Laatst bijgewerkt: 08-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

31Verzamelde opmerkingen

Hou je van openluchtfeestjes en zoek je een manier om je gasten tegen de zon en regen te beschermen? Dan moet je zeker eens wat beter kijken naar partytenten. In tegenstelling tot een conventioneel tuinpaviljoen biedt een partytent veel ruimte voor je gasten. Maar wat zijn de verschillende soorten? Welke criteria zijn bijzonder belangrijk?

In onze partytent test 2022 stellen we de beste en populairste tenten uit verschillende categorieën in meer detail voor. We geven je ook belangrijke informatie en handige tips over het opzetten van je partytent. Of je nu een vierkante, rechthoekige, zeshoekige, grote of kleine partytent zoekt, je vindt hier de beste partytenten op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Partytenten staan leuk op elk (barbecue) feest. Ze kunnen een zonwerend onderkomen voor je gasten veilig stellen, maar zijn ook anders dan een gewoon tuinpaviljoen.
 • Het zeildoek van de partytenten is uiterst belangrijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de twee materialen PE en PVC.
 • De tenten met een PVC dekzeil zijn bijzonder robuust en ook weerbestendig, hoewel ze iets duurder zijn dan andere partytenten met PE dekzeil.

Partytent: Onze selectie

Gids: Vragen waar je je mee bezig moet houden voor je een party

tent koopt Voor je een partytent koopt, zijn er veel vragen waar je je mee bezig moet houden:

Wat kost een partytent?

Zoals bij de meeste producten is het prijsbereik erg hoog. Kleine gazebo’s (bv. 3×2) heb je al voor 50 euro, terwijl grotere meer dan 1000 euro kunnen kosten.

Zoals vaak het geval is, is de sky de limit. Voor een enorme professionele tent kun je gemakkelijk meer dan 15.000 euro uitgeven. Dit is echter nauwelijks de moeite waard voor particulieren, maar wel voor grote organisatoren van evenementen zoals het Oktoberfest.

Wat zijn de voordelen van de partytent?

In het algemeen kan gezegd worden dat het opzetten van een partytent een heel positief effect heeft op elk feest. Partytenten kunnen op heel veel plaatsen gebruikt worden, of het nu op beurzen is of op rommelmarkten. Ze bieden de gasten bescherming tegen zon, wind en regen.

Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over het weer op je volgende verjaardagsfeestje. Bovendien draagt de feesttent bij tot de sfeer op elk feest, want de mensen willen zich niet over een enorm veld verspreiden, maar allemaal in de feesttent blijven.

Vooral bij kleinere paviljoens, met afmetingen als 3×3 of 3×4,5 meter, is het transport uiterst gemakkelijk en kan de opbouw snel voltooid worden. Je kunt het ook spontaan instellen, bijvoorbeeld als er een plotselinge weersverandering is.

Behalve rechthoekige partytenten zijn er ook met een zeshoekige plattegrond.

De partytent is uiterst veelzijdig. Of het nu is om te dineren met tafels en stoelen en een opgezet buffet, of om te dansen in de tent. Alles is mogelijk! Een feesttent kopen bespaart ook veel tijd bij de voorbereiding van een feest achteraf.

Als het feest in het huis of in de flat plaatsvindt, is het erg vervelend om alles weer op te ruimen en de vloeren schoon te maken. Als het feest in een tent gehouden wordt, heb je het buffet bijvoorbeeld rond de tent staan, en kunnen je gasten er snel bij. Al met al is het gebruik van een partytent uiterst praktisch voor de gastheer en de gasten.

Een partytent kopen of huren?

Veel mensen vragen zich af of het zin heeft een partytent te huren of er een te kopen. Hier moet je afwegen waar je de partytent voor wilt gebruiken en hoe vaak.

Als je een partytent nodig hebt om elke 3-5 jaar een feest met 50 mensen te houden, moet je je afvragen of het echt loont er een te kopen. Het antwoord is waarschijnlijk nee. Als je een partytent vaak zou gebruiken, is het zinvoller er een te kopen dan te huren, want dan levert het meer op.

