Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

26Products analyzed

26Hours invested

5Studies researched

90Comments collected

Manuka honing wordt beschouwd als een bijzonder hoogwaardige, gezonde honingsoort die uit Nieuw-Zeeland komt. Het wordt uit Zuidzeemirte-nectar gemaakt door een speciale soort honingbij, de Apis Melifera. Zijn hoge, natuurlijke MGO waarde en UMF waarde geven de zoete nectar zijn waardevolle antibacteriële werking.

In dit artikel worden verschillende Manuka honingen vergeleken, de belangrijkste aankoopcriteria afgeleid en de belangrijkste vragen beantwoord. De lezer zal dus snel een beslissing kunnen nemen over welke Manuka Honing het beste bij zijn of haar behoeften past.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Manuka honing is een gezonde honingsoort. Het hoge gehalte aan methylglyoxal en de unieke manuka factor maken het tot een medisch waardevol product. De antibacteriële werking helpt tegen ziekten.
  • De belangrijkste koopcriteria voor Manuka honing zijn smaak en consistentie, MGO waarde, UMF waarde, en kwaliteitszegels en certificeringen.
  • Essentiële vragen over soorten, dosering, toepassing en prijs worden beantwoord. Er wordt aandacht besteed aan korte, bondige antwoorden.

Manuka honing: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Manuka Honing

Lezers krijgen de essentiële koop- en beoordelingscriteria voor Manuka Honing te horen. In het geval van de gezonde nectar worden de volgende criteria nader bekeken:

Deze criteria moeten de lezer in staat stellen de producten te vergelijken en een verstandige aankoopbeslissing te nemen.

Smaak en consistentie

Van manuka honing wordt gezegd dat hij een kruidig, sterk aroma heeft met een licht wrange nuance, hoewel hij een doordringende geur heeft, is hij toch smakelijk.

Er moet altijd op gelet worden waar de honing mee gemengd wordt, want dat kan de smaak beïnvloeden. Manuka honing is een stevige, licht romige honing. Het is daarom ideaal als zoet broodbeleg of bij warme dranken zoals thee.

MGO waarde (Methylglyoxal)

Methylglyoxal is een antibacterieel actief bestanddeel in Manuka Honing, dat gevonden wordt in de bloemsoorten van de Zuidzeemirte die door Nieuw-Zeelandse honingbijen bestoven wordt. Dit actieve ingrediënt komt alleen voor in Manuka honing van hoge kwaliteit en varieert sterk in sterkte, afhankelijk van het product.

Hoe hoger de MGO waarde van de honing, hoe beter de antibacteriële werking. Sterktes tussen MGO 250 en MGO 1000 komen bijzonder veel voor, dus afhankelijk van hoe belangrijk de antibacteriële werking van de honing voor de consument is, kan hij kiezen uit vele Manuka honingen.

UMF waarde (Unieke Manuka Factor)

De UMF waarde kijkt naar de bestanddelen MGO, DHA en leptospiren van Manuka honing. Behalve de aparte beschouwing van de MGO waarde, is die de belangrijkste waarde voor de kwaliteit van de nectar.

Alle drie de waarden samen vertegenwoordigen de uniciteit van het product, en zijn een kwaliteit maar ook een claim tegen namaak.

De UMF waarde wordt gecontroleerd door een laboratorium in Nieuw-Zeeland en garandeert de hoge kwaliteit en de echtheid van het product. Een hoge UMF waarde correleert altijd met de MGO waarde. De UMF waarden variëren van 5 tot 20, waarbij geldt: hoe hoger hoe beter.

Kwaliteitszegels en certificering

Er zijn talloze kwaliteitszegels en certificeringen voor Manuka Honing. De bekendste is de Unique Manuka Factor die ook bekend is als de Unieke Manuka Factor. De UMF Honey Association in Nieuw-Zeeland vaardigt strenge richtlijnen uit waaraan de honing in het laboratorium wordt getoetst op zijn natuurlijke bestanddelen.

Je moet daarom op zoek gaan naar het UMF zegel. Een andere belangrijke indicator is de herkomst van de honing. Manuka honing komt vooral uit Nieuw-Zeeland en is afkomstig van de Zuidzeemirte, die verantwoordelijk is voor de hoogwaardige ingrediënten. Een andere plaats van herkomst kan Australië zijn, omdat de plant zich daar ook klimatologisch op zijn gemak voelt.

Gids: Veelgestelde vragen over Manuka honing in detail beantwoord

Dit gedeelte beantwoordt de belangrijkste vragen over Manuka honing. De lezer moet zo een uitgebreid inzicht krijgen in alle aspecten van de gezonde nectar.

Wat is Manuka Honing?

Manuka Honing is een bijzonder gezonde honing met antibacteriële eigenschappen. Het wordt verkregen uit de nectar van de Zuidzeemirte, die groeit in Nieuw-Zeeland en Australië. Behalve de antibacteriële werking zou de honing ook antivirale en antischimmel eigenschappen hebben.

Welke soorten Manuka honing zijn er?

Manuka honing verschilt sterk in zijn MGO en UMF waarde. Een hoog MGO gehalte gaat altijd hand in hand met een hoge UMF waarde. Hoe hoger het gewenste effect moet zijn, hoe meer aandacht aan deze aangewezen componenten besteed moet worden. De UMF waarde kan meestal variëren tussen 5+ en 20+, de MGO waarde in verhouding tussen 80+ en 800+.

Hoeveel kost Manuka Honing?

De volgende tabel geeft een overzicht van de prijzen van Manuka Honing. Laaggeprijsde, middelhooggeprijsde en hooggeprijsde producten worden onderscheiden op basis van de MGO waarde.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd 20 – 40 € Manuka honing overwegend met 250+ tot 400+ MGO waarde, 250g inhoud
Middelgeprijsd 40 – 65 € Manuka honing overwegend met 400+ tot 600+ MGO waarde, 250g inhoud
Hooggeprijsd 65 – 125 € Manuka Honing overwegend met 800+ tot 1000+ MGO-waarde, 250g inhoud

Uit het prijzenoverzicht blijkt duidelijk dat de MGO-waarde van Manuka Honing weerspiegeld wordt in het prijsniveau. De prijzen variëren van 20€ tot 125€ voor een pot van 250g, afhankelijk van hoe sterk de MGO waarde moet zijn.

Hoe gebruik ik Manuka Honing?

Manuka honing kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. De nectar kan oraal ingenomen worden met een theelepel, maar kan ook aan thee worden toegevoegd of als broodbeleg worden gegeten. Het smaakt ook heerlijk als zoetmiddel voor muesli.

manuka-honig-test

Manuka honing is ideaal als gezond zoetmiddel voor een hete kop thee (Image source: Angello Pro / Unsplash).

De nectar kan zonder aarzelen meerdere keren per dag genuttigd worden. Het kan ook uitwendig op niet-open huid worden aangebracht of ingemasseerd om ontstekingen of schimmelvorming tegen te gaan.

Waar is Manuka Honing goed voor?

De antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen van Manuka Honing tonen de brede waaier van gezondheidstoepassingen aan. Het kan dus helpen tegen verkoudheid, net als gewone honing, maar ook tegen vervelende huidschimmels of huidirritaties. Een cosmetische toepassing als masker is mogelijk. Natuurlijk is honing ook geschikt als een natuurlijk, gezond stimulerend middel dat door zijn bestanddelen een preventieve werking heeft.

Is Manuka honing geschikt voor dieren?

Manuka honing heeft een vaste plaats gevonden in de diergeneeskunde. Het is geschikt als natuurlijk geneesmiddel voor honden en katten omdat het vrij is van chemische bestanddelen, maar een gelijkaardige werking heeft als een farmaceutisch preparaat. Net als bij mensen kan honing inwendig of uitwendig gebruikt worden om zijn antibacteriële, antivirale of antischimmelwerking uit te oefenen.

Conclusie

Nieuw-Zeelandse Manuka Honing is een gezond product voor mens en dier die vertrouwen op de genezende krachten van de natuur. Zijn antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen tonen zijn brede toepassingsgebied.

Je hoeft geen gezondheidsprobleem te hebben om Manuka honing te consumeren. Consumptie is onschadelijk en heeft een preventieve werking op het menselijk organisme.

(Cover foto: pixabay / Gasfull)

Reviews