Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Pinda’s worden vaak beschouwd als een snack voor tussendoor, maar veel mensen weten niet eens welk potentieel er in de kleine nepnoot schuilt. Eigenlijk is de pinda helemaal geen noot, maar een peulvrucht vanuit botanisch standpunt. En het bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamines en gezonde vetten. In dit artikel vind je veel nuttige informatie over pinda’s en waarom ze eigenlijk zo gezond zijn. Er zijn ook nog een paar tips en feiten over pinda’s.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Vanuit botanisch oogpunt is de pinda geen noot, maar een peulvrucht. In dit opzicht lijkt het meer op erwten en bonen dan op andere noten.
  • Er zijn allerlei producten die van pinda’s gemaakt worden. Bijvoorbeeld pindakaas, pindaolie of pindaflappen.
  • Pinda’s bevatten veel vitaminen, gezonde vetten en andere voedingsstoffen. Maar 100 g pinda’s bevatten ook veel calorieën, dus je moet er niet te veel van eten.

Onze productaanbeveling

In tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie kan pindaolie aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld en is daarom geschikt om zowel te bakken als te braden. Het frisse aroma geeft je gerechten die extra nootachtige noot. Hs pindaolie is verkrijgbaar in 3 flessen van 1000 ml elk. Het is gemaakt van natuurlijke pinda’s en is erg lang houdbaar dankzij de praktische hoeveelheid vulling. Klanten zijn bijzonder enthousiast over de hoge hittebestendigheid en de prijs-prestatie verhouding.

Definitie: Wat zijn pinda’s?

Pinda’s behoren tot de peulvruchtenfamilie en niet tot de noten, zoals vaak wordt aangenomen. Ze groeien op de grond en de vruchten, d.w.z. de pinda’s, zitten in de grond. Hierdoor is de pinda meer verwant aan andere peulvruchten zoals erwten of bonen.

Pinda’s zijn niet alleen in Duitsland een populaire snack. Veel mensen weten echter niet dat de pinda vanuit botanisch standpunt helemaal geen noot is, maar een peulvrucht. (Image source: pixabay.com / Couleur)

De verwantschap met de peulvruchten kan ook afgeleid worden van de Engelse term peanut(erwt = erwt, noot = noot). Vergeleken met andere noten heeft de pinda ook een kleiner gehalte aan omega 3. In tegenstelling tot andere peulvruchten gaat de dop van de pinda niet vanzelf open. Dit is wat de pinda gemeen heeft met andere noten en waaraan hij waarschijnlijk zijn naam dankt.

Waar komt de pinda vandaan?

De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Wegens zijn grote populariteit wordt hij nu in warme streken over de hele wereld gekweekt. De pinda wordt al meer dan 2000 jaar in Brazilië verbouwd en werd van daaruit naar Afrika gebracht. De grootste teeltgebieden zijn China, West-Afrika, Zuid-Amerika en India. China staat erg op kop en produceert ongeveer 17 miljoen ton pinda’s per jaar.

Welke soorten producten worden van pinda’s gemaakt?

De vrucht van de pinda wordt tot veel verschillende producten verwerkt. De meeste behoren tot de voedingsmiddelenindustrie, maar pinda’s worden ook toegevoegd als ingrediënt aan sommige cosmetische producten. En niet alleen de pinda zelf wordt gebruikt, want ook de pindaschil, die door gewone consumenten vaak als afval wordt beschouwd, is waardevol en kan in veel producten worden verwerkt.

pinda pindaschil
pindakaas barbecueaansteker
pindaschil shampoo
pindaolie papier
cosmetica waterstof

De pindaschil kan zelfs gebruikt worden om energie te produceren. Dit is bewezen door een team van onderzoekers uit de VS die waterstof uit pindaschillen konden halen. Waterstof wordt als zeer milieuvriendelijk beschouwd omdat bij de verbranding ervan geen kooldioxide ontstaat.

Achtergrond: Wat je moet weten over pinda’s

Zijn pinda’s gezond?

Pinda’s smaken niet alleen lekker, ze worden vaak superfoods genoemd omdat ze je lichaam voorzien van veel belangrijke voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, magnesium en vitaminen. Vooral natuurlijke pinda’s zijn heel gezond voor je lichaam. Maar pinda’s hebben niet alleen positieve effecten. Daarom leer je in de volgende hoofdstukken alles over pinda’s en hun gezondheidsvoordelen en -nadelen.

Wat maakt pinda’s gezond?

Pinda’s worden steeds populairder. Dit komt omdat ze niet alleen heerlijk smaken, maar ook veel gezondheidsvoordelen hebben. Ze kunnen niet alleen geroosterd worden, maar ook als ingrediënt in veel andere gerechten gebruikt worden. Pinda’s bevatten eiwitten en gezonde vetten, maar weinig koolhydraten. Met ongeveer 25 g eiwit per 100 g pinda’s, zijn pinda’s hoger in eiwit dan de meeste andere noten.

Wat zijn de ingrediënten van pinda’s?

Pinda’s bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en calcium. Deze zijn belangrijk en ook gezond voor het lichaam. Maar pinda’s bevatten ook veel calorieën. Daarom moet je er niet te veel van eten. We hebben alles wat pinda’s nog meer bevatten op een rijtje gezet in de volgende tabel:

Ingrediënten Voedingswaarden per 100g
Calorieën 599kcal
Eiwit 25.3g
Vet 48.1g
Koolhydraten 7.48g
Magnesium 163mg

Pinda’s bevatten ook de stoffen arachine en conarachine. Sommige mensen hebben ernstige allergische reacties op deze stoffen. Dus als je nog nooit pinda’s gegeten hebt of niet weet hoe je op arachine en conarachine reageert, moet je eerst voorzichtig van een pinda genieten.

Wat zijn geroosterde pinda’s en zijn ze gezond?

Rauwe pinda’s zijn in Europa niet zo populair en worden daarom niet zo vaak gekocht. Daarom worden de meeste pinda’s geroosterd of gezouten en komen dan in onze supermarkten terecht. Maar zijn pinda’s dan nog wel gezond? No. De waardevolle ingrediënten gaan niet verloren als de pinda’s geroosterd worden, maar de roosteringstechniek voegt nieuwe stoffen toe, zoals vet, kruiden of zelfs zout en suiker. Dit verhoogt natuurlijk zowel de koolhydraten als de calorieën per 100 g pinda’s. Natuurlijk hangen deze toevoegingen helemaal af van de fabrikant en de gebruikte brandmethode, want er zijn geen specifieke richtlijnen die iedereen moet volgen. Je kunt dus ook geroosterde pinda’s kopen, bijvoorbeeld, die nog steeds in de koolhydraatarme categorie vallen. De beste manier om zeker te zijn is natuurlijk je eigen pinda’s te roosteren. Zo weet je precies wat er in zit en kun je zelf bepalen hoe gezond ze moeten zijn. Je kunt bijvoorbeeld je pinda’s bestrooien met een beetje kurkuma of kaneel en ze dan in de oven roosteren bij 150° C gedurende ongeveer 15-20 minuten.

Kan ik pinda’s in hun dop eten?

Theoretisch kun je de pindaschil eten, maar het smaakt niet per se lekker. Je moet er ook rekening mee houden dat de dop de pindavrucht in de grond tegen veel stoffen beschermd heeft en dus verontreinigd kan zijn. Je kunt het omhulsel echter gemakkelijk verwijderen.

Eet de schil niet op, tenzij je er 100% zeker van bent dat de pinda veilig en schoon bewaard

is.

Hoeveel pinda’s zijn gezond?

Een kleine hoeveelheid pinda’s per dag is gezond omdat ze je lichaam ondersteunen bij verschillende functies. Je moet echter oppassen dat je niet te veel pinda’s eet, want ze bevatten bijna 600 calorieën per 100 g. Je moet ook vermijden te veel geroosterde en gezouten pinda’s te eten. Hoewel ze voor veel Duitsers veel lekkerder smaken dan de natuurlijke pinda, voegt het roosterproces alleen maar meer ongezonde stoffen aan de pinda’s toe. Je kunt dit vermijden door je pinda’s zelf te roosteren. Dan weet je wat er in zit en zelfgemaakt smaakt meestal beter.

Waar kunnen pinda’s gezond voor zijn?

Pinda’s hebben veel voordelen als ze in de juiste hoeveelheden gegeten worden. Ze kunnen je lichaam helpen en het voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Diabetes

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van pinda’s het risico op diabetes kan verminderen. Dit komt waarschijnlijk door het lage koolhydraatgehalte van pinda’s.

Hart

De voedingsstoffen in pinda’s kunnen de vasculaire functies ondersteunen. Deze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de regulering van de bloeddruk en de bloedstolling.

Hersenen en zenuwen

Door het hoge magnesiumgehalte zijn pinda’s een perfecte voeding voor de zenuwen en bij geestelijke inspanning.

Pinda’s stimuleren ook bepaalde hersenfrequenties. Deze zijn verantwoordelijk voor leerprocessen en je waarneming, onder andere.

Zijn pinda’s goed voor de spijsvertering?

Het eten van de rode schil van pinda’s kan helpen bij je spijsvertering. De schil van de pinda is een beetje bitter, maar het zijn deze bittere stoffen die je spijsvertering helpen. De huid bevat ook veel antioxidanten. Deze helpen je lichaam vrije radicalen te bestrijden (metabolieten die cellen in je lichaam aanvallen).

Pinda’s hebben veel gezonde voedingsstoffen en de rode schil kan je lichaam ook helpen, bijvoorbeeld om de spijsvertering te stimuleren. (Image source: unsplash.com / camilevita)

Zijn pinda’s ook gezond tijdens de zwangerschap?

