Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Schimmel is binnenshuis geen welkome gast. Het kan negatieve effecten hebben op je gezondheid en ook een muffe geur verspreiden. Daarom moet je het zo snel mogelijk verwijderen en de oorzaken van het ontstaan ervan opsporen. In dit artikel willen we je laten zien hoe je het kunt vermijden of effectief bestrijden. Het is zeker de moeite waard om verder te lezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schimmel binnenshuis kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Veel voorkomende symptomen zijn ademhalingsproblemen, allergische reacties, astma, bronchitis, schrapende keel, heesheid en hoesten.
 • Je kunt schimmelaantasting herkennen aan de kleur, de muffe geur of met behulp van een schimmeltest. Je kunt ook een deskundige raadplegen die de oorzaak van de schimmel zal ophelderen en zo ook de vraag naar aansprakelijkheid.
 • Je kunt schimmel verwijderen met huismiddeltjes, chemische reinigers of hitte. Maar om er echt blijvend van af te komen, moet je de oorzaak van het ontstaan ervan kennen.

Onze productaanbeveling

Met de schimmel sneltest kun je tot 12 kamers op schimmel testen. Je hebt voor deze test geen voorkennis nodig. De kit bevat alles wat je nodig hebt voor de test en bevat ook stap-voor-stap instructies. De set bevat 12 cultuurmedia en een uitvoerige brochure over schimmels. Zo kun je gemakkelijk en snel vaststellen of je schimmel in je huis hebt en hoe je er vanaf kunt komen. Als je niet tevreden bent over de test, kun je zelfs je geld terugkrijgen!

Definitie: Wat is schimmel?

Schimmel is een bestanddeel van het milieu en komt voor in de bodem, in de lucht, in voedsel en ook binnenshuis. Het is betrokken bij de afbraak van organisch materiaal en is uiterst resistent. Maar niet alle vormen zijn hetzelfde. Er zijn talloze soorten schimmel die gevaarlijk kunnen zijn. Andere soorten, daarentegen, verfijnen voedsel of dienen als basis voor antibiotica en cholesterolverlagende medicijnen.

Schimmels vertonen zich binnenshuis als een gekleurde laag op vochtige plaatsen. De sporen verspreiden zich door de lucht en vormen een mycelium, een netwerk van draden, waardoor de schimmel zich verder verspreidt. (Image source: pixabay.com / stux)

Als de fijne schimmeldraden worden ingeademd, kan dat tot gezondheidsklachten leiden. Schimmel binnenshuis moet zo snel mogelijk verwijderd worden, want in de meeste gevallen heeft het een negatief effect op je gezondheid. In dit artikel hebben we samengevat welke soorten gevaarlijk voor je kunnen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Achtergrond: Wat je moet weten over schimmel

, Eerst willen we je laten zien welke soorten schimmel er zijn en welke daarvan een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben. Dan hebben we onderzocht hoe je zelf kunt zien of je muren last hebben van schimmel. Je vindt er ook antwoorden op bijzonder belangrijke vragen, zoals het ontstaan en voorkomen van schimmel in binnenruimten.

Welke soorten schimmel

zijn er? Er zijn wereldwijd waarschijnlijk zo’n 250.000 verschillende soorten schimmels, waarvan er nog veel onontdekt zijn. De namen van de verschillende soorten zijn Latijns en bestaan uit twee woorden: het eerste beschrijft het geslacht, terwijl het tweede de soort omschrijft. De bekendste schimmelsoorten die gewoonlijk binnenshuis voorkomen zijn

 • Aspergillus niger (zwarte schimmel): Zwarte schimmel komt vooral voor op papier, karton en pleister op muren. Door zijn zwarte sporen is hij gemakkelijk te herkennen. Het is een van de gevaarlijkste soorten schimmel, want hij zou kankerverwekkend zijn.
 • Aspergillus flavus (de gele schimmel): Gele schimmel is niet zo gemakkelijk te herkennen als zwarte schimmel. De kleur is eerder bruinachtig of groengeel en hij wordt meestal pas herkend als hij zich al ver verspreid heeft.
 • Chrysonilia sitophil (de rode schimmel): Deze roestkleurige laag komt vaak voor in badkamers of keukens en wordt vaak voor roest aangezien. Soms is het echter kleurloos.

Andere representatieve schimmelsoorten zijn Penicillium chrysogenum, die ook gebruikt wordt voor de productie van penicilline, en Candida albicans, die beschouwd wordt als een veel voorkomende ziekteverwekker bij gistinfectie en die zelfs levensbedreigend kan zijn. De zwartachtige soort Chaetomium kan ook tot infecties leiden, terwijl de Cladosporium Herbarum vooral buiten voorkomt en allergieën kan veroorzaken. Er zijn echter ook soorten die niet alleen onschadelijk zijn, maar zelfs de gezondheid ten goede kunnen komen. Bij twijfel moet echter een vakman geraadpleegd worden om de soort te bepalen en te verwijderen.

Hoe beïnvloedt schimmel de gezondheid?

Sommige soorten schimmel kunnen negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. Binnenshuis wordt dit gevaar vooral gevormd door zwarte, gele, rode en groene schimmel. In de volgende tabel hebben we opgesomd hoe elke soort schimmel je gezondheid kan beïnvloeden:
Soort schimmel Effect op de gezondheid
Zwarte schimmel Sporen tasten de longen, maag, darmen en het zenuwstelsel aan. Nierziekte, buikvliesontsteking en ontsteking van de binnenbekleding van het hart kunnen ook een gevolg zijn van deze soort.
Gele schimmel, rode schimmel, groene schimmel Ademhalingssymptomen, allergische reacties, astma, bronchitis, keelpijn, heesheid, hoesten, enz.

Het is belangrijk dat je schimmel uit je flat of huis verwijdert zodra je het opmerkt.

Als je schimmel niet onmiddellijk verwijdert, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid

. Schimmel kan opgespoord worden door een expert of we kunnen je tonen hoe je zelf schimmel kunt opsporen.

Hoe herken ik schimmel?

Je kunt schimmel eerst herkennen aan de kleurnuances. Maar omdat het ook onzichtbaar kan zijn, is er nog een andere manier waarop je het kunt opmerken, namelijk aan zijn muffe geur. Een andere manier om schimmel te herkennen is de schimmeltest. Er zijn drie verschillende methoden die je kunt gebruiken. We hebben ze in de tabel hieronder opgesomd:
Test Toepassing
Test strip methode Swabs worden genomen van oppervlakken waar je verdachte vlekken gevonden hebt. De teststrip vertelt je dan de schimmelsoort.
House dust collection test Een bakje wordt op de stofzuiger gemonteerd en na het stofzuigen wordt het naar het lab gestuurd om getest en op sporen gecontroleerd te worden.
Test in kweekmedium Kleine bakjes met kweekmedium worden in het huis gezet. Als er schimmelsporen in de lucht zitten, worden ze daar afgezet en kunnen ze in het laboratorium worden opgespoord.

Helaas zijn deze tests niet honderd procent betrouwbaar en kunnen ze ook valse resultaten geven. Daarom moet je altijd een deskundige raadplegen als je schimmel vermoedt als je gezondheidsproblemen hebt.

Wanneer heb ik een advies van een schimmelexpert nodig en hoeveel kost dat?

Experts stellen een deskundig advies over schimmelschade op. Deze rapporten verduidelijken de oorzaken van schimmelgroei en informeren je over hoe je je gezondheid kunt beschermen. Ze vertellen je ook hoe je schimmel kunt verwijderen en blijvend voorkomen. Als er een aantasting is van meer dan een halve vierkante meter (schimmel kan ook onzichtbaar zijn!), moet professionele verwijdering plaatsvinden en moet ook een deskundig advies worden opgesteld.

In een deskundig advies kunnen de ontledings- en stofwisselingsproducten van de schimmel gemeten worden, de vochtigheid van bouwelementen gecontroleerd, schimmelsnuffelhonden ingezet en verschillende monsters in het laboratorium geanalyseerd. (Image source: pixabay.com / TeroVesalainen)

Er zijn verschillende soorten deskundigenrapporten, waaronder verslagen, meer gedetailleerde deskundigenrapporten voor rechtbanken, adviezen van deskundigen en het bewaren van bewijs door deskundigen. De prijzen variëren van 80-200€ per uur, met bijkomende kosten (reiskosten, monsterneming, enz.). Mondelinge adviezen zijn goedkoper, 100-200€, terwijl uitgebreidere rapporten duurder zijn.

Waarom ontwikkelt schimmel zich binnenshuis?

Schimmel tast niet alleen behang of pleisterwerk aan, maar kan zich ook aan metselwerk hechten. De voorwaarden voor de groei van deze schimmel zijn voedingsstoffen en vocht. In feite heeft schimmel geen licht of zuurstof nodig om te groeien. De schimmel haalt zijn voedingsstoffen uit huisstof. Het vochtgehalte boven het muuroppervlak is ook van cruciaal belang voor de vorming van schimmel. Belangrijke parameters zijn de vochtigheid van de kamerlucht en de temperatuur van de muur.

Schimmel vormt zich bij 80-85% relatieve vochtigheid. In uitzonderlijke gevallen vormt het zich ook bij 65% of tot 100% relatieve vochtigheid.

Andere veel voorkomende oorzaken van schimmel zijn ongunstige plattegronden, onvoldoende thermische isolatie, verkeerde bouwmaterialen, slecht geplaatste radiatoren, verkeerde ventilatie & verwarming en verkeerde plaatsing van meubels. Meestal is schimmel ook het gevolg van een combinatie van deze overtredingen. Schimmel komt vooral vaak voor in de winter, als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bijzonder groot is en er condensvorming optreedt. Ook lekkende daken, vochtige kelders of scheuren in gevels kunnen schimmel veroorzaken.

Hoe voorkom ik schimmel?

In het vorige deel vertelden we je over enkele oorzaken die tot schimmel kunnen leiden. Om deze schimmel te voorkomen kun je het volgende doen

 • Ventileer goed: Door te ademen verzamelt zich steeds meer waterdamp in de lucht, waardoor de kans groter wordt dat het water neerslaat. Vooral in de winter moet je de kamer daarom verschillende keren per dag 5-10 minuten luchten om de vochtige kamerlucht te verversen (schokventilatie).
 • Juiste verwarming: Om het risico van schimmelvorming zo klein mogelijk te houden, moet de kamertemperatuur tussen 19° en 21° zijn. De muren mogen nooit te veel afkoelen om te voorkomen dat er water op neerslaat. Je moet ook je ramen niet kantelen als je verwarmt. Pas op dat je koelere kamers niet verwarmt met warmere kamers, want ook dat kan schimmel veroorzaken.
 • Plaats de meubels op de juiste manier: Meubels moeten op een afstand van 5-10 cm van de buitenmuren geplaatst worden. Als ze te dicht bij deze muren staan, kan de lucht niet meer circuleren en kan er vocht neerslaan. Dat is de theorie. In feite kun je je meubels echter plaatsen zoals je wilt en je bent niet aansprakelijk als er schimmel ontstaat.
 • Drooghet wasgoed niet binnenshuis: Nat wasgoed verhoogt de luchtvochtigheid aanzienlijk. Gebruik of de droger in de winter of lucht de kamer vaker om de vochtigheid laag te houden.
 • Houdkamerplanten niet te vochtig: Het vermindert ook de vochtigheid om kamerplanten niet te vochtig te houden en beschimmelde aarde te vervangen.
 • Sla brandhout niet binnenshuis op: Hout houdt een zekere hoeveelheid restvocht vast, wat de vochtigheid in de kamer kan verhogen. Daarom moet brandhout buiten worden opgeslagen.

De genoemde punten zijn maatregelen die je zelf kunt nemen. Eerst en vooral moet je aandacht besteden aan een goede ventilatie. Er zijn ook structurele maatregelen die genomen kunnen worden om schimmel te voorkomen: Thermische isolatie, intelligente ventilatiesystemen en alkalische muurpleisters en verven die open zijn voor diffusie.

Wie is aansprakelijk voor schimmel?

Zoals reeds gezegd, kan schimmel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak is ofwel de huisbazin, ofwel de huurder aansprakelijk. In

principe is de verhuurder of huisbazin aansprakelijk voor bouwgebreken en de huurder voor onjuist woongedrag

. Bij geschillen wordt vaak een deskundige geraadpleegd om de oorzaken van de schimmel vast te stellen.

Schimmel: wat je er aan kunt doen

Als je nu ontdekt hebt dat je schimmel in je huis hebt, moet je onmiddellijk iets doen om het te verwijderen. Schimmel verwijderen is echter niet de oplossing voor je probleem. Je moet altijd proberen de oorzaak te achterhalen! Hier vind je tips en trucs over hoe je schimmel kunt verwijderen. Als je schimmel in je slaapkamer, keuken of badkamer vindt en geen giftige schimmelverwijderaars wilt gebruiken, laten we je ook zien hoe je schimmel kunt verwijderen met huismiddeltjes.

Hoe verwijder ik schimmel met hitte?

Een methode om schimmel te verwijderen is hitte. Het mycelium sterft tussen 5 en 10 minuten. Voor bepaalde soorten is 60° voldoende, terwijl slechts enkele schimmels overleven tussen 70° en 100°.

Door de langdurige blootstelling aan hitte wordt vocht aan de ondergrond onttrokken, waardoor de basis voor het leven van de schimmel vernietigd wordt. Voor hitte-ongevoelige en vaste oppervlakken kun je met een brander werken. (Image source: pixabay.com / stux)

Daarna kun je de schimmel met een doekje afvegen. Bij de behandeling met hitte moet je het volgende in acht nemen

 • De sporen sterven niet van hitte.
 • Als meer dan alleen het oppervlak aangetast is, is professionele sanering nodig.
 • Gebruik op erg vochtige plaatsen eerst een ventilatorkachel voor je weer warmte op de schimmel aanbrengt.

Kan ik schimmel verwijderen met huismiddeltjes?

De twee huismiddeltjes die we hier aan je willen voorstellen zijn azijn en alcohol. In het volgende willen we je de belangrijkste voor- en nadelen van deze manieren van schimmelbestrijding laten zien.

Azijn

Om schimmel effectief te bestrijden, moet je geen lage doses voedingsazijn gebruiken, maar hogere concentraties, d.w.z. azijnessences. We raden echter niet noodzakelijk zuiverheden boven 60% aan, want boven dit niveau is het risico van chemische verbranding erg groot. Azijnessences kunnen ook verdund worden met water (verhouding 1:1). Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van vlekken verwijderen met azijn:

Voordelen
 • Veilig in gebruik
 • Niet schadelijk voor het milieu
 • Goedkoop in aanschaf
Nadelen
 • Werkt niet op oppervlakken die kalk bevatten
 • Bestrijdt sporen slecht
 • Niet aan te raden voor alle oppervlakken bij doses boven 30%

Alcohol

Op oppervlakken waar azijn niet effectief is, kun je high-proof alcohol gebruiken, d.w.z. spiritus, isopropanol alcohol of ethylalcohol. Je moet beslist alcohol gebruiken die 70% of hoger is.

Nadelen

Hier hebben we de voor- en nadelen van dit huishoudmiddel samengevat:

Voordelen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Geurloos
 • Geen gevaar voor brandwonden
 • Niet schadelijk voor het milieu
 • Geschikt voor alle oppervlakken
 • Brandgevaar (vermijd hitte en vuur bij het aanbrengen)
 • Bestrijdt geen sporen
 • Voorkomt geen schimmel op dezelfde plaats
 • Herhaald gebruik aan te raden

Hoe kan ik anders schimmel doden?

Bij het verwijderen van schimmel met chemische middelen, zoals een schimmelspray, wordt de celstructuur van de schimmel vernietigd, evenals zijn actieve sporen. Dit kan niet, of slechts in beperkte mate, met huismiddeltjes. Je hebt nog deze mogelijkheden om schimmel te verwijderen

 • Schimmelverwijderaar / Chloor: Deze verwijderaars worden gebruikt om schimmelaantastingen betrouwbaar te verwijderen. Vergeleken met huismiddeltjes zijn ze duurder, stinken ze en zijn ze giftig. Chloor heeft een kiemdodende werking en is werkzaam na een enkele toepassing. Dit middel kan echter huiduitslag, branderige ogen en hoesten veroorzaken.
 • Javelwater: Dit is een chloorhoudend middel dat werkt als een schimmelverwijderaar.
 • Ozon: De ruimte wordt met ozon gevuld als ze leeg is, waardoor de zeer reactieve zuurstof de schimmel vernietigt. Dit proces duurt enkele uren – de kamer kan zo lang niet betreden worden. De verwijdering gebeurt alleen oppervlakkig, maar ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

Ontvochtigers kunnen de schimmelgroei beïnvloeden, maar zijn geen effectief middel om schimmel te verwijderen.

Conclusie

Het is belangrijk om binnenshuis schimmel te verwijderen zodra je het opmerkt, want het kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Verwijderen is echter niet de oplossing voor het probleem, want je moet beslist uitzoeken waardoor de schimmel ontstaan is om te voorkomen dat hij zich opnieuw vormt. Bij het verwijderen van schimmel kun je zowel huismiddeltjes als giftige producten gebruiken. Het is echter beter voor je gezondheid en voor het milieu als je huismiddeltjes gebruikt.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies