Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

16Products analyzed

29Hours invested

8Studies researched

85Comments collected

Oregano olie behoort tot de groep van etherische oliën en heeft de eigenschap van een natuurlijk antibioticum. De olie bevat waardevolle vitamines en wordt ook in veel medicijnen gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Oregano olie kan de gezondheid ondersteunen als voedingssupplement in vloeibare vorm of als capsule.

In het volgende artikel hebben we verschillende oregano oliën met elkaar vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt. Op deze manier willen we je helpen het juiste product voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Oregano olie kan in vloeibare vorm zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden, maar alleen in verdunde vorm.
 • De olie heeft een antibacteriële werking, helpt bij allerlei ziekten en is werkzaam tegen schimmels en parasieten.
 • De olie mag echter niet tijdens de zwangerschap ingenomen worden, want ze kan vroegtijdige bevalling opwekken.

Oregano olie: Onze selectie

Omdat er nu veel verschillende oregano oliën op de markt zijn, hebben we in onze vergelijking al een kleine voorselectie van oregano oliën voor je gemaakt. In het volgende stellen we onze zes winnende producten voor.

Koop- en beoordelingscriteria voor oregano olie

Om de juiste oregano olie te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee bij de aankoop rekening gehouden moet worden. Op basis van deze criteria kun je de producten gemakkelijk vergelijken en een gefundeerde beslissing nemen.

We hebben de volgende koopcriteria samengesteld waar je bij het kopen op kunt letten:

Om je ook te laten begrijpen wat er achter deze criteria zit, volgt nu een korte uitleg van de afzonderlijke koopcriteria. Dit zal je helpen begrijpen waarom het slim is om bij het kopen op ze te letten.

Carvacrol gehalte

De essentiële stoffen zijn van cruciaal belang voor het gehalte van oregano olie. Hiertoe behoort vooral carvacrol. Deze stof bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels die besmettelijke ziekten veroorzaken. Bovendien heeft carvacrol een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Omdat carvacrol het bestanddeel is met de sterkste antibacteriële werking, is voorzichtigheid geboden bij het kopen van een hoog carvacrolgehalte.

Kwaliteit

Goede oregano oliën zijn vrij van pesticiden. Dit is het geval als de oregano van een biologische boerderij komt. Vooral als je orale inname gebruikt, moet je dit in gedachten houden. Oregano-oliën van hoge kwaliteit komen meestal uit Frankrijk of Griekenland en hebben een hoog gehalte aan carvacrol.

Je kunt bij het kopen ook letten op een biologisch zegel. Als het product geen biologisch zegel heeft, kun je er op z’n minst zeker van zijn dat er geen chemische additieven in het productieproces werden gebruikt.

Vorm

Oregano oliën worden aangeboden in vloeibare vorm en als capsules. Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen, die je kunt gebruiken om je beslissing te nemen. Hier volgt een korte samenvatting

 • Vloeibare oregano oliën: In vloeibare vorm kunnen afzonderlijke druppels gemakkelijk afgemeten worden met een pipet. Dit maakt doseren heel gemakkelijk. De vloeibare olie kan ook gebruikt worden als kamerparfum of als specerij in de keuken. Het is echter belangrijk op te merken dat vloeibare oregano oliën vooraf verdund moeten worden. Directe, onverdunde toepassing kan schade aan de huid of slijmvliezen veroorzaken. Bovendien hebben vloeibare oregano oliën een intensere smaak.
 • Oregano olie capsules: Je hoeft de capsules niet in water te verdunnen of op te lossen voor je ze inneemt. Ze kunnen genomen worden zoals ze zijn. Dankzij hun vorm zijn de capsules geschikt om mee te nemen en kunnen ze ook onderweg gebruikt worden. Bovendien hebben oregano olie capsules een neutrale smaak. In tegenstelling tot vloeibare oregano oliën kun je de capsules niet gebruiken voor uitwendige toepassing. Capsules zijn daarom maar beperkt bruikbaar voor huidziekten.

Toepassingsgebied

Nog vóór je koopt, moet je bepalen welke voordelen je van het product verwacht. Oregano olie capsules kunnen als voedingssupplement gebruikt worden. Van de capsules wordt gezegd dat ze het immuunsysteem versterken en helpen tegen candida (gistinfectie).

Vloeibare oliën zijn zeer geschikt voor uitwendig gebruik. Maar vloeibare oregano oliën zijn ook goed om pijn in mond en keel te bestrijden.

Vulhoeveelheid

Afhankelijk van waarvoor je de oregano olie wilt gebruiken, resulteert dit ook in een verschillende inwerktijd. Let er bij aankoop op dat je het product voldoende lang kunt gebruiken.

Met capsules kun je gemakkelijk schatten hoe lang je het product zult kunnen gebruiken, dankzij het aantal aangegeven stukjes. Vloeibare oliën, echter, kunnen snel opraken als je ze veel gebruikt. Let daarom bij het kopen van vloeibare oliën op een voldoende hoeveelheid. Als ruwe richtlijn zijn 90 capsules en een flesje van 10 ml goed voor ongeveer 3 maanden.

Gids: Veelgestelde vragen over oregano olie

In aansluiting op de aankoopcriteria hebben we een kleine gids voor je samengesteld, die antwoord wil geven op andere belangrijke vragen over oregano olie. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in dit gebied geven.

Oregano Öl

Oregano olie is in verdunde vorm heel goed voor uitwendig gebruik op de huid. Het kan gebruikt worden om huidziekten te behandelen. (Image source: Chelsea shapouri/ Unsplash.com)

Wat is oregano olie?

Zoals de naam al zegt, wordt oregano-olie uit de oreganoplant gewonnen en door stoomdestillatie vervaardigd. Er zijn zuivere oregano oliën en oregano oliën die met andere ingrediënten gemengd zijn (bv. olijfolie).

De olie dankt haar helende werking aan haar ingrediënten en kan, als een natuurlijk, krachtig antibioticum, verlichting geven bij een groot aantal kwalen.

Hoe gebruik ik oregano olie op de juiste manier?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het gebruik en de dosering van oregano olie. Opdat je weet hoe je oregano olie op de juiste manier gebruikt, hebben we een kleine lijst voor je samengesteld over hoe je het goed kunt gebruiken

 • Voor de behandeling van vlekken op de huid: Hier moet je ongeveer 2 druppels olie verdunnen met 250 ml water. Het mengsel kan dan op een schone doek aangebracht worden. Wrijf er dan de getroffen plek mee in.
 • Als badtoevoeging: Oregano olie is ook geschikt als badtoevoeging bij irritaties over het hele lichaam. 1 – 2 spuitjes in een volle badkuip zijn meestal voldoende. Het is echter belangrijk de olie pas toe te voegen als je al in bad zit.
 • Voor inademing: Voeg 3 – 5 druppels toe aan een liter stomend heet water. Een watertemperatuur van 80 graden Celsius is optimaal, zodat de oregano olie zijn kracht kan ontplooien.
 • Voor inwendig gebruik: Als je last hebt van je spijsvertering, voeg je bijvoorbeeld 3 – 6 druppels olie toe aan een glas sap, melk of water. Je moet er dagelijks 2 – 3 glazen van drinken.
 • Gebruik in mond en keel: Om tandvleesproblemen, keelpijn of sinusitis te bestrijden, verdun je 2 – 3 druppels olie met lauw water. Gorgel er dan mee of spoel je mond ‘s morgens en ‘s avonds.

Naast al deze punten is het vooral belangrijk dat je oregano olie nooit onverdund gebruikt! Onverdunde oregano olie kan je huid en slijmvliezen irriteren. De olie mag ook nooit in je ogen komen.

Wat kost oregano olie?

De prijs van oregano olie is hoog. De reden hiervoor is dat ongeveer een ton oregano nodig is om een liter olie te produceren. Er is echter een ruime prijsklasse waarin je oregano olie kunt kopen.

Productvorm Prijsklasse
Vloeibare oregano olie 6,80 € – 18 € / 10 ml
Oregano olie capsules 20 € – 50 € / 100 g

Om de prijzen van afzonderlijke producten te kunnen vergelijken, is het raadzaam ze om te rekenen naar dezelfde vulhoeveelheid (bv. 10 ml). Een goedkoop alternatief is om de olie gewoon zelf te maken.

Zijn er bijwerkingen bij het innemen van oregano olie?

Oregano olie is niet voor iedereen geschikt. Bij het gebruik van oregano olie kunnen de volgende bijwerkingen optreden

 • Roodheid en jeuk: Als je een gevoelige huid hebt, kunnen roodheid, jeuk of puisten optreden. Het is raadzaam de tolerantie vooraf op een klein stukje huid te testen.
 • Remtijzer: De olieremt de opname van ijzer. Daarom moeten mensen met een ijzertekort oregano olie vermijden, of niet direct voor of na de maaltijd innemen.
 • Vroeggeboorte: Omdat oregano olie een vroegtijdige bevalling kan opwekken, mag het niet tijdens de zwangerschap worden ingenomen. Tijdens de borstvoeding kun je de olie echter zonder aarzelen innemen.
 • Bevordert de bloedsomloop: Ook als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je afzien van het innemen van oregano olie. De reden is dat oregano olie een bloedcirculatiebevorderend effect heeft.
 • Allergietriggers: Omdat oregano tot de groep van de labiaten behoort, kan oregano olie allergieën opwekken. Raadpleeg een arts als je huiduitslag, jeuk of kortademigheid krijgt in verband met het gebruik van oregano olie.

Oregano olie is echter niet giftig. Je kunt ook uitsluiten dat oregano olie kankerverwekkend is. Maar om zeker te zijn dat je oregano olie goed verdraagt, vraag je je arts of homeopaat voor je het product gebruikt.

Kan oregano olie ook bij dieren gebruikt worden?

Oregano olie heeft ook een positief effect op de gezondheid van dieren. Of het nu voor kippen, honden, paarden, duiven of andere vogels is, oregano olie kan bijdragen tot de verlichting van talrijke klachten.

 • Honden: Voor honden moet je de olie anders doseren, afhankelijk van de grootte van de hond. Oregano olie helpt bij ademhalingsproblemen bij honden. Het heeft een slijmoplossende, krampstillende werking, stimuleert de eetlust, helpt bij winderigheid en is spijsverteringsbevorderend.
 • Paarden: Bij paarden is de olie geschikt als sport- en massageolie en kan ze gebruikt worden om spieren en gewrichten in te wrijven. Oregano olie versterkt de spieren, bevordert de bloedsomloop en zorgt voor een goede beweeglijkheid. De olie kan zwaar belaste gewrichten en spieren revitaliseren.
 • Kippen en pluimvee: Hier kunnen salmonella, bacteriële infecties, coccidiose en zelfs zwartekoppenziekte behandeld worden met oregano olie. Voor aangetaste vogels is het voldoende om 2 – 3 druppels zuivere oregano olie toe te voegen aan 1 liter drinkwater. Dit moet gedurende 6 dagen gedaan worden.

Voorzichtigheid is echter geboden bij katten. Oregano olie kan schadelijk zijn voor huisdieren. Op het internet kun je verschillende meningen vinden over de vraag of oregano olie geschikt is voor katten. In geval van twijfel is het beter de olie niet te gebruiken of eerst contact op te nemen met een dierenarts.

Conclusie

Oregano olie is ideaal om de gezondheid te ondersteunen. Door zijn geneeskrachtige eigenschappen en waardevolle ingrediënten zoals carvacrol, kan het talrijke klachten verlichten. Bovendien is oregano olie niet alleen geschikt voor mensen, maar kan ook gebruikt worden om dieren te behandelen.

Je moet er alleen op letten dat je de olie nooit puur of tijdens de zwangerschap gebruikt. Allergiepatiënten moeten ook vooraf bij hun arts of homeopaat nagaan of een behandeling met oregano olie veilig is.

Beeldbron: Dayana Brooke/ Unsplash.com

Reviews