Last updated: 31-07-2021

Welkom bij onze grote pH meter test 2019, waar we alle pH meters die we getest hebben in detail presenteren. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste pH meter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een pH meter wilt kopen.

De belangrijkste informatie in het kort

 • De juiste pH waarde is essentieel voor de gezondheid. Een pH meter is geschikt voor metingen op allerlei gebieden, zoals in zwembaden, aquaria, het groeimedium voor planten en ook in voedsel.
 • Je hebt de keuze tussen een handige pH meter met een ingebouwde elektrode, die voor een lage prijs verkrijgbaar is, en een toestel met een verwisselbare elektrode, waardoor hij in verschillende materialen gebruikt kan worden.
 • Elke pH meter moet regelmatig opnieuw gekalibreerd worden in bufferoplossingen, zodat de metingen nauwkeurig en foutloos blijven.
pH meter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een pH meter koopt

Voor wie is een pH meter geschikt?

Je kent de term “pH waarde” waarschijnlijk uit je scheikundelessen. In technische termen beschrijft het de waterstofconcentratie van oplossingen. De afkorting “pH” staat voor “pondus Hydrogenii”, wat in het kort betekent hoe zuur of basisch een chemische oplossing is. Maar wat betekent dat in de praktijk? De juiste pH waarde is belangrijk op bijna alle gebieden van ons leven.

Het maakt een doorslaggevend verschil in de kwaliteit van water en bodem, of de gezondheid van het menselijk lichaam. Heb je thuis een aquarium of zwembad, doe je aan landbouw, of hecht je gewoon waarde aan een gezond, evenwichtig lichaam? In al deze gevallen is een pH meter een geschikt hulpmiddel voor je.

De juiste pH waarde is ook belangrijk in het aquarium. Vooral vissen reageren gevoelig als de zuurgraad van het water te hoog is. (Beeldbron: unsplash.com / Daniel Corneschi)

Een pH meter bepaalt de pH waarde elektrochemisch met behulp van een elektrode. Na de meting kun je op de display gemakkelijk de exacte pH waarde aflezen. In vergelijking daarmee tonen pH teststrips die met zuur-base indicatoren werken, bijvoorbeeld, de waarde door het papier te laten verkleuren.

Dit moet dan eerst geïnterpreteerd worden met behulp van een kleurenschaal en je kunt er vaak alleen bij benadering een waarde uit afleiden. De pH schaal loopt van 0 (zuur) tot 14 (basisch). Een waarde van 7 betekent “pH neutraal”.

Hoeveel kost een pH meter?

Er is een ruime keuze aan verschillende pH meters op de markt. Afhankelijk van de mogelijkheden en kwaliteit verschillen de afzonderlijke modellen vrij sterk in prijs. Er zijn goedkope toestellen verkrijgbaar voor slechts 10 €.

Dit zijn meestal modellen met een ingebouwde elektrode, maar die verslijt vaak min of meer snel en je moet dan een geheel nieuwe pH meter kopen. Als je alleen van tijd tot tijd de pH waarde in het leidingwater wilt controleren, is een goedkoop apparaatje prima geschikt.

Eigenaars van zwembaden en aquaria, voor wie de pH waarde een belangrijke rol speelt, doen er echter goed aan te investeren in een apparaat van hogere kwaliteit, zodat het ook lang meegaat.

Professionele toestellen kunnen echter tot 1.000 € kosten. Dit zijn vaak laboratorium gebruiksvoorwerpen die bijzonder nauwkeurige metingen vereisen. Deze pH meters zijn meestal uitgerust met enkele extra functies die voor thuisgebruik nogal overbodig zijn.

Wat zijn de alternatieven voor een pH meter?

pH teststrips

De pH meting met behulp van teststrips maakt een snelle en gemakkelijke meting mogelijk en is alleen geschikt voor vloeistoffen. Voor deze test worden de strips gewoon in de betreffende vloeistof gedoopt. Ze zijn gemaakt van lakmoespapier, dat van kleur verandert afhankelijk van de pH waarde.

Het wordt blauw voor alkalische vloeistoffen en rood voor zure vloeistoffen. De verpakking bevat meestal een kleurentabel om je te helpen de verkleuring van het papier juist te interpreteren.

Behalve een pH meter kun je ook een eenvoudige pH teststrip gebruiken. Met behulp van een kleurenkaart kun je de pH waarde bepalen. (Foto bron: 123rf.com /ddukang)

Zwembad tester

Een zwembadtester is een meetinstrument dat gebruikt wordt om de chloor- en pH-waarden in het zwembad te testen. Het bestaat uit een plastic doosje en meettabletten.

Om het te gebruiken vul je gewoon een beetje zwembadwater in de kamers en voeg je het tablet toe. Na een paar minuten verandert het water van kleur en kan geïnterpreteerd worden met behulp van de kleurenschaal die erop gedrukt is.

Met behulp van een speciale zwembadmeter kun je zowel de pH waarde van het zwembadwater als het chloorgehalte meten. (Foto bron: 123rf.com / Peter Radosa)

Besluit: Welke soorten pH meters zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat onderscheidt een pH meter met een geïntegreerde elektrode en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektroden van pH-meters zijn zeer gevoelige sensoren die zeer gevoelig zijn. Ze mogen alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze ontworpen zijn.

Meters met geïntegreerde elektroden worden gekenmerkt door het feit dat ze uit slechts één onderdeel bestaan waarin alle componenten geïntegreerd zijn.

Deze modellen zijn toestellen die alleen geschikt zijn voor gebruik in een bepaald element, en ze zijn verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Dit zijn meestal apparaten voor metingen in vloeistoffen of in de grond.

Advantages
 • Gunstige aankoopprijs
 • Handig ontwerp
Disadvantages
 • Beperkte gebruiksmogelijkheden
 • Elektrode niet hernieuwbaar

De elektroden slijten na verloop van tijd, of raken beschadigd door verkeerd gebruik en moeten vervangen worden. In dit geval betekent dit dat vaak een nieuw apparaat moet worden gekocht, omdat de elektrode niet apart kan worden verwijderd.

Bij goed onderhoud en regelmatig onderhoud kan hij echter tot 2 jaar meegaan. Als je je pH meter uitsluitend in een bepaald medium wilt gebruiken, bijvoorbeeld water, dan is een pH meter met een ingebouwde elektrode perfect geschikt voor je.

Wat zijn de voor- en nadelen van een pH meter met een vervangbare elektrode?

Een pH meter met een vervangbare elektrode heeft enkele belangrijke voordelen. Het bestaat uit het apparaat zelf en de elektrode, die uitwendig bevestigd is. Omdat de elektrode uiterst gevoelig is, kan ze door onzorgvuldig gebruik gemakkelijk beschadigd raken en moet ze vervangen worden.

In tegenstelling tot een pH meter met een ingebouwde elektrode, kan de elektrode gemakkelijk verwijderd en vervangen worden zonder dat het hele apparaat vervangen hoeft te worden.

Advantages
 • Veelzijdig gebruik
 • Elektrode kan apart vervangen worden
Disadvantages
 • Hoge aanschafprijs
 • Veel onderhoud

Zo’n meetapparaat biedt ook veel meer flexibiliteit, want je kunt het met de juiste elektrode gebruiken voor metingen in verschillende materialen. Dit is vooral handig als je de pH op veel verschillende plaatsen wilt meten, zoals je moestuin, aquarium, zwembad en voedsel. Deze pH meters zijn echter aanzienlijk duurder om voor het eerst te kopen. De investering betaalt zich echter op lange termijn terug als je het nodig hebt.

Koopcriteria: Je kunt pH meters vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om pH meters te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde pH meter al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Analoge of digitale weergave
 • Kalibratie
 • Meetnauwkeurigheid
 • Mogelijke toepassingen

Analoge of digitale weergave

pH-meters zijn verkrijgbaar met analoge of digitale weergave. Deze soorten hebben elk hun voor- en nadelen.

Analoge weergave

Het analoge signaal van de sensor op de elektrode wordt door de kabel naar de meter getransporteerd. Omdat dit een betrekkelijk lange weg voor het signaal inhoudt, moet de kabel maar kort zijn, zodat er niet zo veel ruimte is voor vervalsing door invloeden zoals van pompen.

In het toestel bevindt zich een schakeling die het analoge signaal omzet in een digitaal signaal dat op het display wordt getoond. Het display kan analoog met wijzers of digitaal zijn.

Digitaal display

In een digitale pH meter wordt het signaal onmiddellijk omgezet in de elektrode, die het dan naar de meter transporteert en opslaat. Het voordeel is dat de onmiddellijke omzetting in een digitaal signaal een bron van fouten elimineert die de gemeten waarde zou kunnen vervalsen.

Daardoor kan de kabel van een digitaal meetinstrument ook aanzienlijk langer zijn. De waarde wordt dan op een digitale display getoond.

Eigenschap Analoog meetinstrument Digitaal meetinstrument
Signaal van de sensor analoog analoog
Signaaloverdracht analoog digitaal
Kabellengte max. 3 m max. 30 m
Signaalstoring Mogelijk door elektrische of magnetische onderdelen Bestand tegen storing

Kalibratie

Een pH meter moet regelmatig opnieuw gekalibreerd worden; herkalibratie wordt aanbevolen minstens na 10 metingen. Als je deze belangrijke stap overslaat, of zelfs een meter gebruikt zonder ijking, loop je het risico onnauwkeurige meetresultaten te krijgen.

In elk geval moet je een nieuwe ijking uitvoeren in de volgende gevallen:

 • Bij gebruik van een nieuwe elektrode
 • Als je de elektrode lange tijd niet gebruikt hebt
 • Na het schoonmaken van de elektrode
 • Na meting van een zeer sterke oplossing
 • Als je heel nauwkeurig wilt meten

Voor ijking is een bepaalde stof nodig, de z.g. “bufferoplossing”. Dit is bij veel modellen al in de leveringsomvang inbegrepen, maar het kan ook voor ongeveer 20 € extra gekocht worden.

De bufferoplossing voor ijking is er in 3 verschillende sterktes, pH4, pH7 en pH10. Minstens 2 van deze moeten na elkaar gebruikt worden, en de elektrode moet tussendoor met gedestilleerd water gespoeld worden.

Afhankelijk van de waarde van de bufferoplossing wordt ook de pH meter op dezelfde pH waarde ingesteld. Ook de temperatuur is doorslaggevend voor een geslaagde ijking. De ingestelde temperatuur moet zo dicht mogelijk bij die van de te meten stof liggen. Kalibratie van een pH meter stap voor stap:

 1. Zorg voor minstens 2 buffervloeistoffen (pH7 en pH4). De op het instrument ingestelde temperatuur moet overeenkomen met die van de bufferoplossing.
 2. Plaats eerst de elektrode in de pH7 vloeistof, wacht even en voer de meting uit. Pas zo nodig de weergegeven waarde op het apparaat aan (het moet precies 7.0 zijn).
 3. Spoel af met gedestilleerd (gedemineraliseerd) water en doe in de tweede vloeistof (pH4).
 4. Herhaal de twee stappen tot een betrouwbare meting verkregen is.

Waarschuwing: Gebruik voor elke ijking verse bufferoplossing!

Meetnauwkeurigheid

Het is vaak onmogelijk te bepalen of een meting echt nauwkeurig is, omdat het praktisch onmogelijk is de “ware” waarde te kennen. Het is duidelijk dat een pH meter niet honderd procent de juiste waarde aangeeft. Er is dus altijd een zekere meetonzekerheid, die kan variëren naargelang de kwaliteit van het meetapparaat.

Hier geldt: hoe kleiner de afwijking, hoe beter. Een onnauwkeurigheid van ±0.4 betekent bijvoorbeeld dat een gemeten pH waarde van 7.6 zeker in het bereik van minstens 7.2 en hoogstens 8 ligt. Dit kan bijzonder doorslaggevend zijn voor de kwaliteitsborging als het gaat om een vaste grenswaarde die niet overschreden of overschreden mag worden.

Als de grenswaarde bijvoorbeeld op 7.8 is gesteld, ligt een gemeten pH waarde van 7.6 daar nog onder, maar de nauwkeurigheid van de meting kan niet gegarandeerd worden met een meetonzekerheid van het instrument van ±0.4.

Mogelijke toepassingen

Met een pH meter met een ingebouwde elektrode kun je alleen de pH van vloeistoffen meten. De pH waarde van voedsel en grond kan ook bepaald worden, maar dit werkt alleen met een apparaat waarvan de elektroden verwisseld kunnen worden. We hebben hier de belangrijkste toepassingsgebieden op een rijtje gezet.

Stof Optimale pH waarde Meetinstrument
Drinkwater 6,5 – 9,5 pH meter met geïntegreerde elektrode
Zwembadwater 7,0 – 7,4 pH meter met geïntegreerde elektrode
Vijverwater 6,5 – 8,2 pH meter met geïntegreerde elektrode
Aquarium 6.0 – 7.7 pH meter met geïntegreerde elektrode
Bodem 6.0 – 7.0 pH meter met vervangbare elektrode
Voedsel Diversen pH meter met vervangbare elektrode

Drinkwater

Water in zijn natuurlijke vorm heeft een pH waarde van 7, d.w.z. het is pH-neutraal. Toevoegingen, milieu-invloeden, enz. veranderen echter de waarde.

De pH waarde voor drinkwater moet tussen 6,5 en 9,5 liggen.

De gewenste waarde wordt ingesteld met chemicaliën. De pH waarde kan gemeten worden met een meetapparaat met een ingebouwde elektrode.

Zwembad

De pH waarde in het zwembad is belangrijk opdat de stoffen in het water hun kwaliteit niet verliezen, de werking van additieven niet vermindert en de gevoelige huid, vooral in de ogen, niet geïrriteerd raakt.

De ideale waarde voor zwembadwater is 7,2 – waarden tussen 7,0 en 7,4 worden aanvaardbaar geacht.

