Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

27Hours invested

15Studies researched

80Comments collected

Welkom op onze grote nootmuskaat test 2023. Hier presenteren we alle nootmuskaat specerijen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste nootmuskaat voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je nootmuskaat wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Nootmuskaat is een populair keukenkruid dat je zowel gemalen als heel kunt kopen.
 • Nootmuskaat smaakt niet alleen lekker, maar heeft ook verschillende positieve effecten op de gezondheid.
 • De unieke smaak van nootmuskaat komt bijzonder goed tot zijn recht als je een rasp gebruikt en hem vers in je eten raspt.

Nootmuskaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je nootmuskaat koopt

Wat is een nootmuskaat? Is het een noot of een specerij?

Nootmuskaat is een populaire en smakelijke keuken specerij. Je kunt het in winkels al gemalen of heel kopen. In botanische zin is nootmuskaat geen noot. De nootmuskaatboom behoort tot het geslacht Nootmuskaat.

Hier zie je een hele nootmuskaat. (Foto bron: 123rf.com / besjunior)

De muskaatnoot is het zaad van deze boom en wordt, samen met of apart van zijn zaadmantel, als specerij gebruikt. In de volksmond wordt het zaad nootmuskaat of foelie genoemd en de zaadhuid foelie of foelie.

De namen “noot” en “bloem” zijn echter misleidend – beide bestanddelen behoren officieel tot de zogenaamde zaadkruiden. Nootmuskaat komt echter meer voor en smaakt veel intenser dan foelie. In de volgende tabel hebben we de eigenschappen van nootmuskaat en foelie vergeleken.

Nootmuskaat Foelie
Kern van de nootmuskaatvrucht Rode zaadmantel die nootmuskaat omhult
Sterke en pittige smaak Fijne en milde smaak
Hele noot of poeder Bloemreepjes of poeder
Gaat goed samen met lichte sauzen en soepen, aardappelgerechten, spinazie, koolrabi, bloemkool en nog veel meer Past bij alles waar nootmuskaat bij past, vooral lekker in desserts

Je kunt nootmuskaat altijd vervangen door foelie, maar foelie kan niet altijd door nootmuskaat vervangen worden.

Ze lijken erg op elkaar qua smaak, maar foelie is gewoon milder en kan dienovereenkomstig niet altijd vervangen worden door de pittig-peperige noot van nootmuskaat.

Hoe groeit nootmuskaat en waar komt het vandaan?

De nootmuskaatboom groeit in een tropisch klimaat en wordt tot twintig meter hoog. De vrouwelijke bloemen vormen vijf tot acht centimeter grote, perzikachtige vruchten. Als ze rijp zijn, hebben ze een gele kleur en springen ze in het midden open. Daarom worden ze in de plantkunde ook wel capsules genoemd.

Zo zien nootmuskaatjes er aan de boom uit. (Image source: 123rf.com / microgen)

Het zaad en de zaadhuid worden dan apart geoogst en gedroogd. Ze worden dan in de handel verkocht als keukenkruid.

Een boom draagt tot 1.000 nootmuskaatvruchten per jaar. De oorspronkelijke oorsprong van de nootmuskaatboom is de Indonesische “Banda-eilanden”. Een ander export-eiland van nootmuskaat is het Caraïbische eiland Grenada.

Dit wordt ook wel “Kruideneiland” genoemd, vanwege de veelzijdige teelt van specerijen naast nootmuskaat, zoals kaneel en gember. Andere groeiende landen zijn andere Caraïbische en tropische landen zoals India, Maleisië en Nieuw Guinea.

Hoe smaakt nootmuskaat en waar wordt het in de keuken gebruikt?

Nootmuskaat heeft een heel aparte en bijzondere smaak die in deze vorm onmiskenbaar is. Nootmuskaat smaakt uitstekend bij sommige gerechten en is er vast voor bedoeld, terwijl het kruid totaal ongeschikt lijkt bij andere gerechten.

De juiste dosering is in elk geval belangrijk, want nootmuskaat heeft een heel intens aroma en zelfs een kleine hoeveelheid voegt veel smaak toe. De smaak kan beschreven worden als kruidig en aromatisch en heeft ook een peperige en dus prikkelende noot. Bovendien smaakt de specerij licht bitter.

Door zijn oorsprong past nootmuskaat heerlijk bij groente- en vleesgerechten in de Indische en Indonesische keuken. Daar maakt het ook deel uit van kruidenmengsels zoals tandoori, waarin de beroemde tandoori kip gemarineerd wordt. Maar het is moeilijk je de Europese keuken zonder nootmuskaat voor te stellen.

Daartoe behoren aardappelgerechten, zoals aardappelpuree, koolgerechten en witte sauzen, zoals de béchamelsaus voor lasagne. Nootmuskaat smaakt ook lekker bij eieren, spinazie, kaas of asperges. Nootmuskaat is ook een vast bestanddeel van specerijenmengsels voor ontbijtkoek. Dienovereenkomstig wordt nootmuskaat ook gebruikt bij de bereiding van desserts zoals peperkoek, koekjes of sommige cakes.

Hoe ziet een muskaatnoot eruit?

Nootmuskaat ziet er iets anders uit als hij gedroogd is dan als hij rijp aan de nootmuskaatboom hangt. Hij is verschrompeld en heeft een bruine kleur gekregen. Als ze gepeld zijn, lijken ze een beetje op een kleine walnoot. Voor je hem kunt raspen, moet je eerst de dop kraken om bij de eigenlijke noot te komen.

Nootmuskaatontwikkelt zijn aroma het best als je het tijdens de bereiding vers in je gerecht raspt.

Heeft nootmuskaat gezonde bestanddelen of een genezende werking?

Nootmuskaat bevat veel gezonde bestanddelen en kan daarom ook een genezende werking hebben. Het bevat onder andere de mineralen calcium, ijzer, foliumzuur, kalium, magnesium, natrium, fosfor en zink, en ook vitamine A, C en B-complexen.

Maar afgezien hiervan zijn vooral de etherische oliën die in nootmuskaat zitten verantwoordelijk voor de gezondheidsbevorderende werking.

Voor uitwendig gebruik kun je het beste een tinctuur van water en nootmuskaat bereiden of etherische nootmuskaatolie gebruiken. Opgelet: De juiste dosering is uiterst belangrijk! Nootmuskaat kan een hallucinogeen effect hebben en tot vergiftiging leiden als het in hoeveelheden van 3-4 gram of meer wordt geconsumeerd.

Wat kost nootmuskaat?

Er zijn aanzienlijke verschillen in prijs tussen gemalen nootmuskaat en hele nootmuskaat. De kwaliteit van het product is ook bepalend voor de prijs. Hele muskaatnoten zijn beduidend duurder dan het poeder.

Een hele nootmuskaat kost gewoonlijk minstens een euro. Als je grotere hoeveelheden koopt, kun je een goede korting krijgen. Afhankelijk van de kwaliteit kun je 100 gram hele nootmuskaat kopen voor ongeveer 5-16 euro.

Je moet er rekening mee houden dat je voor de toepassing ook een nootmuskaatrasp nodig hebt. Je kunt gemalen nootmuskaat in poedervorm kopen voor 4 tot 9 euro per 100 gram in handige zakjes of schudbekers.

Waar kan ik nootmuskaat kopen?

Je kunt nootmuskaat kopen in verschillende online winkels. Je kunt ook nootmuskaat kopen, zowel hele noten als gemalen als poeder, in elke goed gesorteerde supermarkt. Dus als je het niet op het internet wilt bestellen, kun je het gemakkelijk in je stad kopen.

Zijn er alternatieven voor nootmuskaat?

Nootmuskaat heeft beslist zijn eigen unieke smaak. Er is geen andere specerij die in de buurt komt van de smaak van nootmuskaat. Er is dus geen direct alternatief voor nootmuskaat. Als je allergisch bent voor nootmuskaat of het kruid nog niet in huis hebt, kun je het helemaal weglaten of andere specerijen gebruiken om je gerecht pittiger en lekkerder te maken.

Om de licht peperige smaak van nootmuskaat na te bootsen, kun je je gerecht ook gewoon iets meer peper geven dan je anders zou doen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om nootmuskaat te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om nootmuskaat te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald nootmuskaatproduct geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Geheel of gemalen
 • Biologische kwaliteit
 • Oorsprong
 • Verpakking

Hele of gemalen

Waarschijnlijk het belangrijkste onderscheid en de belangrijkste beslissing die je moet nemen voor je nootmuskaat koopt, is of je hele nootmuskaatkorrels wilt kopen of het gemalen nootmuskaatpoeder. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Gemalen nootmuskaat is niet zo aromatisch als vers geraspte nootmuskaat. Dit komt omdat de etherische oliën die vrijkomen als ze geraspt worden, in poedervorm al vervlogen zijn. Als je wat nootmuskaat vers in je eten raspt, is het veel aromatischer en heb je minder nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Bovendien weet je, als je nootmuskaat vers raspt, precies wat er in je eten gaat – alleen de pure nootmuskaat. Kant-en-klare specerijenschudders in de supermarkt zijn vaak verdund en bevatten maar een klein percentage (meestal 25%) nootmuskaat.

Verder zijn hele muskaatnoten veel langer houdbaar omdat ze niet klonteren of aan elkaar kleven, in tegenstelling tot poeder.

We hebben de voor- en nadelen van het bereiden van hele muskaatnoten voor je op een rijtje gezet.

Advantages
 • Vers bereid, dus vol aroma
 • Onbeperkt houdbaar
 • Je weet precies dat alleen pure nootmuskaat in je eten terechtkomt
Disadvantages
 • Duurder dan poeder
 • Moeilijker te hanteren, want je hebt een rasp nodig
 • Tijdrovender om te bereiden

Al met al is het voordeel van het sterkere aroma en de vollere smaak van hele muskaatnoten in onze ogen overtuigend. Probeer het gewoon eens uit en beslis dan zelf!

Biologische kwaliteit

Net als bij alle andere voedingsmiddelen is biologische kwaliteit een kwaliteitskenmerk van nootmuskaat. Het betekent dat ze geen chemische resten van sprays kunnen bevatten. Het gebruik ervan is helaas gemeengoed in niet-biologisch gecertificeerde boerderijen.

Bovendien zijn biologische specerijen niet genetisch behandeld en mogen ze niet bestraald worden om ze te conserveren. En heel belangrijk: biologische specerijen bestaan altijd voor 100% uit specerijen, zonder scheidingsmiddelen of vulstoffen, smaakstoffen of smaakversterkers.

Vooral nootmuskaatshakers in supermarkten bevatten vaak een groot aandeel kunstmatige specerijen. Het loont daarom de moeite om bij aankoop naar biologische kwaliteit te zoeken.

Herkomst

Door het tropische klimaat dat de nootmuskaatboom nodig heeft, wordt nootmuskaat vooral gekweekt in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Daarom wordt nootmuskaat meestal over een lange afstand vervoerd. De herkomst van het product zegt echter niet veel over de kwaliteit ervan. Als je om duurzaamheid geeft, zorg er dan voor dat de transportroute zo kort mogelijk was.

Verpakking

Nootmuskaat houdt van koel, droog en beschermd tegen licht. Dienovereenkomstig zijn hersluitbare aromazakken een goede keus als het gaat om het verpakken van nootmuskaat. Zo zijn de muskaatnoten goed beschermd tegen invloeden van buitenaf en behouden ze hun aroma.

Nog beter echter is een aluminiumvrij blik als verpakking. Deze blikken zijn bijzonder duurzaam omdat je ze zelf kunt hergebruiken of ze gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden als ze weggegooid worden.

Wetenswaardigheden over nootmuskaat

Hoe gebruik en meet ik nootmuskaat?

Als je hele nootmuskaatjes gebruikt, heb je een rasp nodig om ze te bereiden. Als ze in hun geheel verkocht worden, d.w.z. met de dop, moet je ze eerst kraken. Om dit te doen kun je een bord of mes stevig op de nootmuskaat drukken.

Dan kun je de schil verwijderen en de binnenkant fijnmalen met de rasp. Natuurlijk hangt de juiste hoeveelheid af van je persoonlijke smaak. Je kunt het beste de aanwijzingen volgen van het recept dat je gebruikt. Als je verse nootmuskaat gebruikt, is 3/4 van de gegeven hoeveelheid voldoende, want die is zeer aromatisch.

Maar pas op dat je nooit meer dan vier gram nootmuskaat per keer eet. Dit kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.

Wat is de houdbaarheid van nootmuskaat?

Hele muskaatnoten zijn bijna onbeperkt houdbaar als ze op de juiste manier bewaard worden. Goed bewaren van zowel hele nootmuskaatnoten als nootmuskaatpoeder betekent dat je ze op een koele, tegen licht beschermde en droge plaats bewaart.

Als het kruid verkocht wordt in een verpakking die hier niet aan voldoet, kun je het het beste gewoon in een geschikt bakje decanteren.

Zonder de dop is de houdbaarheid van hele nootmuskaat echter teruggebracht tot ongeveer drie jaar. In het algemeen kun je het product zonder aarzelen gebruiken, zolang het nog lekker ruikt en er geen vlekken (schimmel) op zitten.

Is muskaatnoot giftig? Zo ja, waarom en in welke hoeveelheden?

Ja, overmatig gebruik van nootmuskaat kan bedwelmend en ook giftig zijn. Naarmate de geconsumeerde hoeveelheid toeneemt, nemen ook de negatieve effecten van consumptie toe. Je kunt vergiftiging herkennen aan de volgende symptomen

 • Afwezigheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid
 • Misselijkheid, braken, buikpijn
 • Snelle polsslag, angstig, rusteloosheid
 • Palpabele hartkloppingen
 • Waanideeën, hallucinaties

De symptomen verschijnen ongeveer 3 tot 6 uur na consumptie en verdwijnen binnen een tot twee dagen. Als je vergiftiging of onbedoelde overconsumptie vermoedt, moet je een arts raadplegen!

Kan ik nootmuskaat eten tijdens zwangerschap en borstvoeding?

In de juiste dosering die in de keuken gebruikelijk is, vormt de consumptie van nootmuskaat tijdens zwangerschap of borstvoeding geen probleem.

Alleen een overdosis van vier gram of meer kan een negatief effect hebben op de consumptie van nootmuskaat. De dosering en het gebruik van nootmuskaat tijdens zwangerschap en borstvoeding verschilt niet van het normale gebruik.

Beeldbron: 123rf.com / Cora Müller

Reviews