Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Steeds meer huishoudens kiezen voor stofzuigers van Makita omdat deze apparaten boven alles staan voor prestaties en duurzaamheid. Maar stofzuigers van Makita zijn niet alleen van zeer hoge kwaliteit, maar ook verkrijgbaar in een groot aantal modellen.

Met onze grote Makita stofzuiger test 2022 willen we je helpen de beste Makita stofzuiger voor jouw behoeften te vinden. We hebben verschillende Makita stofzuigers met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen uitgewerkt. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Makita is een Japans bedrijf dat allerlei soorten elektrisch gereedschap maakt en een van de wereldmarktleiders is in vele gereedschapssectoren.
 • De diversiteit van het assortiment van de fabrikant is ook merkbaar in de Makita stofzuiger. Er zijn apparaten voor bijna elk toepassingsgebied.
 • Zuigers zijn er in grote en kleine maten, met of zonder batterij en zowel voor privé-gebruik als voor de bouwplaats.

Makita stofzuiger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makitastofzuiger koopt

Hoe werkt een Makita stofzuiger?

Stofzuigers van Makita werken volgens het standaard principe van een stofzuiger. De manier waarop het werkt is gemakkelijk uit te leggen: Met behulp van de stofzuigermotor wordt door een ventilator een vacuüm gecreëerd, d.w.z. er wordt zuiglucht opgewekt. Deze lucht wordt dan gebruikt om te zuigen. De aangezogen lucht wordt gefilterd en dan weer uitgelaten. In het kort: Lucht met vuil aanzuigen, filteren en dan weer schone lucht vrijlaten.

makita-staubsauger-test-1

Stofzuigers zijn er al vele jaren, maar ze evolueren voortdurend!
(Image source: unsplash.com / conversietopper)

Hoeveel kost een Makita stofzuiger?

Stofzuigers van Makita zijn er in alle prijsklassen. Makita biedt eenvoudige en kleine stofzuigers aan vanaf ongeveer 49 euro. Maar je kunt zelfs meer dan 500 euro uitgeven aan de krachtigste modellen.

Hoeveel je te besteden hebt hangt vooral af van je behoeften en persoonlijke voorkeuren. Voor occasionele schoonmaakbehoeften, bv. voor een eenpersoonshuishouden met een paar vierkante meter woonruimte, volstaat een toestel in het lagere prijssegment. Wil je echter een groot huis of een bouwterrein stofzuigen, dan heb je een krachtige en dus duurdere Makita stofzuiger nodig.

Hoeveel energie verbruikt een Makita stofzuiger?

Het energieverbruik van een Makita stofzuiger hangt sterk af van de grootte en het vermogen van het model. Apparaten met een batterij en kleine afmetingen hebben meestal een lager energieverbruik door hun beperkte vermogen. Makita stofzuigers, die speciaal voor industrieel gebruik ontworpen zijn, verbruiken logischerwijze meer stroom. Bovendien hangt het stroomverbruik natuurlijk af van hoe lang de stofzuiger gebruikt wordt.

makita-staubsauger-test-2

Zelfs hardnekkig vuil en stof zijn geen probleem voor Makita stofzuigers.
(Image source: unsplash.com / thecreative_exchange)

Hoe luid zijn Makita stofzuigers ?

Het volume van Makita stofzuigers verschilt naargelang het model. Het wordt meestal in decibels aangegeven. Hier vind je een duidelijk overzicht van de verschillende klassen Makita stofzuigers en hun volume.

Model Luidheid
Accu stofzuiger Over 70 dB
Standaard stofzuiger met kabelverbinding Vanaf 75 dB
Industriële stofzuiger 80 dB en meer

Wat zijn de alternatieven voor Makita stofzuigers?

Stofzuigers zijn er van veel verschillende fabrikanten. We verwijzen echter niet naar andere fabrikanten als alternatieven, maar naar andere soorten toestellen die hetzelfde doel bereiken. Zo zijn bijvoorbeeld speciale tapijtreinigers geschikt om vuil van tapijten te verwijderen.

Voor gladde oppervlakken, zoals laminaat, is een in de handel verkrijgbare bezem geschikt om te reinigen. Tegenwoordig zijn er zelfs bezems die op batterijen werken, zodat het effect sterker is dan bij handmatig gebruik.

Besluit: Welke soorten Makita stofzuigers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat onderscheidt Makita stofzuigers met oplaadbare batterijen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Makita stofzuigers met oplaadbare batterijen zijn het lagere prijssegment van de fabrikant. Er zijn hier eenvoudige handstofzuigers, maar ook grotere stofzuigers met reservoirs met een groter volume. Deze toestellen worden gekenmerkt door lage tot middelhoge vermogens.

Veel van Makita’s snoerloze stofzuigers zijn niet geschikt voor grote huizen of gebieden, vanwege hun beperkte looptijd. Maar Makita snoerloze stofzuigers zijn prima geschikt voor kleinere schoonmaakbehoeften, zoals het schoonmaken van afzonderlijke kamers of een enkel huishouden.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Compact
 • Laag energieverbruik
Nadelen
 • Beperkte capaciteit
 • Niet geschikt voor langdurig gebruik

Waarin onderscheiden rugstofzuigers van Makita zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Makita rugstofzuigers vormen een aparte prestatieklasse van modellen. Deze toestellen worden op de rug gedragen met behulp van gewatteerde schouderbanden. Dit betekent dat er geen beperkingen zijn in de gebruiksomgeving, want deze stofzuigers werken ook op batterijen.

Flexibele zuigbuizen in verschillende lengtes maken tijdens het gebruik een gezonde lichaamshouding mogelijk, zodat elk vuil bereikt en verwijderd kan worden. De meeste rugstofzuigers hebben een tweetraps instelling van de zuigkracht. Sommige modellen hebben ook geheugenfuncties en kunnen via een controller bediend worden.

Voordelen
 • Voldoende vulcapaciteit
 • Individueel instelbaar
 • Verhoogde mobiliteit
Nadelen
 • Kostenintensief
 • Onvoldoende voor langdurig gebruik

Wat onderscheidt Makita stofzuigers voor de industrie en wat zijn hun voor- en nadelen?

Deze stofzuigers van Makita zijn van het hoogste prestatieniveau in het stofzuigersegment. De toestellen zijn geschikt voor zowel natte als droge werking. Ze zijn geschikt voor stof met een bijzonder hoge verontreinigingsgraad (meer dan 1mg/m³).

Bovendien zijn de meeste toestellen van dit type uitgerust met zeer goede filtersystemen. Sommige van deze systemen kunnen zelfs met een druk op de knop verwisseld worden en zijn na een wasbeurt opnieuw te gebruiken. Dit verlengt de levensduur van de materialen. Evenzo hebben stofzuigers van Makita voor de industrie meestal een automatische inschakelfunctie. Daardoor kunnen ze aan andere machines gekoppeld of verbonden worden.

Nadelen
Voordelen
 • Grote capaciteit
 • Automatische inschakeling
 • Geschikt voor zware stofvervuiling
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Hoog energieverbruik
 • Volgens

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Makita stofzuigers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Makita stofzuigers te vergelijken en te evalueren. Je zou beter moeten kunnen beslissen welke stofzuiger van Maikta geschikt is voor jou en welke misschien niet. Dit zijn de volgende criteria:

Type

Stofzuigers van Makita zijn er in verschillende uitvoeringen. Zakstofzuigers, nat- en droogzuigers of de kleine handstofzuiger vind je in het Makita assortiment. Om de juiste te kunnen kiezen, moet je weten waarvoor je hem wilt gebruiken.

Je moet nadenken over de grootte van het gebied dat je wilt schoonmaken en hoe vuil het is.

Het hangt er dus van af hoe vaak, hoe lang en waar je wilt stofzuigen.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een stofzuiger hangt natuurlijk af van het vermogen en de gebruiksfrequentie van het apparaat. Gemiddeld heeft een stofzuiger een vermogen van minstens 1000 watt. Met een gemiddelde gebruikstijd van 15 minuten wordt ongeveer 0,4 kilowatt uur elektriciteit verbruikt.

Zoals je ziet hangt het heel erg van jou af hoeveel elektriciteit je Makita stofzuiger verbruikt. Je kunt het energieverbruik van een stofzuiger vergelijken met de waarden die de fabrikant opgeeft. Idealiter kies je een energiebesparend model.

Volume

Stofzuigers zijn meestal niet stil. De laatste jaren zijn ze echter steeds stiller geworden. Commercieel verkrijgbare stofzuigermodellen zitten allemaal in het 70 tot 90 decibel bereik. Het volume neemt toe als de stofzuiger meer kracht heeft.

Overweeg voor je koopt of het volume van je Makita stofzuiger belangrijk is. De plaats van gebruik speelt een beslissende rol. Op een bouwplaats is het volume waarschijnlijk irrelevant, maar in een flatgebouw is het belangrijker.

Prijs-prestatie verhouding

De verhouding tussen de prijs van de stofzuiger en zijn prestaties is erg belangrijk voor je aankoop. Zoals reeds beschreven, biedt Makita al stofzuigers in diverse modellen en met redelijke prestaties voor redelijke prijzen.

Meer vermogen veroorzaakt een evenredige prijsstijging.

Wij vinden de prijs/prestatie verhouding van Makita stofzuigers bovengemiddeld goed. Voor meer geld krijg je grotere capaciteiten en krachtigere toestellen. Vergeleken met andere stofzuigerfabrikanten zit Makita in het lagere prijssegment. Vraag jezelf precies af welke factoren voor jou belangrijk zijn in een stofzuiger, zodat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is.

Wetenswaardigheden over Makita stofzuigers

Welke andere producten biedt Makita aan?

Makita is een van de wereldmarktleiders voor elektrisch gereedschap van allerlei soort. De bouwplaatsradio en snoerloze schroevendraaiers van de fabrikant zijn welbekend. Maar Makita biedt ook allerlei soorten tuingereedschap aan. Het assortiment omvat ook houtbewerkingsgereedschap zoals zagen en schuurmachines.

Het valt op dat steeds meer gereedschap uitgerust is met oplaadbare batterijen en dus zonder problemen mobiel gebruikt kan worden. De onderneming ontwikkelt zich sterk in deze richting.

makita-staubsauger-test-3

De Makita accuschroevendraaier is een begrip onder alle vakmensen.
(Afbeelding bron: unsplash.com / themephotos)

Afbeelding bron: Drobot/ 123rf.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies