Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

65Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

125Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote miniwasmachine test 2022! Hier stellen we alle mini wasmachines voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste mini-wasmachine voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op onze site ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een mini wasmachine wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Mini wasmachines zijn vooral populair bij studenten, alleenstaanden en kampeerders, vanwege hun ruimtebesparende vorm. Ze zijn ook veel goedkoper dan wasmachines van normale afmetingen.
 • Ze wegen minstens 20 kg en kunnen van 1 kg tot 5 kg wasgoed in één wasbeurt verwerken.
 • Ze zijn er in verschillende maten en met verschillende mogelijkheden die nuttige functies bieden.

Mini wasmachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mini wasmachine koopt

Voor wie is een mini wasmachine geschikt?

Een mini wasmachine is in principe geschikt voor iedereen die niet veel ruimte heeft en niet veel wasgoed te wassen heeft. De handige mini-wasmachines zijn daarom bijzonder handig voor studenten, alleenstaanden en kampeerders.

Het wasproces van een mini-wasmachine verschilt niet echt van dat van een gewone wasmachine. (Bron: pixabay.com / Phillip Ruch)

Speciaal voor kampeerders zijn er modellen die zonder wateraansluiting of zonder elektriciteit gebruikt kunnen worden en dus heel geschikt zijn voor op reis. Het geringe gewicht van een mini-wasmachine maakt hem gemakkelijk te verplaatsen in flats of op reis.

Door hun compacte vorm zijn mini-wasmachines enorm ruimtebesparend en vinden daarom ook plaats in kleine studentenflats of eenpersoonshuishoudens. Mini wasmachines kunnen ook perfect in caravans of tenten staan.

Hoe werkt een mini-wasmachine?

De werking van een mini-wasmachine verschilt in principe niet van die van een gewone wasmachine. Het wasproces zelf is nauwelijks anders, maar niet alles werkt altijd helemaal automatisch, zodat je sommige stappen handmatig moet uitvoeren. Als je bijvoorbeeld waspoeder gebruikt, moet je het van tevoren met water mengen.

Omdat de meeste mini-wasmachines geen eigen wateraansluiting hebben, moet het water ook handmatig in de trommel worden gedaan. Bij een mini-wasmachine zonder verwarmingsfunctie moet je het water eerst op de gewenste temperatuur brengen met een waterkoker of steelpan. Een thermometer kan heel nuttig zijn.

Na het wassen moet je het water wegpompen met slangen, als die beschikbaar zijn, of het gewoon in een wasbak gieten. Bovendien duurt het wasproces in een mini-wasmachine niet zo lang als in een gewone wasmachine. Het duurt meestal maar 10 tot 20 minuten.

Wat kost een mini-wasmachine?

Afhankelijk van de kwaliteit en de respectieve fabrikant kosten mini-wasmachines tussen 50 euro en 700 euro. Opgemerkt moet worden dat de prijs meestal hoger is als de mini-wasmachine meerdere functies heeft, zoals een geïntegreerde wasmachine of een centrifuge. Vergeleken met gewone wasmachines zijn ze echter veel goedkoper, zodat vooral studenten aan hun trekken komen. Hier zie je een overzicht van de meest populaire fabrikanten van mini wasmachines en hun respectievelijke aanbiedingsprijzen.

Fabrikant Prijsklasse
LG 650€ – 840€
OneConcept 60€ – 160€
Syntrox Germany 80€ – 180€
EASYmaxx 50€ – 60€
TecTake 120€ – 140€

Wat zijn de alternatieven voor een mini-wasmachine?

Een mini-wasmachine is al een alternatief voor gewone, volwaardige wasmachines, maar je kunt overschakelen op handwaspasta in een tube of emmer, afhankelijk van het doel waarvoor je hem wilt gebruiken – bijvoorbeeld om kleren te wassen op reis.

Handwaspasta kun je kopen voor maar een paar euro, is verkrijgbaar in elke drogisterij en de meeste supermarkten, en is door zijn kleine formaat gemakkelijk in je bagageop te bergen.

Besluit: Welke soorten mini wasmachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten

 • Mini wasmachine met wateraansluiting
 • Mini wasmachine met pomp
 • Mini wasmachine met centrifuge
 • Mini wasmachine met verwarming

We zullen de voor- en nadelen in de volgende paragrafen uitleggen om je beslissing te vergemakkelijken.

Wat is een miniwasmachine met wateraansluiting en wat zijn de voor- en nadelen?

Slechts heel weinig miniwasmachines hebben een wateraansluiting. Een wateraansluiting heeft het voordeel dat je voor het wassen niet handmatig water hoeft toe te voegen, maar een wateraansluiting verhindert dat je het toestel gemakkelijk kunt ombouwen.

Voordelen
 • Water wordt automatisch toegevoegd
Nadelen
 • Toestel kan niet naar believen worden omgebouwd

Wat is een mini-wasmachine met pomp en wat zijn de voor- en nadelen ?

Met een pomp uitgeruste mini-wasmachines laten het water na het wassen door een of meer slangen wegpompen. Zo hoef je het water aan het eind niet handmatig af te tappen.

Voordelen
 • Het water wordt automatisch weggepompt
Nadelen
 • Geen

Wat is een mini-wasmachine met centrifuge en wat zijn de voor- en nadelen ervan ?

Een mini-wasmachine met centrifugeerfunctie is heel praktisch om het wasgoed voor te bereiden op het daaropvolgende droogproces in de droger of in de lucht. Door het wasgoed te centrifugeren wordt het overtollige water uit de pas gewassen kleding verwijderd, waardoor de droogtijd aanzienlijk korter wordt en je het wasgoed niet met de hand hoeft uit te wringen. Mini wasmachines met centrifugeerfunctie zijn er in een systeem met één of twee kamers. In het tweekamersysteem zijn de centrifugeertrommel en het wascompartiment gescheiden.

Voordelen
 • Korte droogtijd van het wasgoed
 • Uitwringen met de hand is niet nodig
Nadelen
 • Bij het tweekamersysteem moet het wasgoed handmatig in de centrifugetrommel worden gedaan

Wat is een mini-wasmachine met verwarming en wat zijn de voor- en nadelen ?

Als je miniwasmachine een verwarmingsfunctie heeft, hoef je het water niet handmatig tot de gewenste temperatuur voor het wassen te verwarmen, want je wasmachine doet dit helemaal zelf.

Voordelen
 • Het water wordt automatisch verwarmd
Nadelen
 • Geen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om mini wasmachines te evalueren en te vergelijken

Voordat je een mini wasmachine koopt, moet je bedenken waarvoor je hem wilt gebruiken en aan welke eisen hij voor jou in elk geval moet voldoen. Bijvoorbeeld, als je student bent, heb je waarschijnlijk niet veel ruimte en maar een klein budget.

Maar als je een mini-wasmachine nodig hebt voor je kampeervakantie of andere uitstapjes, is het raadzaam ervoor te zorgen dat het apparaat erg handig en mobiel is. Om je te helpen beslissen bij het kopen van een mini wasmachine, hebben we hieronder specifieke criteria op een rijtje gezet om je te helpen mini wasmachines te evalueren en vergelijken. De criteria omvatten

 • Gebruik
 • Uitrusting
 • Afmetingen
 • Gewicht van de machine
 • Capaciteit

Gebruik

Zoals hierboven al gezegd, is het vooral belangrijk dat je bedenkt wanneer en waar je je mini-wasmachine zult gebruiken voordat je hem koopt. Het primaire gebruik van de mini-wasmachine beïnvloedt in belangrijke mate alle volgende aankoopcriteria, en is dus het belangrijkste aankoopcriterium.

Kleine mini-wasmachines zijn bijzonder geschikt voor eenpersoonshuishoudens en studenten, waarbij studenten waarschijnlijk een wat lager budget voor de aanschaf hebben en baat hebben bij een bijzonder snel wasproces dat gemakkelijk in de stressvolle universitaire routine kan worden ingepast. Met een investering in huishoudelijke apparatuur kunnen hogere bedragen gemoeid zijn, waarvoor een persoonlijke lening bijzonder geschikt kan zijn.

Maar als je een mini-wasmachine wilt kopen voor je kampeervakantie of andere reizen, moet je er wel op letten dat het apparaat handig en mobiel is. Lichtgewicht mini wasmachines zonder aansluiting op water en elektriciteit zijn hier een voordeel.

Mini wasmachines zijn erg praktisch voor langere reizen en vooral populair bij kampeerders. (Bron: pixabay.com / Ryan McGuire)

Functies

Mini wasmachines zijn er met veel verschillende functies, maar je moet goed nadenken over welke voor jou relevant en onmisbaar zijn, zodat je niets mist als je je mini wasmachine later gebruikt. In principe zijn er mini-wasmachines met of zonder water- en elektriciteitsaansluiting, pomp, separator en verwarming. In de tabel hieronder hebben we de verschillende kenmerken en hun respectievelijke functies opgesomd.

Kenmerken Functie
Wateraansluiting Automatisch water toevoegen
Pomp Water wegpompen na het wassen
Spinnen Overtollig water verwijderen aan het eind van de wascyclus
Verwarmer Automatisch verwarmen van water

Afmetingen

Terwijl wasmachines van normale afmetingen meestal ongeveer 60 cm breed en diep zijn en 85 cm hoog, zijn mini-wasmachines ongeveer half zo groot of zelfs kleiner in hun afmetingen. In het algemeen geldt, dat hoe kleiner de afmetingen zijn, hoe minder ruimte de mini-wasmachine op zijn plaats van opstelling nodig heeft en hoe lichter en gemakkelijker het apparaat te hanteren is.

Aansluitingen

Een gewone wasmachine heeft meestal een vaste wateraansluiting en een aansluiting op het lichtnet nodig. Mini wasmachines kunnen helemaal zonder deze aansluitingen, en de meeste zijn ook zonder verkrijgbaar. Dit is erg praktisch voor op reis en je kunt ze overal in de kamer opstellen. Je moet dan echter het water voor het wassen handmatig toevoegen en zorgen dat de batterij opgeladen is, of het apparaat met de hand van stroom voorzien.

Gewicht van de machine

Afhankelijk van de afmetingen en kenmerken van een mini-wasmachine kan hij tussen 5 kg en 60 kg wegen. Als je je mini-wasmachine mee op reis wilt nemen, moet je ervoor zorgen dat het apparaat licht van gewicht is, zodat het mobiel is en gemakkelijk te hanteren. Als je erover denkt je mini-wasmachine op een dressoir of tafel te zetten, is een lichtgewicht machine ook een voordeel.

Capaciteit

Voordat je je nieuwe mini-wasmachine koopt, moet je ook bedenken hoe vaak je de was wilt doen en hoeveel was je gemiddeld te doen hebt. Conventionele wasmachines hebben meestal een capaciteit van 9 kg.

Mini wasmachines kunnen meestal tussen de 1 en 5 kg wasgoed in één wascyclus reinigen. Hoe groter de capaciteit van een mini-wasmachine, hoe groter de totale afmetingen van het apparaat.

Interessante feiten over miniwasmachines

Kan ik een miniwasmachine aan een muur monteren?

Als je je miniwasmachine aan een muur wilt bevestigen, heb je een speciaal daarvoor ontworpen product nodig, want niet alle miniwasmachines kunnen aan een muur bevestigd worden. Ga dus vóór je koopt na of het apparaat dat je wilt hebben geschikt is voor wandmontage.

Je moet ook de toestand en het draagvermogen van je muren nagaan. De lichtste mini wasmachines wegen ongeveer 20 kg. Dan is er nog het water, het te wassen textiel en de krachten die ontstaan door het ronddraaien van de wastrommel. Geschikte muren om een miniwasmachine aan de muur te bevestigen zijn:

 • Betonnen muren
 • Massieve bakstenen muren
 • Stevige kalkzandsteen muren
 • Kalkzandsteen holle bakstenen muren
 • Holle bakstenen muren

De meeste miniwasmachines hebben voor wandmontage een wateraansluiting en een stroomaansluiting nodig. Daarom, en omdat voor de installatie speciale apparatuur nodig is, is het van essentieel belang dat de installatie door een vakman wordt uitgevoerd.

Hoe kan ik zelf duurzaam wasmiddel maken?

Wasmiddelen uit de supermarkt of de drogist zijn duur en slecht voor het milieu. Niet alleen de chemische ingrediënten schaden onze planeet, maar ook het plastic verpakkingsafval dat achterblijft.

Om dit alles te vermijden, kun je thuis gemakkelijk en goedkoop je eigen wasmiddel maken! Alles wat je nodig hebt staat hier op een rijtje

 • 4 eetlepels wassoda (vaak “zuivere soda” of gewoon “soda ash” genoemd)
 • 30 g kwarkzeep (bij voorkeur biologisch geproduceerd)
 • een paar druppels etherische olie of geurolie, indien gewenst
 • Waterbussen of flessen om te bewaren

De daaropvolgende bereiding is gemakkelijk en snel

 1. Rasp de kwarkzeep met een keukenrasp.
 2. Giet water in een hoge steelpan.
 3. Roer er met een garde de kwarkzeep en geraspte soda door en breng kort aan de kook tot alles is opgelost.
 4. Laat een uur staan en kook dan al roerend opnieuw kort.
 5. Laat 6-24 uur staan tot het mengsel dikker wordt (afhankelijk van de gebruikte zeep kan het oppervlak zelfs vast worden).
 6. Verhit opnieuw en roer tot alles weer vloeibaar is.
 7. Laat afkoelen en voeg naar wens geurende oliën toe.
 8. Breng het afgewerkte wasmiddel over in een bakje om te bewaren.

Je vindt de ingrediënten voor zelfgemaakt afwasmiddel in veel supermarkten en drogisterijen. (Bron: pixabay.com / Monfocus)

Afbeelding: 123rf.com / Katarzyna Białasiewicz

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies