Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

24Hours invested

6Studies researched

76Comments collected

Ook al is oolong thee niet zo bekend als andere theesoorten, toch mag hij niet genegeerd worden. Deze traditionele thee uit China combineert de eigenschappen van zwarte en groene thee. Oolong staat in de Chinese taal voor zwarte draak. In deze gids bekijken we verschillende soorten oolong thee. Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we de belangrijkste vergelijkingscriteria voor je samengesteld. Deze helpen je om te beslissen welk product voor jou geschikt is. We zullen ook enkele van de belangrijkste vragen beantwoorden, zodat je een volledig beeld van oolong thee krijgt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Oolong is een soort Chinese thee. Het wordt gemaakt van dezelfde plant die gebruikt wordt om groene en zwarte thee te maken. Oolong thee bevat cafeïne, vitaminen, mineralen, aminozuren en nuttige antioxidanten voor het lichaam.
  • Je kunt de thee kopen in theezakjes of als losse blaadjes. Theezakjes zijn geschikt voor mensen die hun thee snel willen klaarmaken. Anderzijds zijn losse blaadjes meer geschikt voor mensen die zelf de hoeveelheid thee willen bepalen.
  • De gemiddelde brouwtijd voor de eerste infusie is één tot twee minuten. Elke volgende infusie moet je 15 tot 30 seconden langer laten trekken dan de vorige infusie. Meer dan drie infusies zijn niet aan te bevelen, anders wordt de theesmaak erg licht.

Oolong thee: Onze selectie

In deze rubriek willen we je graag laten kennismaken met onze favoriete producten. Deze moeten je een eerste overzicht geven van welke producten er op de markt zijn en welke voor jou geschikt kunnen zijn.

Koop- en beoordelingscriteria voor Oolong thee

Om je te helpen de juiste Oolong thee te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria uitgezocht. Deze moeten je helpen om de verschillende producten te vergelijken. De volgende criteria zijn belangrijk om de juiste keuze te maken:

We lichten de afzonderlijke criteria nu meer in detail toe in het volgende hoofdstuk. Zo weet je precies waar je op moet letten bij het kopen, zodat je het juiste product voor je vindt.

Formaat

Oolong thee kun je in verschillende formaten kopen. Aan de ene kant is de klassieke thee verkrijgbaar in theezakjesformaat. Deze zijn niet anders dan de ouderwetse theezakjes van andere theeën. Je kunt echter ook een pakje losse bladeren kopen. De grote theebladeren worden in het voorjaar met de hand geplukt en tot balletjes gerold. Theezakjes zijn geschikt voor mensen die snel thee willen zetten. Anderzijds zijn losse blaadjes meer geschikt voor mensen die zelf de hoeveelheid thee willen bepalen.

Zettijd

Voor de eerste zetbeurt is de zettijd ongeveer een tot twee minuten voor oolong thee. Voor een tweede of derde infusie moet de thee 15 tot 30 seconden langer trekken dan de vorige infusie.

Land van herkomst

Oolong thee komt oorspronkelijk uit de Chinese streek Fujian. Van daaruit verspreidde de teelt zich naar andere landen. Tegenwoordig komen de meeste oolong theeën uit een van de volgende landen

  • China
  • Taiwan
  • India
  • Vietnam
  • Japan

Afhankelijk van het land van herkomst heeft oolong thee een licht en fris of een donker en sterk karakter. Je moet zelf uitvinden welke je beter bevalt.

Cafeïnegehalte

Oolong thee bevat van nature meer cafeïne dan groene thee en minder cafeïne dan zwarte thee. Er zijn echter producten die zo bewerkt zijn dat de thee geen cafeïne meer bevat.

Biologische productie

Bepaalde producenten produceren hun thee op biologische wijze. Dit betekent dat in de hele waardeketen geen kunstmatige elementen worden gebruikt. Je kunt op de verpakking zien of het een biologisch product is of niet door op het etiket te kijken.

