Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

22Hours invested

4Studies researched

66Comments collected

Minikoelkasten zijn ideaal voor studenten of mensen die alleen wonen. De functies van een minikoelkast moeten bij iedereen bekend zijn. Je moet echter weten dat je meer dan alleen voedsel kunt bewaren. De minikoelkasten zijn niet alleen goedkoop, ze zijn ook heel efficiënt omdat ze ontworpen zijn voor het allernoodzakelijkste.

Met onze minikoelkast test 2023 wilden we je helpen de juiste minikoelkast voor je te vinden. We hebben verschillende minikoelkasten voor je getest, ze met elkaar vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We willen je steunen bij je aankoopbeslissing, zodat je je geld niet op de verkeerde manier investeert. Dat zou natuurlijk heel vervelend zijn!
De belangrijkste feiten in het kort

 • De meeste minikoelkasten dienen niet alleen met hun koelfunctie, ze kunnen ook de blikvanger van je keuken worden.
 • In principe zijn er verschillende soorten minikoelkasten. Er zijn minikoelkasten die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis en in de gastronomie. Tenslotte zijn sommige minikoelkasten ook ontworpen voor in de auto.
 • Er zijn vier aankoopcriteria waarmee iedereen rekening moet houden als hij een minikoelkast koopt.

Mini koelkast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mini koelkast koopt

Wat is een mini koelkast?

De definitie van een mini koelkast zou voor jou waarschijnlijk voor zichzelf sprekend moeten zijn. Iedereen die wel eens in een hotelkamer verbleven heeft, kent de typische minibar. Maar als het een vreemd begrip voor je is, wil ik je graag kort kennis laten maken met het apparaat.

Er zij op gewezen dat een minikoelkast niet door bepaalde specificaties beschreven wordt. Nu is het uit een zuiver visueel oogpunt duidelijk dat het apparaat verschilt van gewone koelkasten. Bijgevolg is een minikoelkast in feite kleiner dan de koelkasten in particuliere huishoudens. Tenslotte is er geen afbakening in termen van nuttige inhoud. In de meeste gevallen zijn de functies identiek aan die van de standaard modellen.

Een minikoelkast is niet per se minderwaardig dan een conventioneel model.

Wie moet een minikoelkast kopen?

Deze vraag is eigenlijk heel gemakkelijk te beantwoorden, want de vorm van het toestel en de betekenis van de term alleen verklaren alles.

mini Kühlschrank-1

De minibar kan je meer bieden dan alleen koude drankjes. Het kan de blikvanger van je huis worden!
(Image source: unsplash.com / Mimi Di Cianni)

Je hebt geen geschikte bergruimte voor een gewone koelkast in de keuken? Heb je over het algemeen niet veel voedsel dat je moet koelen? Dan is een minikoelkast perfect voor jou! Er zijn ook heel verschillende soorten minikoelkasten.

De meest voorkomende versies hebben een inhoud van ongeveer 50 liter. Dit betekent dat het volume iets minder dan de helft is van dat van een gewone koelkast. Bijgevolg zijn er ook kleinere minikoelkasten die aan je behoeften kunnen voldoen.

Minikoelkasten zijn het best voor spontane mensen.

Ten slotte zijn minikoelkasten ook ideaal voor reizigers. Als je bijvoorbeeld met je auto, bus of caravan op reis wilt, dan kun je natuurlijk niet zonder een minikoelkast. Dienovereenkomstig heb je voedsel dat op een koele plaats bewaard moet worden. Deze minikoelkasten zijn flexibel in het gebruik en kunnen je voedselvoorraad veilig stellen.

Wat zijn de prijzen voor een minikoelkast?

Dit gedeelte gaat over de prijzen van minikoelkasten. Er zijn heel verschillende prijsklassen. Natuurlijk spelen het merk, de grootte en de capaciteit een grote rol. Tenslotte zijn er ook tweedehands retro mini-koelkasten die als unieke exemplaren beschouwd en verhandeld worden. De prijzen van retro modellen kunnen volkomen uiteenlopen.

De doorsnee minikoelkast koop je al voor €85. Natuurlijk spelen het merk, de afwerking, de capaciteit, de energie-efficiëntieklasse en de interieurkenmerken een grote rol. Bijgevolg hangt de prijs van deze factoren af.

Vervolgens zijn er ook minikoelkasten die geschikt zijn voor de horeca. Deze minikoelkasten bieden meestal verschillende functies, zodat de prijs begint bij ongeveer €200.

Er zijn ook minikoelkasten, ontworpen voor bestelwagens of auto’s. Deze minikoelkasten zijn in een lagere prijsklasse dan minikoelkasten voor huishoudelijk gebruik. De lagere prijs is te danken aan de zwakkere stroomvoorziening.

Er zijn ook koelkasten die absoluut voor buitengebruik gemaakt zijn. Deze koelkasten kosten gemiddeld zo’n € 1650 vanwege hun robuuste aard en vakmanschap.

Natuurlijk zijn er ook varianten die niet op de gewone eindgebruiker gericht zijn. We hebben het over luxe modellen. Deze koelkasten zijn geschikt voor installatie, en de prijs kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Typ Prijsklasse
Minikoelkast (minibar) ca. 85€ tot 450€
Minikoelkast voor de horeca (neigt groter te zijn) ca. 200€ tot 650€
Minikoelkast voor de autoo ca. 40€ tot 150€
Koelkast voor buitengebruik ca. 800€ tot 2500€

Hoe groot is het volume van een minikoelkast?

Veel potentiële kopers van een minikoelkast hechten veel belang aan het volume van het apparaat. Geen enkele klant wil immers een dagelijks gebrom uit de keuken verdragen.

Nu moet vermeld worden dat er ook onderscheid gemaakt wordt tussen twee varianten van minikoelkasten. Er is de variant met de ingebouwde compressor en de variant met een absorber. Deze twee varianten hebben enkele voor- en nadelen.

Hoewel het een feit is dat fabrikanten ernaar streven het geluidsniveau van minikoelkasten tijdens de productie tot een minimum te beperken, is optimalisatie steeds weer een nieuwe uitdaging. De minikoelkasten die met een compressor werken hebben de neiging meer lawaai te produceren.

Bij grotere temperatuurschommelingen compenseert de compressor van de minikoelkast, zodat voldoende koelvermogen gegarandeerd is. Dit proces gaat echter gepaard met harde geluiden. Deze koelkasten bieden een uitstekende koeling. Het stroomverbruik van deze minikoelkasten is erg laag.

Als je een bijna stille minikoelkast wilt, moet je een minikoelkast met een absorber kopen. Deze minikoelkasten zijn zo ontworpen dat ze nauwelijks geluid maken. De koeling van zulke minikoelkasten is echter niet erg effectief. Het stroomverbruik van deze apparaten is meestal hoger dan dat van minikoelkasten die met een compressor werken. Bovendien kunnen op hete zomerdagen koelingsproblemen optreden.

Nu moet je je prioriteiten stellen en het juiste apparaat kiezen. We helpen je graag met deze presentatie:

Minikoelkast met een compressorwerking Minikoelkast met een absorberende werking
Geluidsniveau (hoog) Geluidsniveau (laag)
Zeer effectieve koeling Minder effectieve koeling
Hoge elektriciteitskosten Lage elektriciteitskosten

Waarin onderscheidt een minikoelkast zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Het bijzondere van minikoelkasten is beslist hun grootte. Niet alleen kun je flexibel zijn met een minikoelkast, hij kan ook de absolute blikvanger in je keuken zijn. Er zijn immers maar weinig mensen die een minikoelkast bezitten.

Het cruciale voordeel is dat een minikoelkast dezelfde prestaties heeft en toch flexibel gebruikt kan worden. Wil je met je vrienden naar het zwemmeer of organiseer je een tuinfeest? Natuurlijk mogen bij deze evenementen geen koude drankjes ontbreken. De beste oplossing is de minikoelkast, die je held van de dag kan worden.

Er zijn ook minikoelkasten die je afzonderlijk op auto’s, bestelwagens of caravans kunt aansluiten. Zo mis je geen koude drankjes tijdens lange autoritten. Zit je vast in een file op een hete zomerdag? Geen probleem, trakteer jezelf op een koude cola.

Natuurlijk hebben minikoelkasten ook enkele nadelen. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat de afmetingen van de minikoelkast in uitzonderlijke situaties problemen kunnen veroorzaken. Het kan immers goed gebeuren dat er meer gasten naar je tuinfeest komen.

Ook is er de mogelijkheid dat grotere voorwerpen niet in een minikoelkast passen. Tenslotte zijn er ook minikoelkasten die geen binnenverlichting hebben. Nu is het niet onwaarschijnlijk dat een minikoelkast niet meer aan je behoeften voldoet.

Advantages
 • Klein en compact
 • Flexibel inzetbaar
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Transport levert geen problemen op
Disadvantages
 • Beperkt volume
 • Mogelijk geen binnenlicht
 • Weinig ruimte voor spontaniteit

Besluit: Welke soorten minikoelkasten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je wilt een minikoelkast kopen en hebt advies nodig over welke types voor jou geschikt zouden zijn? Dienovereenkomstig hangt het van je behoeften af welke minikoelkast het beste bij je past. Minikoelkasten zijn flexibel, maar er zijn ook verschillende soorten.

 • Minikoelkast voor gebruik binnenshuis (flat, huis)
 • Minikoelkast voor gebruik buitenshuis (tuin, tent, strand)
 • Minikoelkast voor voertuigen (auto, bestelwagen, caravan, vrachtwagen)
Leerlingen zijn dol op minikoelkasten omdat ze een alledaagse held zijn.

De mini koelkast voor binnenshuis werd met zijn voor- en nadelen geïntroduceerd in het adviesgedeelte. Het is zeer geschikt voor mensen die alleen wonen. Bovendien kunnen de studenten ook gebruik maken van een minikoelkast. Ze zijn niet alleen minimalistisch, maar nemen ook heel weinig ruimte in.

Wat maakt een minikoelkast voor buitengebruik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mini-koelkasten voor buitengebruik worden gekenmerkt door hun zeer robuuste vormgeving. Je kunt deze koelkasten gebruiken bij een barbecue of bij het kamperen, bijvoorbeeld.

De meeste minikoelkasten hebben speciale isolatie zodat ze goed tegen de elementen bestand zijn. Dit betekent dat deze minikoelkasten ongeacht het seizoen gebruikt kunnen worden.

Advantages
 • Speciale isolatie
 • Seizoenen doen er niet toe
 • Beschermd tegen alle weersomstandigheden
Disadvantages
 • Meestal erg duur
 • Heeft een hoog gewicht voor de afmetingen

Welke soort koelkast is geschikt voor de auto en wat zijn de voor- en nadelen?

Minikoelkasten voor auto’s zijn ideaal voor reizigers. Ben je lang onderweg en heb je behoefte aan een koud drankje? Dan hoef je niet te stoppen bij het volgende benzinestation. Je kunt gemakkelijk verschillende drankjes in je minikoelkast bewaren.

De meeste minikoelkasten die geschikt zijn voor in de auto hebben een wisselspanning en een gelijkspanning (AC/DC). De klassieke 230v stekker kan ook in een gewoon stopcontact gebruikt worden. De minikoelkast kan ook aangezet worden via een sigarettenplug.

Tenslotte moet vermeld worden dat het koelen tijd kan kosten, zodat voldoende koude voor het voedsel of de drank bereikt wordt. Het is zinvol om de minikoelkast 20-30 minuten voor je aan je reis begint aan te zetten. Het is echter belangrijk dat je een geschikte plaats hebt voor je minikoelkast. Je hebt de plicht te zorgen voor een veilige reis voor jezelf en je passagiers.

Advantages
 • Flexibel gebruik
 • Meerdere aansluitingen
 • Compacte afmetingen
Disadvantages
 • Het bereiken van de gewenste temperatuur kost tijd
 • Veilige bevestiging noodzakelijk
 • Afhankelijkheid van de auto-accu

Wat onderscheidt een minikoelkast voor catering en wat zijn de voor- en nadelen?

Mini-koelkasten, die uitsluitend geschikt zijn voor de horeca, stuiten bij de uitbaters op zeer uiteenlopende meningen. Sommige bars hebben zulke minikoelkasten, maar ze dienen meer als decoratief product. Of de minikoelkasten hebben een heel chic retro-ontwerp, of ze dienen als uitgebreid reclamemedium voor bijvoorbeeld energiedrankjes.

Deze mini-koelkasten zijn ontworpen om klanten te beïnvloeden met hun chique uiterlijk. Integendeel, de koelcapaciteit en de opslagruimte zijn secundair.

Als je een bar of restaurant runt, moet je weten dat deze mini-koelkasten bedoeld zijn als ruimtevullers. Je zult er niet veel drankjes in kunnen bewaren. Toch kan zo’n minikoelkast ook de absolute blikvanger van je etablissement zijn.

Advantages
 • Extra reclame
 • Compact formaat
 • Overtuigend uiterlijk met LED strips
Disadvantages
 • Geassocieerd met hoge elektriciteitskosten
 • Geluidsniveau is meestal hoog
 • Het formaat

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om minikoelkasten te vergelijken en te beoordelen

Laten we nu eens een paar factoren bekijken om de criteria te illustreren die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke minikoelkasten.

Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om minikoelkasten te vergelijken en te contrasteren.

In de volgende paragrafen laten we je zien wat de afzonderlijke factoren zijn.

Capaciteit en afmetingen

Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk de capaciteit en de afmetingen van de minikoelkast. Deze aspecten zijn meestal doorslaggevend voor een potentiële aankoop. Het zijn factoren die niet veranderlijk zijn. Ze bepalen of de minibar in je keuken past en of je er genoeg voedsel in kunt bewaren.

Je moet weten welke maat je nodig hebt.

Iedereen weet dat minikoelkasten er in verschillende maten zijn. Nu klinkt het misschien verwarrend, maar er zijn mini-koelkasten die eigenlijk een inhoud van 4 liter hebben. Je kunt deze minikoelkasten bijvoorbeeld op een bureau op kantoor zetten. Er zijn ook minikoelkasten met een inhoud van 50 liter. Ze zijn ideaal voor studenten of mensen die alleen wonen.

mini Kühlschrank-2

Je moet weten wat en hoeveel je in je koelkast wilt bewaren.
(Image source: unsplash.com / Catalin Apostol)

Tenslotte zijn de meeste minikoelkasten voor in de auto en voor gebruik buitenshuis ook erg klein. De meeste bieden een opslagruimte van ongeveer 4l. Nu zou je erin moeten kunnen opbergen wat je nodig hebt. Natuurlijk zijn er ook grotere minikoelkasten die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

Uit ons onderzoek bleek een volumebereik van tussen de 4l en 82l. Het is waarschijnlijk voor iedereen duidelijk dat een model met een inhoud van 82l nauwelijks “mini” is.

Aan het eind van dit hoofdstuk kunnen we zeggen dat je beslist over de afmetingen moet nadenken.

Ontwerp en uiterlijk

Minikoelkasten kunnen blikvangers zijn dankzij hun minimalistische vormgeving. Natuurlijk zijn er doorslaggevende factoren en die zijn essentieel. Er zijn echter ook zuiver persoonlijke factoren die een grote rol kunnen spelen bij een aankoop.

Er zijn ook aankoopbeslissingen die louter op basis van chic ontwerp en uiterlijk genomen worden. Dienovereenkomstig proberen sommige bedrijven hun producten volgens de huidige trends te ontwerpen. Het is een feit dat je minikoelkasten in alle vormen en kleuren vindt.

Ben je op zoek naar een blikvanger voor je huis? Een minikoelkast in een retro ontwerp kan het absolute middelpunt van je keuken of flat worden. Natuurlijk zijn minibars met Coca-Cola of Pepsi etiketten ook erg populair. Dan is er ook nog de combinatie van retro vormgeving en reclame van een frisdrankfabrikant.

Volume

Het geluidsniveau van minikoelkasten kan sterk variëren. De gids heeft al uitgelegd dat koelkasten die met een absorber werken minder lawaai produceren in tegenstelling tot compressor mini-koelkasten.

De stilste minikoelkasten produceren ongeveer 25 decibel. Ook hier kunnen sommige minikoelkasten ongeveer 45 decibel bereiken.

Nu is het terug naar je prioriteiten. Als je je minikoelkast op een stille plaats wilt zetten, dan raden we je aan een stille koelkast te kopen. Het zou een model met een absorptiemodus kunnen zijn. Als koeling heel belangrijk voor je is en het geluidsniveau niet zo belangrijk, dan raden we een koelkast met een compressor-stand aan.

Deze modellen worden vaak gebruikt in bars en restaurants omdat niet alleen de koeling betrouwbaar werkt, maar de muziek ook het geluidsniveau van de koelkasten overstemt.

Energie-efficiëntieklasse

Dit gedeelte gaat over het energieverbruik van je minikoelkast. Je moet je bewust zijn van de mate waarin stroomverbruik belangrijk voor je is. Ecologische aspecten zijn immers zeer aangrijpende en actuele onderwerpen. Nogmaals, iedereen is waarschijnlijk op de hoogte van de huidige elektriciteitsprijzen.

Besteed je aandacht aan elektriciteitsverbruik? Dan raden we A(+++) aan!

Wil je elektriciteitskosten vermijden en je minikoelkast duurzaam laten werken? Dan raden we je aan het energieverbruik van je gewenste voorwerp te controleren. De energie-efficiëntieklasse is de doorslaggevende factor. De niveaus van het energielabel lopen van A+++ tot D. De letter A staat voor zeer energiezuinig. Nu geeft de letter D precies het tegenovergestelde weer. Het speciale teken “+” staat voor een nog efficiëntere minikoelkast.

Wetenswaardigheden over minikoelkasten

Welke dranken en etenswaren kun je in een minikoelkast bewaren?

In theorie kun je alles in je minikoelkast bewaren. Toch moet je ervoor zorgen dat je in je minikoelkast genoeg ruimte hebt voor meer voedsel.

Natuurlijk is het niet alleen aan te bevelen om dranken te bewaren, je kunt er ook levensmiddelen, groenten of fruit in bewaren. Tenslotte kun je in je minikoelkast ook andere producten bewaren, behalve verschillende soorten voedsel.

Je hebt de mogelijkheid om enkele schoonheidsproducten op te bergen, maar ook medicijnen. Iedereen weet hoe nuttig een cold pack in de koelkast kan zijn.

Hoe maak je een minikoelkast schoon?

Iedereen kent het probleem! De minikoelkast is bevroren en je bent bezorgd dat de minikoelkast stuk is. Bijgevolg hoeft er niet altijd sprake te zijn van een gebrek. Het is heel goed mogelijk dat de minikoelkast bevriest als hij te vol is. Tenslotte is het ook mogelijk dat je erg hete gerechten of etenswaren hebt bewaard, zodat ze in de koelkast verdampen en de vloeistof ijs vormt.

mini Kühlschrank-3

Als er een defect is, is er een kans dat je koelkast bevriest.
(Image source: unsplash.com / Dev Benjamin)

Nu wil je het ijs verwijderen? Het klinkt veel te gemakkelijk om waar te zijn, maar het is meestal de beste optie voor een minikoelkast. Je kunt je minikoelkast in een handomdraai leegmaken, dus je zet het apparaat neer en het ijs ontdooit gewoon.

Nadat het bevroren condenswater ontdooid is, kun je je lege minikoelkast schoonmaken zoals je wilt. Een populaire truc is om veel zout op een natte flanellen te strooien. Nu kun je de binnenkant schoonmaken. Zout is meer dan alleen een geheim wapen tegen bacteriën.

Wat is de beste binnentemperatuur voor een minikoelkast?

Idealiter heeft een minikoelkast een regelaar om de binnentemperatuur te regelen. Helaas is het een feit dat niet alle modellen zo’n functie hebben. Laten we nu eens aannemen dat je minikoelkast deze functie heeft.

Je moet het juiste model kiezen voor je koopt.

Je wilt immers verschillende drankjes in je minikoelkast bewaren en je weet niet welke temperatuur je nodig hebt? Natuurlijk is het geen raketwetenschap, je drankjes kunnen allemaal prima in de kou bewaard worden, maar er zijn toch verschillende aanbevolen bewaartemperaturen, afhankelijk van de drank:

Tenslotte wil je verschillende drankjes in je minikoelkast zetten en je weet niet welke temperatuur je nodig hebt? Natuurlijk is het geen raketwetenschap, je drankjes verdragen de kou allemaal goed, maar toch zijn er verschillende aanbevolen bewaartemperaturen, afhankelijk van het drankje:

drankjes Aanbevolen bewaartemperatuur
Water of mineraalwater 8 tot 10°C
Cola, Fanta, Sprite enz. 5 tot 8°C
Bier 5 tot 8°C
Wijn 10°C
Gedistilleerd 6 tot 8°C

Beeldbron: Moonhirun/ 123rf.com

Reviews