Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

35Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Orde is het halve werk – en een klassieke methode om orde te scheppen zijn opbergmanden. Of ze nu in de badkamer, de keuken of de kinderkamer staan, ze worden voor vele doeleinden gebruikt.

Ze worden vooral gebruikt in kasten of op planken om kleine voorwerpen op te bergen. Maar ook vrijstaande modellen zijn populair en zijn niet alleen praktisch, maar zien er meestal ook goed uit.

Het belangrijkste is dat je de juiste mand voor je behoeften vindt. Daarom hebben we dit onderwerp onder de loep genomen en in de volgende tekst verschillende modellen voor je uitgezocht en de belangrijkste aspecten voor je samengevat.
Belangrijk om te weten

  • Opbergmanden zijn er in klassieke uitvoeringen, maar ook met deksels en/of verschillende vakken en wieltjes.
  • Belangrijke koopcriteria zijn grootte, materiaal, kenmerken en beoogd gebruik
  • Opbergmanden zijn er in een groot aantal prijsklassen. Er zijn al bruikbare modellen te vinden vanaf de laagste prijsklasse.

Opbergmand: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De juiste opbergmand vinden is niet altijd eenvoudig. Om je te helpen beslissen, zijn hier de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een opbergmand koopt:

Over het geheel genomen hangen alle criteria natuurlijk af van persoonlijke smaak en waarneming. Ongeacht dit, gaat het volgende deel van dit artikel nu meer in op de genoemde criteria.

Maat

Of je nu veel of weinig ruimte hebt, je vindt een opbergmand in alle maten. Zorg dat je vóór je aankoop weet waar je de opbergmand voor nodig hebt en waar je hem wilt neerzetten. Zo kun je de perfecte maat voor je opbergmand bepalen voordat je hem koopt.

Materiaal

Rotan, katoen, metaal of zelfs zeewier. Er zijn nu opbergmanden van bijna elk materiaal. Behalve de visuele aspecten van het materiaal, moet je ook rekening houden met het beoogde gebruik van de mand.

Opbergmanden van rotan, bijvoorbeeld, hebben vaak een tamelijk schamele structuur. Vooral kleine voorwerpen kunnen eruit vallen, en daarom zijn dit soort manden meer geschikt voor grotere voorwerpen of wasgoed.

Als je ook vindt dat je opbergmand niet alleen mooi en praktisch, maar ook duurzaam moet zijn, moet je ook de materiaalkeuze eens goed bekijken. Zoek bijvoorbeeld manden die van natuurlijke grondstoffen gemaakt zijn en vermijd plastic manden of opbergmanden met kunstmatige kleurstoffen.

Kenmerken

Of ze nu een deksel hebben, handgrepen of wieltjes – ook de kenmerken van opbergmanden kunnen gevarieerd worden. Behalve de visuele aspecten moeten ook de innerlijke waarden meetellen. Want ook de inrichting van een opbergmand kan variëren.

Ben je misschien meer geneigd om alles in opbergmanden te willen verstoppen? Dan moet je zeker de manden met deksels eens nader bekijken. Als je graag structuur aanbrengt en dingen graag netjes houdt, dan moet je eens kijken naar opbergmanden met verschillende vakken.

Doel

Om te zorgen dat je uiteindelijk niet ontevreden bent over je aankoop, moet je bedenken waar je de opbergmand uiteindelijk voor nodig hebt. Zoals in de vorige punten vermeld, moet dit een van de belangrijkste criteria zijn bij je beslissing. Wat is immers het nut van een mooie opbergmand als hij uiteindelijk niet het juiste doel dient?

Let eerst en vooral op de afmetingen van de voorwerpen die je in een opbergmand wilt opbergen. Als ze nogal klein zijn, moet je een mand kiezen met een tamelijk smal gaas. Als je hem alleen voor decoratieve doeleinden wilt gebruiken of als je er alleen grotere voorwerpen in wilt opbergen, kun je ook een opbergmand kiezen met een geperforeerde structuur.

Je moet je ook afvragen waar je je mand wilt laten staan. Vooral voor gebruik buitenshuis zijn robuustere materialen zoals metaal beter geschikt. Merk ook op dat opbergmanden in de badkamer vaak in contact komen met vocht. Dus als je van plan bent je opbergmandje in de badkamer te zetten, kies je best producten zoals bamboe, die niet door vocht worden aangetast.

Shopgids Opbergmand: Alles wat je moet weten

Niet alle opbergmanden zijn hetzelfde. Er zijn ook vragen die beantwoord moeten worden voor je een aankoop doet. In het volgende deel van dit artikel hebben we daarom de meest gestelde vragen over opbergmanden op een rijtje gezet en ze voor je beantwoord.

Voor wie is een opbergmand geschikt?

Of het nu gaat om het speelgoed van de kinderen of de belangrijke documenten op kantoor, bijna iedereen kent en bezit minstens één opbergmand. Zo divers als hun gebruik is, zijn natuurlijk ook hun eigenaars. Maar dat is nu juist wat opbergmanden zo populair maakt.

Aufbewahrungskorb

Opbergmanden kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. De klassieke opbergmand voor dekens of wasgoed, echter, vind je tegenwoordig in bijna elk huishouden. (Image source: Karolina Grabowska / Pexels)

Je vindt nu opbergmanden in alle kleuren en vormen, met of zonder deksel. De conclusie is: een opbergmand is geschikt voor iedereen! Of ken je iemand die er geen bezit?

Tip voor kattenbezitters: Ook jij kunt genieten van een opbergmand, maar het is beter om krasbestendige modellen te kiezen. Rotan en soortgelijke rieten materialen hebben een magische aantrekkingskracht op katten, en ze kunnen snel aan je mandjes krabben.

Welke soorten opbergmanden zijn er?

Al heel lang worden opbergmanden niet alleen van rotan of gevlochten takjes gemaakt. Met de toenemende populariteit van het organiseren en opbergen van dingen, is ook de verscheidenheid aan verschillende opbergmanden gegroeid.

Of je nu groot of klein bent, breed of smal. Je vindt ze in alle maten en kleuren, maar ook in veel verschillende materialen. Sommige modellen bieden vaak zelfs een combinatie van verschillende materialen. Zo is een standaard metalen mand bekleed met stof, waardoor klassieke en nieuwe ontwerpaspecten gecombineerd worden.

Maar het is niet alleen het materiaal dat de opbergmanden van vandaag onderscheidt. Bovenal laten hun gevarieerde vormen bijna niets te wensen over. Of ze nu de vorm van een appel hebben of een klassieke mandvorm, opbergmanden bieden tegenwoordig een grote verscheidenheid aan vormen. Daardoor zijn ze niet alleen praktisch, maar ook stijlvol.

Opbergmanden vind je niet langer alleen op de vloer in een of andere hoek. Op wieltjes, aan de muur of aan het plafond, een opbergmand kan overal gebruikt en neergezet worden. Veel modellen bieden beugels voor wand- of plafondbevestiging, zodat er nauwelijks grenzen zijn aan het gebruik van opbergmanden.

Moderne opbergmanden bieden ook de mogelijkheid om verrijdbaar te zijn op wieltjes. Dit maakt eindelijk een einde aan het vervelende rondduwen van manden, bv. bij het stofzuigen.

Maar ook klassieke opbergmanden met deksels zijn erg populair. Vooral voor enigszins onooglijke voorwerpen zoals vuile was zijn ze ideaal om de “onooglijke” aanblik onder een deksel te verbergen.

Hoeveel kost een opbergmand?

Zo gevarieerd als opbergmanden intussen kunnen zijn, zo gevarieerd zijn ook hun prijzen. Je vindt er alles van dure designermodellen tot goedkope. Om je een klein overzicht te geven, vind je hieronder een overzicht van de verschillende prijscategorieën.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (1 – 10 €) Meestal kleine producten, laaggeprijsde materialen
Middelgeprijsd (10 – 30 €) Manden in bijna alle maten, deels in sets
Hooggeprijsd (vanaf 30 €) Vaak in sets, vaak handgeweven, edele vormgeving

Onze ranglijst laat zien dat er al voor laaggeprijsde producten een geschikte opbergmand te vinden is. Wel moet opgemerkt worden dat in zulke laaggeprijsde segmenten meestal materiaalcompromissen moeten worden gesloten.

Samenvatting

Opbergmanden zijn perfect om meer orde in je huis te scheppen. Het belangrijkste criterium, afgezien van de visuele aspecten, moet het beoogde gebruik zijn. Vooral in het middenprijssegment moet er voor elk doel iets geschikts te vinden zijn. Maar je kunt ook iets vinden in het laaggeprijsde segment, ook al moet je misschien wat langer zoeken naar een geschikt model.

In het algemeen kan gezegd worden dat een opbergmand geschikt is voor iedereen. Het belangrijkste is dat je de juiste opbergmand vindt voor je behoeften. Dankzij de ruime keuze aan kleuren, vormen en functies moet het geen probleem zijn het juiste model voor je te vinden.

Omslagfoto: Karolina Grabowska / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies