Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

30Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Om wat gevoelige informatie veilig en handig weg te gooien, heb je een vertrouwde metgezel nodig. Want zonder dat kunnen er aanzienlijke moeilijkheden ontstaan.Om zulke situaties te vermijden, moet je je beslist een papiervernietiger aanschaffen.

Dankzij het juiste beveiligingsniveau kun je jezelf of je collega’s op kantoor beschermen tegen negatieve gevolgen. Daarom moet je onze grote documentvernietiger test 2022 bekijken voor je koopt.

We hebben versnipperaars met deeltjes- of dwarssnijders en strooksnijders vergeleken en hun voor- en nadelen kort en duidelijk op een rijtje gezet. Deze informatie bevat alles wat je nodig hebt voor je tot aankoop besluit.
Belangrijk om te weten

 • Voor gebruik thuis of in een klein kantoor is een versnipperaar met een klein opvangvolume voldoende. Voor kantoortuinen is een versnipperaar met een groter volume geschikt, want dan hoeft de bak zelden geleegd te worden.
 • Voor documenten die niet gevoelig en persoonlijk zijn, kun je niveau P-1 gebruiken. Voor top-secret gegevens raden we niveau P-7 aan, want dit versnippert de vellen zo dat ze onmogelijk samen te voegen zijn.
 • De versnipperaar vernietigt ook CD’s en credit cards. Het eerste wordt vernietigd op beveiligingsniveau P-1 voor niet-gevoelige gegevens en het tweede op beveiligingsniveau P-4, zodat geen belangrijke informatie meer kan worden verwijderd.

 Papiervernietiger: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn verschillende aspecten die je moet overwegen voor je koopt. Niet elke papiervernietiger is geschikt voor je, want je koopt er misschien een met veel te lage prestaties. De criteria die je helpen om versnipperaars te vergelijken zijn o.a.:

Gewicht

Afhankelijk van waar de versnipperaar komt te staan, speelt ook het gewicht een belangrijke rol, waarmee je ook rekening moet houden. Het komt echter ook voor dat de versnipperaar met wielen is uitgerust, zodat hij zonder veel moeite heen en weer kan worden bewogen.

Het gewicht van de documentvernietigers varieert sterk. Dit komt omdat sommige versnipperaars een grotere velcapaciteit hebben dan andere. Daarom vind je er enkele die maar een paar kilo wegen, maar ook enkele die bijna 100 kilo wegen.

Als je een versnipperaar voor je eigen huishouden nodig hebt, is er een met een laag gewicht perfect geschikt voor de klus. Als je echter een grotere hoeveelheid gegevens moet versnipperen, moet je een iets zwaarder gewicht zoeken, want die kunnen gewoon meer.

Veiligheidsniveaus

Ook gegevensbescherming speelt een belangrijke rol bij het versnipperen van documenten. De beveiligingsniveaus bepalen de manier waarop je gevoelige gegevens moet versnipperen.

Er zijn in totaal 7 beveiligingsniveaus. Hieronder staat een tabel met de verschillende beveiligingsniveaus en de respectieve uitleg:

Beveiligingsniveau Toelichting
P-1 Het eerste niveau is voor geschriften die geen persoonlijke informatie bevatten, waaronder bijvoorbeeld catalogi of advertenties. De maximaal toegestane breedte van de strepen is 12 millimeter of 2000 vierkante millimeter.
P-2 Deze versnipperaars zijn perfect voor interne informatie die niet meer leesbaar mag zijn of ontwaard moet worden. Dit omvat ook documenten voor interne bedrijfscommunicatie. De maximale breedte van de stroken mag slechts 6 millimeter zijn of de afzonderlijke stukken mogen een oppervlakte van niet meer dan 800 vierkante millimeter beslaan.
P-3 documentvernietigers met dit beveiligingsniveau gebruiken deeltjes snijden en laten daarom slechts een strookbreedte van 2 millimeter toe. Deze deeltjes hebben een maximaal oppervlak van 320 vierkante millimeter, zodat je deze versnipperaar kunt gebruiken voor gevoelige en persoonlijke gegevens. Voorbeelden zijn interne bedrijfsevaluaties of belastingdocumenten.
P-4 Je hebt dit niveau nodig voor bijzonder gevoelige en persoonlijke gegevens, zoals medische verslagen, patiënten- en personeelsdossiers, salarisstroken en arbeidscontracten. De deeltjesgrootte is hier 160 vierkante millimeter.
P-5 Als je documenten moet vernietigen zoals concurrentie-analyses of procesdocumenten, dan heb je beslist dit beveiligingsniveau nodig. Alle gegevens die geheim gehouden moeten worden en van existentieel belang zijn voor een persoon, instelling of bedrijf moeten op dit beveiligingsniveau versnipperd worden.
P-6 Dit beveiligingsniveau wordt gebruikt voor geheime gegevens zoals patenten of ontwerpdocumenten. Hier is het deeltje maximaal 10 vierkante millimeter groot.
P-7 Alle hooggeclassificeerde gegevens worden hier vernietigd. Dit omvat ook inlichtingen of militaire rapporten. Het deeltje mag dus maximaal 5 vierkante millimeter groot zijn.

Snijvermogen

De snijcapaciteit vertelt je hoeveel A4 vellen de versnipperaar in een keer kan vernietigen. Dit hangt dan weer af van de beoogde gebruiksfrequentie.

Hoe hoger de snijcapaciteit, hoe groter de hoeveelheid die de versnipperaar kan verwijderen. Omdat de snijcapaciteit vaak opgegeven is voor dunner dan normaal papier, past het zich aan voor iets dikker papier.

Kleinere versnipperaars kunnen tot 5 vellen tegelijk versnipperen, terwijl grotere exemplaren vanaf 10 vellen dienst kunnen doen. Deze factor hangt ook af van waar je de versnipperaar wilt gebruiken.

Hakselcapaciteit

Bedenk voor je een versnipperaar kiest waarvoor je hem zult gebruiken en hoe vaak. Het inzamelvolume wordt altijd in liters gegeven en geeft het volume van de inzamelbak aan.

Als het volume groter is, hoef je de bak minder vaak te legen. Met een kleiner opvangvolume ben je goed gediend in een klein kantoor voor maximaal 3 personen of voor bij je thuis.

Het opvangvolume is hier ca. 25 liter. Met een gemiddeld versnippervolume kunnen ongeveer 4 tot 8 mensen in een afdeling de versnipperaar dagelijks gebruiken.

Deze container kan tot 85 liter bevatten. Voor kantoortuinen, d.w.z. met minimaal 9 personen, is een versnipperaar met een groter volume optimaal.

Zelfs als meerdere mensen elke dag bestanden versnipperen, hoeft de bak zelden geleegd te worden. Hier begint het opvangvolume bij 86 liter.

Besluit: Welke soorten versnipperaars zijn er en welke is de juiste voor jou?

Niet elke versnipperaar is geschikt voor wat je wilt doen. Versnipperaars hebben verschillende soorten sneden die van belang zijn voor de succesvolle verwijdering van je documenten.

Als je het verkeerde type versnipperaar kiest, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je moet vooral voorzichtig zijn met gevoelige en vertrouwelijke gegevens.

Partikelsnede/kruissnede

Partikelsnede/kruissnede

De partikelsnede of kruissnede biedt een zeer hoog veiligheidsniveau, dat zelfs door het leger gebruikt wordt.

Het beveiligingsniveau van de deeltjesversnipperaar, dat begint bij niveau P-4, betekent dat je je persoonlijke documenten met een gerust geweten kunt versnipperen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat een onbevoegde er een blik op werpt.

Voordelen
 • Zeer hoge beveiliging met niveau P-4
 • vernietiging van plastic kaarten, CD”s en DVD”s
 • volledige vernietiging mogelijk

Omdat versnipperaars met deeltjes- of dwarssnede zo krachtig zijn, kunnen ze ook hardere materialen onherkenbaar maken. Als je bijvoorbeeld je oude credit of debit card veilig wilt weggooien, kun je ook je partikel- of cross-cut versnipperaar gebruiken.

Nadelen
 • Luid door vermogen
 • Duur

Jammer genoeg zijn deze soorten versnipperaars, vanwege hun hoge prestaties, ook wat lawaaierig. Je moet hem niet plaatsen op plaatsen waar vaak gebeld wordt of waar jij of je collega’s in alle rust moeten werken.

Vanwege de hoge veiligheidsniveaus en de garantie dat je documenten na het versnipperen voor iedereen onleesbaar zullen zijn, is een versnipperaar met deeltjes- of dwarssnede ook duurder dan een met een stripsnede.

Strip snede

Strip snede

Een versnipperaar met een stripsnede is perfect voor gebruik in huis. Ook al heeft hij niet zoveel vermogen als een versnipperaar met een deeltjes- of dwarssnijder, toch klaart hij de klus.

In tegenstelling tot deze soorten versnipperen is strip-cut versnipperen stil, zodat je niet gestoord wordt terwijl je je op je werk concentreert. Plus, deze modellen zijn altijd goedkoper, dus je hoeft niet veel geld uit te geven om deze toereikende optie te kiezen.

Voordelen
 • Weinig lawaai
 • Voldoende voor privé-gebruik

Omdat met stroken snijden een maximaal beveiligingsniveau van P-3 bereikt wordt, kan iedereen de stroken na het versnipperen gewoon samenvoegen.

Daarom kun je alleen niet-gevoelige gegevens vernietigen met de strippenknipsel, want anders is de kans groot dat een derde ze met een beetje moeite gemakkelijk kan samenvoegen.

Nadelen
 • Strips gemakkelijk te monteren
 • Laag beveiligingsniveau

Als je alleen niet-gevoelige gegevens wilt vernietigen, is deze optie beslist de juiste keuze, want zo voorkom je ook dat je een onnodig dure aankoop doet.

Shopgids Papiervernietiger: Alles wat je moet weten

Omdat het om belangrijke gegevens gaat, moet je beslist de veelgestelde vragen en de antwoorden lezen. Zo voorkom je dat je de verkeerde aankoop doet en je documenten op de verkeerde manier weggooit.

Voor wie is een papiervernietiger geschikt?

Een papiervernietiger is geschikt voor iedereen die zich veilig van gevoelige documenten wil ontdoen. Dit kan voor privé-gebruik zijn of voor kantoorwerk.Het verschil hier is het doel en de frequentie van gebruik.

Afhankelijk van de gevoeligheid van de te versnipperen documenten, moet je een versnipperaar kiezen met het juiste beveiligingsniveau en vermogen, afhankelijk van het gebruiksgebied.

Wil je de versnipperaar af en toe thuis gebruiken, dan volstaat een kleiner model met een geschikte opvangbak. Op deze manier neemt de versnipperaar veel plaats in en kost hij meestal minder dan meer professionele apparaten.

Heb je een versnipperaar nodig voor een open kantoor, overweeg dan een versnipperaar met een langere looptijd en een grotere bakinhoud.

Welk type versnipperaar is het beste voor op kantoor?

Het snijtype van de versnipperaar is zo belangrijk omdat het de te vernietigen gegevens onleesbaar maakt. Dit betekent dat ze niet door onbevoegden misbruikt kunnen worden. Er zijn drie verschillende soorten knip die geschikt zijn voor het kantoor.

 1. Stripsnede: Met deze snijsoort kun je alleen niet-gevoelige gegevens, zoals catalogi, enz. vernietigen. Ze worden alleen in verticale stroken gesneden. Ze worden alleen in verticale stroken gesneden en zijn daardoor nog steeds gemakkelijk in elkaar te zetten en te lezen. Dit type snede is meer geschikt voor privé-gebruik.
 2. Cross cut: Cross cut is precies hetzelfde als particle cut, maar met dit verschil dat het beveiligingsniveau van P-2 tot P-4 is.
 3. Partikelsnede: Met de partikelsnede worden de documenten tegelijk verticaal en horizontaal doorgesneden, zodat ze als kleine rechthoeken eindigen. Je gebruikt dit type knip in het kantoor als je het beveiligingsniveau van P-4 tot P-6 nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in een advocatenkantoor werkt en dossiers of sollicitatiedocumenten moet vernietigen. Dit beveiligingsniveau is DSGVO-compliant.

Aktenvernichter

Papiervernietigers met strokenversnipperaar versnipperen de documenten verticaal in stroken, zodat ze nog gemakkelijk in elkaar gezet kunnen worden. Daarom moet je het niet gebruiken om gevoelige gegevens te vernietigen. (Beeldbron: Loganban/ 123rf)

Hoeveel kost een papierversnipperaar?

De prijzen voor papierversnipperaars lopen sterk uiteen. Je vindt een model voor net geen 20,00 euro, maar ook enkele in het vier-cijferige bereik.

De prijs hangt af van een aantal factoren, zoals de snijcapaciteit en -soort, de grootte en de tijd die nodig is om af te koelen en zijn werk te hervatten. Je moet van tevoren bedenken waar je de versnipperaar zult gebruiken.

Voor een open kantoor kun je een hogere prijs verwachten, want daar heb je meestal een relatief korte afkoeltijd en een grotere opvangbak.

Daardoor hoef je het werk niet te onderbreken om de bak te legen. Goede papiervernietigers voor kantoortuinen beginnen bij 400,00 euro.

Wat zijn de alternatieven voor een papierversnipperaar?

Als je niet van plan bent regelmatig bestanden te versnipperen, loont het niet de moeite er een te kopen. In dat geval is het zinvoller om naar alternatieven te kijken.

Een alternatief is je documenten te laten versnipperen door een betrouwbaar bedrijf dat hiervan zijn specialisatie gemaakt heeft. Meestal bieden deze bedrijven hun diensten goedkoop aan, zodat je het af en toe kunt doen zonder hoge kosten te maken.

Bedenk wel dat je je documenten moet achterlaten bij een betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf. Ze kunnen je persoonlijke informatie bekijken voor ze die vernietigen.

Kies dit alternatief dus alleen als je het bedrijf kunt vertrouwen en het gerenommeerd lijkt. Een ander alternatief dat vaak gebruikt werd vóór het populaire gebruik van de versnipperaar, en nog steeds wordt, is de bestanden te branden.

Dit geeft je volledige controle over je gegevens, zodat onbevoegden er geen toegang toe kunnen krijgen.

Maar pas op: er is gevaar voor brandwonden en verwondingen als je je documenten verbrandt!

Je moet heel voorzichtig zijn bij het branden van je gegevens! Zorg ervoor dat het vuur niet per ongeluk verstrikt raakt in je gordijnen of bladeren in de tuin. Houd altijd een brandblusser bij de hand, zodat je in het ergste geval onmiddellijk kunt reageren.

Welke gegevens moeten vernietigd worden?

Zodra het om gevoelige gegevens gaat, moet je de gegevens in kwestie vernietigen. Als het om persoonsgegevens gaat, moet je ze minstens boven beveiligingsniveau 3 vernietigen.

Documenten zoals personeelsgegevens, sollicitatiedocumenten, patiëntendossiers en dossiers van advocatenkantoren komen voor dit beveiligingsniveau in aanmerking.

Gevoelige gegevens worden vanaf niveau 3 vernietigd.

Vanaf dit beveiligingsniveau worden al zulke gevoelige gegevens vernietigd op zo’n manier dat ze op geen enkele manier opnieuw samengebracht kunnen worden. Dit betekent dat je de snijsoort deelsnede of dwarssnede moet kiezen.

Want als deze gevoelige gegevens in handen komen van onbevoegden, kan dat ernstige gevolgen hebben voor jou en de onderneming. Vooral als het om militaire documenten gaat.

Foto bron: Tejasurintr / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies