Last updated: 28-07-2021

How we pick our products

5Products analyzed

54Hours invested

22Studies researched

89Comments collected

Welkom bij onze grote Miele droger test 2023. Hier stellen we alle Miele wasdrogers voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We hopen dat dit je aankoopbeslissing vergemakkelijkt en je helpt de beste Miele droger voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een Miele droger koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Miele & Cie. KG is een Duitse fabrikant van huishoudelijke en commerciële apparatuur, gevestigd in Gütersloh en werd opgericht in 1899. Miele is een van de bekendste en populairste fabrikanten van huishoudelijke en commerciële apparaten. De fabrikant is in heel Europa bekend.
 • Miele biedt onder andere een ruime keuze aan drogers. Warmtepomp-, afvoerlucht- en condensatiedrogers zijn beschikbaar.
 • De ontwikkeling van Miele en zijn toestellen is heel innovatief, want nieuwe toestellen kunnen nu zelfs via een app bediend en gecontroleerd worden.

Miele droger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Miele wasdroger koopt

Voordat je een Miele wasdroger koopt, moet je eerst wat achtergrondinformatie inwinnen. We hebben deze informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Waarom een Miele wasdroger kopen? Wat onderscheidt Miele drogers van andere fabrikanten?

Miele drogers overtuigen klanten al tientallen jaren en “Miele” is waarschijnlijk een begrip. Op het gebied van drogers en wasmachines biedt het merk energiebesparende, duurzame en robuuste toestellen. Dit blijkt uit vele proeven met funderingsproducten. De firma Miele is bekend en bekroond om de productie van haar hoogwaardige drogers.

Iedereen houdt van droog, fris ruikend wasgoed. Miele biedt een verscheidenheid aan drogers die je broeken en T-shirts snel en efficiënt drogen. (Beeldbron: unsplash.com / Sarah Braun)

Wat is de prijsklasse van een Miele wasdroger?

Natuurlijk is een wasdroger geen goedkope aanschaf, maar wel een aanschaf die lang meegaat, en daarom is hij het geld waard. Met Miele heb je een droger van topklasse. Hieronder hebben we een paar drogers geselecteerd met een prijsvoorbeeld om je een kort overzicht te geven.

Droger Prijs
TDB230WP Active T1 Classic warmtepompdroger met A++ ca. 869 €
TDA 150 C T Classic condensdroger ca. 799 €
T 8703 ventilatordroger ca. 799 €

Dit zijn maar een paar aanbiedingen van drogers van Miele. Kijk gerust rond en leer meer op de officiële Miele website. Welke droger je kiest hangt natuurlijk ook af van je gebruiksgedrag:

 • Zijn er kinderen in het gezin? Dan draait de droger vaker.
 • Zijn jullie een stel zonder kinderen? De droger draait minder.
 • Woon je alleen? De droger zal niet vaak draaien, dus een goedkoper exemplaar volstaat.

Waar kan ik een Miele wasdroger kopen?

Je kunt de droger van je keuze online of in een plaatselijke winkel kopen. Miele biedt zijn eigen online winkel aan op de officiële website miele.de. Daar vind je het complete assortiment merkproducten Je kunt een Miele wasdroger ook kopen bij de volgende winkels:

 • Mediamarkt
 • amazon.com
 • otto.nl
 • saturnus.de

Laat je inspireren door de links en doe je aankoop zodra je de juiste droger voor je vindt.

Welke alternatieven zijn er voor een Miele droger?

Natuurlijk zijn er niet alleen wasdrogers van Miele, maar ook van andere populaire merken zoals Samsung, Bauknecht, Bosch enz. Als het mooi weer is en je een tuin of balkon hebt, is buiten aan de lijn drogen mogelijk en zinvol.

In fel zonlicht droogt het wasgoed heel snel, je bespaart elektriciteit en het droogproces is zachter voor het wasgoed. Alleen het ophangen en afhangen van de was is een beetje lastig, maar dat moet geaccepteerd worden.

Een mooie warme zonnige dag is perfect om je was aan de lijn te laten drogen. Zo bespaar je elektriciteit en energie, ook al is een droger natuurlijk erg praktisch. (Beeldbron: unsplash.com / Jason Briscore)

Anderen gebruiken hun zolder of kelder wasruimte om hun kleren aan de lijn te drogen, maar het duurt langer dan buiten om ze te drogen. In de herfst of de winter kan het enkele dagen duren voor de was helemaal droog is.

In de zomer is het zinvol je kleren buiten te drogen als je de mogelijkheid hebt.

Beslissingsgedeelte: Welke Miele drogers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Nu weet je een heleboel over Miele drogers. Miele biedt 3 verschillende soorten wasdrogers aan:

 • Warmtepompdroger
 • Droger met uitlaatlucht
 • Condenseerdroger

In het volgende gedeelte willen we de 3 verschillende types voorstellen om je aankoopbeslissing wat te vergemakkelijken en je een overzicht te geven van wat er aangeboden wordt. We hebben de voordelen en nadelen van elk van de 3 soorten op een rijtje gezet.

Wat onderscheidt een warmtepompdroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Warmtepompdrogers behoren tot de hoogste energie-efficiëntieklasse. Dit betekent dat het elektriciteits- en energieverbruik van warmtepompdrogers lager is, zoals de EU voorschrijft. Vergeleken met luchtafvoerdrogers of condensdrogers kan een warmtepompdroger veel elektriciteit besparen en de energiekosten verlagen.

Vooral in de wereld van vandaag is een zorgvuldig gebruik van hulpbronnen zoals water en elektriciteit van groot belang. Hoewel er in dit land nauwelijks stroomonderbrekingen of watertekorten zijn, stijgen de kosten, vooral voor elektriciteit. Deze kostenstijging zou een overweging moeten zijn om de oude wasdroger te vervangen door een moderner efficiënt apparaat.

Miele beschrijft warmtepompdrogers als zuinig, handig en flexibel. Volgens de fabrikant verbruiken warmtepompdrogers 50% minder elektriciteit dan condensordrogers. We hebben de voor- en nadelen als volgt samengevat:

Advantages
 • Energiezuinig
 • energiebesparend
 • kan overal geïnstalleerd worden
Disadvantages
 • Luider dan andere drogers
 • hoge aanschafkosten

Er zijn veel voordelen aan warmtepompdrogers. Vergeleken met luchtafvoerdrogers of condensordrogers verbruiken ze minder energie. Warmtepompdrogers behoren tot de energie-efficiëntieklasse A+++. Een warmtepompdroger kan in elke kamer van een huis geplaatst worden, omdat het vocht dat aan het wasgoed onttrokken wordt niet in de omgeving terecht komt.

Een nadeel van de warmtepompdroger is dat hij meer lawaai maakt dan afzuig- of condensdrogers. Bovendien zijn de aanschafkosten hoger, maar dat betaalt zich later terug met de bespaarde elektriciteit.

Wat onderscheidt een droger met luchtafvoer en wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens informatie van Miele droogt een luchtafvoerdroger het wasgoed door de trommel te laten draaien en warme lucht toe te voeren. Het wasgoed moet binnen korte tijd droog zijn. De vochtige afvoerlucht moet via een slang naar buiten worden gevoerd. De reden hiervoor is dat de lucht uit de afvoerluchtdroger warm en vochtig is en schimmelgroei kan bevorderen. Een luchtafvoerdroger is de goedkoopste oplossing voor een droger. We hebben de voor- en nadelen hieronder kort samengevat:

Advantages
 • lage aanschafkosten
 • grote keuze
 • reserve-onderdelen zijn goedkoop verkrijgbaar
Disadvantages
 • Uitlaatluchtslang moet naar buiten leiden

Wat onderscheidt een condensdroger en wat zijn de voor- en nadelen?

Het derde type droger van Miele is de condensdroger. Hierdoor warmt het binnenste van het apparaat op. In tegenstelling tot een afvoerluchtdroger wordt de vochtige lucht echter gekoeld met koude omgevingslucht. Het vocht wordt gecondenseerd en opgevangen in een vat. Deze bak moet regelmatig geleegd worden, zodat hij niet overloopt.

Het voordeel van een condensdroger is dat je geen toegang tot het water- of afvoerluchtsysteem nodig hebt, zodat het apparaat overal geplaatst kan worden. Het enige wat je nodig hebt is een gewoon stopcontact. We hebben de voor- en nadelen van een condensatiedroger hieronder op een rijtje gezet:

Advantages
 • Warme lucht wordt gerecycleerd
 • flexibele installatie
 • alleen een stopcontact is nodig
Disadvantages
 • Container met water moet regelmatig geleegd worden

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Miele wasdrogers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien met welke factoren je Miele droogtrommels kunt vergelijken en beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde droogtrommel geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Aantal droogprogramma’s
 • Maximale belasting
 • Efficiëntie en duurzaamheid

Aantal droogprogramma’s

Droogtrommels bieden verschillende droogprogramma’s en opties om voor elk wasgoed het optimale programma te bieden. Het droogprogramma moet aangepast zijn aan de soort textiel, de hoeveelheid en de restnatheid van het wasgoed om energie en tijd te besparen. De belangrijkste verschillen tussen de verschillende droogprogramma’s zijn de looptijd, de omwentelingen per minuut en de luchttemperatuur.

Standaard programma’s: Programma’s die tot de basisuitrusting van moderne drogers behoren. Deze omvatten: Automatisch, Katoen, Onderhoudsvriendelijk, Delicates, Wol, Economy en Overhemden. Kiesbare opties: Speciale functies die extra gekozen kunnen worden. Deze omvatten:

 • Zacht drogen,
 • Kort programma,
 • Stoomstrijken: SteamFinish bespaart strijktijd of maakt strijken zelfs overbodig, want aan het begin van het droogproces wordt beneveld water in de zachte trommel gespoten en door de drooglucht verwarmd
 • Bezwangeren,
 • Drogende kussens: zelfs grote, dikke kussens worden weer opgepoft en fris
 • Sportkleding: thermische fixatie zorgt voor een optimale waterafstotende werking.
 • Buiten: meerlagig textiel blijft met zijn functionele eigenschappen behouden
 • Geurtoevoeging: Miele’s geurtoevoeging is de FragranceDos modus. In feite biedt Miele 5 verschillende geurflacons om je wasgoed je eigen persoonlijke geur te geven. Miele laat de geuren in het zuiden van Frankrijk produceren. Het resultaat na het drogen: frisse en aangename wasgeur.

Stel het droogniveau in: Afhankelijk van de gewenste droogtegraad (strijkdroog, kastdroog, zeer droog) van het wasgoed, kan de overeenkomstige optie gekozen worden. De aanduiding “kastdroog” betekent dat er geen of slechts minimaal restvocht in het wasgoed zit, terwijl bij “strijkdroog” het wasgoed nog voldoende restvocht bevat om het strijken te vergemakkelijken.

De meeste Miele drogers zijn nu uitgerust met EcoDry technologie, die we aan het begin van dit artikel uitlegden. Tijdprogramma’s: Drogen onafhankelijk van lading en vochtigheid. Je kunt de duur van de droogcyclus zelf instellen. Bijvoorbeeld 20 of 50 minuten koud of warm. Deze programma’s zijn ideaal voor nadrogen of voor heel kleine hoeveelheden.

Je vraagt je misschien af wat je wasmachine met je droger te maken heeft. De uitleg volgt nu. Hoe hoger de snelheid van je wasmachine, hoe energiezuiniger de daaropvolgende droogcyclus in de droger, omdat het wasgoed na de wascyclus met een hoog centrifugetoerental al droger is dan met een laag toerental.

Maximale belasting

De maximale belading van een wasdroger is de maximale hoeveelheid wasgoed die per droogcyclus in de trommel geladen kan worden. De werkelijke belasting wordt vooral bepaald door de soort textiel en het bijbehorende droogprogramma.

Een lagere belading is bedoeld om kwetsbaar wasgoed te beschermen en kreukvorming te voorkomen. Dienovereenkomstig is de beladingshoeveelheid voor programma’s voor gemakkelijk onderhoud en delicatesse lager, namelijk ca. 1 tot 3.5 kg. De capaciteit van droogtrommels is meestal beperkt tot 7 tot 9 kg.

Efficiëntie en duurzaamheid

Het totale elektriciteitsverbruik (d.w.z. wasmachine plus wasdroger) kan geminimaliseerd worden door een hoog centrifugetoerental te kiezen. Droogtrommels in het algemeen hebben vaak kritiek gekregen vanwege hun hoge elektriciteitsverbruik, dat vooral door lijndrogen vermeden kan worden.

Wist je dat wasdrogers in energie-efficiëntieklasse A+++ ongeveer 70 procent minder elektriciteit verbruiken dan een apparaat van klasse B?

Droogtrommels hebben kritiek gekregen omdat ze vaak veel elektriciteit verbruiken, wat veel mensen kunnen vermijden door conventioneel te drogen. Energielabels zijn verplicht in de EU.

De beste categorie van energie-efficiëntieklassen is A+++ en de laagste energie-efficiëntieklasse komt overeen met klasse D. Sinds 2013 moeten alle nieuwe toestellen ten minste voldoen aan de eis van energie-efficiëntieklasse C, en sinds november al aan die van klasse B.

Ook al is een droger in de energie-efficiëntieklasse duurder, de aanschafprijs betaalt zich na een bepaalde gebruiksperiode duidelijk terug.

Wetenswaardigheden over Miele wasdrogers

Kunnen Miele wasdrogers ook via app bediend worden?

[email protected] is de logische ontwikkeling van de InfoControl Plus toepassing, die al meer dan drie jaar beschikbaar is en op duizenden mobiele toestellen geïnstalleerd is. Met de nieuwe app kunnen gebruikers de status van hun toestellen te weten komen en ze ook via de app bedienen.

Dit is mogelijk met een groot aantal huishoudelijke apparaten die al op de markt zijn. Met de vorige versie, InfoControl Plus, konden toestellen alleen in het eigen WLAN gebied bediend worden, en met de verdere ontwikkeling tot [email protected] kan dat ook daarbuiten.

Drogers die begin 2015 in de handel kwamen bieden naast de programmastart ook de mogelijkheid om het programma te kiezen, de startkeuze, enz.

Het opzetten en starten van je wasdroger vanaf de weg lijkt volkomen onmogelijk? Nee! Want met de [email protected] app kun je al enkele jaren je Miele wasdroger ook onderweg starten en instellen. Hoe praktisch en tijdbesparend is dat? (Afbeelding bron: unsplash.com LinkedIn Sales Navigator)

Welke garantie krijg ik op mijn Miele wasdroger?

Miele belooft bij aankoop de beste keuze, duurzaamheid en hoogste kwaliteit. Miele biedt een verlengde garantie, die je de mogelijkheid geeft om binnen de tweejarige fabrieksgarantie de garantie te verlengen tot 5 of 10 jaar. Miele is de enige fabrikant die deze optie biedt.

Tijdens deze garantieperiode worden geen kosten gemaakt voor reparaties die niet je eigen schuld zijn. Je kunt de garantie op elk moment tijdens de normale garantieperiode van twee jaar verlengen. De prijzen voor de verlengde garantie van Miele zijn:

 • Garantie voor 5 jaar: 155 euro
 • Garantie voor 10 jaar: 339 euro

Foto bron: belchonock/ 123rf.com

Reviews