Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

48Products analyzed

42Hours invested

61Studies researched

135Comments collected

Als je graag in de keuken staat en gerechten bereidt voor jezelf, je gezin of je vrienden, is het belangrijk dat je al het nodige keukengerei in de keuken hebt. Dit geldt vooral voor potten en pannen. Maar welke soorten pannen zijn er en voor welke gerechten zijn ze geschikt? Hoeveel pannen moet je in je keuken hebben en wat kost dit alles?

We beantwoorden al deze vragen en meer in onze pannatest 2023. Hier vind je alle belangrijke informatie over pannen. We vertellen je alle voor- en nadelen van pannen van aluminium of staal en hun verschillende bekledingen, van roestvrij stalen pannen en van pannen van ijzer. Natuurlijk vind je hier ook onze top favorieten voor elke soort pan.

Verder vind je in ons artikel meer informatie om je te helpen de juiste pan voor je te vinden. Dit omvat bepaalde aankoopcriteria, zoals materiaal, afmetingen, gewicht en geschiktheid voor inductie.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een pan moet altijd afgestemd zijn op de kok en het fornuis. Daarom moet je je kookgereedschap altijd kiezen op basis van je specifieke behoeften en kookgewoonten.
 • Afhankelijk van je voorkeur kun je een gecoate of ongecoate pan kiezen. Behalve dat spelen ook grootte en gewicht een belangrijke rol bij de beslissing.
 • Gecoate pannen zijn meestal van aluminium of staal, terwijl ongecoate pannen van roestvast staal, ijzer of koper gemaakt zijn.

Pan: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een pan koopt

In onze gids beantwoorden we de belangrijkste vragen over pannen. Hier vind je welke pannen er zijn en waar ze geschikt voor zijn, wat pannen bijzonder maakt, en ook waar je ze kunt kopen.

Wat maakt een goede pan?

Een pan behoort tot de basisuitrusting van elke keuken. Het is een zeer veelzijdig instrument dat in veel recepten een belangrijke rol speelt. Of je nu braadt, smoort of stoomt, een pan is een betrouwbare helper.

Een goede pan wordt gekenmerkt door verschillende factoren. Deze omvatten bijvoorbeeld

 • Geschikt type en grootte voor het fornuis
 • Aangenaam gewicht en gemakkelijke hantering
 • Goede coating of afwerking van hoge kwaliteit
 • Duurzaamheid en gemakkelijk schoonmaken

Wat een “perfecte pan is” – daar valt over te twisten. Sommigen geven de voorkeur aan zware gietijzeren pannen, anderen aan lichtere aluminium Teflon pannen. Maat, afwerking, materiaal – het is een kwestie van smaak.

Een goede pan is grotendeels gebonden aan je individuele wensen. Een goede pan past daarom bij jou en je keuken.

De pan is een belangrijk element van elke keuken. (Image source: pixabay.com / ponce_photography)

Welke pan voor welk fornuis?

Behalve op inductiekookplaten werken alle pannen op alle gangbare fornuizen. Je moet je echter bewust zijn van een paar subtiliteiten.

Alle soorten pannen kunnen op keramische of elektrische kookplaten gebruikt worden. Je kunt er echter niet de voordelen van koperen pannen op gebruiken, want ze reageren te traag op temperatuursveranderingen.

Gaskookplaten zijn de alleskunners. Maar roestvrijstalen pannen met of zonder bekleding hebben de neiging veel sneller heet te worden en dus ongelijkmatig direct boven de vlam. Wel moet opgemerkt worden dat dit alleen geldt voor heel eenvoudige en dunne roestvrijstalen pannen.

 • Keramische of elektrische kookplaten: Je kunt hier eigenlijk alle pannen gebruiken.
 • Kookplaten op gas: Je kunt het gebruik van roestvrijstalen pannen op deze fornuizen beter vermijden, want ze warmen erg snel en daardoor onregelmatig op. Dit geldt echter alleen voor dunne roestvrijstalen pannen.
 • Inductie fornuizen: Deze kookpannen werken alleen goed met pannen van ferromagnetisch materiaal, zoals ijzer of zelfs staal. Het is ook mogelijk om aluminium of koperen pannen ferromagnetisch te maken door speciale metalen coatings te gebruiken.

Inductiekookplaten hebben veel voordelen, maar werken alleen met pannen en potten van ferromagnetisch materiaal.

Om pannen van aluminium of koper toch geschikt te maken voor inductie, zijn sommige modellen voorzien van extra ferromagnetische metaallagen. Er zijn ook meerlaagse roestvrijstalen pannen die uit tot wel zeven verschillende legeringen bestaan.

Of een pan in het fornuis past hangt af van de grootte en het materiaal. Vooral met inductiekookplaten moet voorzichtig omgesprongen worden. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

Roestvrij staal wordt meestal gebruikt aan de binnenkant, aluminium aan de binnenkant als goede geleider van warmte, en staal dat geschikt is voor inductie aan de buitenkant. Vaak wordt een heel dun laagje koper op de meerlaagse pannen en potten gegalvaniseerd om het uiterlijk ervan te verbeteren.

In dit geval heeft de “koperkleur” echter geen functie, maar is alleen bedoeld als optische opwaardering, in tegenstelling tot echt koperen kookgerei, waar echt koperplaat gebruikt wordt.

Voor alle kookgerei met een oppervlak is het belangrijk te onthouden dat de bodemdiameter van de pan en de grootte van de kookplaat op elkaar moeten passen voor optimale resultaten. Als de pan te klein is, wordt energie verspild. Als de pan te groot is, warmt hij langzamer en ongelijkmatiger op.

Als je een pan koopt, let er dan op dat hij geschikt is voor je eigen fornuis thuis.

Welke pan voor welk gerecht?

In principe kun je in elke pan chique gerechten bereiden. Als je je het leven gemakkelijker wilt maken voor speciale gerechten en je collectie pannen wilt uitbreiden, is hier een kleine selectie.

Er zijn speciale pannen voor veel gerechten. Speciale vormen of materialen maken uitgebreide voorbereidingsstappen nog succesvoller. Hier vind je enkele gerechten waarvoor speciale pannen zijn.

Biefstuk

Voor biefstukken is het belangrijk ze in een pan met hoog vuur dicht te schroeien.

Biefstukliefhebbers zweren daarom bij goed gebakken ijzeren pannen. Over de vorm verschillen de meningen: gesmede pannen zijn erg populair als steakpan.

Bij gietijzeren pannen kun je de gladde versie nemen of, afhankelijk van je smaak en uiterlijk, die met “grill ribbels”. Het kookgedrag is echter anders door het kleinere contactoppervlak.

Vis

Het belangrijkste bij het bereiden van vis in pannen is dat de vis over de lengte voldoende ruimte heeft en niet blijft plakken. Daarom zijn speciale vispannen ovaal en bekleed.

Dit maakt het bakken veel gemakkelijker. Ook hier zijn er grillbodems, maar die maken zelfs het koken wat moeilijker.

Paella

Speciale paellapannen, of paelleras, waren oorspronkelijk gemaakt om boven een open vuur te gebruiken. Ze zijn betrekkelijk ondiep voor hun grote diameter en hebben twee tegenover elkaar liggende handvatten.
Gestoofde

gerechten

Braadpannen maken het mogelijk voedsel langzaam in vloeistof te laten sudderen nadat het in hetzelfde vat bruin gebraden is. Daarom hebben ze een hogere rand en slaan ze warmte goed op. Een passend deksel is ook belangrijk.

Crêpes

Crêpes pannen zijn speciaal gemaakt voor platte deeggerechten zoals crêpes of pannenkoeken. Hun zeer platte rand verhindert dat het voedsel aan de zijkanten gaar wordt en biedt optimale toegang met bijvoorbeeld spatels.

Eieren

Er zijn speciale eierpannen voor het perfecte gebakken eitje zonder het gedoe van verdwalen en het scheiden van de afzonderlijke eieren. Of de vorm van de pan nu vierkant of rond is, hij heeft een of meer inkepingen in de gewenste spiegeleivorm.

Met hun ronde inkepingen volgen ook pannen voor poffertjes en andere gebaksschotels hetzelfde principe.

Tamagoyaki

Deze Japanse omlettes worden bereid in speciale rechthoekige pannen die makiyakinabe genoemd worden. De pannen zijn plat en zelden breder dan 15 cm. Grotere modellen zijn overwegend langer.

Hoeveel kost een pan?

De prijsklasse is groot. Je kunt veel goede modellen vinden tussen 25 en 80 euro, als het maar beklede aluminium pannen of roestvrijstalen pannen zijn.

Pannen van materialen zoals koper en gietijzer zijn meestal veel duurder. Een criterium voor hoe duur een pan is, is vaak de plaats waar hij gemaakt wordt.

Pan Prijsklasse
IJzeren pan 30 – 120 €
Keramische pan 30 – 60 €
Pan voor inductiekookplaat 30 – 50 €
Koperen pan 30 – 160 €
Aluminium pan 40 – 80 €

17 Je vindt aanbiedingen voor de eenvoudigste pannen vanaf slechts een paar euro, en de prijsklasse eindigt niet bij 1.000 euro. De redelijke prijsklasse voor pannen ligt tussen 25 en 80 euro.

Voor huishoudens die geen speciale eisen stellen aan het braadresultaat of die het fornuis zelden zelf gebruiken, zijn goedkopere pannen vanaf ongeveer 20 euro vaak voldoende.

Als je vaker kookt en hogere eisen stelt aan het resultaat, is het ook zinvol om meer te investeren. Het is ook zinvol om na te denken over de aanschaf van meerdere soorten pannen als je veel verschillende gerechten wilt bereiden.

Gietijzeren pannen zijn meestal iets duurder vanwege hun grotere dikte en de materialen die ze gebruiken.

Als je in koperen pannen wilt investeren, raden we je aan heel voorzichtig te zijn met prijzen onder de 100 euro, want dit zijn meestal alleen maar verkoperde pannen met een onderlichaam van een ander materiaal, maar geen echt koper.

Welke alternatieven zijn er voor een koekenpan?

Een pan is iets waar je voedsel in bakt. Theoretisch maakt dat van elk vat waarin je iets bakt een soort pan.

Een alternatief voor de pan is de wok. Deze hoge, ronde schaal is geschikt om voedsel snel te bakken bij hoge temperaturen. De wok is vooral bekend uit de Aziatische keuken en is goed voor gevogelte en groenten.

Een pan kan ook als alternatief voor een pan dienen. De pan is bijzonder geschikt voor stoofpotten of sauzen, waarin de ingrediënten niet alleen gebakken, maar ook gestoofd of gekookt worden.

Als het niet de bedoeling is te bakken maar te koken, worden ook hete stenen gebruikt. De bekendste techniek is waarschijnlijk de zogenaamde pizzasteen.

Besluit: Welke soorten pannen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je snel wilt weten welke pan je nodig hebt voor je keuken, ben je hier op de juiste plaats.

