Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

32Products analyzed

69Hours invested

24Studies researched

121Comments collected

Welkom bij onze grote ontkalker test 2023. Hier stellen we alle ontkalkers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste ontkalker voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ontkalker wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort

 • Een ontkalker voor koffiepadmachines en andere automatische machines is de juiste keuze als je de levensduur van je machine wilt verlengen en de kwaliteit van je koffie op peil wilt houden.
 • De koffiepadmachine moet regelmatig ontkalkt worden (gemiddeld om de drie maanden), afhankelijk van de waterhardheid en het waterdebiet.
 • Als je een ontkalker koopt, controleer dan de ingrediënten. Ontkalkers bestaan meestal uit azijnzuur, citroenzuur, melkzuur en amidosulfonzuur.

Ontkalker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ontkalker koopt

Waarom zijn ontkalkers nodig?

Ons drinkwater bevat verschillende mineralen die schadelijk kunnen zijn voor huishoudelijke apparatuur. Omdat ons drinkwater kalk bevat, vormt zich na veelvuldig gebruik een laagje kalk in het waterreservoir en op de verwarmingsbuizen. Om dit op te lossen is regelmatig ontkalken van de machine nodig.

Jemand putzt Toilette

Regelmatig ontkalken houdt de oppervlakken glanzend. Ontkalkers zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld als vloeibare ontkalkers of in tabletvorm. (Foto: rawpixel.com / pexels.com)
WelltecWelltec Redaktion
Is kalkhoudend water schadelijk voor de gezondheid? In tegenstelling tot een wijdverbreid misverstand is kalkaanslag niet schadelijk voor de gezondheid. Koud water verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet. Kalkafzettingen die zich in de bloedvaten vormen zijn veel meer het gevolg van een bestaande ziekte en minder van de consumptie van kalkhoudend water. Toch raden deskundigen een hoge consumptie van kalkhoudend water af. Het bevat veel mineralen die het lichaam niet nodig heeft. Dit betekent dat de nieren veel harder moeten werken dan bij zacht water. (Bron: welltec-wasser.de)

Waarom moet je je koffiepadmachine ontkalken?

Het ontkalken van de koffiemachine is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Kalkaanslag in de koffiemachine verandert de smaak van de koffie en leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik, omdat de warmte eerst door de kalklaag moet dringen voor het water verwarmd kan worden.

Regelmatig je machine ontkalken verlengt niet alleen de levensduur, het zorgt ook voor een optimale koffietemperatuur en een maximale capaciteit. Bovendien verbruikt je machine minder elektriciteit en is ze stiller tijdens het brouwen.

Kalkaanslag is echter niet alleen schadelijk voor de goede werking van je koffiemachine, maar ook voor de kwaliteit van de koffie. Als er te veel kalk gevormd is, kan het tijdens het brouwen weggespoeld worden en in je warme drank terechtkomen.

Deze kalkdeeltjes doen merkbaar afbreuk aan de smaak van je koffie. Bovendien veranderen kalkafzettingen de waterstroom en de waterdruk, wat tot een verandering van het crema leidt. De crema moet dik en zoetig zijn in een goed onderhouden machine. Als je je koffiemachine langere tijd niet ontkalkt hebt, zal de crema de neiging hebben dun en bitter te zijn.

Wist je dat je bij het ontkalken van je koffiemachine beter geen huishoudelijke middeltjes zoals azijn kunt gebruiken? Azijn is een goed huismiddel om bepaalde oppervlakken in badkamer of keuken te ontkalken, maar niet voor je koffiezetapparaat. Het is een zeer agressief middel en kan gevoelige onderdelen beschadigen. Vooral rubber buizen en afdichtingen kunnen na verloop van tijd poreus en broos worden. Om deze reden raden veel fabrikanten het gebruik van azijn af. Een ander nadeel is de onaangename geur.

Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Hoe vaak je je filter of padmachine moet ontkalken hangt af van het kalkgehalte van je drinkwater en hoe vaak je het gebruikt. Veel koffiemachines hebben een praktische indicator die je vertelt wanneer je moet ontkalken.

Als je koffiezetapparaat geen automatische indicator heeft, moet je eerst nagaan wat het kalkgehalte van je drinkwater is. Je kunt dit te weten komen door een postcode op het internet op te zoeken, of je kunt een waterhardheidsteststrip gebruiken om een nauwkeurig resultaat te krijgen.

Je houdt de teststrip een seconde in je drinkwater, en wacht dan een minuut op het testresultaat.

Behalve de hardheid van het water speelt ook het waterdebiet een beslissende rol. Als je je koffie(capsule)machine meerdere keren per dag gebruikt, zul je hem vaker moeten ontkalken. Anderzijds hoef je je machine minder vaak te ontkalken als je hem maar weinig gebruikt. In dit geval moet je echter oppassen dat het water in de bak niet blijft staan.

Als je de hardheid van het water niet kunt weten, of als je het niet zeker weet, moet je je koffiepadmachine ongeveer om de drie maanden ontkalken. Dit is de aanbevolen ontkalkingscyclus, berekend op de gemiddelde waterhardheid en op een gebruik van 1-2 kopjes per dag.

Hoeveel kost een ontkalker?

De prijs van ontkalkers hangt grotendeels af van het soort product. Kies je een merkproduct op maat van je koffiepadmachine, dan kun je rekenen op ongeveer €15. Als je een universele ontkalker wilt kopen, ligt de prijs tussen 5 en 10 €. Als je een huismiddeltje wilt gebruiken zoals citroenzuur of azijnessence, kost je dat ongeveer 5 €.

Besluit: Welke soorten ontkalkers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten ontkalkers

 • Vloeibare ontkalker
 • Ontkalker in poedervorm
 • Ontkalkingstabletten

Alle soorten zijn geschikt als ontkalker voor koffiezetapparaten en volautomatische koffiezetapparaten. Vloeibare ontkalker kan bij de juiste dosering meteen gebruikt worden, terwijl je een ontkalkingstablet of -poeder eerst moet oplossen.

Vaste ontkalkers met citroenzuur, bijvoorbeeld, zijn echter ecologisch afbreekbaar. Om je te helpen beslissen welk type ontkalker je wilt, leggen we in het volgende hoofdstuk de ontkalkingsmiddelen en hun verschillen in detail uit en geven we duidelijk hun afzonderlijke voor- en nadelen weer.

Hoe werkt een vloeibare ontkalker en wat zijn de voor- en nadelen?

Vloeibare ontkalker is meestal in plastic flessen verkrijgbaar als een geconcentreerd schoonmaakmiddel. Dit ontkalkingsmiddel kan onmiddellijk als vloeistof of gel in het te reinigen toestel worden gedaan. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je de dosering van het middel variëren. Vloeibare ontkalkers worden meestal rechtstreeks op het waterreservoir van de koffiemachine aangebracht.

Advantages
 • Verwijdert zelfs de zwaarste afzettingen
 • Beschadigt de machine niet
 • Kan individueel gedoseerd worden
 • Gemakkelijk in gebruik
Disadvantages
 • Duur
 • Vaak niet ecologisch afbreekbaar
 • Dosering kan niet precies afgelezen worden

Vloeibare ontkalkers bevatten vaak een reinigingsbasis van niet ecologisch afbreekbaar sulfaminezuur, melkzuur of amidosulfonzuur. Deze hebben een zeer sterk reinigende werking, zodat je ze kunt gebruiken om zelfs machines met zware aanslag snel te ontkalken.

Veel fabrikanten garanderen een zeer machinevriendelijke reiniging met speciale producten. Sommige ontkalkers hebben ook een kleurenindicator. Dit betekent dat het water in het reservoir verkleurt en pas weer helder is als de ontkalker helemaal uit het systeem gespoeld is.

Hoe werkt een ontkalker in poedervorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Het ontkalkingspoeder moet voor gebruik in warm water opgelost worden. Veel organische ontkalkers op basis van citroenzuur zijn in poedervorm verkrijgbaar. Het ontkalkingspoeder is meestal onschadelijk uit ecologisch oogpunt, maar zijn vaste consistentie kan voor jou een nadeel zijn. Als het product niet helemaal oplost, vermindert de reinigende werking dienovereenkomstig.

Advantages
 • Kan gedoseerd worden naar gelang de ernst van de aanslag
 • Goedkoop
 • Ecologisch afbreekbaar
Disadvantages
 • Lost misschien niet helemaal op
 • Kan rubber afdichtingen aantasten
 • Vormt residu’s

Ontkalkers op basis van citroenzuur hebben nog een nadeel, vooral bij gebruik in volautomatische koffiemachines. Als het schoonmaakmiddel te heet verhit wordt, ontstaat calciumcitraat, dat als een kleverige witte massa neerslaat in plaats van de kalkaanslag.

Hoe werken ontkalkingstabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Ontkalkingstabletten worden geperst uit fijn poeder. Ze zijn verkrijgbaar op basis van een breed gamma zuren en zijn al gedoseerd in de vereiste toepassingshoeveelheid. Schoonmaken met ontkalkingstabletten is dus het gemakkelijkst voor je, want één tablet is ideaal geportioneerd voor één ontkalking en je hoeft niets af te meten.

Advantages
 • Verpakt in porties
 • Goedkoop
 • Makkelijk in gebruik
Disadvantages
 • Kan niet helemaal oplossen

De ontkalkingstabletten lossen als bruistabletten op in het waterreservoir van de koffiemachines. In tegenstelling tot andere ontkalkingsmiddelen kunnen de ontkalkingstabletten voor volautomatische koffiemachines ook in de poedergoot van de gebruiksklare machine gedaan worden en zo het handmatige reinigingsproces op gang brengen.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om ontkalkers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om descalers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Doseringsvorm
 • Ingrediënten

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Vorm van presentatie

Ontkalker is er in drie verschillende vormen. Vloeibare ontkalkers zijn het meest geschikt voor het ontkalken van koffiepadmachines. Deze worden gewoon in het water gegoten en verspreiden zich vrij snel. De volgende tabel toont de dosering voor verschillende toepassingen. Volg zeker de gebruiksaanwijzing van je product.

Te ontkalken voorwerp dosering
Waterkoker 1 – 3 eetlepels/ L water
Eierkoker tot 2 theelepels en met water vullen, dan goed schoonmaken met een spons
Douchekop douchekop in een grote emmer water zetten en drie eetlepels kalkreiniger toevoegen en een nacht laten staan
Bloempot potten in emmer zetten, dan 2 – 3 eetlepels kalkreiniger toevoegen en een nacht laten staan. Maak de volgende dag grondig schoon met een borstel

Er zijn ook ontkalkingsmiddelen in poeder- en tabletvorm. Deze zijn gemakkelijker te hanteren wat dosering betreft. Bij deze producten moet je er echter voor zorgen dat de ontkalker volledig in het water oplost, anders kan een betrouwbare ontkalking niet gegarandeerd worden.

Produktbild

Kalkaanslag in de koffiemachine verandert de smaak van de koffie en leidt tot hoger elektriciteitsverbruik

Componenten

Ontkalkingsmiddelen bestaan in het bijzonder uit azijnzuur, citroenzuur, melkzuur en amidosulfonzuur. Amidosulfonzuur wordt beschouwd als een chemische stof, maar het is zeer effectief en wordt aanbevolen vooral voor sterk verkalkte toestellen. Deze behoren echter tot de duurste en vervuilen het milieu. Bovendien moet je er altijd op letten dat deze producten een kindveilige dop hebben.

Sommige fabrikanten van koffiemachines bieden ook hun eigen ontkalkers op basis van citroenzuur aan. Deze zijn echter vaak duurder dan het gewone citroenzuur uit de drogist of apotheek. Dit is zeer productief, biologisch afbreekbaar en geschikt voor bijna elk huishoudelijk toestel.

Er zijn ook vloeibare ontkalkers op basis van zuiver melkzuur verkrijgbaar. Deze biologische ontkalkers verwijderen kalkaanslag uit je koffiepadmachine op een heel zachte manier. Ze zijn voldoende voor regelmatig ontkalken, maar als je machine beladen is met zware kalkaanslag, kan deze natuurlijke ontkalker zijn grenzen bereiken.

Ontkalkers op basis van azijnzuur

zijn over het algemeen echter tamelijk ongeschikt voor koffiemachines. Ze tasten de afdichtingen en slangen van de machine aan. Ook het gebruik van het huismiddeltje azijnessence raden we nu af.

Wist je dat je je waterreservoir ook kunt ontkalken met Aspiril? Vul het waterreservoir helemaal met water en los er het Aspirine tablet in op. Na het oplossen kun je het potje helemaal legen en verschillende keren goed uitspoelen.

Foto-credits: 50435806 – ©yelenayemchuk/123RF

Reviews