Er is veel informatie en opinie op het internet over de vraag of je pinda’s tijdens de zwangerschap moet eten of niet. Natuurlijk kan dit veel mensen verontrusten. Studies hebben nu aangetoond dat het eten van pinda’s tijdens de zwangerschap niet schadelijk is voor je baby. Natuurlijk moet je pinda’s vermijden als je zelf een pinda-allergie hebt. Het eten van

pindaolie of andere van pinda’s gemaakte producten is geen probleem tijdens de zwangerschap

.

Wat zijn de alternatieven voor pinda’s?

Heb je een pinda-allergie of een algemene allergie voor noten? Dat is natuurlijk geen probleem, want veel andere voedingsmiddelen bevatten dezelfde gezonde voedingsstoffen als pinda’s.

Zaden en

pitten Je kunt gemakkelijk lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten en vele andere in de supermarkt kopen en ze overal mee naartoe nemen. Ze nemen nauwelijks plaats in en leveren alle belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, eiwit en zink.

Hummus

Hummus kan gebruikt worden als alternatief voor pindakaas. Deze oosterse spread biedt eiwitten, ijzer en veel vezels. Behalve als broodbeleg kan hummus ook gebruikt worden als dipsaus voor groenten zoals komkommers, wortels of selderij.

Olijven

Net als pinda’s hebben olijven veel gezonde vetten en zijn ze rijk aan vitaminen. Al deze voedingsstoffen zijn goed voor je hersenen. Je moet echter voorzichtig zijn met olijven in blik en ze goed wassen voor je ze eet, want olijven in blik bevatten sporen van natrium. Je kunt ook olijfolie gebruiken.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit zit vol vitaminen en is, net als pinda’s, een goed tussendoortje of als topping voor een snel ontbijt. Maar gedroogd fruit bevat ook veel calorieën en moet daarom niet in te grote hoeveelheden gegeten worden.

Wat je nog meer over pinda’s moet weten

Helpen pinda’s bij spieropbouw?

Pinda’s kunnen je helpen spieren op te bouwen. Natuurlijk geldt dit alleen in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en andere gezonde voeding. Maar waarom helpen pinda’s? Het zijn de mineralen magnesium en kalium. Deze zijn overvloedig aanwezig in pinda’s en ondersteunen niet alleen de spierontwikkeling maar ook de zenuwfunctie. Het aminozuur arginine helpt ook bij de opbouw van spieren en kan via pinda’s opgenomen worden. Arginine bevordert de afgifte van groeihormonen en helpt je zo spiermassa op te bouwen.

Kan ik afvallen met pinda’s?

Je kunt niet afvallen door alleen pinda’s te eten, vooral omdat pinda’s zelf veel calorieën bevatten. Pinda’s kunnen echter helpen bij het diëten, want de vezels, eiwitten en vetten die ze bevatten zijn kleine natuurlijke eetlustremmers. Dus als je een paar pinda’s per dag eet, zul je een tijdlang geen hongergevoel hebben. Dit is vooral nuttig voor mensen die zoetigheid willen vermijden of, zoals reeds gezegd, met een dieet beginnen.

Zijn pinda’s gezond voor mijn hond?

Je moet je hond nooit chocolade voeren. Iedereen weet dat, maar hoe zit het met noten en pinda’s in het bijzonder? We vertellen je welke soorten je hond verdraagt en welke niet.

  • Pinda’s: Nee. Omdat pinda’s allergieën kunnen veroorzaken, mag je ze nooit geven aan een hond die al hart- of nierproblemen heeft. Als je hond gezond is, kun je hem een kleine hoeveelheid pinda’s geven en kijken hoe hij reageert. Als hij geen reactie heeft, is het veilig om hem pinda’s te blijven geven, want ze kunnen ook gezond zijn voor je hond.
  • Hazelnoten: Ja. De meeste honden verdragen hazelnoten vrij goed. Ze bevatten echter veel vet en ook eiwitten en calcium, en moeten dus niet regelmatig gevoerd worden.
  • Walnoten: Ja. Walnoten hebben een hoog gehalte aan gezonde vetten en zijn daarom gezond voor honden. Je moet er echter wel op letten dat de walnoten vers zijn. Als walnoten te lang bewaard worden, kunnen er schimmels in groeien die je hond (en jou) kunnen schaden.

Conclusie

Over het geheel genomen zijn pinda’s gezonder dan ze schadelijk zijn. De vele gezonde voedingsstoffen, zoals magnesium, gezonde vetten, eiwitten en vitaminen, voorzien je lichaam van veel gezonde stoffen. Maar zoals met veel andere voedingsmiddelen hebben pinda’s ook hun nadelen als ze in grote hoeveelheden gegeten worden. In 100 g natuurlijke pinda’s, maar vooral ook in de populaire geroosterde versie, zitten evenveel calorieën als in 100 g chocolade. Dus te veel pinda’s kunnen mogelijk meer kwaad doen voor je lichaam.

Foto bron: 123rf.com / 40810088 Foto bron: 123rf.com / 40810088

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies