Last updated: 06-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Kalkaanslag op huishoudelijke apparaten is iets heel normaals en kan in het dagelijks leven niet vermeden worden. Het is echter belangrijk om de afgezette kalk regelmatig te verwijderen. Anders wordt de levensduur van je toestel aanzienlijk korter. Ontkalkingstabletten bieden je een effectieve en gemakkelijk te gebruiken oplossing om kalkresten te verwijderen uit je apparatuur zoals waterkokers, koffiezetapparaten of vaatwassers. Met onze ontkalkingstabletten test 2023 willen we je helpen de beste ontkalkingstabletten voor je huishoudelijke apparatuur te vinden. We hebben verschillende ontkalkingstabletten met elkaar vergeleken en de belangrijkste aankoop- en beoordelingscriteria voor je samengesteld. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Ontkalkingstabletten worden in water opgelost en gebruikt om huishoudelijke apparaten te ontkalken. Ze verwijderen kalkresten die gevormd worden door mineralen in het drinkwater, maar de werking van de toestellen negatief beïnvloeden. Als alternatief zijn ontkalkers ook verkrijgbaar in vloeibare of poedervorm.
  • In tegenstelling tot klassieke ontkalkingstabletten verwijderen 2-fasen ontkalkingstabletten niet alleen kalkaanslag, maar zorgen ze ook voor een langdurige verzorging van je toestel en beschermen ze tegen corrosie.
  • Bij het kopen van ontkalkingstabletten moet je letten op hun compatibiliteit met het apparaat en op de ingrediënten. Je kunt ook criteria gebruiken als de kosten per toepassing, het aantal ontkalkingscycli en het gewicht per tablet.

Ontkalkingstabletten: Onze selectie

Om je te helpen uit de vele aanbiedingen op de markt de juiste ontkalkingstabletten voor je toestel te vinden, hebben we de vijf beste ontkalkingstabletten voor je samengesteld. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing wat gemakkelijker maken.

Ontkalkingstabletten: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende willen we je laten zien op welke eigenschappen je moet letten bij het kopen van ontkalkingstabletten in het algemeen. De criteria die je kunt gebruiken om ontkalkingstabletten te beoordelen zijn:

In de volgende paragrafen leggen we in detail uit wat er achter de afzonderlijke criteria schuilgaat.

Apparaatcompatibiliteit

Het belangrijkste criterium bij je aankoopbeslissing is de apparaatcompatibiliteit van de ontkalkingstabletten. Sommige ontkalkingstabletten kunnen universeel gebruikt worden, terwijl andere ontwikkeld zijn voor specifieke toesteltypes of toestelfabrikanten. Welk huishoudelijk apparaat je ook wilt ontkalken (koffiezetapparaat, waterkoker, afwasmachine of andere apparaten), je moet je er altijd van vergewissen dat de fabrikant van de ontkalkingstabletten compatibiliteit met dit type apparaat garandeert. In principe is het bij het kopen van ontkalkingstabletten de vraag of je moet kiezen voor originele producten van de fabrikanten van apparaten of voor goedkope alternatieven. Als je de tweede optie kiest, moet je vóór de aankoop nagaan of de ontkalkingstabletten geschikt zijn voor het merk van de fabrikant van je huishoudelijke apparaat. Universele ontkalkingstabletten kunnen gebruikt worden voor elk soort toestel en elk merk.

Ingrediënten

Ontkalkingstabletten zijn hoofdzakelijk gebaseerd op zuren die een ontkalkende werking hebben. Melkzuur, citroenzuur, azijnzuur en amidosulfonzuur zijn mogelijke ingrediënten.

Ontkalkingstabletten bestaan uit citroenzuur, melkzuur, azijnzuur of andere zuren.

Omdat tijdens het ontkalken materialen van het apparaat, zoals metalen en kunststoffen, in contact komen met de zuren, mogen ontkalkingstabletten geen zuren bevatten die onderdelen van je huishoudelijke apparaat kunnen aantasten. De zure basis kan te agressief zijn, maar ook te mild om het materiaal van je toestel grondig genoeg schoon te maken. Als je originele producten van de fabrikant van het apparaat koopt, kun je gerust zijn, want de ontkalkingstabletten zijn optimaal op het specifieke huishoudelijke apparaat afgestemd. Voor alternatieve producten kun je het beste tabletten kiezen die dezelfde zuurbasis hebben als het oorspronkelijke product.

Ontkalkingscycli

Om de verschillende alternatieven te beoordelen, moet je ook de hoeveelheid ontkalkingstabletten per verpakking als criterium hanteren. Hier is niet alleen de hoeveelheid ontkalkingstabletten van belang, maar ook voor hoeveel ontkalkingscycli een pak voldoende is.

Het aantal ontkalkingscycli hangt af van het aantal ontkalkingstabletten dat per ontkalking nodig

is. Niet zelden wordt aangeraden twee tabletten per ontkalking te gebruiken. Laat je dus niet misleiden door de hoeveelheid ontkalkingstabletten per verpakking alleen. Een kort voorbeeld: Twee leveranciers bieden 16 ontkalkingstabletten aan voor dezelfde prijs. Het verschil is echter dat leverancier 1 twee tabletten per ontkalking nodig heeft, terwijl leverancier 2 slechts één tablet per toepassing nodig heeft. Daardoor krijg je meer van leverancier 2, want het pak dat je koopt gaat 16 toepassingen mee, terwijl je met leverancier 1 maar 8 ontkalkingen kunt doen.

Kosten per gebruik

Als je weet hoeveel ontkalkingstabletten per gebruik nodig zijn en hoeveel ontkalkingscycli je met de aanschaf van één pak kunt uitvoeren, dan kun je de kosten per gebruik/ontkalking berekenen. Vermenigvuldiggewoon de prijs per tablet met het aantal tabletten dat nodig is voor éénontkalkingscyclus.Dit geeft je de kosten per toepassing. Hiermee kun je de producten van verschillende leveranciers beter vergelijken en het goedkoopste alternatief vinden.

Gewicht per tablet

Het gewicht per ontkalkingstablet ligt ongeveer tussen 15 gram en 50 gram per tablet. Het verschilt naargelang de leverancier. Afhankelijk hiervan is meestal hoeveel ontkalkingstabletten per toepassing gebruikt moeten worden. Als het gewicht per tablet laag is, is het vaak nodig om meerdere tabletten per toepassing te gebruiken. Als je geen origineel maar een alternatief product kiest, oriënteer je dan op het gewicht per tablet volgens de specificaties van het originele product.

Ontkalkingstabletten: Veel gestelde vragen en antwoorden

In dit gedeelte willen we de belangrijkste vragen over ontkalkingstabletten beantwoorden. Van toepassing tot kosten tot alternatieven – we hebben alle essentiële achtergrondinformatie voor je.

Wat zijn

ontkalkingstabletten? Ontkalkingstabletten zijn heel belangrijk voor het onderhoud van je huishoudelijke apparatuur, zoals koffiezetapparaten, waterkokers, stoomovens, vaatwassers en strijkijzers. Dit komt doordat de tabletten kalkresten verwijderen die zich in de loop van de tijd op je toestellen opbouwen, bijvoorbeeld in de waterreservoirs en op de verwarmingsbuizen. Dit is heel normaal.

Entkalkungstabletten-1
Regelmatig ontkalken van je koffiezetapparaat zorgt ervoor dat het aroma van je koffie zich ten volle kan ontwikkelen – zonder smaakverlies.
(Image source: unsplash/ Di Bella Coffee)

Ons drinkwater bevat mineralen. Mineralen als magnesium en calcium zijn van vitaal belang voor het menselijk lichaam, maar ze kunnen erg schadelijk zijn voor je huishoudelijke apparatuur. Dit komt omdat ze kalkaanslag veroorzaken. Kalkaanslag tast de werking van je toestellen aan en vermindert hun levensduur. Het elektriciteitsverbruik neemt toe omdat de kalklaag moet worden doorgedrongen voordat het water kan worden verwarmd. In het geval van automatische koffiezetapparaten heeft kalkaanslag ook een negatief effect op de smaak van je koffie. Regelmatig gebruik van ontkalkingstabletten zorgt ervoor dat je huishoudelijke apparaten optimaal blijven werken en verhoogt hun levensduur.

Welke soorten ontkalkingstabletten zijn er?

Ontkalkingstabletten zijn er in de klassieke uitvoering, bestaande uit één fase, of als 2-fasen ontkalkingstabletten.
Producttype Beschrijving
2-fasen ontkalkingstabletten De tabletten bestaan uit twee fasen die kleurgecodeerd zijn. Fase 1 verwijdert kalkresten. Fase 2 geeft langdurige bescherming tegen corrosie.
Classic ontkalkingstabletten tabletten bestaan uit één fase die kalkaanslag verwijdert. Ze geven geen extra bescherming tegen corrosie.

De 2-fasen ontkalkingstabletten beloven niet alleen een betrouwbare verwijdering van kalkresten, maar beschermen je huishoudelijke apparatuur ook tegen corrosie. Dit betekent dat het toestel tegelijk gereinigd en duurzaam verzorgd wordt. Het zachte 2-in-1 effect voorkomt beschadiging van de metalen onderdelen van het toestel. Classic ontkalkingstabletten zijn ontwikkeld voor de volledige verwijdering van kalkaanslag. Ze bevatten geen tweede fase met corrosiebescherming voor leidingen en thermoblok. Of je genoeg hebt aan de klassieke versie of liever de versie met een 2-in-1 effect hebt, is een kwestie van prioriteit en geld. Hoeveel kosten

ontkalkingstabletten?

Omdat ontkalkingstabletten in verschillende verpakkingsgroottes worden aangeboden, moet je niet naar de totale prijs kijken, maar naar de prijs per eenheid. Dit maakt het gemakkelijker om producten van verschillende leveranciers te vergelijken. Nog een tip: Omdat het aantal tabletten dat per ontkalking nodig is ook varieert naar gelang de leverancier, is het ook de moeite waard de kosten per toepassingte bekijken. Originele ontkalkingstabletten, die door fabrikanten van huishoudelijke apparatuur speciaal voor hun eigen toestellen worden aangeboden, zijn meestal duurder dan goedkope alternatieve producten. De oorspronkelijke producten hebben een eenheidsprijs tussen 1 euro en 3 euro. Alternatieve producten kosten tussen 0,30 euro en 0,50 euro per tablet.

Welke alternatieven zijn er voor ontkalkingstabletten?

Behalve ontkalkingstabletten zijn er ook andere soorten ontkalkingsmiddelen in andere doseringsvormen. We willen je graag kort kennis laten maken met deze alternatieven, zodat je een overzicht krijgt van alle soorten ontkalkers.

Type Beschrijving
Vloeibare ontkalker Sterk geconcentreerde ontkalker in vloeibare vorm die direct aan de machine moet worden toegevoegd en niet in water mag oplossen. De dosering kan gevarieerd worden.
Ontkalker poeder Ontkalker in poedervorm. Moet opgelost worden in warm water. Het poeder kan individueel gedoseerd worden.

Beide alternatieven verschillen van ontkalkingstabletten doordat de dosering individueel gevarieerd kan worden. Alle drie de soorten producten hebben hun voor- en nadelen. Het voordeel van ontkalkingstabletten is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn omdat de tabletten al gedoseerd zijn.

Hoe gebruik ik ontkalkingstabletten op de juiste manier?

Bij het gebruik van ontkalkingstabletten moet je altijd de aanwijzingen van de fabrikant opvolgen en de omstandigheden van de verschillende soorten toestellen in acht nemen.
Los de tabletten op in water, ontkalk ze en spoel ze verschillende keren na met schoon water.

Bij volautomatische koffiemachines vul je het waterreservoir met lauw water en voeg je de aanbevolen hoeveelheid ontkalkingstabletten toe om ze op te lossen. Dan kan het ontkalkingsprogramma van je machine gestart worden. Daarna moet een ander waterreservoir door de koffiemachine worden geleid om de chemische resten van de ontkalkingstabletten te verwijderen. Voor waterkokers giet je gewoon het mengsel van water en ontkalkingstabletten in de waterkoker en breng je het aan de kook. Kook dan ook tot driemaal toe met zuiver water. Het is in het algemeen belangrijk dat je op de juiste mengverhouding let en de aanwijzingen van de fabrikant opvolgt wat betreft de hoeveelheid water en het aantal ontkalkingstabletten.

Wat moet ik doen als het ontkalkingstablet niet goed oplost?

De optimale watertemperatuur om ontkalkingstabletten in op te lossen is ongeveer 40 graden. Als het ontkalkingstablet niet goed oplost, is het eerste wat je moet doen de watertemperatuur controleren. Hoe warmer het water, hoe sneller de tabletten oplossen.

Hoe vaak moet ik mijn machine met ontkalkingstabletten schoonmaken?

Een aanbeveling over hoe vaak je je machine moet ontkalken vind je in de gebruiksaanwijzing. In principe hangt dit ook af van hoe vaak de machine gebruikt wordt en hoe hard het drinkwater in je streek is. De waterhardheid geeft aan hoeveel kalk er in het drinkwater zit. Je kunt de mate van waterhardheid in je streek te weten komen op het Internet of door het zelf te meten met een waterhardheidsteststrip.

Entkalkungstabletten-2

Als je je koffiezetapparaat vaak gebruikt, moet je het minstens om de één tot twee maanden ontkalken.
(Image source: unsplash/ Jordan Whitt)

Als de waterhardheid gemiddeld is en je gebruikt 1 tot 2 kopjes per dag, dan is het voldoende om je koffiemachine te reinigen met een ontkalkingscyclus van drie maanden.

We raden je aan je machine om de twee maanden te ontkalken, of uiterlijk na drie maanden.

Bij moderne machines word je op de hoogte gebracht van de noodzaak tot ontkalken door een indicator op het display. Sommige volautomatische koffiezetapparaten zijn ook uitgerust met automatische ontkalkingsprogramma’s.

Conclusie

Ontkalkingstabletten zijn een eenvoudige en effectieve oplossing om kalkaanslag van huishoudelijke apparaten te verwijderen. In tegenstelling tot ontkalkers in vloeibare of poedervorm, zijn de tabletten al gedoseerd. Naast de ontkalkingsfunctie zorgen 2-fasen ontkalkingstabletten voor een blijvende bescherming tegen corrosie. Regelmatig gebruik van ontkalkingstabletten houdt de volledige werking van je toestel op lange termijn in stand en verlengt de levensduur. Universele ontkalkingstabletten zijn geschikt voor alle soorten apparaten en fabrikanten. Bij aankoop kun je kiezen tussen originele producten van de fabrikant van het toestel en goedkopere alternatieve producten. Kies je voor alternatieve producten, dan moeten kenmerken als compatibiliteit met de apparatuur, ingrediënten en tabletgewicht overeenkomen met de oorspronkelijke producten. Beeldbron: ammentorp / 123rf