Gids: Veel gestelde vragen over oolong thee uitvoerig beantwoord

Op deze plaats willen we graag enkele van de belangrijkste vragen over oolong thee beantwoorden. Deze vragen staan centraal bij de aanschaf van zo’n product.

Wat is Oolong thee?

Oolong thee maakt slechts 2% uit van de theeproductie in de wereld, maar is het ontdekken waard. Oolong thee is een traditionele Chinese thee die de eigenschappen van donkere en groene thee combineert.

De theeproductie in Fujian is geconcentreerd in twee streken: het Wuyi-gebergte en het district Anxi. Beide zijn belangrijke historische centra van de oolong theeproductie in China. (Image source: Mark1977 / Pixabay)

Het wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant, dezelfde plant die gebruikt wordt om groene en zwarte thee te maken. Het verschil zit in hoe de thee verwerkt wordt. Behalve cafeïne bevat oolong thee ook vitaminen, mineralen, aminozuren en nuttige antioxidanten voor het lichaam.

Wat zijn de verschillende soorten oolong thee?

De verschillende soorten oolong thee verschillen in principe alleen in de streek waar ze geproduceerd worden. De belangrijkste teeltgebieden in China zijn Fujian, Wuyi, Anxi en Chao Zhou. In Taiwan daarentegen zijn Li Shan, Wenshan, Alishan en Dong Ding de bekendste streken voor het verbouwen van oolong thee. De herkomst van de thee wordt op de meeste verpakkingen vermeld.

Hoeveel kost Oolong thee?

De prijs varieert naargelang de kwaliteit, de productiemethode en de verpakking. De volgende tabel geeft je een beter overzicht van de prijsklassen en de overeenkomstige productkenmerken.
Prijs per 100 g Eigenschappen
Laaggeprijsd (5 – 10 €) Vaak in een papieren of plastic zakje en niet van biologische kwaliteit.
Middelmatig geprijsd (11 – 15 €) Sommige producten al van biologische kwaliteit en met de hand geplukt.
Hooggeprijsd (vanaf 16 €) Meest biologische kwaliteit en ingeblikt om de smaak te behouden.

De meeste producten zijn in het middeldure segment en bieden al een bevredigend theegenot. Voor theekenners kan het echter de moeite waard zijn iets meer te betalen. In ruil daarvoor krijg je een theesmaak van betere kwaliteit en de verzekering dat de arbeiders eerlijk betaald worden.

Hoe wordt oolong thee bereid?

Als je Oolong thee in theezakjes-formaat koopt, kun je de thee zoals gewoonlijk bereiden. Als je losse bladeren kocht, is de bereiding iets anders. Je hebt een glazen of porseleinen theepot nodig, een theezeefje, theemokken, heet water en, natuurlijk, je thee. Eerst moet je je thee in het zeefje doen en dan in de lege theepot gieten. Doe voor elke halve liter water twee tot drie theelepels van de bladeren in de theepot. Giet dan het kokende water over de thee en laat het een tot twee minuten trekken. Als de thee is doorgetrokken, verwijder je de zeef en serveer je je drankje.

Wordt Oolong thee warm of koud gedronken?

Bij het zetten van oolong thee gebruik je heet water. Je kunt het natuurlijk ook laten afkoelen en dan koud drinken. Je moet zelf uitvinden wat lekkerder smaakt.

Conclusie

Samengevat wordt oolong thee in verschillende streken van de wereld geproduceerd. Je kunt het kopen in theezakjes of als losse blaadjes. Voor mensen die zelf de hoeveelheid thee willen bepalen, zijn losse blaadjes meer geschikt. Oolong thee kan tot drie keer gebrouwen worden voor de kwaliteit achteruit begint te gaan. De meeste oolong theeën behoren ofwel tot het laaggeprijsde segment, ofwel tot het middeldure segment. In deze twee prijssegmenten vind je al producten van hoge kwaliteit die de meeste theedrinkers tevreden zullen stellen. Natuurlijk zijn er ook duurdere producten op de markt voor theekenners. (Image source: Irene Ivantsova / Unsplash)

Reviews