In het ruime assortiment pannen zijn er verschillende vormen, materialen, technieken en fabrikanten. Het belangrijkste verschil is het materiaal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen

 • Aluminium/staal met PTFE coating
 • Aluminium/staal met keramische coating
 • Roestvrij staal, ongecoat
 • IJzer, gesmeed of gegoten
 • Koper

Elk materiaal en elke fabricage heeft bijzondere eigenschappen met voor- en nadelen.

Er is geen echte “superpan voor alles”. Het is belangrijk dat je nadenkt over hoe je de pan wilt gebruiken en waar je voorkeuren liggen. Zaken als opwarmtijd, temperatuurverdeling over de bodem en warmtebehoud beïnvloeden het frituurresultaat.

Coatings vereenvoudigen het hanteren en beïnvloeden de verzorging. Om je te helpen de juiste braadpan voor je behoeften te vinden, introduceren we kort de verschillende materialen.

Wat onderscheidt pannen met PTFE coating en wat zijn hun voor- en nadelen?

“Teflon pannen”, d.w.z. gegoten aluminium met PTFE bekleding, zijn veelzijdig, licht, goede warmtegeleiders en goedkoop. Afhankelijk van de coating zijn ze echter gevoelig voor krassen. Oververhitting kan de pan beschadigen en giftige dampen vrijmaken.

De meeste pannen die tegenwoordig verkocht worden zijn van gegoten aluminium en hebben een anti-aanbaklaag. Bijna alle goedkope pannen op de markt zijn bekleed met “Teflon”, dat is polytetrafluorethyleen (PTFE).

De grootste voordelen van aluminium zijn het lichte gewicht, de korte verhittingstijd en de gunstige prijzen. Aluminium is echter niet magnetiseerbaar, dus niet geschikt voor inductie. Sommige koekenpannen hebben daarom een stalen of koperen plaat in de bodem.

Dit compenseert de nadelen, maar verhoogt ook merkbaar het gewicht. Roestvrijstalen pannen zijn zwaarder, minder rendabel en geleiden de warmte minder goed dan aluminium, maar ze zijn steviger en geschikt voor inductie.

Advantages
 • Goedkoop
 • Lichtgewicht
 • Voedsel plakt niet
 • Over het algemeen vaatwasmachinebestendig
Disadvantages
 • Beperkte levensduur
 • Gevoelig voor krassen
 • Risico op oververhitting
 • Slechts sommige modellen zijn geschikt voor inductie

Door de PTFE coating zijn pannen gemakkelijk schoon te maken en blijft voedsel niet plakken. PTFE is echter erg zacht en gevoelig voor krassen.

Zolang er geen diepe krassen op zitten, zijn deze pannen meestal vaatwasmachinebestendig. Veelvuldig schoonmaken in de machine kan de pan extra belasten en de levensduur verkorten.

Op sommige modellen is de bekleding versterkt met keramische deeltjes of met een tussenlaag van titanium en is daardoor steviger. Toch is de levensduur van gecoate aluminium pannen over het algemeen beperkt.

Alle coatings die niet PTFE-vrij zijn, blijven ook vatbaar voor hitte. Vanaf ca. 230-260°C kan de coating verkleuren en in sommige gevallen langzaam afschilferen.

Krassen versnellen dit effect. Het opeten van losse coatingdeeltjes is ongevaarlijk, maar er komen giftige dampen vrij als de coating ernstig oververhit raakt.

Het Federaal Bureau voor Risico-evaluatie waarschuwt tegen leeg verhitten omdat de kritieke temperatuur van 360°C dan snel bereikt kan worden. Omdat oliën roken en voedsel vanaf ongeveer 270°C verbrand ruikt, wordt deze grens bij het eigenlijke frituren meestal niet bereikt.

Als je krassen en oververhitting vermijdt, zijn met PTFE beklede koekenpannen een goede keuze als eenvoudige huishoudpan.

Wat onderscheidt keramisch beklede pannen en wat zijn hun voor- en nadelen?

“Keramische pannen” zijn koekenpannen van aluminium of staal met een PTFE-vrije keramische anti-aanbaklaag. Ze zijn veelzijdig, robuust en krasbestendig, maar de antiaanbakwerking kan snel te lijden hebben als het frituurvet oververhit raakt.

Koekenpannen met keramische bekleding op basis van siliciumdioxide zijn vaak gemaakt van aluminium met een gelaagde bodem of van roestvast staal.

De geringere warmtegeleiding van roestvast staal ten opzichte van aluminium en het gebrek aan geschiktheid van aluminium voor inductie worden vaak gecompenseerd door lagen van andere materialen in de basis.

Over het algemeen liggen koekenpannen met keramische bekleding in een iets hoger prijssegment dan pannen met PTFE bekleding.

Advantages
 • Kras- en hittebestendige bekleding
 • Voedsel bakt niet aan
 • Over het algemeen vaatwasmachinebestendig
Disadvantages
 • Beperkte gebruiksduur
 • Afnemend antikleef effect
 • Sommige modellen niet geschikt voor inductie

Keramische bekledingen zonder PTFE hebben het grote voordeel dat ze mechanisch en thermisch robuuster zijn. Er zijn ook coatings met marmer- of granietdeeltjes op de markt die nog resistenter zijn.

Natuurlijk kunnen ze ook beschadigd worden door directe druk, bijvoorbeeld door onvoorzichtig snijden in de pan. Je kunt metalen keukengerei gebruiken. Om veiligheidsredenen moet je echter de aanwijzingen van de fabrikant volgen.

Afhankelijk van de coating zijn deze pannen bestand tegen temperaturen ver boven 400°C en zijn ze dus ook geschikt om heet te bakken.

Microscheurtjes in de coating door abrupt verhitten en resten van harshoudende frituurolie kunnen de antikleefwerking snel verminderen.

Om dit zo lang mogelijk te vermijden, moet je een paar tips volgen (je vindt ze op deze pagina onder ). De productie van deze coatings is ook minder schadelijk voor het milieu dan die van PTFE coatings.

Als je de risico’s van een PTFE pan niet wilt nemen en een onderhoudsarme pan wilt om in te braden, is een keramisch gecoate pan een goede keus.

Wat zijn de kenmerken van ongecoate koekenpannen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Roestvrijstalen pannen zonder coating zijn robuust, duurzaam en vaatwasmachinebestendig. Het is echter moeilijk om verklevingen te vermijden bij het frituren, zelfs met oefening of veel vet of olie.

Koekenpannen van onbekleed roestvast staal slaan de warmte beter op dan pannen van aluminium en zijn geschikt voor inductie. De tragere opwarmtijd van roestvast staal wordt ook verkort door bodems te gebruiken met koperen of aluminium kernen of een meerlagenstructuur.

Er zijn geen speciale specificaties voor de duurzaamheid en veiligheid van stalen pannen. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen, mechanische belasting en alle gebruikelijke schoonmaakmiddelen. Veel kookpotten zijn daarom tegenwoordig ook van roestvast staal.

Bij verhitting en contact met zuur voedsel kunnen kleine hoeveelheden nikkel ontsnappen, maar dit is alleen van belang voor mensen die allergisch zijn voor nikkel.

Advantages
 • Robuust
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Geschikt voor inductie
Disadvantages
 • Meer vet of olie nodig voor een optimaal resultaat
 • Voedsel blijft plakken bij het bakken
 • Ongeschikt voor mensen met een nikkelallergie

In tegenstelling tot gecoate pannen is het heel normaal dat voedsel aan de bodem van ongecoate roestvrijstalen pannen blijft kleven.

Voor het dichtschroeien van vlees geldt: Draai het kleverige vlees pas om als het vanzelf losgekomen is. Veelvuldig keren is onnodig en beschadigt het voedsel.
Over

het algemeen heb je meer vet of olie nodig om de meeste voedingsmiddelen te bakken als je roestvrijstalen pannen gebruikt. Ze zijn daarom minder geschikt voor vetarme diëten.

Met een beetje oefening en een goed instinct blijft er maar weinig aan roestvrijstalen pannen kleven. En als er toch iets aanbrandt, is dat niet erg: het grootste voordeel van deze pannen is dat ze gemakkelijk schoon te schrobben zijn.

Ook al is het hanteren tijdens het bakken minder handig dan met gecoate pannen: een ongecoate koekenpan van roestvast staal overtuigt met onderhoudsvriendelijke stevigheid waar je lang plezier van hebt.

Wat onderscheidt gesmede of gietijzeren pannen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Gietijzeren en smeedijzeren pannen leveren bak- en smoorresultaten die zeer gewaardeerd worden door professionals en liefhebbers. Ze zijn duurzaam en veelzijdig, maar vereisen een zorgvuldige verzorging voor optimale resultaten.

Iron neemt de warmte goed op en slaat ze uitstekend op, afhankelijk van de dikte. Dit maakt zowel dichtschroeien als langzaam smoren mogelijk. IJzeren koekenpannen zijn geschikt voor elk soort fornuis, ook inductie, en met de juiste handgrepen zijn ze ook ovenvast.

Gietijzeren pannen zijn praktisch onmogelijk te oververhitten en de pan zelf is zeer robuust. Anderzijds zijn ze merkbaar zwaarder dan braadpannen van andere materialen.

Gesmede ijzeren pannen kunnen uitpuilen en kromtrekken als ze aan te veel hitte blootgesteld worden. Anderzijds zijn smeedijzeren pannen veel lichter. Gietijzeren pannen zijn anders gemaakt dan smeedijzeren modellen.

Ze hebben daarom ook verschillende diktes: De zware, dikke gietijzeren pannen doen er langer over om op te warmen, maar ze houden ook lang een gelijkmatige temperatuur.

Veel grill- en braiseerpannen van hoge kwaliteit zijn van gietijzer gemaakt. Gesmede pannen reageren sneller op veranderingen in de temperatuur van het fornuis. Ze maken dus flexibele hantering op meerdere platen of zones mogelijk.

Advantages
 • Duurzaam en robuust
 • Natuurlijke coating door bakken en gebruik
 • Geschikt voor inductie
Disadvantages
 • Zwaar
 • Complex onderhoud

Door het bakken krijgen ijzeren pannen een natuurlijke coating die het materiaal beschermt en het vastplakken van voedsel vermindert. In het ideale geval vernieuwt en verbetert deze 100% natuurlijke beschermlaag zich bij elke bakcyclus. Het bevordert ook de ontwikkeling van lekkere geroosterde aroma’s.

Het patina wordt echter verwijderd door vette oplosmiddelen en de pan zelf is zonder zijn donkere patina vatbaar voor roest. Daarom mogen alle ijzeren pannen niet in de afwasmachine of met afwasmiddel afgewassen worden.

In tegenstelling tot PTFE en keramische coatings kun je een verstoorde of weggespoelde gebakken coating gemakkelijk zelf herstellen

.
Gietijzeren pannen hebben een duurzame beschermlaag. Email is een glasachtige coating op basis van silicium. Het beschermt ijzeren pannen tegen corrosie, vergemakkelijkt het onderhoud en geeft een zekere antikleefwerking.

Deze bekleding kan echter beschadigd raken door stoten en mechanische spanning en biedt noch de onderhoudsvoordelen van moderne bekledingen, noch de bakeigenschappen van gebakken ijzeren pannen.

Als je de moeite van het bakken en het onderhoud niet erg vindt, bieden ijzeren pannen een hele reeks mogelijkheden voor een onvergelijkbare en originele bakervaring.

Wat onderscheidt koperen pannen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Koperen pannen maken het mogelijk om nauwkeurig en fijn te bakken: Elke verandering op het fornuis wordt onmiddellijk doorgegeven aan het voedsel dat gebakken wordt. Dit voordeel is echter alleen te gebruiken op gas- en inductiefornuizen en gaat gepaard met hoge aanschafprijzen.

Van alle panmaterialen heeft koper de beste warmteoverdracht: Alleen zilver geleidt de warmte beter. Daarom zijn koperen pannen vooral bekend uit de chique Franse keuken.

Op professionele fornuizen met meerdere zones, maar ook op eenvoudige gasfornuizen, kunnen ze gebruikt worden om de meest veeleisende gerechten tot in de perfectie te bereiden.

De lichtpan geeft temperatuurveranderingen heel snel en gelijkmatig door. Dit voordeel levert echter geen meerwaarde op bij keramische en elektrische fornuizen, die al langzaam reageren op veranderingen in het verwarmingselement.

Hoewel koper zelf niet op inductie reageert, zijn sommige koperen pannen op de markt nu wel geschikt voor inductie dankzij een ferromagnetische basis. Dit verhoogt echter ook hun gewicht.

Advantages
 • Bakken en koken tot in de perfectie
 • Lichtgewicht
 • Duurzaam
Disadvantages
 • Hoge prijs
 • Regelmatig poetsen nodig om edele uitstraling te behouden
 • Geen frituurvoordelen op fornuizen met elektrische en keramische kookplaten

De prijs van koper is verhoudingsgewijs hoog en schommelt. Daarom zijn koperen pannen altijd in de hogere prijsklasse.

Je moet oppassen met goedkope aanbiedingen: verkoperde meerlagenpannen of -legeringen hebben niet de voordelen maar wel alle nadelen van een echte koperen pan.

Koper is ook betrekkelijk zacht. Als de afwerking middelmatig is of de pan verkeerd wordt behandeld, kan hij vervormen, vooral door te veel hitte. Goed gemaakte koekenpannen gaan echter een leven lang mee als ze met zorg behandeld worden.

Omdat koper met zuren reageert, hebben bijna alle koperen pannen een laagje tin, roestvrij staal of een keramische coating aan de binnenkant.

Opgemerkt moet worden dat tincoatings kunnen verkleuren als ze in contact komen met zuren en dat de tincoating boven 230°C vernietigd wordt.

Bij de binnenste lagen van roestvast staal en, zeldzamer, keramiek, die tegenwoordig overwegend gebruikt worden, gelden de hechtings- en verzorgingseigenschappen van de overeenkomstige materialen.

Het edele effect van de glans en de kleur van nieuwe koperen pannen verklaart veel van de aantrekkingskracht van dit ongewone kookgerei. Maar als de pan niet regelmatig gepoetst wordt, ontstaat er na verloop van tijd een doffe, donkere patina aan de buitenkant.

Als je je niet laat afschrikken door de hoge prijs en de noodzaak van onderhoud, is een koperen pan een professioneel gereedschap voor echt precisiewerk in de keuken.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pannen te vergelijken en te evalueren

Om de juiste pan voor je te vinden, kun je naar veel verschillende factoren kijken. Als je je niet in de finesses wilt verliezen, maar toch snel een beslissing wilt nemen, moet je het belang van de voor de hand liggende factoren kennen.

De factoren die het snelst en objectiefst gecontroleerd en vergeleken kunnen worden zijn:

 • Materiaal en bekleding
 • Omvang en bereik van maten
 • Gewicht
 • Geschiktheid voor inductie en basisconstructie
 • Vaatwasmachinebestendig en onderhoud
 • Ovenbestendigheid en handvat
 • Prijs-prestatie verhouding

Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten dan deze punten die in de volgende paragrafen verder uitgewerkt worden. Maar ze zijn wel de essentiële om de ruime keuze aan koekenpannen gericht te vergelijken.

Materiaal en bekleding

Het gebruikte materiaal en het karakter van eventuele bekledingen bepalen in belangrijke mate het gebruik en gedrag van een koekenpan. We hebben hierboven al de gebruikelijke combinaties voorgesteld.

Als je zeker weet welk materiaal je voor je koekenpan wilt, ben je al een grote stap dichter bij het nemen van de definitieve beslissing.

Als je met vrienden praat, tijdschriften doorbladert, forums en commentaarkolommen op het internet bekijkt, herken je al snel een basisverdeling: de voorstanders van onbeklede pannen aan de ene kant, de vrienden van beklede pannen aan de andere.

Vraag je af waar je de pan voor wilt gebruiken en laat je leiden door de voordelen van de materialen en bekledingen.

Wees je er echter van bewust dat je hier geen fundamentele beslissing hoeft te nemen die de andere kant uitsluit.

Grootte en matenbereik

Een goede pan is precies de maat die je nodig hebt. Als je een goed model vindt, is het dus altijd van belang of het ook in andere maten verkrijgbaar is.

Voor pannen wordt de maat gegeven als de diameter, die in werkelijkheid door elke fabrikant aan de bovenkant gemeten wordt. In Duitsland volgen de gebruikelijke maten stappen van vier centimeter.

Dit betekent bijvoorbeeld dat deksels ook op verschillende potten en pannen gebruikt kunnen worden. De klassieke “kleine pannen” zijn 20 centimeter, de grote 28 centimeter.

Als de pan niet op de kookplaat past, is dat in het eenvoudigste geval onhandig, verspil je energie en in het ergste geval kan de pan krom trekken. Koop daarom nooit een pan die niet bij je fornuis past.

Verschillen van enkele centimeters zijn natuurlijk geen probleem, en de algemene regel is: het is beter een panbodem te nemen die iets kleiner is dan de kookplaat. Als de pan te groot is in verhouding tot de plaat, warmt de bodem ongelijkmatig op, wat het bakken belemmert en de pan kan kromtrekken.

Dit geldt vooral voor dunne pannen en pannen van smeedijzer. Bij pannen van zuiver gietijzer kan de pan soms groter zijn dan de kookplaat, maar dan duurt het veel langer om de warmte op te nemen.

Op inductiekookplaten zonder automatische veldherkenning wordt de warmte beperkt tot de grootte van het magnetische veld van de plaatgrootte en dus wordt de pan alleen in dit gebied heet.

Het heeft ook weinig zin om een grote pan te verhitten alleen maar om een beetje spek te bakken. Kleine pannen zijn vaak voldoende voor een enkele persoon. Pannenkoeken en andere beslaggerechten, daarentegen, hebben grotere oppervlakken nodig.

Gewicht

Hoe zwaar een koekenpan is beïnvloedt de hele manier waarop je hem gebruikt. Of je nu wilt bakken, afwassen of bewaren: als je je voorkeuren kent en een gevoel hebt voor het gewicht dat goed in je hand voelt, is de keuze gemakkelijker.

Sommige mensen hebben zeker graag “iets in de hand” als het om pannen gaat. Een zwaardere pan benut de warmte-energie beter omdat hij steviger op de plaat rust. Als de pan te licht is, stroomt de warmte zijwaarts.

De prijsklasse voor pannen is erg groot. Goede pannen zijn echter al verkrijgbaar in de prijsklasse 25-80 euro. (Image source: unsplash.com / Andrew Ridley)

Bakken gaat gemakkelijker met lichtere pannen. Ze zijn ook gemakkelijker te hanteren bij het omkeren en opdienen van voedsel, maar de bakresultaten van zwaardere pannen zijn vaak veel beter.

Zwaar is vaak synoniem met kwaliteit, maar dat is niet altijd het geval. Onderhoud en afwassen kan met zware pannen net zo vermoeiend zijn als ze opbergen.

Met lichtere pannen gaat niet alleen het bakken gemakkelijker. Ze zijn ook gemakkelijker te hanteren bij het omdraaien en serveren van voedsel. Onderhoud en afwassen kan met zware pannen net zo vermoeiend zijn als ze opbergen.

Dit laatste wordt merkbaar, bijvoorbeeld als je speciale houders nodig hebt of ze alleen in een bepaalde volgorde kunt stapelen. In het algemeen moet groot en zwaar kookgerei niet boven schouderhoogte worden opgeborgen.

Gietijzeren pannen zijn altijd zwaarder dan andere modellen in verhouding tot hun massa, en zuiver aluminium pannen zijn navenant lichter. Als ruwe richtlijn kun je uitgaan van 1,2 kg als het gebruikelijke gewicht voor pannen met een diameter van 28 cm.

Inductiekookplaat en bodemconstructie

Als je geen inductiekookplaat hebt, heb je geen pan nodig die geschikt is voor inductie.

Maar zelfs los van het inductie-vraagstuk is de constructie van de panbodem een goed beslissingscriterium, vooral voor aluminium en stalen pannen.

Het materiaal en de constructie van de bodem beïnvloeden niet alleen of een pan geschikt is voor inductie, maar ook hoe snel en gelijkmatig hij

opwarmt.
Ook als je geen inductiekookplaat hebt, is het zinvol na te denken over de vormgeving van de bodem van een pan. Additieven en lagen in de basis kunnen de bakeigenschappen van het hoofdmateriaal verder verbeteren.

Soort pan Inductiebestendig
Smeed- of gietijzeren pan Ja
Roestvrijstalen pan Ja, beter met koperen of sandwichbodem
Aluminium pan Nee, alleen met chroomstalen toevoegingen

Bij smeed- of gietijzeren koekenpannen is de bodem massief ijzer, net als de rest van de pan. Dit betekent dat deze pannen automatisch geschikt zijn voor inductie. Andere toevoegingen zijn niet nodig, en zijn ook niet nuttig gebleken.

Roestvrijstalen pannen, daarentegen, zijn op zich ook geschikt voor inductie. Voor een betere warmteverdeling is het echter zinvol modellen te gebruiken met koperen of sandwichbodems in de bodem.

Aluminium pannen worden pas geschikt voor inductie als ze chroomstaal in de bodem hebben. Kernen, lagen of toevoegingen maken aluminium pannen zwaarder, maar ze laten ook zien dat de fabrikant moeite doet om zijn product te optimaliseren.

Vaatwasmachinebestendig en onderhoud

De moeite die je moet doen om een pan na elk gebruik schoon te maken en te verzorgen is een belangrijk aankoop- en kwaliteitscriterium. Hoewel onderhoudsgevoelige koekenpannen objectief gezien niet slechter zijn, zijn ze ook niet voor iedereen geschikt.

De meeste pannen horen niet in de afwasmachine.

De meeste pannen kun je beter niet in de afwasmachine doen, want de agressieve vaatwastabletten vormen meestal een laagje loog op de pan en dat heeft een negatief effect op het bakgedrag.

Dit aspect is een goed beslissingshulpje voor alle handwasmachines: Als je alleen maar pannen wilt die machine-veilig zijn, dan is je keuze gemakkelijk.

Maar ook als je het niet erg vindt om af en toe te schrobben, helpt het om even te kijken naar de verschillende eisen. Wil je dat je pan de hele tijd mooi schoon is, dan zijn gecoate pannen je keuze.

Hoewel je heel voorzichtig moet zijn met krassende en ruwe schoonmaakmiddelen, kun en moet je, zolang je gomachtige vetten en abrupte verhitting vermijdt, deze pannen altijd goed schoonmaken en ontvetten.

De tegenhanger zijn onbeklede ijzeren pannen. Ze zijn beslist niet vaatwasmachinebestendig en hun anti-aanbak patina, dat het resultaat is van bakken, kan ernstig beschadigd worden door afwasmiddelen die vet oplossen.

De pan moet na elk gebruik schoongemaakt worden. De beste manier om dit te doen hangt af van de soort pan. (Image source: pixabay.com / schaedlich)

Het schoonmaken is niet noodzakelijk tijdrovender dan met andere pannen, maar het is wel ongewoon. Sommige mensen vinden het idee van vers geoliede donkergebakken pannen op de keukenplank misschien minder aantrekkelijk dan anderen.

Ovenbestendigheid en handgreep

De afwerking en vormgeving van de handgreep verraden vaak veel over de kwaliteit van aspecten van de eigenlijke pan die niet direct te beoordelen zijn. Het stelt ook vaak de maximum temperatuur in voor gebruik in de oven.

Koekenpannen zijn meestal bestand tegen hogere temperaturen, maar dat geldt niet noodzakelijk voor hun handgrepen.

Daarom is het niet alleen van belang of het handvat een stevige greep biedt en goed in de hand aanvoelt. Het is ook belangrijk of de pan te heet wordt tijdens het bakken of beschadigd kan raken als hij in de oven gebruikt wordt.

De term thermoplastisch kan hier veel betekenen. Bij pannen met een PTFE coating is dit meestal niet van belang, omdat de coating al een bovengrens stelt voor voelbare verwarming. Bij andere modellen echter kan het handvat de duurzaamheid van de hele pan beïnvloeden.

Prijs-prestatie verhouding

De verhouding tussen wat betaald wordt en wat aangeboden wordt is vaak moeilijk in absolute termen te vergelijken. Maar uiteindelijk is het wel het belangrijkste criterium. Materiaal, hanteerbaarheid en duurzaamheid bij verschillend onderhoud spelen hierbij allemaal een rol.

Helaas moet het beoordelen van de prijs-prestatie verhouding van pannen altijd subjectief blijven. Koekenpannen zijn daarvoor in eerste instantie te verschillend, maar lijken dan binnen de verschillende groepen te veel op elkaar.

Toch kun je in principe uit de gebruiksmogelijkheden, enkele handige details, de hoeveelheid onderhoud die nodig is en de duurzaamheid afleiden of een pan het geld waard is.

Toch moet steeds bedacht worden dat sommige nadelen of gebreken die in commentaren en klachten aan pannen worden toegeschreven, gewoon te wijten zijn aan verkeerd gebruik. Dit maakt duidelijke instructies van de fabrikant des te belangrijker.

Een stevige aluminium pan met een plastic laag is geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Voor hobbykoks is een roestvrijstalen pan met een keramische binnenkant meer geschikt. Liefhebbers daarentegen kunnen beter voor een koperen model gaan.

Wetenswaardigheden over de pan

In het volgende beantwoorden we verdere vragen over de pan die misschien nog onbeantwoord zijn. Zo kun je je kennis uitbreiden en weten waar je op moet letten bij het kiezen en gebruiken van een pan.

Hoeveel pannetjes heb je nodig?

Als je geen verzamelaar bent, zijn drie pannetjes van verschillende grootte voldoende. Men moet geschikt zijn om heet te bakken. Je hebt minstens één koekenpan nodig in elke keuken waar je bakt.

Belangrijker dan het materiaal is dat je minstens een kleine en een grotere pan hebt die bij je fornuis passen. In de meeste huishoudens betekent dat twee anti-aanbakpannen.

Een gecoate pan kan ook gebruikt worden om heet te bakken, maar dit verkort de levensduur van de pan aanzienlijk omdat de coating en vooral de antiaanbakwerking te lijden hebben onder de hoge hitte.

Wil je echter een iets andere bakervaring en hecht je waarde aan de subtiliteiten van de smaak, dan is een ongecoate ijzeren pan geschikt voor je.

Wist je dat er ook allerlei speciale pannen zijn?

Afhankelijk van hoeveel zin je hebt in het bereiden van afzonderlijke gerechten, zijn er speciale pannen voor crêpes, poffertjes, wafels, pannenkoeken, eieren en nog veel meer.

Niemand heeft ze allemaal nodig, maar goed gereedschap helpt bij veeleisende taken.

Wat helpt tegen het vastplakken van keramisch beklede pannen?

Om microscheurtjes te voorkomen, helpt het om de pan niet direct op de hoogste stand te verhitten, vooral op inductiekookplaten.

Om de vorming van teerharsen te voorkomen, helpt het om de pan grondig te ontvetten bij het afwassen en om bij het bakken alleen oliën te gebruiken die tot hoge temperaturen verhit kunnen worden. Bovendien moet de frituurolie niet te lang verhit worden zonder dat het voedsel in de pan zit.

Hoe bak ik pannen?

Er zijn verschillende manieren om een ijzeren koekenpan te bakken om een natuurlijke anti-aanbaklaag te krijgen. Wat je ook gebruikt, je moet eerst het residu van de industriële corrosiebescherming verwijderen.

Pannen van zuiver gietijzer zijn meestal al ingebrand tijdens de productie en hoeven alleen opnieuw gebakken te worden als dat nodig is.

Je kunt royaal schrobben en ontvetten. Om in te branden is een gebruikelijke methode om zout en aardappelschillen in de pan te verhitten tot ze zijn ingebrand, terwijl je krachtig rookt.

Wist je dat je een ingebrande pan nooit met afwasmiddel moet schoonmaken?

Vetoplosmiddel kan het patina aantasten. Maak de pan alleen schoon met water en een doek. Bacteriën en ziektekiemen worden gedood bij verhitting, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Een langzamere methode is geschikter voor gewoon huishoudelijk koken: wrijf de pan helemaal in met een dun laagje lijnzaadolie. Een stuk keukenrol is handig gebleken om dit aan te brengen. Zet de pan dan gedurende een uur in de oven op 250°C.

Een laag aluminiumfolie kan gebruikt worden om druppelen te voorkomen. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces vijf tot zeven keer. Natuurlijk vereist deze methode een ovenvaste pansteel.

Het eerste patina is nog niet perfect. Beknibbel niet op olie tijdens de eerste paar braadbeurten. Het patina zal met de juiste verzorging steeds beter worden.

Hoe maak ik ingebrande ijzeren pannen schoon en verzorg ze?

Er zijn een paar eenvoudige richtlijnen om te voorkomen dat de aangebakken laag van ijzeren pannen beschadigd wordt

 • Laat geen koekenpan met etensresten staan. Maak onmiddellijk na het bakken schoon, als het resterende vet nog vloeibaar is maar niet meer gevaarlijk heet.
 • Was de pan uit met heet water en droog hem goed af met een theedoek.
 • Gebruik geen afwasmiddel of andere vette oplosmiddelen, reinig niet in de afwasmachine.
 • Voor aangebrand voedsel en andere hardnekkige resten, veeg je grondig met zout als licht schuurmiddel en een droge keukendoek.
 • Vul het met zout water, breng het aan de kook en maak het schoon met een afwasborstel zonder afwasmiddel. Ook daarna geldt: Droge put, oliebron.
 • Smeedijzeren pannen: wrijf ze in met bakolie om ze tegen roest te beschermen.
 • Bewaar ijzeren koekenpannen op een droge plaats.
 • Verhit bij het bakken niet abrupt, en koel ook niet af (bijvoorbeeld door koud water in de hete pan te gieten).

Welke vetten en oliën kan ik gebruiken?

Relevant voor de keuze van frituurolie en -vet is het respectieve rookpunt.

Als je ze boven dit punt verhit, zal de olie stomen en niet meer lekker smaken. Koudgeperste oliën en vetarme margarines hebben een te laag rookpunt om veilig te zijn om in te bakken.

Gewone boter en margarine tot 160°C zijn voldoende voor sauteer- en gebakgerechten.

Als je krachtig wilt bakken, zijn botervet en geklaarde boter met een limiet van ongeveer 200°C te verkiezen. Speel op veilig als je vlees bakt met geraffineerde oliën.

Geraffineerde saffloerolie kan tot 260°C verhit worden, terwijl geraffineerde olijf- en koolzaadolie 240°C kunnen bereiken. In elk geval is het de moeite waard de oliën eens goed te bekijken. In elk geval is het de moeite waard de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking te bekijken.

Koudgeperste, inheemse oliën zijn niet geschikt om mee te koken. Ze kunnen de anti-aanbaklaag beschadigen omdat ze hittestabiliteit missen en bij hoge temperaturen verbranden, en ook theeharsen ontwikkelen.

Hoe gooi ik een oude pan weg?

Je hoeft beschadigde pannen niet per se weg te gooien.

IJzeren pannen kun je altijd afschuren en opnieuw bakken, en sommige fabrikanten bieden ook vernieuwing van de coating voor pannen met PTFE-coating.

Maar als je pan echt niet meer bruikbaar is, bieden sommige fabrikanten en winkeliers “oud voor nieuw” acties aan.

Het materiaal van de onderdelen speelt een belangrijke rol.

Anders is het niet zozeer met het materiaal en de bekleding rekening te houden, maar met de bijkomende onderdelen. Grepen met kunststof onderdelen moeten apart weggegooid worden. Deksels van hittebestendig glas mogen niet weggegooid worden. Pannen van zuiver staal, ijzer of zelfs koper kunnen als metaalschroot worden weggegooid.

De overige pannen, waarvan sommige een gelaagde bodem hebben, zijn ook recycleerbaar materiaal, ongeacht hun bekleding. Je kunt ze in de recyclebak doen of ze inleveren bij recyclingcentra.

Sinds wanneer worden pannen gebruikt?

Bakken en koken van voedsel in een platte metalen schaal met een handvat is een aanstekelijk principe. Het werkt ook op een open vuur.

Er zijn verschillende archeologische vondsten over het bewezen gebruik van koekenpannen. In het algemeen kan men aannemen dat metalen bakpannen werden vervaardigd in elke periode en cultuur waarin metaalbewerking wijd verbreid was.

Vanaf de Bronstijd zijn er vondsten die aan pannen toegeschreven kunnen worden.

Beeldbron: pixabay.com / StockSnap

Reviews