Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Er gaat niets boven een warme kop koffie ‘s morgens. De verleidelijke geur van heet gebrouwen koffie is gewoon niet te weerstaan. Nespresso is een bekend en zeer populair alternatief voor koffiezetapparaten. Met zijn geportioneerd capsulesysteem biedt het een ruime keuze aan koffievariaties.

Moet je ‘s morgens snel zijn? Druk gewoon op een knop en de koffie is in een paar seconden klaar. In onze grote Nespresso machine test 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp Nespresso machines. We beantwoorden de belangrijkste vragen en geven je koopcriteria om je een goede basis te geven voor de keuze van je capsule machine.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Nespresso machines zijn capsule-machines die met aluminium capsules in enkele seconden koffie of thee zetten.
 • Koffiecapsules hebben een zeer ruime keuze aan soorten en smaken.
 • Je kunt kiezen uit drie Nespresso machines: Nespresso machines met geïntegreerde melkopschuimer, de klassieke Nespresso machine en de Nespresso thee machine.

Nespresso Machine: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Nespresso machines

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Nespresso machines te vergelijken en te beoordelen. Deze zijn:

Bereidingsmogelijkheden

Om met je koffiemachine verschillende koffiecreaties tevoorschijn te toveren, is niet alleen de keuze van capsules of het capsulesysteem doorslaggevend, maar ook de instelmogelijkheden die je machine biedt. Nespresso machines hebben, afhankelijk van het type, tussen de één en negen standen.

Nespresso machine type Aantal bereidingsmogelijkheden
Nespresso machines met melkopschuimer 3 tot 9 bereidingsmogelijkheden
Klassieke Nespresso machine 2 tot 3 bereidingsmogelijkheden
Nespresso thee machines 1 bereidingsmogelijkheid
Nespresso machines zonder of met externe melkopschuimer hebben twee (espresso en lungo) of drie (ristretto, espresso en lungo) programmeerbare kopgroottes. Met de meeste capsule-machines kun je instellen hoe lang je het water door de capsule laat lopen, afhankelijk van je smaak. Hiermee kun je zowel de concentratie van de koffie als de lengte veranderen.
Nieuwere Nespresso machine modellen die een geïntegreerde melkopschuimer hebben, kunnen zes tot negen koffierecepten maken. Met een druk op de knop maak je automatisch espresso, lungo, cappuccino, romige latte, latte machiato, melkschuim en meer. Je kunt zelfs zien welke instellingen nodig zijn voor de gekozen koffiesoort door naar de capsules te kijken.

Grootte van de Nespresso machine

Om te kunnen kiezen tussen een compacte mini-machine of een ruimteverslindende Nespresso machine, moet je eerst weten hoeveel ruimte de machine in beslag kan nemen. De grootte van de machine is erg belangrijk omdat die afhangt van waar hij gebruikt zal worden.

Gemiddeld zijn kleinere Nespresso machines 20x10x30 centimeter in diameter, terwijl grotere capsule machines ongeveer 40x20x30 centimeter zijn. Voor stacaravans, tuinen of keukens waar minder ruimte beschikbaar is, kun je beter een kleiner model overwegen.

Met een klassieke Nespresso machine en een externe melkopschuimer kun je meer ruimte besparen. Maar als je je aangetrokken voelt tot een machine met een chiquere vormgeving en meerdere functies, neemt hij ook meer plaats in de keuken in.

Extra mogelijkheden

Voordat je een Nespresso machine koopt, moet je bedenken wat je van een koffiezetapparaat verwacht. Afhankelijk van het model en de prijsklasse hebben de machines verschillende functies. Ze hebben Bluetooth, aanraakscherm en energiebesparende functies. Hiermee kun je via de Nespresso Mobile app met de afstandsbediening het brouwproces starten.

Functie Beschrijving
Energiebesparingsfunctie Met de energiebesparingsfunctie zorgt de machine na drie minuten voor een laag energieverbruik. Nadat het negen minuten niet gebruikt is, schakelt het apparaat automatisch uit.
Bluetooth functie Met de Nespresso App kun je via Bluetooth verbinding maken met de Nespresso machine vanaf je smartphone of tablet. Zo kun je het brouwproces plannen en beginnen vanuit je comfortabele bed.
Touch screen functie In plaats van op knoppen te drukken, hoef je bij deze Nespresso machines alleen maar lichtjes op het touch screen gedeelte te tikken. Bij duurdere capsule machines kun je de knoppen afzonderlijk programmeren. Deze machines kosten echter tot 500 euro.

Design

De Nespresso machine moet niet alleen goede koffie zetten, hij moet er ook goed uitzien. Om ervoor te zorgen dat de Nespresso machine ook visueel in je keuken past, kun je kiezen uit verschillende factoren, zoals: Materiaal van de behuizing, kleur, afmetingen en gewicht.

De behuizing van Nespresso machines is gemaakt van roestvrij staal, kunststof, metaal, aluminium of een combinatie van deze materialen. Om het reinigen te vergemakkelijken is het waterreservoir van alle machines van kunststof gemaakt.

Er zijn geen grenzen aan de keuze van kleuren. Standaard zijn de meeste machines zwart, wit, rood of grijs. Om er echter voor te zorgen dat de kleur past bij de inrichting van een ongewone keuken, bieden fabrikanten ook machines in andere kleuren aan, zoals oranje, groen, roze, blauw of geel.

Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, kun je een groter of kleiner model kiezen. Wat het gewicht betreft, moet je er rekening mee houden dat plastic koffers lichter zijn dan andere materialen. Ze zijn echter niet zo stevig als roestvast staal of metaal. Over het algemeen wegen Nespresso machines tussen de 2 en 5 kg.

Besluit: Welke soorten Nespresso machines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het Nespresso systeem werd in 1970 in Nestlé’s R&D afdeling uitgevonden door ingenieur Eric Favre en in 1976 gepatenteerd. Nadat marketing expert Jean-Paul Gaillard het in 1991 overnam en, met hulp van machinepartner Krups, het systeem internationaal werd aangeboden, nam de merkaanwezigheid van de firma toe. Populaire gedrukte en televisiereclame met George Clooney in de hoofdrol droeg bij tot het succes van het merk in het begin van de jaren 2010.

Wat onderscheidt een Nespresso machine met een geïntegreerde melkopschuimer en wat zijn de voor- en nadelen?

De Nespresso machine met geïntegreerde melkopschuimer heeft een ingebouwd melkreservoir. Met behulp van slangen en spuitmonden wordt de melk direct in de beker gevoerd. Hiermee maak je met een druk op de knop verschillende melkschuimcreaties. Hierdoor is de machine gemakkelijker te bedienen en kun je latte macchiato of cappuccino met melkschuim maken.

Er kunnen zich echter bacteriën en ziektekiemen in de melk ontwikkelen. Daarom moet je de onderdelen waar de melk doorheen stroomt na elk gebruik grondig reinigen. Dit kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Om het werk gemakkelijker te maken, kies je een Nespresso model dat vaatwasserbestendige onderdelen bevat.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Snelle bereiding van melkdranken
Disadvantages
 • Het reinigen van het melksysteem is tijdrovend
 • Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich ontwikkelen

Wat onderscheidt een klassieke Nespresso machine en wat zijn de voor- en nadelen?

De klassieke Nespresso machine is verkrijgbaar met en zonder een externe melkopschuimer. De melkopschuimer is een houder waarin de melk verwarmd en opgeschuimd kan worden. Het melkschuim moet echter met de hand bij de koffiedrank worden gegoten. Omdat hij niet vast geïnstalleerd is, kun je het melkreservoir na gebruik gewoon in de koelkast zetten.

Dit vergemakkelijkt het bewaren van de melk. Ook al is de melkopschuimer niet inbegrepen, hij is verkrijgbaar als accessoire bij Nespresso of andere winkels. Zo kun je je melkschuim maken wanneer je het nodig hebt.

Advantages
 • Melkopschuimer kan overal geplaatst worden
 • Melk kan tussen gebruik gekoeld worden
 • Schoonmaken is niet ingewikkeld
 • Melkopschuimer wordt apart verkocht
Disadvantages
 • Melk moet met de hand ingeschonken worden
 • Melkopschuimer wordt niet altijd meegeleverd

Wat zijn de kenmerken van een Nespresso thee-apparaat en wat zijn de voor- en nadelen?

De Nespresso thee machine is speciaal gemaakt voor het zetten van thee. Met een druk op de knop wordt automatisch thee bereid. Verschillende soorten thee van Nestle en andere firma’s, in capsulevorm, zijn voor deze machines verkrijgbaar. Helaas is deze machine alleen geschikt voor thee capsules, wat betekent dat je er geen koffie mee kunt zetten.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Automatisch zetten bij het zetten van thee
Disadvantages
 • Alleen geschikt voor theecapsules

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Nespresso machine koopt

Om verwarring bij de aankoop te voorkomen, willen we ook ingaan op veelgestelde vragen over de Nespresso machine.

Wat is een Nespresso machine?

De Nespresso machine is een koffiezetapparaat met capsules. Door er eenvoudig capsules in te doen, is het mogelijk koffie of thee te zetten. Afhankelijk van de soort machine is het mogelijk verschillende koffiecreaties te maken: Cappuccino, Espresso of Café Latte naar ieders voorkeur. Evenals de padmachine behoort ook de capsule koffiemachine tot de portioneermachines.

Nespresso Maschine-1

Volgens de legende ontdekte een 9e eeuwse Ethiopische geitenhoeder bij toeval koffie toen hij merkte hoe gek zijn geiten van de bonen werden.
(Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Koffiecapsules zijn eenpersoonsverpakkingen die koffiepoeder bevatten voor een enkel kopje. Er zijn verschillende soorten koffiecapsules te koop, afhankelijk van smaak. Naar gelang de soort worden capsules aangeboden voor vier verschillende soorten bereiding. Omdat ze gemaakt zijn voor specifieke cupmaten, verschillen ze overwegend in hoeveelheid.

Bereidingstype Hoeveelheid
Ristretto 25 ml
Espresso 40 ml
Lungo 110 ml
Americano 150 ml

Nespresso Maschine-2

Regelmatig koffie drinken kan gezondheidsvoordelen hebben, zoals een lager risico op ziekten als kanker, hartziekten en Alzheimer.
(Image source: unsplash.com / Sylvain Thrd)

Hoeveel kost een Nespresso machine?

De prijs van een Nespresso machine varieert sterk, afhankelijk van de instellingen, extra mogelijkheden en kwaliteit. In het algemeen kunnen ze in twee prijscategorieën verdeeld worden: klassieke modellen en combinatiemachines. Eenvoudige modellen zijn er al vanaf 50 euro, terwijl combinatiemachines variëren van 200 tot 500 euro.

Model Prijs
Eenvoudig model ca. 50 tot 200 euro
Combinatiemachines ca. 200 tot 500 euro

Omdat ze ook meerdere functies hebben, hebben combinatiemachines hogere aanschafkosten. Ze bevatten een geïntegreerde melkopschuimer en je kunt er ook de temperatuur van de melk mee instellen. Dit maakt de machine zelfs perfect voor latte art.

Wat zijn de vervolgkosten voor Nespresso capsules?

Sinds 2014 is het patent van Nespresso op koffiecapsules verlopen, daarom zijn veel fabrikanten van derden goedkopere capsules gaan aanbieden. Om de werking van de Nespresso machines te garanderen, raden de fabrikanten aan alleen hun eigen capsules te gebruiken. De prijs per koffiecapsule ligt tussen 25 en 50 cent, afhankelijk van de fabrikant.

Capsules worden in verschillende soorten aangeboden. Deze verschillen zowel in de soort koffiebonen die gebruikt worden als in de mate waarin ze gebrand en gemalen worden. Dit betekent dat sommige capsules, zoals “Limited Edition” capsules, duurder zijn. Je moet je er echter van vergewissen dat de capsulevorm compatibel is met je Nespresso machine.

Hoewel Nespresso machines goedkoop zijn in aanschaf, kun je er maar één kopje koffie per capsule mee zetten. Dit leidt tot zeer hoge follow-up kosten. Dit kan erg duur zijn, zowel voor frahling-liefhebbers als voor kantoren en huishoudens.

Zelfs voor huishoudens waar maar één kopje koffie per dag gedronken wordt, bedragen de maandelijkse kosten van 40 cent capsules 11.20 euro. Terwijl gewone koffiebonen, die twee tot drie maanden houdbaar zijn, slechts 5 euro kosten. Om geld te besparen zijn er tegenwoordig verschillende zelfvullende koffiecapsules verkrijgbaar.

Zo kun je de capsule elke keer opnieuw vullen met versgemalen koffiebonen. Herbruikbare capsules worden na één gebruik niet weggegooid, maar gespoeld en opnieuw gebruikt. Op deze manier wordt ook het milieu gespaard, omdat bij de productie van capsules enorme hulpbronnen worden verbruikt.

Welke zijn de bekendste fabrikanten van Nespresso machines?

Nespresso werkt samen met andere bedrijven om zijn koffiezetapparaten te verkopen. De bekendste fabrikanten van Nespresso machines zijn Krups en De’Longhi. Ze verschillen in vormgeving en in gamma van functies.

Nespresso is een product van de Zwitserse fabrikant Nestlé

De modellen van De’Longhi zijn eenvoudig van ontwerp. De firma produceert meer klassieke producten, met een geringer gamma functies.

Krups Nespresso machines, daarentegen, zijn luxueuzer van ontwerp. Ze zijn ook beter uitgerust wat functies betreft; de meeste modellen hebben een Bluetooth verbinding en diverse melkopschuimfuncties.

Beide fabrikanten scoren punten voor de gebruiksvriendelijkheid van hun producten. Afhankelijk van het land variëren de partners van het verkoopmerk. Zo worden in Duitsland Krups koffiezetapparaten verkocht, terwijl in Oostenrijk en Zwitserland deze producten onder de naam Turmix worden verkocht. Andere bekende partners van verkoopmerken uit het Duitstalige gebied zijn:

 • Miele
 • Siemens
 • Saeco
 • Jura

Wat zijn de alternatieven voor de Nespresso machine?

Als alternatief voor de Nespresso machine heb je de keuze uit koffiepadmachines, filterkoffiemachines, volautomatische koffiemachines en portafiltermachines. Om je een overzicht te geven, hebben we de alternatieven kort beschreven in de volgende tabel:

Koffiemachinesoorten Beschrijving
Koffiepadmachines Net als de capsulemachines is de padmachine ook een portioneermachine. Nadat je een pad in het apparaat hebt gedaan, wordt de drank binnen een paar seconden bereid. De kussentjes zijn in verschillende smaken verkrijgbaar.
Filterkoffiemachines Het goedkoopste kopje koffie komt nog steeds uit een filterkoffiemachine. Dit heeft de meeste voorkeur bij het serveren van grotere partijen. Voor deze machine worden papieren filters gebruikt. Het duurt echter langer om te brouwen en je kunt er geen cappuccino of espresso mee maken.
Automatische koffiezetapparaten Met automatische koffiezetapparaten kun je met een druk op de knop verschillende koffiecreaties maken. Deze machines hebben een koffiemolen, een waterreservoir en vaak ook een melkreservoir en een opschuimmondstuk. Natuurlijk kunnen deze volautomatische machines ook zelf reinigen. Zowel de prijs als de afmetingen van deze machines kunnen sterk variëren.
Zeefmachines Zo’n machine behoort tot de koninklijke klasse onder de koffiemachines. Het water wordt er onder hoge druk doorgeperst om een romige espresso te produceren. De meeste portafiltermachines hebben een geïntegreerde koffiemolen, waarmee je de maling kunt instellen. Met de goede machines kun je de druk en de brouwtemperatuur instellen. Op deze manier kun je aan elke vraag voldoen. Deze machines zijn echter duur in onderhoud en aanschaf.

Natuurlijk moet je eerst bedenken welke het meest geschikt is voor je behoeften. Koffiezetapparaten en capsulemachines zijn goedkoper in aanschaf, maar de vervolgkosten van capsules en pods zijn relatief hoog. Volautomatische koffiezetapparaten en portafiltermachines zijn duurder in aanschaf, maar de levering van koffiebonen kost minder, afhankelijk van de bonen.

Hoe werkt een Nespresso machine?

De bediening van de Nespresso machine is heel eenvoudig, alles wat je hoeft te doen is

 1. Doe de gewenste koffiecapsule in de daarvoor bestemde opening en sluit de trechter.
 2. Zet een glas of kopje onder de afvoer op het lekrooster.
 3. Druk op de gewenste toets.

Wanneer de capsules in de capsuleskooi gelegd worden, worden ze tegen een piramideplaat gedrukt. Bij de volgende stap wordt de capsule doorboord door drie stekels. Onder hoge druk wordt het hete water uit het ingebouwde waterreservoir gehaald en in de capsule geperst. Zodra de druk hoog genoeg is, scheurt de onderkant van de capsule en laat de gezette koffie in het kopje stromen.

Hoe werkt melkopschuimen met de Nespresso machine?

Met Nespresso machines met geïntegreerde melkopschuimers kun je het melkopschuimen automatisch starten met een druk op de knop. Alles wat je hoeft te doen is het melkreservoir te vullen en op de juiste knop te drukken.

Nespresso machines met melkreservoirs zijn niet absoluut noodzakelijk. Om een melkdrank te bereiden zijn er ook capsules met melkpoeder verkrijgbaar.

Dit gebruikt slangen en spuitmonden om de melk uit de container te verhitten en op te schuimen. Het stroomt dan in de beker. Met de verschillende instellingen kun je verleidelijke melkcreaties maken.

Wanneer en hoe moet ik mijn Nespresso machine ontkalken?

Wanneer moet ik mijn Nespresso machine ontkalken?

Om je Nespresso machine goed te laten werken, moet hij regelmatig ontkalkt worden. Afhankelijk van hoeveel koffie er per dag wordt gedronken, is het aanbevolen ontkalkingsinterval korter of langer. Als je ongeveer twee kopjes koffie per dag drinkt, raden we je aan de machine regelmatig, om de 6 maanden, te ontkalken. Als de koffieconsumptie hoger is, wordt de periode ook korter. Natuurlijk speelt ook de hardheid van het water een rol bij het ontkalken.

Hoe ontkalk ik mijn Nespresso machine?

Kalkaanslag is over het algemeen een belangrijk probleem bij koffiemachines. Door kalkaanslag raken de sproeiers verstopt, wat de technologie van de machine beschadigt. Bovendien beïnvloedt kalkaanslag ook de smaak van je koffie.

Daarom hebben de meeste Nespresso capsule machines een ontkalkingsalarm. Om de koffiemachine te ontkalken, moet je eerst nagaan of er geen koffiecapsules in het capsule-reservoir zitten. Het moet ingeschakeld en verwarmd zijn. Vervolgens moet je

 1. Sluit de capsulecontainer en verwijder de lekbak.
 2. Vul het waterreservoir met 500 milliliter water en wat Nespresso ontkalkingsmiddel
 3. Zet een grote kop onder de koffie-uitloop. De beker moet een inhoud hebben van ongeveer 600 milliliter.
 4. Om het ontkalkingsproces te starten, houd je de toetsen Espresso en Lungo drie seconden ingedrukt. Als op de behuizing van de machine een lampje gaat branden, kun je het proces beginnen. Om dit te doen, druk je eenmaal op de Lungo toets.
 5. Vul het opgevangen water in het waterreservoir en start het proces opnieuw door op de Lungo toets te drukken.
 6. Als het waterreservoir weer leeg is, maak je het schoon en vul je het met vers water. Druk nu weer op de Lungo toets om het reinigingsproces te beginnen.
 7. Na de reiniging moet het waterreservoir weer leeg zijn. Nu kun je de ontkalkingsstand beëindigen. Om dit te doen, druk je de toetsen Espresso en Lungo tegelijk in gedurende ongeveer een seconde.

Welke capsules passen in de Nespresso machine?

Niet-compatibele capsules kunnen leiden tot defecten in de capsulehouder. Let daarom goed op welke soort koffiecapsules je gebruikt. Momenteel zijn er niet alleen Nespresso capsules verkrijgbaar, maar ook een groot aantal minder dure capsule-merken.

Nespresso Maschine-3

Het jaarlijkse koffieverbruik bedraagt 500 biljoen kopjes koffie. Daarmee is koffie na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld.
(Image source: unsplash.com / Kous9)

Tussen de meest gebruikte capsule-alternatieven zitten

 • Inspresso capsules
 • Mövenpick capsules
 • Lavazza capsules
 • Gourmesso
 • Starbucks Espresso Capsules
 • Moreno
 • Ja! koffiecapsules
 • Senseo
 • Jacobs Aluminium Capsules
 • Goed&Goedkoop
 • Cafét koffiecapsules

Om thee met de Nespresso machines te bereiden, zijn deze capsules verkrijgbaar

 • Café Royal
 • Cuida Té
 • Mijn-Teacup

Omdat het gebruik van de capsules grote vervolgkosten met zich mee kan brengen en dit ook schadelijk kan zijn voor het milieu, zijn er ook hervulbare capsules beschikbaar voor de gebruikers

 • Coffeeduck
 • Mister Barista
 • Capsul’in
 • Mycoffeestar

Hoe gooi ik de gebruikte koffiecapsules weg?

Over het algemeen zijn koffiecapsules van aluminium gemaakt. Om de capsule weg te gooien, kun je hem gewoon in de gele vuilnisbak doen of naar de recycling inzamelpunten brengen. Een andere optie is de Nespresso Boutique.

Het is echter onhandig als je geen Nespresso winkel in de buurt hebt. De laatste mogelijkheid is om de capsules te schenken aan de capsule-automaten van de Nespresso Online Store. Om de capsules te kunnen schenken, moet je echter gedurende een bepaalde tijd een groot aantal capsules thuis houden om vrije plaatsen op te vullen.

De eerste mogelijkheid is ze weg te gooien met de gele bak of de gele zak, wat betrekkelijk eenvoudig is. Dit schept veel afval.

Omdat de meeste koffiecapsules in het gele zakje terechtkomen, ontstaat er veel afval. Daarom heeft Nespresso dit probleem aangepakt. Je herkent deze capsules aan de Groene Stip. Ze kunnen op een milieuvriendelijke manier in de gele zak gedaan worden.

Hoe lang is de garantie op mijn Nespresso machine?

Nespresso machines hebben over het algemeen een garantie van twee jaar. Als de machine echter defecten ontwikkelt door bedieningsfouten, kun je geen aanspraak maken op de garantie.

Daarom moet je alleen compatibele koffiecapsules gebruiken. Als twee jaar te kort is, kun je de garantieperiode bij Amazon verlengen. Je kunt er 2 of 3 jaar extra garantie aan toevoegen voor respectievelijk 47,49 euro of 50,99 euro.

Als de Nespresso machine ter reparatie moet worden opgestuurd, krijg je voor de duur van de reparatie gratis een vervangend apparaat toegestuurd.

Beeldbron: Korotkov/ 123rf.com

Reviews