren zonder ingebouwde verlichting zijn er in allerlei kleuren en vormen, zodat je een model kunt vinden dat bij jou en je smaak past. Door hun eenvoud zijn plafondventilatoren zonder verlichting bijzonder tijdloos.

Voordelen
 • Lamp kan afzonderlijk gekozen worden
 • lamp moet bijkomend bevestigd worden
Nadelen
 • tweede aansluiting voor lamp noodzakelijk

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat er zo veel plafondventilatoren met afstandsbediening zijn om uit te kiezen, willen we je enkele criteria geven om je te helpen een juiste beslissing te nemen over welke plafondventilator voor jou geschikt is.

Behalve de vraag of de plafondventilator al dan niet geïntegreerde verlichting moet hebben, zijn ook de volgende criteria belangrijk voor differentiatie:

De grootte van de plafondventilator moet afgestemd zijn op de grootte van je kamer, daarom wordt hij hier niet als beslissingscriterium genoemd.

Volume

Het volume van plafondventilatoren is belangrijk als je zeker wilt zijn dat de airconditioning van je kamer niet gepaard gaat met onnodige geluidsoverlast. Veel fabrikanten specificeren daarom precies hoe luid hun model is.

Je vindt deze informatie meestal in de gebruiksaanwijzing, in de productinformatie of op de verpakking. Ter oriëntatie willen we je enkele waarden geven, zodat je een schatting kunt maken van het volumeniveau dat je kunt verwachten.

Volume decibel voorbeeldgeluid
stil minder dan 50 dB niet luider dan vogelgezang
medium ca. 70 dB niet luider dan een haardroger
luid ca. 100 dB niet luider dan een elektrische zaag

Materiaal

Er zijn plafondventilatoren van veel verschillende materialen, dus je moet van tevoren bedenken welk materiaal je verkiest. Gangbare materialen voor plafondventilatoren zijn de volgende:

 • Hout
 • Metaal
 • Plastic

Niet alleen zien de materialen er verschillend uit, ze kunnen ook verschillende niveaus van koeleffect produceren.

Geschikt voor buitengebruik

Je kunt plafondventilatoren ook onderscheiden naargelang ze geschikt zijn voor gebruik buitenshuis of niet. Als je van plan bent je overdekte terras uit te rusten met een plafondventilator, moet je erop letten dat er “outdoor” of “suitable for outdoor use” op staat.

Speciale constructiemethoden en beschermende maatregelen zijn nodig om de plafondventilator immuun te maken tegen vocht en kou. Als je een plafondventilator binnenshuis gebruikt, kan dat kortsluiting of zelfs brand veroorzaken.

Als je niet zeker weet of je een bepaalde plafondventilator buiten kunt gebruiken, is het een goed idee om een elektricien te raadplegen.

Stroomverbruik op het hoogste niveau

Zoals hierboven vermeld, kunnen we je geen algemeen cijfer geven voor het stroomverbruik van een plafondventilator met afstandsbediening.

Er is echter een manier om te zien hoeveel elektriciteit een plafondventilator verbruikt: Gebruik de informatie van de fabrikant over het stroomverbruik op de hoogste stand als leidraad.

Zo krijg je een idee of een plafondventilator energiezuiniger of energieverslindender is.

Kleur en ontwerp

Denk voor kleur en vormgeving na over wat je met een plafondventilator wilt bereiken in relatie tot je inrichting. Wil je dat je plafondventilator opgaat in de rest van de inrichting van je huis?

Of wil je dat de plafondventilator het middelpunt van de kamer wordt? Je zoektocht verandert met je intentie.

Qua vormgeving zijn er twee verschillende varianten te onderscheiden:

 • Zichtbare bladen
 • De messen zijn verborgen in een behuizing

Vooral verborgen bladen doen een plafondventilator vaak lijken op een designobject of een decoratie-element.

Reeks bedieningsmogelijkheden

Een andere mogelijkheid die je helpt de beschikbare plafondventilatoren in te perken is onderscheid te maken naar de reikwijdte van de bedieningsmogelijkheden die je via de bijbehorende afstandsbediening hebt.

De drie meest voorkomende besturingsmogelijkheden zijn:

 • Aantal snelheidsniveaus
 • Zomer- en winterbedrijf
 • Lichtregeling (dimbaarheid)

Interessante feiten over plafondventilatoren met afstandsbediening

Hoe sluit je een plafondventilator met afstandsbediening aan?

Het is over het algemeen aan te bevelen de aansluiting door een elektricien te laten doen. Dit is niet alleen sneller, maar geeft je ook de zekerheid dat je geen fouten maakt.

De montage of installatie van een plafondventilator is te vergelijken met die van een gewone plafondlamp. Het wordt uitgevoerd in de volgende stappen:

 1. Voorbereiding: lees de gebruiksaanwijzing van je plafondventilator zorgvuldig door en ga na welke speciale instructies je bij de installatie moet volgen. Zet je plafondventilator zo nodig in elkaar volgens de gebruiksaanwijzing.
 2. Zet de stroom uit: controleer de zekeringkast om er zeker van te zijn dat de stroom uitgeschakeld is in de hele kamer waar je de plafondventilator wilt installeren.
 3. Sluitde kabels aan: sluit de kabels van de plafondventilator aan via de ingebouwde aansluitklemmen. Normaal komen de kleuren van de kabels overeen met die van de aansluitingen.
 4. Schroef de plafondventilator aan het plafond: schroef de plafondventilator aan het plafond vast volgens de gebruiksaanwijzing. Afhankelijk van het materiaal van het plafond, kun je extra schroeven nodig hebben om het te bevestigen.
 5. Installeren van de afstandsbediening: sommige modellen reageren op de afstandsbediening zodra de stroom wordt aangesloten, in sommige gevallen is installatie nodig. De procedure hiervoor wordt in de gebruiksaanwijzing uitgelegd.

Zijn er plafondventilatoren die via een app bediend kunnen worden of compatibel zijn met smart homes?

Ja, plafondventilatoren kunnen ook via app of smart home bediend worden. Dit geldt echter niet voor alle toestellen op de markt.

Als je van plan bent een plafondventilator via een app of als smart home apparaat te gebruiken, moet je nagaan of het betreffende model daarvoor geschikt is.

Wat te doen als de afstandsbediening van een plafondventilator kwijt of kapot is?

Als je de afstandsbediening van je plafondventilator kwijt bent of hij werkt niet meer, heb je twee mogelijkheden:

 1. Vraag het aan de dealer of fabrikant: omdat het niet ongewoon is dat een afstandsbediening niet goed werkt of ontbreekt, bieden veel fabrikanten en dealers identieke en geschikte afstandsbedieningen te koop aan.
 2. Een universele afstandsbediening gebruiken: er zijn ook universele afstandsbedieningen voor plafondventilatoren die je kunt gebruiken. Het kan zijn dat je de ontvanger in de behuizing van de plafondventilator moet vervangen.

Hoe kun je voorkomen dat een andere afstandsbediening een plafondventilator met een afstandsbediening stoort?

Het kan gebeuren dat je plafondventilator plotseling aangaat, bijvoorbeeld als je het kanaal van je TV wilt veranderen. Dit komt door dezelfde of soortgelijke frequentie waarmee de signalen heen en weer gestuurd worden tussen de apparaten en hun afstandsbedieningen.

Er is een eenvoudige tip om dit probleem in de eerste plaats te vermijden:

Zorg ervoor dat je de aan de plafondventilator bevestigde zender zo richt dat hij niet in de buurt van het andere apparaat staat en dat de weg van het signaal naar de plaats waar de afstandsbediening staat en gebruikt wordt er niet door afgesneden wordt.

Het is ook mogelijk de frequentie te veranderen van de zender (in de afstandsbediening van de plafondventilator) en de ontvanger (in de behuizing van de plafondventilator). Voor dit doel hebben veel modellen verschillende kleine tuimelschakelaars in de zender en ontvanger.

Zet voorzichtig de schakelaars in dezelfde combinatie om op de zender en de ontvanger. Als de combinaties overeenkomen, kun je je plafondventilator op de nieuwe frequentie gebruiken.

Waar kan ik reserveonderdelen krijgen voor plafondventilatoren met afstandsbediening?

Soms gaan bladen of andere onderdelen van de behuizing van je plafondventilator stuk en heb je een vervanger nodig. Je kunt het beste rechtstreeks aan de fabrikant vragen.

Ze hebben meestal reserve-onderdelen in voorraad en zullen zelfs aanbieden het model te repareren. Als je nog onder garantie bent, wordt dit gratis gedaan.

Wat zijn veel voorkomende storingen en oorzaken van een slecht werkende afstandbediende plafondventilator?

Zoals we bij ons onderzoek ontdekt hebben, zijn er enkele veel voorkomende storingen en problemen waardoor plafondventilatoren met afstandsbediening niet werken. Als je plafondventilator niet wil starten, zijn hier enkele dingen die je kunt controleren:

 • Stroomvoorziening niet gegeven: is er ergens een storing in het stroomcircuit? Heb je de stroom niet weer ingeschakeld na de installatie? Waren de kabels wel goed aangesloten?
 • Defecte afstandsbediening: de afstandsbediening kan tijdens het vervoer naar je huis beschadigd zijn geraakt. Vervang de batterijen. Als het nog steeds niet werkt, kun je de plafondventilator terugbrengen of om vervanging vragen.
 • Defecte motor van de plafondventilator: Helaas is een defect in de motor van de plafondventilator niet ongewoon. Helaas is het voor een leek heel moeilijk om dit te diagnosticeren. Een sterke geur of een doorgebrande zekering kan hierop wijzen.
 • Onjuiste montage van de plafondventilator: vooral als je een plafondventilator zonder behuizing kocht en nog niet in elkaar gezet hebt, kan het zijn dat je de bladen verkeerd op de motor hebt aangesloten. Controleer zorgvuldig of je ze met de juiste kant hebt uitgelijnd.

Foto bron: Tammykayphoto/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies