Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

26Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Medicijnkastjes zijn praktische meubelstukken die een plaats bieden om de belangrijkste medische gebruiksvoorwerpen en medicijnen te verzamelen. Of ze nu van metaal, kunststof of hout zijn, met of zonder slot, groot of klein, er is een geschikt medicijnkastje voor elke inrichtingsstijl en elk individueel doel.

Omdat verwondingen en ziekten in het dagelijks leven steeds weer voorkomen, moet je uitgerust zijn met de juiste medische gebruiksvoorwerpen. Deze kunnen gesorteerd en veilig opgeborgen worden in een medicijnkastje en zijn snel terug te vinden als ze nodig zijn. In plaats van je eigen medicijnkastje in verschillende lades en kasten op te bergen, kan alles compact opgeborgen worden in een medicijnkastje.
Belangrijk om te weten

 • Een medicijnkastje is een praktische bergplaats voor alle belangrijke medische gebruiksvoorwerpen. Er is ruimte voor verbandmateriaal en ook voor medicijnen en andere eerste-hulp-middelen.
 • Het materiaal heeft een beslissende invloed op het uiterlijk van het medicijnkastje en kan aan je eigen inrichtingsstijl aangepast worden. Metaal ziet er heel modern en tijdloos uit, terwijl hout meer een vintage uitstraling kan geven.
 • Een afsluitbaar medicijnkastje is een bijzonder veilige manier om je medicijnkastje op te bergen. Dit beschermt de medicijnen tegen kinderen of onbevoegden. De opslagplaats van de sleutel moet echter altijd bekend zijn.

Medicijnkastje: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een medicijnkast helpt je niet alleen je eigen medicijnkastje te sorteren en op één plaats op te bergen, het is ook een nieuw meubelstuk in je vier muren. Daarom moet je bij het kopen van een medicijnkastje rekening houden met de volgende criteria:

In de volgende paragrafen gaan we in op de belangrijkste feiten over de afzonderlijke criteria.

Grootte

De grootte van het medicijnkastje hangt af van hoeveel medicijnen en eerste-hulpmiddelen je er in wilt bewaren. Voor zowel kleine als grote assortimenten zijn medicijnkasten van verschillende afmetingen verkrijgbaar in de volgende afmetingen (L x B x D)

 • Klein ca. 30 x 30 x 12 cm
 • Medium ca. 45 x 30 x 12 cm
 • Groot ca. 55 x 55 x 12 cm
 • Zeer groot ca. 73 x 77 x 23 cm

Omdat de voorraad van je eigen geneesmiddelen nooit constant blijft (maar eerder toeneemt met de tijd), is het raadzaam om vanaf het begin een wat grotere kast aan te schaffen. Op deze manier kan het medicijnkastje meerdere jaren dienst doen als verzamelplaats van medicijnen en zal het niet te snel overvol of onoverzichtelijk worden.

Materiaal

Medicijnkasten kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Ze zijn meestal van metaal of plastic, maar sommige zijn ook van hout.

 • Metaal: Het meest gebruikte materiaal voor medicijnkastjes is metaal. Door de ruime keuze aan verschillende kleuren past hij bij een grote verscheidenheid aan inrichtingsstijlen. De deur is vaak van matglas, zodat de inhoud van de kast doorschijnt.
 • Plastic: Plastic medicijnkastjes zijn ook niet ongewoon. In de meeste gevallen worden ze in het wit aangeboden en weerspiegelen zo de klinische context.
 • Hout: Houten medicijnkastjes zijn klassiek gemaakt van bamboe en zijn eerder een zeldzaamheid. Het bamboehout geeft de kast een bijzondere uitstraling en maakt van het nieuwe meubel een knappe blikvanger. Omdat hout de neiging heeft wat zwaarder te zijn, moet de bevestiging voldoende stabiel zijn als je het aan de muur wilt bevestigen.

Naargelang het medicijnkastje alleen zijn functie moet vervullen of ook bij de andere inrichtingen moet passen, zijn de verschillende materialen op verschillende manieren geschikt. Natuurlijk zijn ook de materialen van invloed op de prijs, dus medicijnkasten van hout zijn meestal duurder dan die van kunststof.

Stijl

In samenhang met het materiaal kan ook de stijl van het medicijnkastje beïnvloed worden. Bovendien kun je door versieringen of bepaalde details verschillende looks creëren.

Alle materialen zijn geschikt voor een klassieke vintage look. Het vintage medicijnkastje is wit en wordt gecompleteerd door een eerste hulp kruis op de voorkant.

Als je liever een retro medicijnkastje krijgt, vind je wat je zoekt in metalen en plastic kasten. Opvallend kleurrijke prints en belettering veranderen een medicijnkastje in een echt stijlelement.

Een antieke look is het meest geslaagd met medicijnkastjes van wit gelakt hout. De combinatie van wit hout en een glazen ruit in de deur doet denken aan een oude vitrinekast. Het uiterlijk kan aangevuld worden met het opschrift “Apotheek” een eerste hulp kruis op de ruit.

Medicijnkasten van metaal of kunststof met een melkglazen deur zien er bijzonder modern uit. Terwijl lichte kleuren eerder onopvallend zijn, kunnen donkerder grijstinten gebruikt worden om een mooi contrast te vormen met de glazen deur.

Doel

Een medicijnkastje wordt gebruikt om de eigen medicijnen en eerste-hulpmiddelen in op te bergen. Medicijnkastjes vinden vaak hun plaats in de badkamer of de keuken. Hier moet je van tevoren bedenken waar en hoe je de kast precies wilt installeren.

 • Hangend: Medicijnkasten die aan de muur hangen kunnen individueel op elke hoogte worden geïnstalleerd. De inhoud kan bijvoorbeeld tegen kinderen beschermd worden of de kast kan op ooghoogte geplaatst worden zodat bukken niet nodig is. Bij hangkasten moet altijd rekening gehouden worden met het gewicht van de kast zelf (en ook met het gewicht van de in te delen produkten) en moeten passende stabiele steunen gebruikt worden.
 • Staand: Als je geen gaten in de muur wilt, kun je het medicijnkastje natuurlijk op een ladekastje of op de vloer zetten. Zet hem bij voorkeur op een verhoogd meubelstuk, zodat het risico dat hij door invloeden van buitenaf omvalt zo klein mogelijk is.

Medicijnkasten worden meestal aan de muur gehangen omdat ze daar gemakkelijk te gebruiken en stevig bevestigd zijn. Het medicijnkastje dient echter ook zijn doel als je rechtop staat. Zo kan iedereen zelf bepalen hoe en waar het medicijnkastje geplaatst moet worden, naar eigen voorkeur en de mogelijkheden die een kamer en de muren bieden.

Shopgids Medicijnkastje: Alles wat je moet weten

We beantwoorden nu in het kort de belangrijkste vragen over medicijnkastjes. Na het lezen van deze gids weet je al het nodige over medicijnkastjes.

Wat is een medicijnkastje?

Een medicijnkastje is een plaats waar alle belangrijke medicijnen en gebruiksvoorwerpen zoals verbanden en pleisters bewaard worden. Je eigen medicijnkastje kun je ordelijk opbergen in een medicijnkastje.

Bij verwondingen of ziekten zijn de nodige geneesmiddelen in zo’n kast onmiddellijk bij de hand. Vooral bij ernstige verwondingen is het erg belangrijk dat je snel verband en bepaalde medicijnen kunt vinden.

arzneischrank-test

Verwondingen in het dagelijks leven zijn onvermijdelijk. Ongeacht de ernst van de medische noodsituatie moeten zo snel mogelijk de juiste geneesmiddelen beschikbaar zijn om het geval te behandelen. (Foto bron: Diana Polekhina / unsplash)

Verschillende planken en vakken maken het gemakkelijk om de eigen medische apparatuur in een medicijnkastje te sorteren, zodat men niet het overzicht verliest over wat er in voorraad is.

Voor wie is een medicijnkastje geschikt?

In principe zijn medicijnkastjes geschikt voor iedereen. Verwondingen en ziekten horen bij het leven en kunnen niet vermeden worden. Zowel voor kleine snijwonden als voor grotere wonden of zelfs in noodgevallen moeten zo snel mogelijk eerste-hulp-middelen gevonden worden.

Veel mensen bewaren hun medicijnkastje in verschillende lades en kastjes. Het medicijnkastje maakt niet alleen een eind aan het lange zoeken naar een bepaald gebruiksvoorwerp, maar geeft je ook een voortdurend overzicht van de voorraad medische producten.

Welke soorten medicijnkastjes zijn er?

Behalve door de onderverdeling van het materiaal en de montagemogelijkheden kunnen medicijnkasten ook onderscheiden worden op basis van bepaalde extra’s. Dienovereenkomstig maken we onderscheid tussen medicijnkastjes met en zonder sloten. In het volgende stellen we de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten voor:

Type Voordelen Nadelen
Medicijnkastje met slot Kindveilig, Onbevoegden kunnen niet bij de medicijnen Opslagplaats van de sleutel moet bekend zijn Sleutel mag niet kwijtraken, Openen kost tijd (sleutel vinden)
Medicijnkastje zonder slot Medische gebruiksvoorwerpen zijn zonder belemmering bij de hand, Kan snel worden geopend, Iedereen kan zichzelf in het medicijnkastje helpen Niet kindveilig, Toegankelijk voor iedereen

Natuurlijk bieden kasten zonder sloten het grote voordeel dat iedereen bij de inhoud kan, maar medicijnen kunnen op deze manier ook in verkeerde handen vallen. Er is een tendens dat medicijnkastjes vaker met een slot worden aangeboden.

Het is belangrijk te weten waar de sleutel opgeborgen is, zodat de gebruiksvoorwerpen in noodgevallen snel gebruikt kunnen worden. Idealiter ligt de sleutel bovenop de kast of in de buurt ervan, zodat lang zoeken niet nodig is. Op deze manier zijn de geneesmiddelen veilig tegen kinderen beschermd en toch snel bij de hand als ze nodig zijn.

Wat kost een medicijnkastje?

De kosten van een medicijnkastje hangen af van zowel de grootte als het materiaal. Dienovereenkomstig varieert de prijs van medicijnkastjes van ongeveer 20 tot 120 euro.

Type Prijsklasse
Medicijnkastje van metaal 19 tot 87 euro
Medicijnkastje van kunststof 30 tot 75 euro
Medicijnkastje van hout 35 tot 120 euro

Terwijl medicijnkastjes van metaal verkrijgbaar zijn vanaf iets minder dan 20 euro, worden die van kunststof pas aangeboden vanaf 30 euro. Dit komt echter omdat kunststof medicijnkasten alleen in grotere maten verkrijgbaar zijn.

Houten medicijnkasten daarentegen zijn zelfs in kleinere maten relatief duur vanwege het materiaal. De bovengrens van de prijsklasse is ook te danken aan bijzonder grote houten kasten.

Samenvatting

Een medicijnkastje is een heel belangrijk en nuttig meubelstuk. Hij kan gebruikt worden om allerlei geneesmiddelen geordend op te bergen, klaar om bij de hand te hebben als het nodig is. Verschillende schappen en vakken in de kast houden niet alleen de boel opgeruimd, maar geven ook overzicht over de voorraad.

Afhankelijk van de grootte van het huishouden, moet ook de grootte van het medicijnkastje aangepast worden. Medicijnkasten zijn er niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende looks. Zowel het materiaal als de extra details geven het medicijnkastje een zekere toets: van vintage tot modern uiterlijk, het is er allemaal.

Foto bron: pexels / Antonella Traversaro

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies