Laatst bijgewerkt: 06-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De winkels en het internet staan vol met verschillende pannensets. Ze verschillen in aantal, maten, kleuren, functies, materiaal en nog veel meer. Het is vaak moeilijk te begrijpen wat het verschil is, en het is niet gemakkelijk om ze allemaal bij te houden.

Daar willen we verandering in brengen! Deze gids is bedoeld om je te helpen de juiste pannenset voor jou en je keuken te vinden. Onderdeel van de gids is ook onze grote pannenset gids, die je ook moet helpen bij het vinden van je product.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Pannensets bestaan uit verschillende pannen die in minstens één eigenschap op elkaar lijken en goed stapelbaar zijn.
 • In principe wordt een onderscheid gemaakt op basis van het materiaal van de pannensets (staal, gietijzer, aluminium en koper) en hun bekleding (keramisch of teflon). De grootte van de diameters, het beoogde gebruik en de prijs kunnen dienovereenkomstig variëren.
 • Smeedijzeren pannensets zijn bijzonder geschikt voor beginners. Ze zijn een echte allrounder en gemakkelijk te onderhouden. Ook warmte vinden ze niet erg. Aan de andere kant kan iets gemakkelijk verbranden. Als je dit wilt vermijden, moet je een keramische pannenset kopen.

Pannenset: Onze selectie

Er zijn veel pannensets in winkels en online winkels. Om je niet bij voorbaat te laten verdwalen, hebben we zes van de beste uitgezocht en ze kort uitgelegd.

Pannensets: koop- en beoordelingscriteria

Het is meestal geen goed idee om wild om je heen te slaan en een pannenset te kopen. Eerst en vooral moet je duidelijk zijn over wat voor soort pannen je zoekt en waarvoor je ze wilt gebruiken. De volgende criteria zullen je helpen de perfecte pannen te kiezen.

Hieronder vind je uitleg over de afzonderlijke aankoopcriteria en waarom ze zo belangrijk zijn voor je beslissing.

Diameter

De diameter geeft de grootte van de bodem van de pan aan en hangt af van je fornuis thuis. De diameter van de bodem van de pan mag niet meer dan twee centimeter groter zijn dan je kookplaat.

Tip: Meet de kookplaat voor je hem koopt.

Als de set te groot is, kunnen de pannen krom trekken en wordt de warmte niet goed verdeeld. Daardoor wordt je voedsel niet gelijkmatig doorgekookt.

Om de juiste pannenset te vinden, neem je een liniaal of meetlint en meet je je kookplaten op. Probeer het breedste deel te vinden. Je kunt ook in de gebruiksaanwijzing van je fornuis kijken om te zien welke diameters daar gegeven worden.

Materiaal buiten

Het materiaal van een pannenset beïnvloedt onder andere het gewicht van de pannen. Zo is een pan van ijzer aanmerkelijk zwaarder dan een van aluminium.

Maar het materiaal beïnvloedt meer dan dat, want elk materiaal heeft andere eigenschappen en moet anders behandeld worden.

De warmtegeleiding van een materiaal is bijvoorbeeld zeer bepalend voor de functie ervan in de keuken, want ze bepaalt of de warmte gelijkmatig in de pan verdeeld wordt en of het voedsel daardoor gelijkmatig dichtgeschroeid wordt. Bovendien zal je voedsel minder snel aanbranden in een pan die de warmte goed geleidt dan in een die de warmte slecht geleidt.

Globaal worden de volgende materialen gebruikt om pannensets te maken:

 • Aluminium
 • Roestvrij staal
 • Smeedijzer
 • Gietijzer
 • Koper

Al deze materialen hebben, zoals eerder gezegd, zowel voor- als nadelen, die als volgt kunnen worden samengevat

 • Aluminium is heel licht en geleidt goed, maar het kan slechts lichte hitte verdragen en is daarom alleen geschikt voor delicaat voedsel zoals gebakken eieren, crêpes en vis.
 • Roestvrij staal, smeedijzer en gietijzer zijn uiterst zware materialen. Ze zijn echter bestand tegen hoge hitte, zijn bijna onverwoestbaar en gaan heel lang mee. Een ander nadeel is dat zonder coating voedsel gemakkelijk kan aanbranden. Om dit te voorkomen wordt bij het frituren meestal veel vet of olie gebruikt.
 • Koper geleidt ook heel goed en ziet er mooi uit. Het is echter duur en moet vaak gepolijst worden, maar het materiaal gaat een leven lang mee.

Je moet beslissen welk materiaal geschikt is voor je pannenset.

Materiaal binnenin / coating

Het materiaal dat binnenin de pannenset gebruikt wordt, is bepalend voor wat er tijdens het bakken gebeurt. Daarom versterken en ondersteunen sommige pannensets de eigenschappen van het betreffende metaal met een binnencoating. Bij koperen pannen, bijvoorbeeld, is zo’n coating niet nodig. Stalen of aluminium pannensets daarentegen zijn vaak voorzien van extra materiaal, zodat het voedsel minder blijft kleven.

Maar een coating heeft alleen zin voor heel delicaat voedsel, zoals gebakken eieren, visfilets of pannenkoeken. Voor al het andere voedsel raden we stalen, ijzeren of koperen pannen aan.

De twee meest voorkomende coatings zijn keramisch en teflon. Ze worden in het volgende kort voorgesteld.

Keramische bekleding

De basis voor keramische pannensets is meestal aluminium of roestvast staal. Beide metalen hebben een goede warmtegeleiding en de keramische bekleding ondersteunt deze eigenschap nog meer. Zulke pannensets hebben eigenlijk bijna alleen maar voordelen:

Voordelen
 • goede geleiding
 • zeer hittebestendig
 • krasvast
 • gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden
 • vrij van schadelijke stoffen
 • dieetvriendelijk (kan zonder vet gebruikt worden)
Nadelen
 • wit keramiek kan verkleuren

De keramische pannenset is de alleskunner, want de pannen kunnen voor praktisch alle gerechten gebruikt worden. Het keramiek verdeelt de warmte gelijkmatig en is ook gemakkelijk schoon te maken.

Teflon coating

Teflon is de handelsnaam voor polytetrafluorethyleen, of kortweg PTFE. Dit plastic wordt gebruikt in potten en pannen voor een anti-aanbaklaag. De voordelen en nadelen ervan zijn:

Voordelen
 • dieetvriendelijk
 • gemakkelijk schoon te maken
 • bijzonder geschikt voor delicaat voedsel
Nadelen
 • niet geschikt om heet te bakken
 • bij temperaturen boven 360 graden kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.

Pannensets met zo’n coating zijn bijzonder geschikt om dieetvriendelijk te bakken met slechts weinig vet en ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Pannen van teflon zijn ook geschikt voor voedsel dat langzaam en beheerst verhit moet worden, zoals gebakken eieren, crêpes en vis.

Vaatwasmachinegeschiktheid

Wat is er mooier dan na een etentje met vrienden gewoon alle vaat, inclusief de gebruikte pannen, in de vaatwasser te kunnen doen en de afwas eraan over te laten?

Maar wees voorzichtig! Niet alle pannensets houden van de afwasmachine. Hier zijn de belangrijkste punten

 • Nee met gietijzer en smeedijzer. De algemene regel hier is dat gietijzeren en smeedijzeren pannen er niet in thuishoren. Het is beter ze uit te vegen met keukenpapier en dat is het.
 • Nee met teflon. Pannensets met teflon mogen ook niet in de machine, want die vernietigt de anti-aanbaklaag na verloop van tijd.
 • Nee voor aluminium met een coating. Aluminium pannensets met een coating kunnen beschadigd raken door de hoge temperaturen en veelvuldig wassen in de afwasmachine, dus ook hier is het beter niet te doen – of als je het toch doet, dan maar zelden.
 • Meestal wel met keramische pannensets. Pannensets met een keramische coating kunnen meestal in de vaatwasser. Om zeker te zijn, kijk je op de bijsluiter of het vaatwasmachinebestendig is.

Helaas zijn veel pannen niet geschikt voor de vaatwasser of kun je ze toch beter met de hand afwassen. De droom om je voeten omhoog te leggen na een gezellige maaltijd met vrienden is dus niet voor het eerst mogelijk.

Ovengeschiktheid

Voor sommige recepten is het nodig het voedsel in de oven te smoren. Aardappels of Älplermagronen worden ook vaak met kaas in de oven gebakken. Daarom is dit criterium bedoeld om aan te geven of de gepresenteerde pannenset ovenvast is of niet.

Gebruik altijd een ovenbestendige pan en verwijder zo nodig het handvat. Dit komt omdat een gesmolten plastic handvat alleen maar een enorme puinhoop maakt en al het voedsel dat in de oven zit samen met het handvat weggegooid kan worden. Ook het schoonmaken van de oven zal waarschijnlijk moeilijk zijn. Probeer het dus niet en gebruik meteen een geschikte pan.
Over

het algemeen kunnen gietijzeren of stalen pannensets zonder problemen in de oven.

Ze verdragen de hitte heel goed. Pannensets met een afneembaar handvat zijn soms ook ovenvast. Het is echter belangrijk de bijsluiter van het product te lezen. Dit moet het symbool van een oven vermelden. Het symbool lijkt op het teken voor boven- en onderwarmte op de oven zelf.

Gebruik altijd een pan die geschikt is voor de oven en verwijder zo nodig de handgreep. Dit komt omdat een gesmolten plastic handvat alleen maar een enorme puinhoop maakt en al het voedsel dat in de oven zit samen met het handvat weggegooid kan worden. Ook het schoonmaken van de oven zal waarschijnlijk moeilijk zijn. Probeer het dus niet en gebruik meteen een geschikte pan.

Geschiktheid type fornuis

Vroeger waren er alleen het houtfornuis, het elektrische fornuis met afzonderlijke gietijzeren platen en het gasfornuis. De eerste twee verdwijnen steeds meer omdat ze niet meer aan de huidige normen voldoen. Ze zijn verdrongen door nieuwe soorten fornuizen. Tegenwoordig kun je daarom meestal kiezen tussen gasfornuizen, glaskeramische en inductie. Ze zijn verschillend en moeten daarom verschillend behandeld worden

 • Gas. Het gasfornuis is erg goedkoop, maar niet altijd even doeltreffend. Niettemin zweren sommige professionele koks bij deze kookmethode. Eigenlijk kan hier elk pannenset gebruikt worden. De vloer hoeft niet eens mooi vlak te zijn. Maar door de open vlam kunnen de handvatten van de pannen erg heet worden.
 • Glaskeramiek. De glaskeramische kookplaat (ook bekend als keramische kookplaat) is heel veilig, eenvoudig en gemakkelijk schoon te maken. Bijna elk pannenset kan hier ook gebruikt worden. De enige hoofdvoorwaarde is dat de bodem van het kookgerei vlak moet zijn. Alleen dan kan de warmte goed worden overgedragen. De glaskeramische kookplaat heeft echter het nadeel dat hij erg traag reageert als de warmte veranderd wordt.
 • Inductie. Ten derde, en ook als nieuwste uitvinding, is er de inductiekookplaat. In tegenstelling tot gas- en glaskeramische kookplaten wordt alleen de pan bovenop verhit. Het oppervlak eronder blijft koud. Dit maakt dit type fornuis het veiligst. Een ander voordeel is dat de inductiekookplaat het kookgerei uiterst snel verwarmt. Omdat dit kooktoestel met magnetische spoelen werkt, kan hier alleen speciaal kookgerei gebruikt worden.

Als je niet zeker weet of je thuis een keramische kookplaat of een inductiekookplaat hebt, lees dan de gebruiksaanwijzing.

Pannenreeksen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Heb je nog vragen? Zo ja, neem dan hier een kijkje. We hebben de belangrijkste vragen over pannensets uitgezocht en ze beantwoord, zodat je alles weet wat je over dit onderwerp moet weten en een keuze kunt maken voor je perfecte pannenset.

Voor wie is een pannenset geschikt?

Een pannenset dekt gewoonlijk de belangrijkste eisen van een gebruiker. Als je bijvoorbeeld een koekenpannenset koopt, bestaat die meestal uit pannen in twee maten, zodat je kunt kiezen of je er op je kleine of grote kookplaat mee wilt koken.

Ein Paar kocht in einer Küche mit rotem Farbkonzept.

Een voordeel van een hele set kopen is dat alles mooi bij elkaar past, zoals deze.(Becca Tapert / Unsplash)

Een pannenset is niet alleen geschikt voor mensen die een goede basisset willen hebben, maar ook voor mensen die een kleine keuken met weinig ruimte hebben. De meeste pannensets zijn stapelbaar en kunnen dus plaatsbesparend opgeborgen worden.

Pannensets zijn ook geschikt voor zeer design-bewuste mensen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen perfect aangepast worden aan het kleurenconcept van je keuken.

Welke soorten pannensets zijn er?

Pannensets kunnen worden ingedeeld naar hun functie. Dan ziet de tabel er als volgt uit:

Type Voordelen Nadelen
Wokpannensets hoge zijwanden, er valt niets uit, er wordt grotere hitte opgewekt komen met de warmte niet in de buurt van echte wokken met ronde bodem
Braadpannensets dankzij de hoge rand kun je er veel vloeistof in smoren vaak ontbreekt een tweede handvat, dat het vasthouden vergemakkelijkt
Grillpannensets vetarm braden mogelijk, laat een geweldig grillstreeppatroon achter op het vlees het typische rokerige aroma van een houtskoolgrill ontbreekt
Vispannensets door de ovale vorm past de vis er perfect in de coating is gevoelig
Steakpannensets zeer robuust, goed voor dichtschroeien zeer zwaar

Welke soort pannenset geschikt is voor jou hangt hier ook af van wat je precies wilt bereiden.

Hoeveel kost een pannenset?

Er zijn grote prijsverschillen tussen de diverse pannensets. De prijs hangt af van uit welke materialen en uit hoeveel delen de pannenset bestaat en hoe groot de afzonderlijke pannen zijn. De tabel hieronder toont de prijsklassen voor de verschillende basismaterialen.

Art Prijsklasse
Aluminium pannensets 22-200Euro
Roestvrij stalen pannensets 30-230 Euro
Smeedijzeren pannensets 30-100 Euro
Gietijzeren pannensets 24-135 Euro
Koperen pannensets vanaf 400 Euro

17 Zelfs als koper, smeedijzeren en gietijzeren pannensets zijn meestal duurder, maar ze gaan heel lang mee, zo niet een leven lang.

Wat zijn de alternatieven voor een pannenset?

Pannen zijn een elementair onderdeel van elke keuken. Het is niet bepaald gemakkelijk om zonder ze toe te kunnen.

Grill mit Feuer, auf dem Rost liegt Fleisch.

Voedsel kan ook goed op de grill bereid worden (Image source: Bevan Kay / Unsplash)

De enige alternatieven die gedeeltelijk de functies van een pannenset vervullen zijn de volgende:

Alternatief hx Opmerking
individuele pannen je hebt precies wat je wilt, maar je moet ook meer tijd en moeite steken in het kiezen van de individuele pannen
pot werkt goed. Je kunt bijna alles in een pan koken zoals in een pan, maar delicaat voedsel zoals gebakken eieren of crêpe kun je beter in een pan bereiden
Grill Het voedsel krijgt een rokerige smaak, maar je kunt de hitte niet zo goed regelen als op het fornuis
Rotary spit alles wordt gelijkmatig gaar, maar het is vaak tijdrovender dan in een pan.

Conclusie: Als je helemaal geen pan wilt, kun je proberen alles in een pan te garen of het te draaien op een rotisserie boven een hittebron als een vuur of een grill. Vooral het laatste is erg tijdrovend en we raden het niet aan voor alledaags koken.

Kan ik elke pannenset zonder olie gebruiken?

Niet elke pannenset kan zonder vet gebruikt worden. Vooral beklede pannen zijn geschikt om vetvrij in te bakken. In pannensets zonder coating is olievrij bakken ook mogelijk als het voedsel zelf voldoende vet bevat. Spek of gehakt zijn zulke voedingsmiddelen.

Als alternatief kun je koolzuurhoudend mineraalwater gebruiken in plaats van vet. Vul daartoe de pan met het water pas als het warm is. Deze methode is vooral geschikt voor dingen die maar kort gebakken worden, zoals kip, rundvlees, varkensvlees of groenten.

Heb ik een deksel nodig voor mijn pannenset?

Voor het dichtschroeien wordt nooit een deksel gebruikt, anders kan het water niet ontsnappen. Met een deksel zou het water in de pan druppelen en zo de temperatuur verlagen.

Frau riecht an Essen, welches sie in der Pfanne zubereitet hat.

Als je met een deksel kookt, blijft het vocht in de pan en ontsnapt het niet. (Image source: Andrea Piacquadio / Pexels)

Voor andere kookmethodes kan het deksel echter heel nuttig zijn. Als je met een afgedekte pan kookt, kun je tot 30 procent elektriciteit besparen! Je kunt ook voorkomen dat waterdamp zich op het omringende voedsel afzet en daar mettertijd kleine biotopen creëert.

Conclusie: Als je op elektriciteit en voedselverspilling wilt besparen, kook dan met een deksel. Als je daarentegen maar kort wilt bakken, laat je het met rust.

Heb ik een handvat nodig om mijn pannenset te verwijderen?

Een pannenset met een afneembaar handvat is zinvol in twee situaties. Ten eerste koop je er een die ovenvast is. Het handvat kan dan van hout of kunststof zijn en mag dus niet mee de oven in. Het zal er alleen maar een puinhoop van maken. Ten tweede zijn pannen zonder handvatten gemakkelijker op te bergen. Dus als je een kleine keuken hebt of gaat kamperen, is een pannenset zonder handgrepen de moeite waard. Het is een ongelooflijke ruimtebespaarder.

Conclusie

Als je de perfecte pannenset voor jezelf wilt kopen, moet je precies weten waar je de pannen voor nodig hebt. Pas als je weet of je graag gebakken eieren bakt, steaks braadt of liever voedsel bakt in de oven, kun je het juiste materiaal kiezen.

Het is ook belangrijk dat je weet wat voor fornuis je thuis hebt en hoe groot de borden zijn. De pannen mogen niet te groot zijn en moeten geschikt zijn voor inductiekookplaten.

Beeldbron: Kuranets / 123rf

Recensies