Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

25Products analyzed

22Hours invested

10Studies researched

55Comments collected

Hete zomerdagen verdraag je het best als je de gelegenheid hebt om onder een parasol van een verfrissend geschenk te genieten. Parasols vind je in verschillende variaties in bijna alle Duitse huishoudens. Maar om ze überhaupt op te kunnen zetten, is een geschikte paraplubak nodig.

Paraplubakken zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en materialen, en in het beste geval passen ze perfect bij de paraplu. In onze productvergelijking laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij het kopen van een paraplubak en volgens welke criteria je verschillende modellen kunt beoordelen. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing vereenvoudigen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Parasols worden meestal zonder standaard verkocht, dus een parasolstandaard moet apart gekocht worden om de parasol steun en stabiliteit te geven.
  • Bij de keuze van de juiste parasolstandaard spelen vooral de diameter van de parasol en de insteekstok een belangrijke rol.
  • In principe zijn er vier categorieën paraplubakken, die verschillen in de soort stabiliteit die ze bieden: Er zijn vaste modellen, die om te vullen en die om te verzwaren met platen of staanders die in de grond verankerd zijn.

Paraplubak: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van paraplubakken

De markt voor paraplubakken is zeer divers. Daarom hebben we vijf criteria samengevat die je als leidraad kunt gebruiken bij je aankoop en om verschillende modellen met elkaar te vergelijken.

We hebben deze criteria hieronder meer in detail voor je gedefinieerd.

Materiaal

Paraplubakken worden in vele vormen en kleuren verkocht, maar het belangrijkste om te overwegen is het gebruikte materiaal. Verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen.

Producten van kunststof zijn goedkoop en hebben meestal een laag gewicht, daarom worden ze vaak gevuld. Ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar, maar zijn niet erg weerbestendig.

Paraplubakken van metaal zijn daarentegen erg duur in aanschaf, maar erg duurzaam. Afhankelijk van de metaalsoort variëren ze in gewicht. Hun glanzend uiterlijk maakt ze tot een blikvanger. Stands van graniet zijn erg zwaar en duurzaam in weer en wind. Dit product is bijzonder geschikt voor grote paraplu’s. Ze bieden een rustieke maar edele aanblik.

Gewicht

Het gewicht van een paraplubak is van cruciaal belang voor het vasthouden van de paraplu. Als de standaard te zwaar is, is hij moeilijk te verstellen. Als de standaard te licht is, valt de paraplu om. Hier is het gunstig om de beoogde plaats van de paraplu te controleren op windgevoeligheid. Als het er overwegend rustig is, is het gewicht minder relevant dan wanneer het er gestaag waait. In het algemeen moet je rekenen met ongeveer 1 kilogram statiefgewicht per 10 centimeter diameter van de paraplu.

Mobiliteit

Als de parasol een vaste plaats toegewezen krijgt en niet voortdurend verplaatst wordt, is het zinvol hem permanent in de grond te verankeren. Een permanent te installeren grondanker is hier geschikt. Als de paraplubak echter mobiel moet blijven, zodat hij op verschillende plaatsen gebruikt kan worden, is een product met zwenkwieltjes en een transportgreep aan te bevelen.

Ontwerp

Behalve de keuze van het materiaal speelt ook de vorm van de paraplubak een belangrijke rol. Er zijn een groot aantal verschillende varianten. Bij de keuze van het model moet vooral rekening gehouden worden met de beschikbare ruimte en de eventuele aanpassing aan de omgeving.

Diameter

Als de parasol en de standaard niet als set gekocht worden, moet erop gelet worden dat de standaard de juiste diameter biedt voor de parasolstok. Er is geen universeel geschikte maat voor de diameter van parasols, maar per model is er vaak een paar centimeter speling, omdat veel standaards werken met een draaiend bevestigingsmechanisme. Zo passen veel parasols op veel parasolstandaards.

Gids: Veelgestelde vragen over paraplubakken in detail beantwoord

In het volgende hebben we alle essentiële vragen over paraplubakken voor je uitgezocht. We zullen ze binnenkort voor je beantwoorden.

Wat is een paraplubak?

Met een parasolstandaard kun je je parasol neerzetten waar je hem hebben wilt. Als je een parasol koopt, is een standaard er zelden bij inbegrepen, zodat die vaak apart gekocht moet worden.

solarleuchte-test

Parasols kunnen alleen in het zand gestoken worden, op vaste grond is een standaard nodig. (Image source: Camille Brodard / unsplash)

Dit houdt in dat je de parasol met zijn parasolstok in de insteekbuis van de parasolstandaard steekt en vastzet.

Welke soorten parasolstandaards zijn er?

De variëteit aan parasols is eindeloos, dus hebben we de belangrijkste onderscheidende kenmerken voor je uitgefilterd.

  • Vaste paraplubakken: Deze standaards hebben geen externe steun nodig en zijn meestal duurzaam. Ze zijn echter moeilijk te vervoeren.
  • Kruisvoetstandaarden: Dit model is bevestigd met uitwendige platen, waardoor ze naar eigen smaak kunnen worden aangepast. Ze zijn echter duurder in aanschaf door de extra kosten van de platen.
  • Vulbare parasolstandaards: Deze parasolstandaards zijn meestal gemaakt van plastic en gevuld met water of zand. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren, maar niet erg duurzaam.
  • Grondanker / grondmof: Deze staanders worden stevig in de grond geboord of in beton gezet. Ze bieden een stevige houvast en zijn geen struikelgevaar. Ze kunnen echter alleen gebruikt worden als het mogelijk is in de grond te boren.
  • Balkonbeugel: Dit model wordt bevestigd aan de balkonreling. Het is heel gemakkelijk te monteren, maar niet geschikt voor alle balustrades en niet erg duurzaam.

Elk product heeft zijn eigen voor- en nadelen; welk product voor jou geschikt is hangt af van je behoeften.

Wat kost een paraplubak?

De prijsverschillen tussen paraplubakken zijn bijzonder groot. De prijs wordt vooral afgemeten aan het materiaal en de maat. De totale prijs ligt tussen 6 en 600 euro.
Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (tot 30 euro) Meestal vulbare paraplubakken, balkonhouders of grondankers
Middelgeprijsd (30 tot 100 euro) Meestal vaste paraplubakken of dwarsgeplaatste standaards van metaal of hout
Hooggeprijsd (100 euro of meer) Meestal vrijstaande paraplubakken van gietijzer of graniet, vaak geschikt voor heel grote paraplu’s

Het blijkt dat zelfs middeldure producten vaak voldoende zijn voor het gemiddelde Duitse huishouden, omdat ze al voorzien zijn van alle nodige functies en hoogwaardig materiaal.

Hoe bepaal ik de juiste maat voor mijn paraplubak?

De afmetingen van een paraplubak worden berekend uit de onderdelen gewicht, diameter van de insteekbuis en omtrek van de voet. Eerst en vooral moeten de afmetingen van de parasol genomen worden. De diameter van de insteekstok en de parasol spelen hierbij een belangrijke rol. Aan de hand hiervan kun je de juiste standaard kiezen. Je moet echter niet vergeten rekening te houden met de omtrek van de basis, vooral als de parasol in een beperkte ruimte moet worden gezet.

Conclusie

De vele verschillende variaties parasolstandaards bieden je de mogelijkheid om gemakkelijk een voorwerp te vinden dat perfect op je behoeften is afgestemd. Welk model je kiest hangt vooral af van het uiterlijk van je parasol en de manier waarop hij bevestigd wordt. Vaste parasolstandaards zijn gemakkelijk te installeren, terwijl vulbare modellen gemakkelijk te vervoeren zijn.

Dwarsgeplaatste staanders kunnen individueel aan het uiterlijk aangepast worden en producten met vloerbeugels of balkonbeugels kunnen gemakkelijk weggestopt worden als je ze niet nodig hebt. Er is voor elk wat wils, nu hoef je alleen nog maar de juiste maat te kiezen en je zit al gauw comfortabel onder je parasol.

Beeldbron: Seth Weisfeld / unsplash

Reviews