Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

11Products analyzed

22Hours invested

3Studies researched

67Comments collected

Van zwarte koffie tot cappuccino tot latte macchiato, de keuze aan koffievariëteiten is enorm. Opdat je niet alleen in cafés of restaurants van je voorkeuren kunt genieten, stellen we je hier de volautomatische koffiemachine van Melitta voor. Niet elke volautomatische koffiemachine past bij elke frahlingliefhebber, en daarom zijn er ontelbare modellen volautomatische koffiemachines.

In onze Melitta volautomatische koffiezetapparaat test willen we je kennis laten maken met deze vorm van koffiebereiding. We geven je belangrijke informatie over de verschillende modellen volautomatische koffiemachines. We tonen je ook de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden voor je koopt. Met behulp van ons testartikel zou je de juiste Melitta volautomatische koffiezetter voor je moeten kunnen vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Volautomatische koffiemachines van Melitta zijn een uitstekende manier om thuis van heerlijke koffie te genieten. Je kunt veel verschillende koffievariaties bereiden.
 • Zowel beginners als koffiekenners kunnen de volautomatische koffiemachine gemakkelijk bedienen en hun gewenste koffie individueel programmeren.
 • Volautomatische koffiemachines van Melitta zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen. Van het eenvoudige instap-apparaat tot de professionele machine, alles is beschikbaar.

Melitta koffiezetapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Melitta volautomatisch koffiezetapparaat koopt

Voor je een volautomatisch koffiezetapparaat van Melitta koopt, moet je er van tevoren meer over te weten komen. We hebben de belangrijkste informatie voor je samengevat in de volgende paragrafen.

Wat is de prijsklasse van Melitta’s volautomatische koffiezetapparaten?

Ondanks de professionele oriëntatie kun je bij Melitta volautomatische koffiezetapparaten kopen tegen redelijke prijzen. Je kunt een hoogwaardig automatisch koffiezetapparaat kopen voor zo weinig als 350 euro. Volautomatische koffiezetapparaten met meer gespecialiseerde of professionele eisen kunnen iets duurder zijn.

Product Prijs
voor beginners 350 – 500 euro
Volautomatisch koffiezetapparaat voor koffiekenners 600 – 1200 euro

Wil je een hogere prestatie van je volautomatisch koffiezetapparaat, dan zul je voor het juiste product van Melitta een hoog drie- tot viercijferig bedrag moeten begroten. De prestaties zullen echter de prijs waard zijn.

Wat onderscheidt Melitta volautomatische koffiezetapparaten van andere fabrikanten?

De firma Melitta is bekend om de productie van haar hoogwaardige volautomatische koffiezetapparaten. Deze en andere toestellen van de fabrikant overtuigen steeds op verschillende niveaus, zoals afwerking en bediening, waardoor koffie bereiden veel gemakkelijker wordt.

Melitta Kaffeevollautomat-1

Het scala aan koffievariaties is groot. Met Melitta’s volautomatische koffiemachines tover je een cappuccino, espresso of latte macchiato naar je eigen smaak.
(123rf.com/ Sudthangtum)

In principe vind je altijd een zeer professionele oriëntatie in zowel de volautomatische koffiezetapparaten als in de andere Melitta producten. Als je al meer ervaring hebt als barista, kan dit beslist een voordeel blijken te zijn. Natuurlijk kunnen ook beginners kiezen uit een ruime selectie.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Melitta volautomatische koffiezetapparaten?

De voordelen van Melitta volautomatische koffiemachines zijn:

 • Molen: De geïntegreerde molen maalt de koffiebonen vers voor het brouwen. De koffie wordt aromatischer en dit zorgt voor volop genieten.
 • Brouwwijze: Het hete water wordt onder hoge druk in de gemalen koffie geperst. Hierdoor onttrekt het water de aroma’s aan het koffiepoeder. Dit proces verloopt snel en zorgt er ook voor dat er minder bittere stoffen in de koffie terechtkomen.
 • Koffievariaties: Afhankelijk van het model kunnen tot 21 verschillende soorten koffie bereid worden. Het assortiment varieert van cappuccino en latte tot latte macchiato en espresso.
 • Extra functies: Veel volautomatische koffiezetapparaten hebben verschillende extra functies, zoals een melkopschuimer, de bereiding van cacao of de bereiding van heet water voor thee.
 • Hantering: De bediening van een volautomatische koffiemachine is eenvoudig. De gewenste drank wordt met een druk op de knop gekozen en onmiddellijk bereid. Bovendien kunnen de koffievariaties individueel ingesteld en geprogrammeerd worden naar behoefte.

De nadelen van Melitta’s volautomatische koffiemachines zijn:

 • Energieverbruik: Volautomatische koffiemachines verbruiken veel energie bij het bereiden van koffie. Het verbruik wordt verhoogd door extra functies en het speciale brouwproces.
 • Ruimtegebruik: Volautomatische koffiezetapparaten nemen veel plaats in, in tegenstelling tot bijvoorbeeld espressomachines.
 • Hoeveelheid koffie: De meeste volautomatische koffiezetapparaten kunnen een of twee kopjes koffie tegelijk zetten. Kruiken kunnen niet gevuld worden. Volautomatische koffiezetapparaten zijn minder geschikt voor veel kopjes koffie.
 • Aanschaf: De aanschaf van een volautomatisch koffiezetapparaat gaat meestal gepaard met hoge kosten. Hoewel er modellen zijn vanaf ongeveer 300 euro, zijn ze niet uitgerust met bepaalde functies.
 • Lawaai: De ingebouwde slijpmachine, die een kegelslijpmachine of een schijvenmolen kan zijn, produceert ook lawaai.

Wat zijn de alternatieven voor Melitta volautomatische koffiemachines?

Omdat een automatisch koffiezetapparaat voor specifieke behoeften ontworpen is, is het niet per se het juiste koffiezetapparaat voor jou. Melitta biedt in zijn assortiment echter ook passende alternatieven, zodat je toch koffie naar eigen wens kunt bereiden.

Koffiezetapparaat

Voor huishoudens met meerdere personen is het koffiezetapparaat met filter een goed alternatief.

Deze machine kan een goed alternatief zijn voor volautomatische koffiezetapparaten. In tegenstelling tot volautomatische koffiemachines, bereidt de klassieke filterkoffiemachine geen afzonderlijke porties, maar een hele pot.Filterkoffiezetapparaten zijn goedkoper dan volautomatische koffiezetapparaten. De prijsklasse ligt tussen dertig en honderdzeventig euro. De prijs varieert naargelang het model en de functies.

Handfilter

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt koffie met dit alternatief met de hand bereid. Met het handfilter kun je goedkoop goede koffie zetten. Je kunt een portie of een hele koffiekan zetten met het handfilter. De kosten zijn ongeveer drie tot elf euro.

Melitta Kaffeevollautomat-2

Melitta Bentz vond in 1908 de filterzak uit. Deze methode wordt ook nu nog vaak gebruikt om koffie te bereiden.
(Image source: pixabay.com / StockSnap)

French Press

Een ander alternatief is de French Press. Deze methode van koffie zetten komt uit Frankrijk en is een ingewikkelder manier van koffie zetten. De bereiding is echter goedkoop en de smaak is uniek. De prijsklasse is hier tussen de vijftien en dertig euro, afhankelijk van de capaciteit.

Hier volgt een kort overzicht van de alternatieven voor het volautomatische koffiezetapparaat:

Alternatieven Prijsklasse
Koffiezetapparaat 30 – 170 euro
Handfilter 3 – 11 euro
Franse pers 15 – 30 euro

Besluit: Welke soorten Melitta volautomatische koffiezetapparaten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een volautomatisch koffiezetapparaat van Melitta wilt kopen, kun je kiezen uit twee soorten producten. Dit zijn

 • Volautomatische koffiezetapparaten van Melitta voor fluisterliefhebbers
 • Volautomatische koffiezetapparaten van Melitta voor beginners

In de volgende beschrijvingen leggen we de verschillen uit, en hun voor- en nadelen.

Wat zijn Melitta’s volautomatische koffiemachines voor whiskyliefhebbers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Melitta heeft de juiste volautomatische koffiemachine voor de professionele bereiding van gourmetkoffie. Met deze machines krijg je de hoogst mogelijke kwaliteit en smaak. Dankzij de vele mogelijkheden kun je gegarandeerd verschillende koffievariaties bereiden.

De volautomatische koffiemachines van Melitta hebben een eigen waterfilter, een 3-traps instelbare brouwtemperatuur en een 3-5-traps instelbare bonenmaling. Ze hebben ook een volautomatische melkopschuimer. Het kleurendisplay maakt de bereiding eenvoudig en snel. Er kunnen tot 21 instelbare koffievariaties bereid worden.

Advantages
 • Individueel koffiegenot door aanpasbare voorinstellingen
 • Automatisch reinigen en ontkalken
 • Er kunnen tot twee verschillende soorten bonen gekozen worden
 • Tot twee verschillende soorten bonen kunnen gekozen worden.
Disadvantages
 • Duur in aanschaf
 • Hoog energieverbruik
 • Niet geschikt voor grote hoeveelheden koffie

Wat zijn Melitta’s volautomatische koffiezetapparaten voor beginners en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je nog niet veel ervaring hebt met koffie zetten, zijn Melitta’s instapkoffiemachines de perfecte manier om te beginnen. Ze zijn goedkoper en ook heel gemakkelijk in het gebruik. Als je niet te veel verschillende koffievariaties wilt bereiden, kan deze versie de juiste voor je zijn.

De goedkope aanschaf heeft echter ook enkele beperkingen. Speciale koffievariaties zijn met deze koffiemachine niet mogelijk. In tegenstelling tot de volautomatische koffiezetapparaten voor koffiekenners, ontbreekt de volautomatische melkopschuimer. Bovendien hebben volautomatische koffiemachines voor beginners geen extra reservoir voor poederkoffie.

Advantages
 • Stille molen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Compact formaat
Disadvantages
 • Geen speciale extra functies
 • Weinig koffievariaties mogelijk
 • Waterfilter is niet altijd geïntegreerd

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Melitta volautomatische koffiezetapparaten te vergelijken en te evalueren

Volautomatische koffiezetapparaten van Melitta zijn er in veel verschillende uitvoeringen. De afzonderlijke modellen kunnen onderscheiden worden aan de hand van de volgende criteria:

In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria.

Aantal koffievariaties

Er zijn veel verschillende modellen volautomatische koffiemachines. Afhankelijk van het product kunnen koffiemachines tussen drie en eenentwintig verschillende koffiesoorten bereiden. Deze omvatten bijvoorbeeld

 • Espresso
 • Cappuccino
 • Latte Macchiato
 • Café Crème

Je kunt met het koffiezetapparaat ook heet water bereiden voor je thee of een kop cacao. Bovendien ben je vrij om met de vele mogelijkheden te experimenteren. De volautomatische koffiezetapparaten van Melitta kunnen in zeer korte tijd een of twee koppen koffie zetten. De verschillende versies kunnen aan je smaak aangepast worden.

Zo kan het Melitta Caffeo Barista TS Smart model tot 21 verschillende koffiesoorten bereiden, het Melitta Caffeo Varianza CSP model tot 10 varianten en de Melitta Caffeo CI Touch tot 4 koffiesoorten.

Instellen van de koffiesterkte, de brouwtemperatuur en de maling

De koffie kan ook individueel gezet worden door de koffiesterkte, de brouwtemperatuur en de maling in te stellen. De koffiesterkte kan gekozen worden tussen niveau 3 en 5, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben.

De maalgraad kan ook op 5 niveaus ingesteld worden. Hoe fijner de koffiebonen gemalen zijn, hoe meer aroma’s vrijkomen. Dit garandeert heerlijk koffiegenot. De temperatuur van je koffie kun je instellen zoals je hem lekker vindt. Maar de temperatuur van het brouwproces kan de smaak van de koffie beïnvloeden.

Om de juiste maling voor jou te vinden, moet je misschien vaker testen. Gemiddeld worden koffiebonen 10 seconden gemalen om een espresso te maken.

De meeste Melitta modellen hebben drie tot vijf koffiesterkte standen. Een gemeenschappelijk kenmerk van veel modellen is de instelling van de brouwtemperatuur, die drie niveaus heeft. Het maalwerk is een andere eigenschap die Melitta niet onbenut laat. In de meeste gevallen kunnen tot vijf, en in sommige modellen tot drie, maalgraden ingesteld worden.

Volautomatisch melkschuim

Het voordeel van volautomatisch melkschuim is dat de koffie al met melkschuim bereid is, zonder dat je het melkschuim apart hoeft te bereiden. Volautomatisch melkschuim is echter alleen verkrijgbaar bij goedkopere producten vanaf ongeveer 600 euro.

Melitta heeft ook een melkopschuimer in zijn assortiment, die je apart bij je volautomatische koffiezetapparaat kunt kopen. Deze is goedkoper in aanschaf en bereikt bijna hetzelfde resultaat als de volautomatische melkopschuimer.

Automatisch reinigen/ontkalken

Een belangrijk criterium waar je op moet letten als je een volautomatische koffiemachine koopt, is het automatisch reinigen en ontkalken van de koffiemachine. Het automatische koffiezetapparaat is geprogrammeerd om je te vragen de reinigingsfunctie te starten. Dit helpt om afzetting van kiemen te voorkomen.

Niet elk model heeft de automatische reinigingsfunctie, dus is het belangrijk het apparaat regelmatig te ontkalken en schoon te maken om het lang in goede staat te houden. Melitta heeft eigen reinigingsmiddelen voor reinigen en ontkalken in zijn assortiment.

Bonenreservoir en waterreservoir capaciteit

Veel volautomatische koffiemachines hebben tot twee bonenreservoirs, zodat twee verschillende soorten bonen gebruikt kunnen worden om koffie te zetten.

De bonencontainers kunnen van verschillende grootte zijn. Hoewel je met grote containers niet zo vaak bonen hoeft bij te vullen, mag het schoonmaken niet verwaarloosd worden. Bovendien zijn de koffiebonen op lange termijn niet zo vers als met kleinere containers.

De bonenreservoirs van Melitta machines bevatten, afhankelijk van het model, tussen 125 en 135 gram bonen. Het grote waterreservoir is ook erg praktisch voor veel koffiedranken, maar het moet regelmatig schoongemaakt worden om kiemvorming te voorkomen.

In de goedkopere modellen zit een waterreservoir dat tot 1.2 liter water bevat. De waterreservoirs van de goedkopere modellen hebben een inhoud van 1.8 liter.

Wetenswaardigheden over Melitta koffiemachines

Nu je genoeg informatie over Melitta koffiemachines verzameld hebt, willen we je graag nog wat extra informatie geven. Als je al een volautomatisch koffiezetapparaat bezit, vind je hier misschien enkele waardevolle tips.

Welke andere producten biedt Melitta aan?

Melitta biedt naast volautomatische koffiezetapparaten ook de volgende producten aan

 • Koffie: Filterkoffie, koffiebonen, koffiepads, instant cappuccino
 • Apparatuur: filterkoffiezetapparaten, waterkokers, melkopschuimers, koffiemolens
 • Handfiltratie: koffiefilters en -kannen, French Press, Cold Brew, Pour Over
 • Filterzakken: Origineel, Premium, Gastronomie filters
 • Koffie koude dranken: ffeel, wkup
 • Onderhoud en accessoires: Onderdelen/potten, Reinigen en ontkalken, Koffie-accessoires, Glazen en mokken, Cilia thee-accessoires

Welke bonen zijn geschikt voor Melitta’s volautomatische koffiemachines?

Arabica bonen uit Zuid- en Noord-Amerika en Azië zijn het meest geschikt voor Melitta’s volautomatische koffiemachines, maar ook voor filterkoffie. Melitta heeft een groot team van koffiespecialisten die streng toezien op de kwaliteitsrichtlijnen. Ook neemt het deel aan de selectie van koffiebonen, de controle van de teeltgebieden en de verwerking van de ruwe bonen.

Melitta Kaffeevollautomat-3

Om te voorkomen dat koffiebonen hun aroma verliezen in de open bonenzakken, moet je ervoor zorgen dat de zak goed gesloten is.
(pixavay.com / Alexas_Fotos)

Behalve de populaire Arabica boon biedt de firma zelf ook een mengeling van Arabica en Robusta koffiebonen te koop aan. De arabica koffieboon scoort in smaak: hij is edel maar niet te sterk. De Robusta koffieboon, daarentegen, heeft een intensere smaak en een hoger gehalte aan cafeïne en koffieolie. Bij beide soorten koffiebonen is het belangrijk op te merken dat de smaak afhangt van de herkomst, de tijd en de intensiteit van het branden.

Wist je dat er meer dan 50 verschillende soorten koffie zijn? Behalve de twee bekendste koffieboonsoorten, Arabica en Robusta, zijn er nog meer dan 50 andere koffievariëteiten, maar die nemen minder dan 1% van de wereldmarkt in beslag. Dus als je de gelegenheid hebt om een van deze soorten koffie te proberen, raden we je aan die aan te grijpen.

Wie repareert Melitta koffiemachines?

Als je Melitta koffiezetapparaat kapot is, kun je contact opnemen met de firma via telefoon of e-mail. Andere bedrijven, zoals kaputt.de, repareren ook je koffiemachine en beantwoorden je vragen. Bij een kleine storing kun je Melitta’s servicepagina of andere online forums gebruiken om hulp te zoeken en misschien zelf het probleem op te lossen. Reserve-onderdelen voor je koffiemachine zijn ook verkrijgbaar.

Hoe maak ik mijn Melitta koffiezetapparaat goed schoon?

Het is belangrijk om je koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken. In feite hebben de nieuwste modellen een automatische reinigingsfunctie die je eenvoudig met een druk op de knop kunt starten. Je moet je koffiemachine echter ook handmatig schoonmaken om lang van de koffie te kunnen genieten. Hieronder volgt een lijst van de onderdelen van je koffiemachine die schoongemaakt moeten worden

 • Veeg het bonenreservoir uit
 • Vervang het waterfilter
 • Verwijder stof van de behuizing van je machine
 • Verwijder de zetgroep en maak hem grondig schoon
 • Maak het lekbakje, het kopjesbakje en de koffiedikbak schoon

Om dit te illustreren is hier een korte video over hoe je de Melitta Solo volautomatische koffiezetter schoonmaakt:

Wat is de levensduur van Melitta volautomatische koffiezetapparaten?

De levensduur van een koffiezetapparaat hangt af van allerlei factoren. Bijvoorbeeld, hoe vaak koffie wordt bereid, of hoe vaak en grondig de koffiemachine wordt schoongemaakt. Gemiddeld is de levensduur van een hoogwaardige automatische koffiezetter ongeveer vijf jaar, maar vaak langer.

Als je al na een paar maanden problemen hebt met je volautomatische koffiezetapparaat, biedt Melitta je een garantieperiode van twee jaar. Als je andere vragen hebt over een bepaald probleem, kun je in de FAQ sectie of in de service afdeling van de firma terecht voor oplossingen.

Hoe luid is het Melitta automatische koffiezetapparaat?

Het malen van koffiebonen kan soms erg luid zijn. Afhankelijk van het model wordt het lawaai zo goed mogelijk binnen de perken gehouden door isolatie in de slijpmachine. Er zijn stillere en luidere volautomatische koffiemachines, afhankelijk van het model.

Een van de stilste modellen zijn de Barista Smart en CI Touch volautomatische koffiemachines van Melitta. Hun geheim ligt in de stalen kegelslijpmachine. Hij maalt de koffiebonen snel en betrekkelijk stil.

Beeldbron: Zaskochenko/ 123rf.com

Reviews