Laatst bijgewerkt: 05-01-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Warmte kan één van de meest stressvolle sensaties zijn. In de zomer is het soms zo benauwd dat er zelfs geen lucht kan circuleren als je de deuren en ramen opent. In die situaties is het belangrijk om een systeem te hebben om de atmosfeer te laten afkoelen. Een mobiele airconditioner is een goede optie.

Het is mogelijk dat je in een huurwoning woont en niet wilt investeren in het installeren van airconditioning in het hele huis. Het is ook mogelijk dat je vanwege omstandigheden vaak moet verhuizen. In deze gevallen is dit apparaat een uitkomst, je kunt het meenemen als je verhuist. Om je te helpen bij het vinden van de juiste optie, hebben we deze complete shopgids samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Eén van de belangrijkste aspecten die je in gedachten moet houden bij de keuze van een mobiele airconditioner is de ruimte die je wilt koelen. Hoe groter de ruimte, hoe meer kracht je nodig hebt om de hitte te bestrijden.
 • Als je geconfronteerd wordt met de specificaties van de fabrikant, zal je waarschijnlijk dit woord tegenkomen: frigorieën. Deze term verwijst naar het vermogen van een airconditioningsysteem om een ruimte te koelen.
 • De grootte is één van de belangrijkste aankoopcriteria. Deze factor hangt samen met het gemak waarmee je het apparaat van de ene naar de andere kamer kunt verplaatsen. Hiermee wordt ook de plaats waar je het in je huis kan plaatsen bepaald.

Onze selectie: De beste mobiele airco’s op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste draagbare airco’s die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte mobiele airco een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte mobiele airco

De Tristar mobiele airconditioner kan overal ingezet worden waar verkoeling nodig is. Dankzij het mooie en compacte design neemt de airco zo min mogelijk ruimte in en verplaats je hem eenvoudig. Het koelvermogen van de AC-5477 Airconditioner is 7000 BTU en 2.05 kW, waarmee de airco geschikt is voor een ruimte tot 60 m3.

De luchtstroom die de airco produceert is tot 320 m3 per uur. Je kunt natuurlijk zelf de temperatuur instellen van 16⁰C tot 31⁰C. Omdat de airconditioner drie mogelijkheden heeft, kun je de airco ook gebruiken voor het ontvochtigen van de lucht of als ventilator.

De meest compacte mobiele airco

Super compact gebouwd, vindt deze airconditioner van TROTEC ook in het kleinste hoekje zijn plaats. Met een maximale koelcapaciteit van 2,1 KW maakt de PAC 2010 E ruimtes van circa 24 m² / 60 m³ aangenaam koel.

Naast de koelfunctie beschikt de airco ook over een ventilatie- en ontvochtigingsfunctie. De aan de airconditioner gemonteerde transportwieltjes maken een snelle en makkelijke verplaatsing mogelijk. Het apparaat heeft een handige kabelopwikkeling aan de achterkant.

De mobiele airco voor kleine ruimtes

Deze draagbare airconditioner van Olimpa Splendid koelt met maximaal 2,1 kW in klasse A en een minimale impact op het milieu. Dankzij het compacte ontwerp kan hij gemakkelijk worden verplaatst naar de gewenste locatie of worden geleend aan anderen.

De airco is 35 cm breed en slechts 70 cm hoog, geschikt voor ruimtes tot 25 m². De Energie-efficiëntieklasse is A, het energieverbruik per uur is 0,76 kWu en de netbelasting is 960 W.

De beste slimme mobiele airco

Op warme dagen snakt iedereen naar verkoeling. De FlinQ Slimme Mobiele Airco 9000 BTU met WIFIis de oplossing. Zonder een temperatuurverlaging in je kantoor, woonkamer of slaapkamer is het simpelweg niet uit te houden. Zeker niet tijdens de lange hitteperiodes die ons ook deze zomer weer te wachten staan.

Met de FlinQ Slimme Mobiele Airco 9.000 BTU voorkom je slapeloze nachten en het zweten achter je bureau. Deze slimme en energiezuinige airconditioner verkoelt gemakkelijk ruimtes tot wel 30 m².