Misschien is de beste manier om de tent te delen met familievrienden en hem dan voor meerdere feestjes te gebruiken. Op deze manier is de prijs per persoon lager en wordt de partytent vaker gebruikt. Als je een feesttent bezit, kun je die natuurlijk ook verhuren of uitlenen aan mensen die je kent.

Waar worden partytenten het meest gebruikt?

Zoals reeds gezegd zijn partytenten heel veelzijdig en kunnen ze bij bijna elke gebeurtenis gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Beurzen
 • Vlooienmarkten
 • Bruiloftsfeesten
 • Verjaardagen
 • Communie / Vormsel
 • Barbecuefeesten
 • Gastro
 • Grote evenementen
 • Opslag
 • Keukententen

Vooral in de particuliere sector kunnen partytenten voor elk feest gebruikt worden, omdat ze betrekkelijk snel opgezet en afgebroken kunnen worden. Als er in de flat of het huis niet genoeg ruimte is voor het aantal bezoekers, is de partytent in de tuin een goed alternatief.

Wist je dat de royals in Engeland ook feestvieren in partytenten? Omdat veel tuinfeesten in de tuin van Buckingham Palace gehouden worden (en meestal met een gastenaantal van rond de 6000 mensen), worden hier natuurlijk ook tenten gebruikt om de gasten tegen weer en wind te beschermen.

Omdat partytenten je onafhankelijk maken van het weer, kunnen ze op elk feest gebruikt worden. Tenten in de vorm van festival/biertenten zijn altijd aanwezig, vooral bij grote evenementen. Door de beperkte ruimte heerst er altijd een goede sfeer.

Tenten zijn ook erg populair om producten in op te slaan. Deze zijn echter meestal enorm groot en niet zo visueel aantrekkelijk. Bovendien zijn deze tenten niet zo mobiel en worden ze niet zo vaak opgezet en afgebroken.

Welke alternatieven zijn er?

Als je een feest wilt organiseren, zijn er drie alternatieven voor je

 • Alternatief 1: Je zou het in je huis of flat kunnen vieren. Daar ben je onafhankelijk van het weer en heb je een gezellige plek voor je feest uitgekozen. Maar er kunnen wat problemen zijn:
 • De ruimte in je huis of flat is misschien niet genoeg voor het aantal mensen.
 • Je kunt de volgende dag lang bezig zijn met schoonmaken.
 • De mensen zullen verspreid zijn over verschillende gebieden.
 • Alternatief 2: Je zou een kamer kunnen huren. Je kiest een kamer naar keuze en nodigt er je gasten uit. Alles is geregeld en je hoeft je nergens zorgen over te maken. Maar hier zijn ook enkele problemen mee:
 • De prijs van de huur kan duur zijn.
 • Misschien moet je de catering reserveren en ben je niet flexibel.
 • Alternatief 3: Je zou het in de tuin kunnen vieren zonder tent. Het kost niet veel tijd om op te ruimen en feestvieren in de tuin is goedkoop. De problemen met het vieren in de tuin zijn:
 • Je bent afhankelijk van het weer en biedt je gasten noch zon- noch regenbescherming.
 • Misschien is de tuin niet groot genoeg.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Het belangrijkste bij het kopen van een partytent is dat je afweegt of het de moeite waard is om hem te kopen of dat je liever een alternatief kiest. Deze vragen zullen je zeker helpen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een partytent koopt, om zeker te zijn dat hij zijn doel dient en de betaalde prijs rechtvaardigt.

Zal ik de partytent vaak genoeg nodig hebben om de aanschaf te rechtvaardigen? Is huren een alternatief? Heb ik een professioneel product nodig of is een vrij eenvoudige tent voldoende voor mij? Zal er in de tent genoeg plaats zijn voor alle mensen die ik wil uitnodigen? Heb ik in de tent plaats voor een buffet, jukeboxen, enz

Partytenten zijn er in veel verschillende maten, van mini-tenten met een voetafdruk van 2×3 meter tot grote volksfeesttenten. (Foto: stux / pixabay.com)
Wist je dat de grootste tent van het Oktoberfest bijna 8500 zitplaatsen heeft? Het is de zogenaamde “Winzerer Fähndl” tent. Binnen kunnen bijna 8450 mensen een zitplaats vinden en hun Maß drinken. Buiten zijn er nog eens 2450 zitplaatsen.

Besluit: Welke soorten partytenten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij het beantwoorden van deze vraag moet je eerst duidelijk weten waar je de partytent in de eerste plaats voor nodig hebt. In het volgende deel leggen we de verschillende criteria uit en hoe je kunt uitvinden welke tent het beste bij je past. Paviljoens en partytenten zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Je vindt er zeker een partytent die perfect is voor je volgende feest.

Hoe groot moet de partytent zijn?

Partytenten zijn er in bijna alle maten; van de 3 x 2 meter minitent tot de biertenten op het Oktoberfest, er is voor elk wat wils. Tenten zijn er in veel verschillende maten: Bijvoorbeeld

 • 3×6 meter
 • 4×4 meter
 • 6×8 meter
 • 4×10 meter
 • En zo verder..

Het is belangrijk te weten met hoeveel gasten je het feest wilt houden. Moet het een gezellig familiefeest in de tuin worden of een groot feest met meer dan 50 mensen? Het hangt er ook van af of de gasten zullen staan of zitten.

Als de gasten staan, passen er veel meer mensen in een betrekkelijk kleine feesttent dan wanneer je bijvoorbeeld biertentstellen wilt neerzetten. Om dit te berekenen kun je een halve vierkante meter ruimte rekenen voor een staande persoon, en bijna het dubbele voor iemand die aan een tafel zit, ongeveer één vierkante meter per persoon dus.

Voorbeeld: Een partytent van 3×6 meter, 18 vierkante meter, biedt plaats aan ongeveer 36 mensen staand, maar slechts aan ongeveer 20 mensen zittend aan biertafels. Als je nog steeds ruimte te kort komt, kun je eventueel de ruimte rond de tent vergroten.

Al met al moet je duidelijk zijn waarvoor je je partytent wilt gebruiken en hoeveel ruimte je nodig hebt. Het vloeroppervlak mag echter niet te klein zijn, zodat alle gasten voldoende ruimte hebben om feest te vieren.

Van welk materiaal is de partytent gemaakt en welke eigenschappen heeft hij? Kies ik de basistent of het premium product?

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen twee soorten partytenten: De PE tent en de PVC tent. We zullen nu kort het verschil tussen de twee materialen uitleggen. PE tenten zijn de eenvoudigere versie en daarom niet zo duurzaam, maar goedkoper in aanschaf.

Voordelen
 • Voldoende geschikt voor de zomer
 • Optimaal voor minder frequent gebruik
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Waterdicht
 • Goedkoop
Nadelen
 • Kan niet het hele jaar door gebruikt worden
 • Niet helemaal weerbestendig
 • Roken en barbecuen in de tent is niet mogelijk
 • Niet zo stabiel als de PVC tent

PVC tenten zijn steviger en duurzamer dan PE tenten. PVC tenten zijn echter aanzienlijk duurder dan PE tenten.

Voordelen
 • Het hele jaar door geschikt
 • Ideaal voor veelvuldig gebruik
 • Weerbestendig
 • Zeildoek vergelijkbaar met dat van een vrachtwagen -&amp
 • gt
 • Uiterst robuust
 • Materiaal is brandvertragend
Nadelen
 • Zwaarder dan de PE tent
 • Duur

Uiteindelijk is het aan jou welk materiaal je kiest. Ofwel de goedkope versie, de PE tent, die helemaal volstaat voor sporadisch gebruik en goed werkt in de zomer, ofwel de robuuste, duurdere versie, de PVC tent, die een prachtige investering kan zijn voor veelvuldig gebruik.

Hoe ziet de feesttent eruit?

Er zijn ook enkele verschillen in het uiterlijk van feesttenten. In principe is er ook hier voor elk wat wils. De meest voorkomende vormen van partytenten zijn… …vierkant …zeshoekig …rechthoekig … waarbij de zeshoekige partytenten het meest geschikt zijn om te dansen, de rechthoekige meer om aan één kant een buffet op te zetten of om zitplaatsen in te plaatsen.

Een rechthoekige partytent kan ook voorzien worden van biertentensets, waar de gasten aan lange tafels samen kunnen drinken en feestvieren. Vierkante tenten zijn meestal kleiner van omvang en zijn daarom geschikt voor feestjes met kleinere groepen vrienden of familie. Bij het ontwerpen van partytenten zijn er extra vragen die je je van tevoren moet stellen

 • Moet de biertent ramen hebben?
 • Welke kleur moet de tent hebben?
 • Moet de tent sober of ongewoon zijn?

Hoewel sobere tenten de boventoon voeren, zijn er ook ongewone, leuke ontwerpen voor je partytent. Als je indruk wilt maken op je gasten en bijvoorbeeld een apres ski party geeft, kun je ook een tent kopen met een skihut-uitstraling. Uiteindelijk hangt het echter allemaal af van jou en je ideeën over hoe je indruk wilt maken op je gasten.

Sommige tenten kunnen met elkaar verbonden worden via steigers en afdekzeilen en kunnen zo aan de gewenste afmetingen aangepast worden. (Foto: Antranias / pixabay.com)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om partytenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om partytenten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tent geschikt voor je is of niet.

 • Grootte / afmetingen van de partytenten
 • Materiaal van de dekzeilen van de partytent
 • Gewicht van de partytenten
 • Gemak bij het opzetten van de partytenten / paviljoens
 • Ontwerp
 • Extra uitrusting
 • Grootte/afmetingen van de partytenten

Het is natuurlijk erg belangrijk de grootte van de partytenten te vergelijken, je moet van tevoren duidelijk weten welke grootte de partytent moet hebben, zodat er in de partytent voldoende ruimte is voor de gasten en dingen als tafels of een buffet.

Als je een opvouwbare feesttent koopt, is er plaats voor ongeveer 10-12 mensen zittend in een ruimte van 3 x 3 meter, terwijl een grotere feesttent van 4 x 8 plaats biedt aan ongeveer 30-35 mensen zittend. Maar in principe geldt: hoe groter de tent, hoe meer ruimte hij nodig heeft voor opslag.

Partytent type benodigde ruimte
Vouwpaviljoen vrij weinig
6-hoekige partytent medium
Partytent met PE-zeil medium tot veel
Partytent met PVC-zeil veel

Een vouwpaviljoen kan gemakkelijk opgevouwen worden en kan dus ook bij beperkte ruimte opgeborgen worden – bijvoorbeeld in de kelder. Een grotere PE of PVC tent heeft meer ruimte nodig en je moet er zeker van zijn dat je genoeg ruimte hebt voor opslag.

Materiaal van de dekzeilen van de feesttent:

Feesttenten

zijn onderverdeeld in 4 verschillende soorten

 1. Paviljoens zonder zijwanden
 2. Paviljoens met zijwanden
 3. Partytenten met PE zeildoek
 4. Partytenten met PVC zeildoek

Paviljoens zonder zijkanten hebben een dak, maar dat is meestal niet waterdicht, of alleen waterafstotend. Dus als je aan de veilige kant wilt staan en niet nat wilt worden, is alleen dit dak niet voldoende. Ze zijn dus eigenlijk alleen geschikt bij goed weer, en als het weer plotseling omslaat, ben je de klos.

Paviljoens met zijpanelen, daarentegen, bieden de mogelijkheid de tent helemaal af te sluiten. Maar zelfs deze eenvoudige zijkanten zijn in de meeste gevallen niet waterdicht, en niet bijzonder robuust. Partytenten met PE dekzeilen zijn supergeschikt voor de zomer en zijn ook meestal waterdicht, maar zijn eerder ongeschikt in slechtere weersomstandigheden.

Voor privé-gebruik zijn deze PE tenten voldoende voor de meeste mensen, omdat ze betaalbaar zijn. Wie een professionele tent wil, kan beter kiezen voor een tent met PVC zeildoek. Partytenten met PVC zeildoek zijn geschikt voor gebruik het hele jaar door, en worden soms ook gebruikt in de cateringsector.

Het dekzeil is gemaakt van een bijzonder stabiel materiaal, vergelijkbaar met een vrachtwagenzeil. Dit maakt ook barbecuen en roken mogelijk in deze tenten.

Gewicht van partytenten

Het gewicht van je partytent hangt af van de afmetingen, de stokken en het materiaal van het zeil. Het is meestal zo dat tenten van een hogere kwaliteit meer wegen dan eenvoudiger producten, omdat deze tenten voor een hogere belasting ontworpen zijn en daarom van steviger materiaal gemaakt zijn.

Het gewicht van partytenten verschilt als volgt tussen PE en PVC materialen: Als je een partytent met minder gewicht wilt kopen, is een tent met PE zeildoek het meest zinvol. Redenen hiervoor kunnen het vervoer en het opzetten van de tent zijn. Als je je niet om het gewicht van je tent bekommert, kun je ook een tent kopen met een PVC zeildoek, dat aanzienlijk meer weegt dan andere tenten.

Voorbeeld: We vergelijken twee partytenten van dezelfde afmetingen, 4×8 meter, waarvan de ene een PE dekzeil heeft en de andere een PVC dekzeil. Het PE zeildoek van de eerste tent is van een lichter materiaal, dat slechts 160 gram per vierkante meter weegt.

Het PVC zeildoek van de tweede tent is van een zwaarder materiaal dat 500 gram per vierkante meter weegt. Dus het verschil in gewicht tussen twee tenten van dezelfde grootte kan enorm zijn. Een PE tent met dezelfde afmetingen kan tot 20 kilo minder wegen dan een PVC tent van dezelfde afmetingen.

Type Gewicht
PE dekzeil 100-250 gram per m²
PVC dekzeil 500-600 gram per m²
Vrachtwagenzeil 600-700 gram per m²

Gemak bij het opzetten van partytenten / tuinhuisjes

De moeite die het kost om de partytent op te zetten is een belangrijke vergelijkingsfactor tussen de verschillende tenten en draagt bij tot de aankoopkeuze. Als je op eigen houtje een partytent wilt opzetten, zijn je handen in de meeste gevallen gebonden.

Er is echter één soort paviljoen waarmee je dit kunt doen: Het opvouwbare paviljoen kan door slechts één persoon opgezet worden. Je trekt eenvoudig de hoekstokken van elkaar af en in een paar minuten staat je partytent. Bij grotere tenten kan dit wat moeilijker zijn, omdat eerst een basisframe moet worden opgezet en dan het zeil erover getrokken moet worden in de volgende stap.

Hier is er vaak een zogenaamd vloerframe dat voor extra stabiliteit zorgt. Ook hier is het belangrijkste verschil het dekzeil. Je hebt meer mensen nodig om het zeil over een tent met een PVC dekzeil te trekken dan over een tent met een PE dekzeil, omdat het dekzeil gewoon zwaarder is.

Ontwerp

Het is ook heel belangrijk om het ontwerp van de tenten te vergelijken, d.w.z. de kleur en de vorm, zodat je tevreden bent over het uiterlijk van de tent en je jezelf niet verkoopt. Bij kleinere gazebo’s is de keuze aan kleuren betrekkelijk groot, omdat die meestal voor privé-gebruik gebruikt worden, zodat je zelf kunt bepalen welke tent het beste bij jou en je eisen/evenementen past.

Hier heb je vaak de keuze tussen wit, zwart, groen, rood, grijs en blauw. Deze variatie bestaat niet meer in dezelfde mate in de grotere partytenten, die professioneler gebouwd zijn. De meeste grotere tenten, bijvoorbeeld van 4 x 8 meter, zijn alleen verkrijgbaar in wit en misschien één andere kleur. Bij deze tenten is kwaliteit belangrijker. De kleur van de tent staat hier niet op de voorgrond.

Maar het ontwerp van het interieur van je feesttent is uiteindelijk belangrijker dan de buitenkleur van je feesttent. In de meeste gevallen kun je de vorm van een partytent aflezen aan de afmetingen, d.w.z. een paviljoen van 3 x 3 is vierkant en een partytent van 4 x 6 is rechthoekig. Het enige onderscheid van de twee “gewone” tentvormen is de zeshoekige partytent, die lijkt op een kleine circustent.

Extra

mogelijkheden De extra mogelijkheden van de partytenten zijn een vergelijkingspunt dat veel indruk op je kan maken en je tot kopen kan verleiden. Extra voorzieningen van de partytenten kunnen bijvoorbeeld zijwanden of ramen zijn.

Alle tenten met PE of PVC afdekzeil hebben meestal zijwanden, die uitneembaar zijn of in het afdekzeil geïntegreerd zijn. Als je echter een kleine gazebo voor je tuin wilt kopen, is het niet altijd zeker dat de gazebo zijmuren zal hebben. Maar als je een gazebo met zijwanden vindt, is dit een extraatje dat je kan verleiden hem te kopen.

Zo ook als er ramen in de overkapping zitten: Als de overkapping van een partytent meerdere ramen heeft, is dat natuurlijk een groot voordeel voor het product. Als dit punt belangrijk voor je is, moet je geen klappaviljoens kiezen, want die bieden door de vouwfunctie niet veel / goede ramen. Een andere mogelijke extra eigenschap van de tenten is dat ze met een draagzak geleverd worden.

Zowel tenten met PE dekzeilen als tenten met PVC dekzeilen hebben een draagtas waarin de afzonderlijke elementen vervoerd en opgeborgen kunnen worden. Dit is wat gemakkelijker met vouwpaviljoens, want de tent kan vervoerd worden met het tentzeil in de verpakking.

Ramen bieden het doorslaggevende voordeel dat ze licht in de kamer toelaten. Dit betekent dat er overdag geen extra verlichting nodig is.

Wetenswaardigheden over partytenten

Tot slot volgen hier nog enkele wetenswaardigheden over partytenten:

Hoe maak ik een partytent stormbestendig?

Het is heel belangrijk dat je je partytent bij alle weersomstandigheden stabiel kunt houden. Bij de duurdere PVC partytenten is het heel realistisch dat ze van nature al stormvast zijn. Bij de goedkopere versies en vooral bij kleinere paviljoens dreigen ze bij een stevige storm weg te vliegen.

Zandzakken kunnen hier helpen door het paviljoen extra te stabiliseren. Een andere oplossing kan zijn om betere grondankers te gebruiken. Voor hardere stormen en winden is er een stormbeveiligingsset verkrijgbaar voor grotere partytenten. Dit omvat extra spanbanden en grondankers.

Welke verwarming moet er voor de partytent gebruikt worden?

In principe ben je uiterst flexibel bij het kiezen van een verwarming voor je partytent. De populairste manier om je feesttent te verwarmen is zeker de straalkachel, vanwege zijn grote bereik. Er is zelfs een partytentverwarming van Euromac.

Als alternatief kunnen ook olieverwarmers gebruikt worden. Deze worden echter vooral gebruikt voor grotere tenten en verwarming met olie is natuurlijk relatief duur.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Het is moeilijk om te generaliseren over welk gereedschap nodig is om een partytent op te zetten. Dit verschilt van tent tot tent. Als algemene regel geldt: Hoe groter de tent, hoe ingewikkelder hij op te zetten is en hoe meer gereedschap er nodig is. Voor het opzetten van sommige partytenten is geen extra gereedschap nodig, maar ik raad je toch aan een accuschroevendraaier te gebruiken. Als je een heel grote partytent wilt kopen, heb je misschien ook een ladder nodig. Met kleine vouwpaviljoens is het heel gemakkelijk om ze op te zetten zonder gereedschap te gebruiken.

Beeldbron: Pixabay.com / Antranias

Recensies