Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

37Products analyzed

25Hours invested

47Studies researched

99Comments collected

Welkom bij onze grote pizzarette test 2023. Hier presenteren we alle pizzarettes die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste pizzaoven voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een pizzarette wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort

 • De pizzarette kan ook een pizzakoepel, minipizzaoven of minipizzaoven genoemd worden.
 • Een pizzakoepel is een vervanging voor de traditionele pizzaoven, maar dan in een minivorm. Met deze noviteit kun je zowel pizza’s voor jezelf bakken als voor maximaal 12 personen tegelijk. Bovendien is de baktijd van de mini-pizza in de Pizzadom slechts 3-4 minuten!
 • De pizza uit de Pizzarette smaakt veel beter dan uit een gewone oven, want de Pizzarette wekt een hogere temperatuur op dan je oven.

Pizzarette: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een pizzarette koopt

Wat is een pizzarette?

Een pizzarette, of pizzadome, is een stukje Italië in je huis. Vergelijkbaar met wat we allemaal kennen van raclette of fondue, zet je de mini-oven op tafel. Iedereen kiepelt zijn eigen minipizza naar eigen smaak. De pizzarette heeft een verwarmbare plaat op de bodem en een hittebestendig deksel. Sommige pizzaovens hebben bovenin extra verwarmingsbronnen. Het ontwerp komt overeen met een klassieke pizzaoven, alleen als miniatuurversie en wordt elektrisch bediend. Het deeg wordt bereid. De bijgeleverde deegsnijder zorgt ervoor dat de deegstukken de juiste maat hebben voor de pizzalifters. Net als bij raclette en fondue zet je de ingrediënten gewoon kant-en-klaar gesneden op tafel. Zo kan iedereen nemen wat hij nodig heeft voor de topping van de pizza.

Hoe werkt een pizzarette?

De pizzarette werkt heel eenvoudig. De bakplaat of de stenen plaat in de basis wordt verwarmd door een elektrisch verwarmingselement of een verwarmingsspiraal. Een pizzalifter, pizzaschep of pizzaduwer wordt gebruikt om de kleine pizza’s op de hete bodemplaat te duwen.

De verwarmingsspiraal in het bovenste deel onder de koepel zorgt voor een constante warmte. Het terracotta deksel absorbeert het vocht dat ontstaat als de pizza’s gebakken worden en slaat tegelijk de warmte op. Het deeg wordt heerlijk knapperig en de toppings worden gaar zonder dat de pizza’s papperig worden.

Steenplaat of bakplaat?

Je krijgt een knapperige pizzabodem als de bodem van steen is. De steen slaat de warmte op en geeft ze gelijkmatig af, zonder grote temperatuurschommelingen. Het schoonmaken van de stenen ondergrond is een beetje moeilijk. Het is niet vaatwasmachinebestendig en vlekken kunnen meestal niet verwijderd worden. De bakplaat maakt meestal geen knapperige pizzabodem mogelijk zoals bekend uit Italië. Het is echter veel gemakkelijker schoon te maken en sneller warm.

Waar kan ik een pizzarette kopen?

Je denkt nu waarschijnlijk na over waar je een pizzarette kunt kopen. Je kunt de pizzakoepel online bestellen.

Je kunt online pizzaovens vergelijken vanuit het comfort van je huis en dan bestellen. Als je de pizzaoven ter plaatse koopt, kun je hem van tevoren bekijken. Het is echter moeilijker te vergelijken omdat er maar een bepaald aantal verschillende pizzaovens verkrijgbaar is.

Hoeveel kost een pizzaoven?

De kosten van een pizzaoven variëren. De prijs varieert van 30 euro tot 200 euro. Net als bij alle andere toestellen spelen kwaliteit en vakmanschap een rol.

De prijs alleen mag niet de beslissende factor zijn. Als een goedkope pizzarette uitsluitend van goedkoop materiaal of plastic gemaakt is, zul je je snel verbazen en ergeren aan de nasmaak. Ook het energieverbruik, de bijgeleverde accessoires en enkele andere aspecten spelen een heel belangrijke rol.

Voor welke gelegenheden kan ik een pizzarette gebruiken?

De gelegenheden waarvoor je een pizzarette kunt gebruiken zijn vergelijkbaar met die voor fondue of raclette. De pizzarette is betrekkelijk nieuw en biedt een welkome afwisseling van de vertrouwde manieren om samen van eten te genieten.

Een gezellige avond met familie of vrienden is altijd een welkome gelegenheid. Het voordeel van de pizzadome is dat je het eten samen bereidt en samen opeet. Het is niet nodig dat één persoon in de keuken staat terwijl de anderen een gezellige avond doorbrengen. Een ander voordeel, vooral bij pizza, is dat elke mini-pizza warm is en niet koud wordt bij het tweede sneetje.

Iedereen kan zijn pizza naar eigen smaak bereiden en zelfs mensen met een allergie en vegetariërs kunnen van hun pizza genieten. Het is niet nodig dat iedereen het eens is over een bepaald beleg, zoals het geval is bij een grote pizza.

Hoeveel deeg heeft een pizzarette nodig?

Zoals bij elke pizza bereken je de benodigde hoeveelheid deeg aan de hand van het aantal mensen dat komt eten. En natuurlijk speelt ook het bijzondere deegrecept een rol. Sommige recepten zijn voor bijzonder dun deeg, andere voor iets dikkere bodems. Toch is de baktijd maar een paar minuten. In principe bereken je de hoeveelheid deeg net zoals je dat voor elke andere pizza die je in de keuken in de oven gemaakt hebt zou doen.

Maak in geval van nood wat meer deeg. Het deeg is een paar dagen houdbaar in de koelkast en je kunt het eventueel gebruiken voor andere gerechten of voor de volgende ronde pizza’s. Als je niet genoeg deeg hebt, kan het moeilijk zijn om het deeg na te maken, afhankelijk van het recept.

Sommige soorten deeg moeten een bepaalde tijd rusten voor ze gebruikt kunnen worden. De pizza is klaar in de pizzadome in slechts 3 minuten! Om je een ruw idee te geven van hoeveel pizzadeeg er nodig is voor hoeveel personen, hebben we hier een korte lijst gemaakt. Je kunt zien hoeveel meel er per persoon gebruikt wordt:

personen bloem in grammen andere ingrediënten voor het deeg
1 persoon 125 g 65 ml water 3 g gist of ¼ pakje droge gist een beetje zout 1 el olijfolie
2 personen 250 g 125 ml water 5 g gist of ½ pakje droge gist ½ snufje zout 2 el olijfolie
4 personen 500 g 250 ml water 10 g gist of 1 pakje droge gist 1 snufje zout 3 el olijfolie
6 personen 750 g 375 ml water 15 g gist of 1½ pakje droge gist 1½ snufje zout 4 el olijfolie
8 personen 1000 g 500 ml water 20 g gist of 2 pakjes droge gist 2 snufjes zout 6 el olijfolie

Hoe energiezuinig is een pizzarette?

Pizza heeft een temperatuur van minstens 400 graden nodig. Je kunt uit de beschrijvingen van de fabrikant opmaken hoeveel energie je pizzakoepel nodig heeft. Natuurlijk speelt ook het materiaal hier een belangrijke rol.

Het maakt verschil of de motorkap van terracotta of metaal is. Terracotta slaat energie veel beter op, terwijl metaal de energie snel aan de buitenkant afgeeft. Een mini-oven met een thermostaat is natuurlijk energiezuiniger, maar die is niet op alle modellen verkrijgbaar. De thermostaat zorgt ervoor dat de pizzakoepel pas weer opwarmt als het toestel temperatuur verliest. De meeste pizzaovens hebben maar één temperatuurinstelling.

Pizzarette voor meerdere personen

Het is belangrijk van tevoren te bedenken hoeveel mensen er normaliter bij zo’n maaltijd aanwezig zullen zijn. Je kunt kiezen uit ovens voor vier tot twaalf personen. Als je gewoonlijk van plan bent om met meerdere mensen te eten, zul je je snel gaan ergeren aan een pizzarette die maar voor vier personen is gemaakt.

Als je genoeg ruimte hebt, kun je ook twee pizzaovens gebruiken voor 6 personen. Met toestellen voor 6 of meer personen worden de pizza’s op twee niveaus gebakken.

Besluit: Welke soorten pizzarette zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn de volgende soorten pizzarette

 • Pizzarette met warmhoudfunctie
 • Pizzarette met raclettefunctie

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de voor jou meest geschikte pizzakoepel te vinden.

Pizzarette met warmhoudfunctie

Bij een pizzarette met warmhoudfunctie doet het deksel zelf dienst als warmhoudplaat. Dit betekent dat de bekleding een recht oppervlak heeft. Dit deksel is niet afgerond, zoals bij een koepel wel het geval is. Deze functie kan heel praktisch zijn.

Advantages
 • De pizza wordt warm gehouden als hij klaar is
 • gezelliger eten
Disadvantages
 • heeft niet de klassieke koepelvorm

Als een pizza snel klaar is maar je bent nog niet helemaal klaar met eten of er komt net iets tussen, wordt de mini-pizza niet koud en kun je rustig verder eten.

Pizzarette met gourmetfunctie

Een pizzarette met gourmetfunctie wordt geleverd met pizzasledes of pizzalifters en gourmet toebehoren. Dit betekent dat je behalve de pizzaliften ook pannetjes voor de raclette en houten spatels krijgt.

Advantages
 • Je kunt tegelijk pizza en raclette bereiden
 • bovendien is er ook een warmhoudfunctie
Disadvantages
 • iets duurder

Je hebt dus een pizzaoven die je voor beide gerechten kunt gebruiken. Het deksel is een grillplaat waarop je vetarme groenten, worstjes of vlees kunt grillen. Deze plaat wordt ook gebruikt om voedsel warm te houden in sommige ovens.

Mini pizzaovens zijn niet alleen geschikt voor mini pizza’s, maar ook voor mini tarte flambée

Welke pizzarette geschikt is voor jou hangt vooral af van hoeveel mensen er mee zullen eten en aan welke functies je waarde hecht. De combinatie van pizzakoepel en raclette is natuurlijk heel plaatsbesparend en relatief goedkoop, want je hebt maar één toestel nodig. Als je over het algemeen niet van raclette houdt, dan is de pizzaoven met beide functies niet handig. De warmhoudfunctie kan voordelig zijn als je de neiging hebt de pizza’s te snel klaar te maken, de gesprekken te interessant zijn of als er op korte termijn iets onvoorziens tussenkomt. De pizza wordt niet koud, ook al duurt het iets langer.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pizzaovens te vergelijken en te evalueren

Voordat je een pizzaoven koopt, moet je een paar belangrijke factoren bekijken die je kunt gebruiken om de verschillende pizzaovens te vergelijken. De factoren zijn als volgt

 • Prijs
 • Materiaal van de motorkap
 • Materiaal van de bakplaat
 • Vermogen

Hieronder lees je wat elk criterium inhoudt en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een apparaat al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Prijs

Eén criterium is zeker de prijs. Het mag echter nooit het belangrijkste criterium zijn. Zoals altijd en overal wordt een extreem lage prijs meestal weerspiegeld in de prestatie-eigenschappen. Het kan gebeuren dat de werking niet voldoende is om de juiste temperatuur te bereiken. De motorkap houdt de temperatuur niet vast.

Het resultaat zal niet bevredigend zijn. En dit leidt er vaak toe dat je je uiteindelijk gaat ergeren aan je pizzaoven en hem nooit meer gebruikt in plaats van te genieten van de mini-pizza.

Kapmateriaal

De meeste pizzaovens hebben een terracotta kap, meestal handgemaakt. Sommige versies hebben echter ook een metalen plaat, die meestal gebruikt kan worden om te grillen of warm te houden. De terracotta mantels houden de temperatuur op natuurlijke wijze langer en constanter vast dan een metalen plaat.

Doorslaggevend is waar je de pizzakoepel eigenlijk voor wilt gebruiken, of het een gecombineerde pizzaoven is of dat je uitsluitend pizza’s wilt bakken.

Bakplaatmateriaal

De bakplaten van de pizzakoepel kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Gewone bakplaten, bakplaten met antiaanbaklaag of stenen bakplaten. Een stenen plaat houdt de warmte van nature veel langer vast dan een gewone bakplaat.

Beklede bakplaten hebben het voordeel dat ze veel gemakkelijker schoon te maken zijn en dat er niets aanbrandt. Een bakplaat zonder anti-aanbaklaag is betrekkelijk moeilijk schoon te maken. Het verschil tussen een stenen plaat en een bakplaat is het resultaat van de pizzabodem en de verhittingstijd.

De pizzabodem zal op de bakplaat niet zo knapperig zijn als op de steenplaat, maar een bakplaat warmt veel sneller op.

Vermogen

Het vermogen van de pizzakoepel bepaalt de maximale temperatuur die de pizzaoven kan bereiken. Een minimum van 400 graden is nodig om de pizza te laten slagen en de bodem mooi knapperig te laten worden. Daarom lukken pizza’s meestal niet zo goed in een gewone oven in de keuken.

Deze ovens worden maar zelden warmer dan 300 graden. Ook de voorbereidingstijd speelt een grote rol. Dit is gekoppeld aan de output, want die hangt af van de temperatuur. Maar ook de vormgeving en het gebruikte materiaal spelen hier een rol. Tests, klantenbeoordelingen en informatie van de fabrikant zijn hier erg nuttig.

Wetenswaardigheden over de pizzarette

Wat zit er in de set?

Afhankelijk van de pizzaoven die je kiest, moet je ook letten op de accessoires die worden meegeleverd. Wil je een toestel dat je als pizzarette of als raclette kunt gebruiken, dan moet het toebehoren compleet zijn. Als je de accessoires apart moet kopen, passen de pannen misschien niet of zijn de pizzaschillen niet geschikt voor het toestel.

Een deegsnijder hoort er in elk geval bij, zodat de deegstukken echt geschikt zijn voor de bakplaten. Als je besluit een pizzakoepel met gourmetfunctie te kopen, let er dan op dat de gourmetaccessoires erbij geleverd worden.

Hoe maak je een pizzarette schoon?

Om de pizzarette schoon te maken, verwijder je de bel en maak je de plaat en de bel schoon. De afzonderlijke pizzalifters worden apart schoongemaakt. Ook hier valt de kwaliteit van de pizzakoepel op. Zijn alle onderdelen gemakkelijk bereikbaar en uitneembaar of zijn er hoekjes die moeilijk of niet schoon te maken zijn.

Het is immers geen pretje om na een gezellige avond urenlang de pizzakoepel te moeten schrobben. Zoals reeds gezegd is het stenen blad iets moeilijker schoon te maken, maar het heeft andere voordelen. Als je aandacht vooral uitgaat naar het schoonmaken, kies dan voor een bakplaat en overweeg hier zeker een anti-aanbaklaag. Deze coating bespaart veel tijd bij het schoonmaken. Bedenk welke punten en functies voor jou persoonlijk belangrijk zijn en vergelijk dan de toestellen die de functies hebben die je wilt.

De prijs mag niet de beslissende factor zijn. Een extreem goedkope pizzaoven die niet aan je eisen voldoet zal je tot ergernis brengen. Het resultaat is meestal dat je pizzakoepel ergens in de kast verdwijnt en stof verzamelt. In dit geval is zelfs een goedkope prijs te duur. Een pizzaoven wordt, net als elk ander apparaat, alleen gebruikt als het resultaat goed is en het ‘s avonds gezellig is. Ontbreken er accessoires, is het materiaal slecht, duurt de bereidingstijd te lang of wordt het apparaat niet heet genoeg?

In deze gevallen zul je hem niet vaak gebruiken en dat zou jammer zijn. Neem de tijd en vergelijk de afzonderlijke pizzaovens met betrekking tot de punten die we voor je verzameld hebben.

Met de juiste pizzakoepel voor je heb je veel plezier en een fantastische afwisseling van raclette en fondue.

Beeldbron: 123rf.com / 19717795

Reviews