Ook dit kan gemeten worden met een pH meter met een ingebouwde elektrode. Hooggeprijsde modellen speciaal voor zwembaden geven ook andere waarden aan, bv. het chloorgehalte.

Een onjuiste pH waarde in het zwembad kan zowel irritatie van de huid en de ogen veroorzaken, als schade aan materialen. (Beeldbron: unsplash.com / Mariano Nocetti)

Vijver

De pH waarde in een vijver moet idealiter 7,0 zijn, d.w.z. neutraal. Deze waarde kan echter iets schommelen door invloeden van buitenaf, zoals regen, enz. In elk geval moet hij altijd tussen 6.5 en 8.2 liggen.

De regel is: hoe schoner het water, hoe lager de pH waarde. De meting wordt het best meerdere malen per dag uitgevoerd met een meettoestel met een ingebouwde elektrode.

Aquarium

In aquaria ligt de pH waarde meestal tussen 6,0 en 7,7, hoewel sommige vissoorten de voorkeur geven aan water met een hoog zuurgehalte en andere aan een alkalisch milieu.

Waarden onder 5.0 en boven 8.5 worden als levensvijandig beschouwd. De metingen worden verricht met een pH meter met een ingebouwde elektrode.

Bodem

De pH waarde in de grond is verantwoordelijk voor hoe goed een plant er gedijt. Het heeft een sterke invloed op het gehalte aan voedingsstoffen en de activiteit in de bodem. Elke plant geeft de voorkeur aan een andere pH waarde.

Bij een pH waarde lager dan 6,5 wordt de grond als zuur beschouwd, tussen 6,5 en 7,5 als neutraal, en bij waarden hoger dan 7,5 als alkalisch. De meeste planten verkiezen een pH waarde tussen 6,0 en 7,0. De meting wordt gedaan met een pH meter voor de bodem of een pH meter met verwisselbare elektrode. Aanbevolen pH waarden voor groenten en fruit:

Fruit

variëteit pH waarde
bosbessen 6,0 – 6,0
aardbeien 5,5 – 7,5
kersen 6,5 – 7,5
bosbessen 4,0 – 5,0
appel 6,0 – 7,0
peer 6,0 – 7,0

Groente

Variëteit pH
Aardappel 5,5 – 7,5
Tomaat 5,2 – 7,5
Snijbiet 5,5 – 6,5
Bonen, selderij 5,5 – 7,5
Komkommer, koolrabi, pompoen 5.5 – 7.5
Broccoli, erwten, prei, wortelen, spinazie 6.0 – 7.0
Radijs, courgette 6.0 – 7.5
Sla 6.3 – 7.5
Bloemkool, maïs 6.5 – 7.5

Wetenswaardigheden over pH meters

Hoe wordt een pH meter schoongemaakt?

De pH meter moet na elk gebruik schoongemaakt worden om vuil en resten te verwijderen. Anders kan dit het resultaat van de volgende meting vervalsen. Hardnekkig vuil kan met een speciale reinigingsborstel verwijderd worden.

Je mag geen huismiddeltjes gebruiken om de elektrode schoon te maken, want het is een uiterst gevoelig apparaat dat snel beschadigd kan worden.

 1. Leg de elektrode ongeveer 15 minuten in een speciale reinigingsoplossing
 2. Spoel daarna met gedestilleerd water
 3. Vul een bak met bewaarvloeistof en zet de elektrode er ongeveer 60 minuten in
 4. Kalibreer de pH meter opnieuw

Je kunt de elektrode ook eerst met kraanwater afwassen en dan met gedestilleerd water spoelen tot hij schoon is. Dan moet je de pH meter opnieuw ijken. Maar wees voorzichtig dat je het membraan van de elektrode niet afveegt of aanraakt!

Hoe moet een pH meter bewaard worden?

Het juist bewaren van een pH meter is van cruciaal belang voor een lange levensduur. De elektrode moet altijd vochtig blijven, zodat hij zijn werking niet verliest.

Als de pH meter niet in gebruik is, moet de dop altijd met vloeistof gevuld zijn. Afhankelijk van de lengte van de opslag is dit meestal een speciale opslagoplossing, aangepast aan de elektrode.

Als je de elektrode langere tijd niet gebruikt (d.w.z. enkele weken of maanden), moet je hem niet de hele tijd in dezelfde vloeistof laten zitten, maar hem droog bewaren.

Als je de elektrode opnieuw gebruikt, of als je een nieuwe elektrode gebruikt, moet je hem altijd een paar uur in bewaarvloeistof leggen en dan opnieuw kalibreren.

Opslagtijd soort opslag
Kortstondige opslag bewaarvloeistof of leidingwater
Middellange opslag (enkele dagen) bewaarvloeistof
Langdurige opslag (weken, maanden) droge opslag

Foto bron: 123rf.com / Rattanachot Kasa

Reviews