
How we pick our products
Welkom bij onze grote ontkalker test 2023. Hier stellen we alle ontkalkers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste ontkalker voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ontkalker wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort
- Een ontkalker voor koffiepadmachines en andere automatische machines is de juiste keuze als je de levensduur van je machine wilt verlengen en de kwaliteit van je koffie op peil wilt houden.
- De koffiepadmachine moet regelmatig ontkalkt worden (gemiddeld om de drie maanden), afhankelijk van de waterhardheid en het waterdebiet.
- Als je een ontkalker koopt, controleer dan de ingrediënten. Ontkalkers bestaan meestal uit azijnzuur, citroenzuur, melkzuur en amidosulfonzuur.
Ontkalker: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ontkalker koopt
Waarom zijn ontkalkers nodig?
Waarom moet je je koffiepadmachine ontkalken?
Regelmatig je machine ontkalken verlengt niet alleen de levensduur, het zorgt ook voor een optimale koffietemperatuur en een maximale capaciteit. Bovendien verbruikt je machine minder elektriciteit en is ze stiller tijdens het brouwen.
Kalkaanslag is echter niet alleen schadelijk voor de goede werking van je koffiemachine, maar ook voor de kwaliteit van de koffie. Als er te veel kalk gevormd is, kan het tijdens het brouwen weggespoeld worden en in je warme drank terechtkomen.
Deze kalkdeeltjes doen merkbaar afbreuk aan de smaak van je koffie. Bovendien veranderen kalkafzettingen de waterstroom en de waterdruk, wat tot een verandering van het crema leidt. De crema moet dik en zoetig zijn in een goed onderhouden machine. Als je je koffiemachine langere tijd niet ontkalkt hebt, zal de crema de neiging hebben dun en bitter te zijn.
Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?
Als je koffiezetapparaat geen automatische indicator heeft, moet je eerst nagaan wat het kalkgehalte van je drinkwater is. Je kunt dit te weten komen door een postcode op het internet op te zoeken, of je kunt een waterhardheidsteststrip gebruiken om een nauwkeurig resultaat te krijgen.
Je houdt de teststrip een seconde in je drinkwater, en wacht dan een minuut op het testresultaat.
Behalve de hardheid van het water speelt ook het waterdebiet een beslissende rol. Als je je koffie(capsule)machine meerdere keren per dag gebruikt, zul je hem vaker moeten ontkalken. Anderzijds hoef je je machine minder vaak te ontkalken als je hem maar weinig gebruikt. In dit geval moet je echter oppassen dat het water in de bak niet blijft staan.
Als je de hardheid van het water niet kunt weten, of als je het niet zeker weet, moet je je koffiepadmachine ongeveer om de drie maanden ontkalken. Dit is de aanbevolen ontkalkingscyclus, berekend op de gemiddelde waterhardheid en op een gebruik van 1-2 kopjes per dag.
Hoeveel kost een ontkalker?
Besluit: Welke soorten ontkalkers zijn er en welke is de juiste voor jou?
In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten ontkalkers
- Vloeibare ontkalker
- Ontkalker in poedervorm
- Ontkalkingstabletten
Alle soorten zijn geschikt als ontkalker voor koffiezetapparaten en volautomatische koffiezetapparaten. Vloeibare ontkalker kan bij de juiste dosering meteen gebruikt worden, terwijl je een ontkalkingstablet of -poeder eerst moet oplossen.
Vaste ontkalkers met citroenzuur, bijvoorbeeld, zijn echter ecologisch afbreekbaar. Om je te helpen beslissen welk type ontkalker je wilt, leggen we in het volgende hoofdstuk de ontkalkingsmiddelen en hun verschillen in detail uit en geven we duidelijk hun afzonderlijke voor- en nadelen weer.
Hoe werkt een vloeibare ontkalker en wat zijn de voor- en nadelen?
Vloeibare ontkalker is meestal in plastic flessen verkrijgbaar als een geconcentreerd schoonmaakmiddel. Dit ontkalkingsmiddel kan onmiddellijk als vloeistof of gel in het te reinigen toestel worden gedaan. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je de dosering van het middel variëren. Vloeibare ontkalkers worden meestal rechtstreeks op het waterreservoir van de koffiemachine aangebracht.
Vloeibare ontkalkers bevatten vaak een reinigingsbasis van niet ecologisch afbreekbaar sulfaminezuur, melkzuur of amidosulfonzuur. Deze hebben een zeer sterk reinigende werking, zodat je ze kunt gebruiken om zelfs machines met zware aanslag snel te ontkalken.
Veel fabrikanten garanderen een zeer machinevriendelijke reiniging met speciale producten. Sommige ontkalkers hebben ook een kleurenindicator. Dit betekent dat het water in het reservoir verkleurt en pas weer helder is als de ontkalker helemaal uit het systeem gespoeld is.
Hoe werkt een ontkalker in poedervorm en wat zijn de voor- en nadelen?
Het ontkalkingspoeder moet voor gebruik in warm water opgelost worden. Veel organische ontkalkers op basis van citroenzuur zijn in poedervorm verkrijgbaar. Het ontkalkingspoeder is meestal onschadelijk uit ecologisch oogpunt, maar zijn vaste consistentie kan voor jou een nadeel zijn. Als het product niet helemaal oplost, vermindert de reinigende werking dienovereenkomstig.
Ontkalkers op basis van citroenzuur hebben nog een nadeel, vooral bij gebruik in volautomatische koffiemachines. Als het schoonmaakmiddel te heet verhit wordt, ontstaat calciumcitraat, dat als een kleverige witte massa neerslaat in plaats van de kalkaanslag.
Hoe werken ontkalkingstabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?
Ontkalkingstabletten worden geperst uit fijn poeder. Ze zijn verkrijgbaar op basis van een breed gamma zuren en zijn al gedoseerd in de vereiste toepassingshoeveelheid. Schoonmaken met ontkalkingstabletten is dus het gemakkelijkst voor je, want één tablet is ideaal geportioneerd voor één ontkalking en je hoeft niets af te meten.
De ontkalkingstabletten lossen als bruistabletten op in het waterreservoir van de koffiemachines. In tegenstelling tot andere ontkalkingsmiddelen kunnen de ontkalkingstabletten voor volautomatische koffiemachines ook in de poedergoot van de gebruiksklare machine gedaan worden en zo het handmatige reinigingsproces op gang brengen.
Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om ontkalkers te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om descalers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:
- Doseringsvorm
- Ingrediënten
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Vorm van presentatie
Ontkalker is er in drie verschillende vormen. Vloeibare ontkalkers zijn het meest geschikt voor het ontkalken van koffiepadmachines. Deze worden gewoon in het water gegoten en verspreiden zich vrij snel. De volgende tabel toont de dosering voor verschillende toepassingen. Volg zeker de gebruiksaanwijzing van je product.
Te ontkalken voorwerp | dosering |
---|---|
Waterkoker | 1 – 3 eetlepels/ L water |
Eierkoker | tot 2 theelepels en met water vullen, dan goed schoonmaken met een spons |
Douchekop | douchekop in een grote emmer water zetten en drie eetlepels kalkreiniger toevoegen en een nacht laten staan |
Bloempot | potten in emmer zetten, dan 2 – 3 eetlepels kalkreiniger toevoegen en een nacht laten staan. Maak de volgende dag grondig schoon met een borstel |
Er zijn ook ontkalkingsmiddelen in poeder- en tabletvorm. Deze zijn gemakkelijker te hanteren wat dosering betreft. Bij deze producten moet je er echter voor zorgen dat de ontkalker volledig in het water oplost, anders kan een betrouwbare ontkalking niet gegarandeerd worden.
Componenten
Ontkalkingsmiddelen bestaan in het bijzonder uit azijnzuur, citroenzuur, melkzuur en amidosulfonzuur. Amidosulfonzuur wordt beschouwd als een chemische stof, maar het is zeer effectief en wordt aanbevolen vooral voor sterk verkalkte toestellen. Deze behoren echter tot de duurste en vervuilen het milieu. Bovendien moet je er altijd op letten dat deze producten een kindveilige dop hebben.
Sommige fabrikanten van koffiemachines bieden ook hun eigen ontkalkers op basis van citroenzuur aan. Deze zijn echter vaak duurder dan het gewone citroenzuur uit de drogist of apotheek. Dit is zeer productief, biologisch afbreekbaar en geschikt voor bijna elk huishoudelijk toestel.
Er zijn ook vloeibare ontkalkers op basis van zuiver melkzuur verkrijgbaar. Deze biologische ontkalkers verwijderen kalkaanslag uit je koffiepadmachine op een heel zachte manier. Ze zijn voldoende voor regelmatig ontkalken, maar als je machine beladen is met zware kalkaanslag, kan deze natuurlijke ontkalker zijn grenzen bereiken.
Ontkalkers op basis van azijnzuur
zijn over het algemeen echter tamelijk ongeschikt voor koffiemachines. Ze tasten de afdichtingen en slangen van de machine aan. Ook het gebruik van het huismiddeltje azijnessence raden we nu af.
Foto-credits: 50435806 – ©yelenayemchuk/123RF