Shopgids: Alles wat je moet weten over mobiele airco’s

Het is van groot belang dat je voordat je een draagbare airco koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

guy installing a air conditioner

Bij sommige modellen kun je aromatische essences in het waterreservoir gebruiken.
(Bron: Auremar: 69015913/ 123rf.com)

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airconditioner is een apparaat waarvan de belangrijkste functie het koelen van de temperatuur van een ruimte is. In tegenstelling tot traditionele airconditioningsystemen hoeven deze niet te worden geïnstalleerd. Daarom kan je ze van de ene naar de andere kamer verplaatsen wanneer je maar wilt. Ze zijn meestal klein van formaat of bevatten wieltjes voor een gemakkelijk transport.

Wat voor soort installatie heeft de mobiele airco nodig?

De mobiele airconditioner heeft altijd een uitgang naar buiten nodig. Daarom moeten de leidingen in een raam worden geplaatst, in sommige gevallen kan het in een deur worden geplaatst. Dat raam kan het beste afgesloten blijven, anders komt de warme lucht weer binnen. In tegenstelling tot andere systemen is de installatie een eenvoudige klus die je zelf kunt klaren.

Wat mag er niet ontbreken aan je mobiele airco?

Hoewel de meeste airconditioners de belangrijkste basisfuncties hebben, is het goed om ze te controleren. Dit zijn zaken die je als vanzelfsprekend kunt beschouwen en die het gemakkelijker voor je maken om ze te gebruiken. We hebben de volgende lijst opgesteld voor meer duidelijkheid:

 • Timer. Om het aan- en uitzetten te programmeren.
 • Verschillende snelheden. Minstens drie: laag, gemiddeld en hoog.
 • Nachtfunctie. Vermindert het geluid dat het apparaat ‘s nachts maakt.
 • Wieltjes. Twee op z’n minst, maar beter vier. Ze zorgen ervoor dat hij niet omvalt als je het verplaatst.
 • LED-display. Het is veel handiger om een apparaat te configureren als het deze technologie heeft.
 • Afstandsbediening. Het stelt je in staat om het apparaat te bedienen zonder dat je ernaast hoeft te staan.
 • Wasbare filters. Ze zijn geldbesparend, hoewel je er werk aan hebt.
 • Installatiekit. Het is waar dat je deze apart kunt kopen, maar het is beter dat deze door de fabrikant wordt geleverd. De installatie is eenvoudiger.

Welke soorten mobiele airco´s zijn er?

Momenteel zijn er twee hoofdtypen draagbare airconditioningsystemen. De kenmerken van deze apparaten kunnen per model verschillen, maar er is een fundamenteel kenmerk dat ze onderscheidt. Hieronder laten we zien welke dat zijn en de belangrijkste verschillen ervan:

Mobiele airconditioner met buis:

Binnen deze categorie kan je apparaten vinden met één of twee buizen.

 • Apparaten met één buis. Het werkt als volgt: door een rooster neemt het apparaat de hete lucht op uit de kamer, koelt het af en voert het weer uit door een ander rooster. De hete lucht die tijdens dit proces is opgewekt, wordt via de buis naar buiten gestuwd. Het grootste nadeel is dat het, wanneer het de lucht uit de kamer opneemt, een deel van de lucht die al door het apparaat is gegaan, opzuigt en weer afkoelt.
 • Tweepijpsapparaat. Ze zijn praktischer dan de vorige. In dit geval neemt één van de buizen lucht van buitenaf aan, het apparaat koelt het af en dan wordt het via een rooster naar de kamer gekeerd. De andere buis wordt gebruikt om de hete lucht die ontstaat tijdens het afkoelingsproces naar buiten te blazen. Aangezien het de lucht niet uit de ruimte zelf haalt, heeft het niet het probleem van het single-pipe systeem.

Mobiele airconditioner zonder buis:

Dit type draagbare airconditioner, ook wel luchtkoeler genoemd, heeft geen leidingen. Het meest voorkomende koelsysteem ervan is een watertank. De hete lucht wordt gekoeld in contact met het water en komt weer naar buiten. Bepaalde modellen laten ook toe om ijs en aromatische essences in de tank te plaatsen. Sommige apparaten van dit type hebben ook de mogelijkheid om ze als verwarming te gebruiken.

portable air conditioner on a blue background

Mobiele airconditioningsystemen zijn nuttig voor zowel thuis als op je werkplek.
(Bron: Alexlmx: 92096282/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een mobiele airco om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de airco die je nodig hebt:

Gebruik

Ten eerste moet je je afvragen op welk gebied je de mobiele airconditioning gaat gebruiken. Als je deze wilt gebruiken om de temperaturen in je huis te verlagen, zal een standaard power unit waarschijnlijk meer dan voldoende zijn. Er zijn kleine en betaalbare modellen voor thuisgebruik.

Als het je aan de andere kant de bedoeling is om de airconditioning in een industriële omgeving te gebruiken, heb je iets krachtigers nodig. In dit geval zou een tweepijps airconditioningsysteem het meest geschikt zijn om te voorkomen dat de machines oververhit raken. Controleer of het apparaat voldoet aan de veiligheidseisen voor gebruik in een werkomgeving.

many portable air conditioner

In tegenstelling tot traditionele airconditioningsystemen hoeven deze niet te worden geïnstalleerd. Daarom kan je ze van de ene naar de andere kamer verplaatsen wanneer je maar wilt.
(Bron: Your Best Digs: 28267115471/ Flickr.com)

Frigorieën

Vandaag de dag zijn er mobiele airconditioningsystemen met verschillende vermogens. Hoe meer koelvermogen het apparaat heeft, hoe groter de koelcapaciteit. Voor een kamer van 18 vierkante meter zouden bijvoorbeeld ongeveer 2000 frigo’s nodig zijn. Houd er echter rekening mee dat andere factoren het proces beïnvloeden, zoals de ligging van de ruimte.

Isolatie

De isolatie van de ruimte die je wilt koelen zal ook van invloed zijn op het model van de mobiele airconditioner die je moet kopen. Een kamer met degelijke ramen, die van buitenaf goed geïsoleerd is, zal gemakkelijker te koelen zijn dan een kamer die niet aan deze eisen voldoet. De isolatie voorkomt dat reeds gekoelde lucht ontsnapt.

Het verhindert ook dat er warme lucht naar binnen komt. Het is echter belangrijk op te merken dat mobiele airconditioningsystemen met buizen naast een raam of een deur moeten worden geplaatst. De buis waardoor de hete lucht wordt uitgestoten moet naar buiten gericht worden geplaatst.

Veelzijdigheid

Het is belangrijk om de veelzijdigheid te beoordelen bij de keuze van een model. Bepaalde mobiele airconditioningsystemen hebben naast koeling ook een verwarmingsmodus. Op deze manier zou het een praktisch apparaat zijn voor zowel de zomer als de winter. Maar als je bijvoorbeeld thuis verwarming hebt, ben je misschien niet geïnteresseerd in deze functie.

Met veelzijdigheid bedoelen we ook of de mobiele airconditioner verschillende snelheden heeft. Sommige modellen die vandaag de dag beschikbaar zijn, hebben tot drie modi: hoog, medium en laag. Dit is een interessante optie, want het stelt je in staat om het vermogen te kiezen waarmee je de ruimte wilt koelen, afhankelijk van de warmte die aanwezig is.

Grootte

Je moet ook rekening houden met de grootte van het apparaat dat je kiest. Tegenwoordig zijn er zeer compacte modellen. In de regel zijn deze kleine apparaten echter niet zo krachtig als de grotere modellen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het vermogen dat je nodig hebt en de grootte van het airconditioningsysteem.

De grootte zal ook van invloed zijn op de verplaatsbaarheid. Sommige modellen zijn voorzien van wieltjes om dit proces te vergemakkelijken. Als je kiest voor een volumineus model zonder wielen, moet je kijken naar het gewicht van het model in de specificaties van de fabrikant. Een mobiele airconditioner die gemakkelijk te verplaatsen is van de ene naar de andere kamer is de meest praktische optie.

grey air conditioner

Dubbelgeleiders absorberen lucht van buiten via één van de kanalen.
(Bron: Your Best Digs: 95622080/ Flickr.com)

Warmtepomp

De meeste mobiele airconditioners zijn alleen bedoeld voor koeling. Er zijn echter enkele modellen die ook een warmtepomp hebben. Meestal heeft deze optie, met vergelijkbare kenmerken, een hogere prijs, dus evalueer of het een interessant aspect voor je is.

Koelvermogen

Het koelvermogen wordt meestal berekend met de meeteenheid frigo’s per uur. Het is goed om dit in gedachten te houden, want het zal je helpen om te beoordelen wat voor soort apparaat je moet kopen. De vierkante meters van de ruimte zijn één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de koelcapaciteit van de machine.

Als het apparaat minder frigo’s heeft dan je nodig hebt, zal het niet voldoende afkoelen. Als het tegenovergestelde gebeurt, als het te veel frigo’s heeft, zal de kamer te koud zijn en zul je ook energie verspillen. De volgende tabel zal je helpen om dit beter te begrijpen. We zullen de conversie naar een andere meetmethode die je kunt vinden, de British Thermal Unit (BTU), gebruiken.

Vierkante meters van de kamer Uurkoeling vereist BTU/uur
Minder dan 15 1.000 4.000
Van 15 tot 20 1.500 6.000
Van 21 tot 30 2.000 8.000
Van 31 tot 40 Tussen 2.500 en 3.000 Tussen 10.000 en 12.000

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van mobiele airconditioners is altijd een probleem geweest. In de afgelopen jaren is deze kwestie echter sterk verbeterd. De meeste zijn lager dan 70 decibel, wat het equivalent is van normaal verkeer. Maar als je op zoek bent naar een stiller model, ga dan voor een apparaat dat minder dan 50 decibel uitstoot.

Zelfverdamping

Er zijn een aantal draagbare apparaten die moeten worden afgetapt en die een container hebben om het water dat verdampt op te vangen. Deze ophoping van water kan leiden tot het ontstaan van schimmel op het apparaat als je geen goed onderhoud uitvoert. Om dit te voorkomen, raden we je aan om een zelf-verdampingstoestel aan te schaffen dat vocht terugvoert naar de kamer.

Verbruik

Het koelvermogen wordt gemeten in BTU/uur, waarbij het elektriciteitsverbruik wordt berekend in watt of kilowatt (kw) per uur. Dit zijn verschillende waarden, maar ze zijn wel verwant. Om de frigo’s om te zetten in watten moet je ze vermenigvuldigen met 0,86 en om dit bedrag door te geven aan kw moet je het delen door 1000.

Houd er rekening mee dat het bedrag dat op je elektriciteitsrekening komt te staan, afhankelijk is van de prijs die je per kilowattuur (kwh) betaalt. Maar hoe meer kilowatt er wordt verbruikt, hoe hoger de kosten van een draagbare airconditioning. Hieronder kun je dit duidelijker zien:

Vierkante meters van de kamer Frigorieën per uur vereist Wattuur / Kw uur
Minder dan 15 1.000 860 / 0,86
Van 15 tot 20 1.500 1.290 / 1,29
Van 21 tot 30 2.000 1.720 / 1,72
Van 31 tot 40 Tussen 2.500 en 3.000 Tussen 2.150 en 2.580 / 2,15 en 2,58

Samenvatting

Mobiele airconditioners zijn een interessante oplossing om hoge zomerse temperaturen tegen te gaan. In tegenstelling tot traditionele airconditioners hoeven ze niet te worden geïnstalleerd. Ze hoeven ook niet op de gevel van de woning te worden geplaatst. En omdat ze verplaatst kunnen worden, kun je ze voor verschillenden ruimtes gebruiken.

Het is belangrijk om bij de keuze van een apparaat rekening te houden met aspecten als de koeling of de oppervlakte van de ruimte die je wilt koelen. Het is ook essentieel om goed te weten op welke manier je het gaat gebruiken. Een apparaat dat is ontworpen voor industrieel gebruik moet krachtiger zijn dan een apparaat dat je in huis gaat gebruiken.

Vond je ons artikel over draagbare airco’s interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte draagbare airco kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: MJR Group: 29420980150/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies