Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Tijdens de zomer kan het erg warm worden in Nederland. Hoewel de meeste mensen al een lange tijd uitkijken naar het begin van het zomerseizoen om te genieten van aangename temperaturen op het strand of in het zwembad, kan de hitte ons al snel weer te veel worden. Als je moet werken met hoge temperaturen, kan dit voor stress en een slecht humeur zorgen.

Het is daarom belangrijk om oplossingen te zoeken die het werken of thuis blijven tijdens warme zomerdagen draaglijker maken. Een voorbeeld van zo’n handige oplossing is de mini-ventilator. Dit is een ventilator die je dankzij het kleine formaat gemakkelijk met je meeneemt. Als je thuis of op kantoor geen airconditioning hebt en toch je omgeving wilt opfrissen, is een mini-ventilator een onmisbaar item.
Belangrijk om te weten

 • Een mini-ventilator is een klein apparaatje dat door de beweging van de roterende bladen lucht koelt.
  Mini-ventilatoren werken op elektriciteit of batterijen.
 • Mini-ventilatoren kunnen verschillende snelheidsniveau’s hebben. Het vermogen van het apparaat wordt uitgedrukt in watt (W) en geeft de bewegingssnelheid van de mini-ventilatorbladen aan.
 • Door het kleine formaat van een mini-ventilator, kun je deze gemakkelijk verplaatsen en vervoeren, zowel binnen als buiten het huis.

Onze selectie: De beste mini-ventilatoren op de markt

Tijdens hete zomerdagen is elke verkoelende gadget welkom. Handventilatoren zijn kleine draagbare ventilatoren die je helpen te verkoelen wanneer je het nodig hebt. Er zijn verschillende soorten mini-ventilatoren op de markt verkrijgbaar. Ieder model heeft zijn eigen voordelen. Als je een mini-ventilator wilt kopen die bij je past, helpt het om een kijkje in de onderstaande lijst met de beste modellen te nemen.

De mini-ventilator met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met een diameter van 15 cm en een hoogte van 19 cm is deze ventilator van Tristar zeer klein. Met de tafelventilator kun je overal genieten van verkoeling op warme dagen. De motor van 15 Watt verspreidt, ondanks zijn kleine formaat, alsnog een grote hoeveelheid lucht door de ruimte.

Het apparaat is zeer gemakkelijk te bedienen, met de eenvoudige draaiknop op de achterkant. Je kunt kiezen tussen twee verschillende luchtsterktes.

De meest geluidloze mini-ventilator

De mini-ventilator van Ninzer is klein, compact en zeer gemakkelijk mee te nemen. Het apparaatje ligt goed in de hand en weegt weinig.

Het apparaat zorgt voor een verfrissende bries en is super stil. Je hoort hem bijna niet draaien maar je voelt wel de verkoeling. Je hoeft je met deze mini-ventilator dus geen zorgen te maken dat de anderen in je omgeving last krijgen van het geluid. De ventilator is ook klein genoeg om mee te nemen in je tas op reis.

De beste mini-ventilator met USB-kabel

Deze zeer luxe, maar eenvoudige USB-koelventilator heeft een sterke en duurzame metalen behuizing. De bladen zijn kantelbaar, en dus eenvoudig in te richten met een praktische aan/uit schakelaar.

De mini-ventilator kan 360 graden gedraaid worden om verschillende windrichtingen te geven. De kabel heeft een lengte van 1 meter. Het is een stevige en stijlvolle ventilator die aan al je verwachtingen zal voldoen. Het apparaat geeft weinig lawaai.

De meest stijlvolle mini-ventilator

Deze Northwall 100mm mini-ventilator is perfect voor de warme dagen in het kantoor of thuis. Deze geruisloze mini ventilator zorgt voor een verfrissende bries. Wat we echter het leukst vinden aan dit apparaat, is het stijlvolle design.

De ventilator is niet alleen heel praktisch, hij ziet er ook nog eens prachtig uit. Dit item is een echte eye-catcher op je bureau. Je kan de ventilator perfect meenemen op reis en aansluiten via de USB aansluiting op een computer of een oplader.

Shopgids: Alles wat je moet weten over mini-ventilatoren

Als je een nieuwe mini-ventilator wilt kopen, is het handig om de belangrijkste kenmerken, functionaliteiten en werkingswijze van het apparaat te kennen. Alleen op die manier kun je een goede beslissing maken. Denk ook aan de hoeveelheid beschikbare ruimte en budget die je hebt. We helpen je de mini-ventilator te vinden die het beste bij je behoeften past, door hieronder antwoord op de meest gestelde vragen te geven.

close up woman hold portable motor USB fan for outdoors travel

Mini-ventilatoren kunnen worden aangedreven door USB-verbindingen met andere elektronische apparaten, zoals laptops en tablets.
(Bron: Mayuree Moonhirun: 110902920/ 123rf.com)

Wat is een mini-ventilator precies?

Een mini-ventilator is, zoals de naam al aangeeft, een kleine ventilator. Dat wil zeggen, het is een apparaat dat door de beweging van bladen de lucht in een bepaalde ruimte koelt en op die manier helpt om de omgevingstemperatuur te verlagen. Mini-ventilatoren worden vooral in gesloten ruimtes gebruikt, zoals kantoren of slaapkamers.

Hoe werkt een mini-ventilator?

Je kunt ventilatoren eigenlijk in 2 categorieën onderverdelen. Hetzelfde geldt voor de mini-ventilatoren. De klassieker modellen zijn meer ‘analoog’, terwijl de tweede soort, de nieuwere soort, verfijnder is en complexere mechanismen bevat. Analoge ventilatoren werken met roterende bewegingen, die je vaak op verschillende snelheidsniveau’s kunt instellen.

De tweede soort, de meer verfijnde, moderne en dure soort, voert dezelfde koelfunctie uit, maar met een grotere intensiteit dankzij een intern elektronisch mechanisme waarmee ze in een soort van airconditioning-systeem veranderen. Ze absorberen de lucht en brengen deze afgekoeld weer naar buiten, in een continue cyclus van thermodynamische koeling.

Rafael Jiménez AlapontCommercieel directeur MConfort, een internationale groothandel voor huishoudelijke apparatuur
“Mini-ventilatoren zijn een perfecte vervanging voor airconditioning. Het gebruik ervan in kleine afgesloten ruimtes is niet alleen een efficiënte en betaalbare manier om de ruimte af te koelen, maar helpt ons ook om ons lichamelijk en mentaal beter te voelen.”

Hoe wordt een mini-ventilator aangedreven?

Vroeger was het zeer gebruikelijk om een torenventilator te gebruiken, als je op kantoor of thuis geen airconditioning-systeem had. Het nadeel van een torenventilator is dat de kosten op je energierekening snel kunnen oplopen, afhankelijk van het vermogen en de gebruiksintensiteit, zoals bij elk ander huishoudelijk apparaat het geval is. Maar tijden veranderen en de technologie evolueert.

Daarom zie je tegenwoordig veel handventilatoren die je kunt opladen middels USB-verbindingen met andere elektronische apparaten, zoals je computer, laptop of zelfs een tablet. Andere modellen zijn op te laden via meegeleverde docking stations of een powerbank. Hoe lang je het apparaat achter elkaar kunt gebruiken is, net als bij de traditionele ventilatoren, afhankelijk van het vermogen van het apparaat en het gekozen snelheidsniveau.

Koelt een mini-ventilator alleen lucht?

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe uitgebreid de mini-ventilator die je koopt is. In de selectie met de beste mini-ventilatoren van

2021 heb je al kunnen zien dat sommige ventilatoren nog meer aanvullende functies bieden. Gezien de aard en de hoofdfunctie van het apparaat, zijn de meest voorkomende extra functies luchtontvochtiger- en luchtreiniger-functies.

mini fan green

Een van de voordelen van mini-ventilatoren is dat ze compact en daardoor gemakkelijk te vervoeren zijn.
(Bron: James3035: 98304591/ 123rf.com)

Hoeveel energie verbruikt een mini-ventilator?

De belangrijkste variabelen waar je rekening mee moet houden om het verbruik van een handventilator te berekenen, zijn het maximale vermogen van het apparaat, het vermogen van het geselecteerde programma en de gebruiksfrequentie. Mini-ventilatoren hebben meestal verschillende instelbare snelheidsniveau’s.

In ieder geval zal het gebruik van een mini-ventilator geen of nauwelijks effect hebben op je maandelijkse elektriciteitsrekening. De impact ervan op het totale verbruik, of dat nou thuis of op kantoor zis, zal bijna onmerkbaar zijn. Het is ongeveer gelijkt aan het niveau van het opladen van een mobiele telefoon of een tv in de standby-modus, hoewel afhankelijk van de gebruiksfrequentie natuurlijk. Het verbruik zal iets stijgen als je voor een multifunctioneel model kiest, maar dit zul je nog steeds niet echt merken op je elektriciteitsrekening.

Hoe duur is een mini-ventilator ongeveer?

Dat hangt er helemaal van af. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het prijskaartje van de mini-ventilator hangt af van welk type mini-ventilator je wilt, met welk vermogen, grootte, ontwerp, functies en andere belangrijke kenmerken. Het goede nieuws is echter dat de populairste modellen zeer betaalbaar zijn. Je hoeft gelukkig niet een hele grote investering te doen om een mini-ventilator die aan al je behoeften voldoet te kopen.

Wist je al dat plafondventilatoren worden gebruikt vanaf 1860? In eerste instantie hadden de plafondventilatoren 2 bladen. Echter, tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er 2 bladen toegevoegd om voor een betere ventilatie te zorgen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een mini-ventilator?

Zoals je tot nu toe in deze shopgids hebt kunnen lezen, bieden mini-ventilatoren een groot aantal voordelen.  Toch is het goed om bij de aanschaf van een dergelijk product het altijd vanuit alle mogelijke perspectieven te verkennen. Voordat je een product koopt, is het belangrijk om te weten of er risico’s of mogelijke ongemakken aankleven. Om je hierbij te helpen, vind je in de tabel hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van mini-ventilatoren:

Voordelen
 • Helpen je af te koelen bij hoge temperaturen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Voor huishoudelijk gebruik of op kantoor
 • Goedkoop
 • Laag energieverbruik
Nadelen
 • Blaast vaak maar 1 richting op
 • Niet altijd bruikbaar voor grote ruimtes
 • Je kunt je bezeren aan de draaiende bladen

Wat zeggen experts over mini-ventilatoren?

Het is nooit goed als je het té warm hebt. Teveel hitte heeft effect op onze gesteldheid, zowel fysiek als mentaal. De overmatige stress die wordt gegenereerd door een hogere lichaamstemperatuur beïnvloedt onze werkprestaties en ons humeur, dat is bewezen door wetenschappelijke studies. Mini-ventilatoren bieden dus niet alleen voordelen voor onze portemonnee en het milieu, maar ook voor ons belangrijkste goed: onze gezondheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er is een grote kans dat je op dit moment al een aardig idee hebt over welke mini-ventilator je nodig hebt. Nu is het tijd om de belangrijkste aankoopcriteria op te sommen die je nog moet overwegen als je een mini-ventilator wilt kopen. Door de onderstaande factoren te beoordelen, zul je er zeker van zijn het apparaat te kopen dat het beste bij je past. De belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een mini-ventilator zijn:

Afmetingen

Een mini-ventilator heet niet voor niets mini-ventilator. Dat wil zeggen, als je op zoek bent naar een compact en handig apparaat dat je overal mee naar toe kunt nemen, zelfs als er niet zo veel ruimte is, moet je op zoek naar de kleinste modellen. De meeste mini-ventilatoren hebben vergelijkbare afmetingen. Toch is het goed om, voordat je het apparaat koopt, te controleren of de afmetingen niet te groot zijn om het product eenvoudig als handventilator te gebruiken.

Een ander belangrijk aspect van een mini-ventilator is het gewicht, dat natuurlijk grotendeels afhankelijk is van de afmetingen van de ventilator. Toch kan een kleine ventilator zwaarder zijn dan een groter model. Het gewicht wordt namelijk ook bepaald door de gebruikte materialen en de complexiteit van het interne mechanisme. Hoe lichter, hoe eenvoudiger het apparaat te gebruiken is.

pink mini fan for hand

Mini-ventilatoren verbruiken weinig energie.
(Bron: Damrong Rattanapong: 111989260/ 123rf.com)

Vermogen

Als we het over vermogen van een mini-ventilator hebben, bedoelen we het vermogen van het apparaat om de lucht met de hoogst mogelijke snelheid te verplaatsen, en met die beweging frisse lucht te produceren. Controleer goed hoeveel snelheidsniveau’s de ventilator heeft, zodat je deze kunt aanpassen en eenvoudig kunt instellen of je meer of minder koelte wenst. Hoe meer programma’s, hoe meer je met de temperatuur kunt spelen.

Wees je ervan bewust dat sommige mini-ventilatoren meer stroom verbruiken dan anderen. Hoewel we eerder in deze shopgids zeiden dat je het verbruik van een mini-ventilator nauwelijks op je energierekening merkt, doet het geen pijn om toch voorzichtig te zijn. Normaal gesproken geldt dat hoe hoger het bedieningsvermogen, hoe hoger het verbruik. Het verbruik zal ook toenemen als je extra functies gebruikt.

Af te koelen ruimte

Ook de ruimte waar je de mini-ventilator wilt gebruiken, heeft impact op het nemen van een definitieve beslissing. Het is niet hetzelfde om een ruimte van 5 of 25 vierkante meter te verkoelen. Er zit ook een verschil in het gebruik van een koelsysteem bij jou thuis of op kantoor. We kunnen ons voorstellen dat je op kantoor misschien een iets subtieler model wilt gebruiken, zodat je collega’s geen last hebben van het apparaat dat je gebruikt.

Als je voor een zeer compact model kiest, is het goed mogelijk dat het vermogen beperkt is. Deze modellen zijn alleen nuttig voor gebruik in kleine ruimtes. Als je een grote kamer wilt verkoelen, heb je een apparaat met een groter vermogen nodig. Ga dan op zoek naar een mini-ventilator met een groter formaat.

Wist je al dat de ventilator in 1882 is uitgevonden, door de ingenieur Schuyler S. Wheeler uit de Verenigde Staten?

Klimatologische kenmerken van de plaats

Eerder in deze shopgids heb je kunnen lezen dat er mini-ventilatoren zijn met luchtontvochtiger- en luchtreiniger-functies. Het goed leren kennen van de klimaatomgeving waar je de ventilator wilt gebruiken, zal helpen om te beslissen welke functies je echt nodig hebt. Er zijn gebieden waar de hitte het hele jaar door constant is en andere waar het slechts in 1 of 2 maanden van het jaar echt warm is.

Gebieden met vochtige en warme klimaten kunnen voor sommige mensen onverdraagbaar zijn. Als dit voor jou geldt, wil je waarschijnlijk meer dan alleen een mini-ventilator. Je kunt in dat geval eigenlijk niet zonder luchtontvochtiger. We raden je aan om in dat geval op zoek te gaan een 2-in-1-model, waarmee je met één apparaat meerdere problemen kunt oplossen.

Ontwerp

Op de lange termijn zal de mini-ventilatoren een onderdeel van je bureaudecoratie worden, of je hem nou vaak of slechts af en toe gebruikt. Het is daarom belangrijk dat het een harmonieus geheel vormt met de rest van de ruimte waar je het apparaat gebruikt. Niet alleen de kleur en de stijl van de ventilator zijn van belang, ook het formaat bepaalt of deze thuis past in het interieur. Tegenwoordig zijn er mini-ventilatoren te vinden die er zo mooi uitzien, dat je bijna vergeet dat het om een ventilator gaat.

Met de moderne ontwerpen en prachtige afwerkingen gaan ze bijna door als eenvoudige decoratieve elementen, die goed bij de rest van de kamer passen. Ongetwijfeld helpt het kleine formaat om het apparaat niet teveel op te laten vallen. Iedereen die een harmonieus interieur belangrijk vindt, zou dit criterium zeker niet over het hoofd moeten zien.

a refreshing black portable and rechargeable fan

Er zijn veel verschillende soorten mini-ventilatoren, ieder met zijn eigen voordelen.
(Bron: Jessinono: 79853400/ 123rf.com)

Samenvatting

Er zijn veel verschillende soorten mini-ventilatoren. Welk model het beste bij je past, hangt van je persoonlijke voorkeuren en behoeften af. Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Samen met de technische en fysieke kenmerken van het apparaat en de kenmerken van de af te koelen ruimte, zal het antwoord op deze vraag je helpen het juiste model te vinden.

Mini-ventilatoren kunnen daarnaast nog andere functies hebben die ervoor zorgen dat we voor dat model kiezen. Denk bijvoorbeeld aan extra functies als de luchtontvochtiger- en luchtreiniger-functies. Het gebruik van een mini-ventilator zal geen of nauwelijks effect hebben op je maandelijkse elektriciteitsrekening. Zoals je hebt kunt lezen, bieden mini-ventilatoren dus vooral veel voordelen. Niet alleen voor onze portemonnee en het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Het is de perfecte tool om tijdens de hete zomerdagen koel te blijven.

Vond je onze shopgids over mini-ventilatoren interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Mayuree Moonhirun: 88333015/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies