afstand meten
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

14Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Er bestaan een heleboel meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van lengtemetingen. Eén van die meetinstrumenten is bijvoorbeeld het meetwiel. Meetwielen zijn uitgerust met een teller die de omwentelingen van het wiel telt en op basis van de omtrek van het wiel de afgelegde afstand meet.

Over het algemeen wordt het gebruikt in beroepen die te maken hebben met de wegenbouw en de landbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, voor het opmeten van grond, sportvelden of weilanden, maar ook voor officiële metingen door de politie of deskundigen, bijvoorbeeld bij ongevallen. In deze shopgids laten we je de belangrijkste aspecten van dit handige gereedschap zien.

Belangrijk om te weten

 • Met een handmatig model kun je afstanden berekenen zonder grenzen en zonder dat je een batterij nodig hebt. Aan de andere kant biedt het digitale meetwiel voordelen op het gebied van nauwkeurigheid en veiligheid.
 • Voordat je besluit een meetwiel te kopen, moet je rekening houden met de omstandigheden van de plaats waar je de meter gaat gebruiken. Een meetwiel voor gladde oppervlakken is niet hetzelfde als die voor veldmetingen.
 • Er zijn meetwielen met zware stalen velgen voor het opmeten van spoorrails, of grote afstandsmeetwielen met een omtrek tot maar liefst 2 meter voor veldmetingen. Voor nauwkeurige afstandsbepalingen in de wegenbouw of landschapsarchitectuur worden meestal stabiele spaakwielen met een wielomtrek van 1 meter gebruikt.

Onze selectie: De beste meetwielen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste meetwielen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Het meetwiel met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Dit compacte analoge meetwiel beschikt over een ergonomische telescopische steel, die van 46 cm tot 90 cm verlengt kan worden. Ook heeft het een analoog display met een resetknop en een afstandsbereik van 0 tot 9999,9 meter.

Het meetwiel heeft twee sterke wielen, waarvan één opvouwbaar is, zodat het meetwiel eenvoudig kan worden opgeborgen in de bijbehorende canvas draagtas.

Het beste digitale meetwiel

Dit digitale meetwiel van Silverline meet nauwkeurig tot 99.999,9 meter. Het heeft een aluminium steel met een stevig vergrendelsysteem en een inklapbare voetsteun.

Op het handvat heeft het meetwiel een eenvoudig af te lezen LCD display, dat over een geheugen-, oproep- en resetfunctie beschikt. Je hebt 2 x AAA batterijen nodig voor dit meetwiel.

Het beste meetwiel voor lange afstanden

Dit STANLEY meetwiel heeft een groter bereik dan de vorige modellen, tot wel 40 meter. Het meetwiel heeft een teller met 5 cijfers en een manuele resettoets. De precisie van dit meetwiel is +/- 99%.

De diameter van het aluminium wiel is 318 mm en heeft een rubberen band. Het meetapparaat heeft een stevige, opplooibare handgreep met rubberen grip en kan eenvoudig in de bijbehorende draagtas opgeborgen worden.

Het meest comfortabele meetwiel

Dit meetwiel van het merk Lemato kan afstanden tot 10.000 meter meten. Het heeft een stalen buisvormige schaft van 80 cm lang die verstelbaar is en pistoolgreep die ergonomisch ontworpen is voor extra gebruiksgemak.

Het meetwiel heeft een hi-tractieband, die speciaal ontworpen is voor langdurig comfort. De wieldiameter is 318 mm en de metrische aflezing heeft een tolerantie van 5 mm/ m. Het wiel kan opgevouwen worden en in de draagtas opgeborgen worden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over meetwielen

Het is een goed idee dat je voordat je een meetwiel koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

afstand meten

Over het algemeen wordt het meetwiel gebruikt in beroepen die te maken hebben met de wegenbouw en de landbouw. (Bron: Vitantonio Caporusso: 99817058/ 123rf.com)

Wat is een meetwiel precies?

Een meetwiel bestaat uit minstens één wiel, een teller en een steel met handgreep. De meting wordt uitgevoerd door het wiel over de grond te rollen met behulp van de steel.

Over het algemeen wordt het gebruikt in beroepen die te maken hebben met de wegenbouw en de landbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, voor het opmeten van grond, sportvelden of weilanden, maar ook voor officiële metingen door de politie of deskundigen, bijvoorbeeld bij ongevallen. Een ander meetinstrument wat veel gebruikt wordt, is een laserafstandsmeter.

Welke soorten meetwielen zijn er?

Er bestaat geen algemene regel over de kwaliteit en het gebruik van meetwielen. Er zijn echter twee hoofdtypen: het analoge meetwiel en het digitale meetwiel.

Analoog meetwiel

 • De eerste die op de markt is gekomen.
 • Vrij nauwkeurig, maar toch gemakkelijk te manipuleren of te veranderen.
 • Je hebt er geen batterij voor nodig.
 • Ze hebben slechts één soort meeteenheid.

Digitaal meetwiel

 • Het maakt gebruik van een nauwkeuriger digitaal mechanisme.
 • Het bevat een scherm waar je de meting vanaf kunt lezen.
 • Je hebt er een batterij voor nodig.
 • Ze gebruiken verschillende soorten meeteenheden.
meetlijnen

Er bestaat geen algemene regel over de kwaliteit en het gebruik van meetwielen. Er zijn echter twee hoofdtypen: het analoge meetwiel en het digitale meetwiel. (Bron: David Pimborough: 77517821/ 123rf.com)

Hoe werkt een meetwiel?

De mechanische teller registreert het aantal omwentelingen van het wiel en meet op basis van de wielomtrek de afgelegde afstand. Eén enkele omwenteling van een meetwiel met een diameter van 318,5 mm komt bijvoorbeeld overeen met een afstand van precies 1 meter. De teller is boven het meetwiel gemonteerd en heeft een analoog of digitaal display dat met de nulstelknop kan worden gereset.

Er is geen groot verschil in werking tussen een analoog en een digitaal meetwiel. Het enige verschil is dat het digitale meetwiel een magneet gebruikt om de rotaties op te vangen door middel van een magnetisch contact. Dit contact genereert de puls in de richting van de teller die de informatie zal weergeven. In termen van nauwkeurigheid hebben zowel analoge als digitale niveaus een goed niveau.

Wat zijn de onderdelen van een meetwiel?

Op basis van de samenstelling en werking van een handmatig meetwiel bestaat er een gedefinieerde structuur over de onderdelen van dit instrument. Of het nu digitaal of analoog is, je moet er rekening mee houden dat elk van deze elementen het meetwiel laat functioneren. Dit zijn de verschillende onderdelen:

 • Bedrading naar het wiel: deze kabels zorgen voor de communicatie tussen de raderen en de meter. Zonder deze draden zou het niet mogelijk zijn om de metingen op het paneel weer te geven. Zowel analoge als digitale meetwielen moeten deze kabels hebben om te kunnen werken.
 • Tandwielen: Misschien is het vanzelfsprekend voor sommige mensen, maar het is het tandwiel dat de meting in werking zet. Dit zijn een aantal wieltjes die zijn voorzien van raderen die in elkaar grijpen en draaien om het nummer dat op het paneel wordt weergegeven te definiëren. Het is het aantal omwentelingen dat deze tandwielen maken dat de afgelegde afstand bepaalt.
 • Kern en magnetische bel: deze bel is meer een toevoeging aan de kern die de energie ontvangt en maakt het mogelijk om de beweging van de tandwielen om te zetten in elektromagnetische energie. Het is deze kracht die de beweging van de naald in het digitale meetwiel bevordert. Het is het onderdeel dat de signalen naar de meter moet sturen.

Wat is beter: een analoog of een digitaal meetwiel?

Deze vraag is niet echt op een directe manier te beantwoorden. De prestaties hangen vooral af van het model, niet van het type meetwiel. Hoewel het bekend is dat de digitale kilometerteller ook kan worden gemodificeerd, neemt de nauwkeurigheid en het vermogen om verschillende soorten metingen weer te geven een bijzondere plaats in.

Het analoge meetwiel is daarentegen enigszins beperkt en gemakkelijk te manipuleren. Dit is één van de redenen waarom de technologische vooruitgang de analoge kilometerteller uiteindelijk heeft vervangen. Toch is de analoge kilometerteller een optie als je niet afhankelijk wilt zijn van elektrische energie.

afgelegde afstand

Het digitale meetwiel biedt meer voordelen op het gebied van nauwkeurigheid en veiligheid. (Bron: Bjoern Wylezich: 52074416/ 123rf.com)

Waar worden meetwielen voor gebruikt?

De functie van een meetwiel speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe wegen en bij de bestudering van terreinen in het algemeen. In principe kan een meetwiel je helpen bij het berekenen van trajecten om de planning van verschillende activiteiten te verbeteren.

In de tuin- en landschapsarchitectuur wordt het meetwiel ook veel gebruikt. In velden en tuinen kan het gebruikt worden om de grootte van de oppervlakte nauwkeurig te meten. Evenals in de bouw, waar het meetwiel het meest toegepast wordt. Het wordt gebruikt om de exacte grootte van de binnenkant van structuren te berekenen.

Samenvatting

In principe lijkt de keuze van een meetwiel eenvoudig. Het lijkt gewoon een wiel dat ronddraait en een teller heeft. Maar als je de beste resultaten wilt behalen, dan moet je een aantal zaken in overweging nemen. We hebben deze shopgids opgesteld met alle aspecten waar je op moet letten op het moment van aankoop.

Zoals je gezien hebt zijn er verschillende modellen, ontwerpen en functies om uit te kiezen. We hopen dat je met onze hulp het meetwiel kunt vinden die het beste aan je behoeften voldoet.

Vond je onze shopgids over meetwielen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Vitantonio Caporusso: 76628394/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?